Składniki: pół piersi kurczaka mała cebula czosnek 5 pieczarek 1-2 łodygi selera naciowego pęczek natki pietruszki 3-4 gałązki tymianku sól, pieprz, kilka kropel sosu sojowego szczypta ziół prowansalskich 1-2 paski sera Gorgonzola Dolce kilka suszonych pomidorów 1-2 czerwone papryki 4-5 łyżek oleju spod pomidorów Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski.Cebul
Gaździnka warzySkładniki : 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania 2 jaja szczypta soli Sos pieczarkowy: 0,5 kg fileta z udźca z kurczaka 2 cebule 300 gram pieczarek 1 serek topiony papryka słodka mielona, papryka wędzona, tymianek, mielony kmin, kolendra sól, świeżo zmielony pieprz tłuszcz z gęsi Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy po przestudzeniu przeciskamy przez prasę
kgwjanczewobędzie już ani taka krucha, ani taka soczysta ani tak pięknie zielona.... Dziś kolejna odsłona bigosu. Przepis podstawowy jest TUTAJ . Dzisiejszy bigos wzbogaciłam tylko o 250dkg pieczarek i dwie piersi z kurczaka pokrojone na duże kawałki. Jest przez to bardziej treściwszy i urozmaicony. A miłośnicy mięska... na pewno będą zadowoleni ze względu na obecność "cycków z kurczaka
Walijskie Pichceniejest dobrym rozwiązaniem, gdy musimy zrobić coś z niczego. Połączenie brokułu i kurczaka daje nam pyszną i aromatyczną potrawę na codzienny obiad. Składniki - 4 udka z kurczaka - 1 brokuł - 20 dag pieczarek - 0,5 l bulionu drobiowego - szklanka śmietany 18% - 2 łyżki mąki - olej - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś
Świat Smakuśmietanowym sosie. Szybko i smacznie :) Jest to też idealne danie, jeśli chcemy przygotować coś "na jutro". Następnego dnia smakuje chyba nawet jeszcze lepiej ;) Składniki: - pierś z kurczaka (podwójna) - ok. 300 g pieczarek - 1/2 szkl. gęstej śmietany 18% - ok. 1/2 szkl. wody - łyżka masła - ząbek czosnku - olej do smażenia - odrobina mąki - przyprawy: sól, pieprz - opcjonalnie: suszona natka pietruszki
Kraina Tysiąca Smakóworaz węgierska przyprawa nadają daniu wyrazistości i niezwykłego smaku i zapachu. 400 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml bulionu drobiowego 4 cebule 3 duże ziemniaki 1 marchew 1 czerwona papryka 4 pieczarki 1,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki wędzonej 2 łyżeczki przyprawy węgierskiej Sól Pieprz Filet z piersi(...)kurczaka kroimy w większą kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i obsypujemy mąką. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulę. Dokładamy kurczaka i podsmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, marchewkę i pieczarki w plasterki, paprykę w kostkę. Wszystkie warzywa dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Między czasie
VioletoweKucharzenieDodatkowo klopsiki nie zostały usmażone lecz upieczone w piekarniku - moim zdaniem smakują zdecydowanie lepiej niż te z patelni. Składniki ( 2- 3 porcje) - połowa zmielonej piersi z kurczaka - pół cebuli czerwonej - 0,5 kg pieczarek - łyżeczka oleju kokosowego do podsmażenia - odrobina mąki do obtoczenia oraz zgęstnienia sosu - łyżka jogurtu naturalnego - 2 szklanki wody - przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek, pieprz(...)ziołowy Wykonanie Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do mięsa z kurczaka. Przyprawiamy do smaku. Z tak powstałej masy lepimy klopsy oraz delikatnie obtaczamy je w mące. Piekarnik rogrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim klopsiki około 15-20 minut. W tym czasie pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Soli aby puściły wodę. Kiedy woda odparuje
Health-Fit-LifeMusztardowe Udka Udka w aromatycznym sosie musztardowym z pieczarkami mogą gościć na naszym świątecznym stole. Składniki: · 5 udek z kurczaka · 6 łyżeczek płynnego miodu · 180 g musztardy francuskiej · 3 łyżki musztardy sarepskiej(...)Papryka ostra · Sól · Cebula · ½ kg pieczarek · 5 ogórków konserwowych · 2 łyżki musztardy sarepskiej · ½ szklanki śmietany 18 % · Olej
Kulinarna Chwilapysznym słodkim groszkiem , rozgrzewająca i otulająca nasz żołądek niczym ciepły kocyk . Taka przy sercu .. Polecam proste danie , które cieszy oko i brzuch składniki : 1 korpus z kurczaka ( porcja rosołowa lub skrzydełka ) 6-7 pieczarek 1 szklanka mrożonego , zielonego groszku 2 marchewki kawałek pora ( białą część ) 1 duży ziemniak 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzeniowego 1 mała cebula biała 2 ząbki(...)czosnku pęczek świeżego koperku sól ,pieprz do smaku Korpus kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki ,żeby było łatwiej zmieścić do garnka zalewamy około 2 l wody . Dodajemy obraną ze skóry i przypaloną na palniku cebulę ( jak do rosołu ) . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 30 minut na średnim ogniu . Po tym czasie odcedzamy wywar od kości . Marchewkę ,ziemniaki , pora , pietruszkę , selera
Ogrodnik w podróżymoże być daniem śniadaniowym, dodatkiem obiadowym czy też kolacją. Polecam. Składniki: 4-5 ziemniaków gotowanych w mundurkach Mieszanka warzywna – marchewka z groszkiem Ćwiartka z kurczaka wędzona Fasola biała z puszki Pęczek szczypiorku 1 mała cebula Pieczarki marynowane ( mały słoik ) 4 jajka gotowane na twardo ¼ ugotowanego brokułu Papryka marynowana -2 płaty Majonez Sól Pieprz Musztarda rosyjska Wykonanie: Mieszankę warzywną i fasolę(...)wykładamy na sito. Przepłukujemy wodą i pozostawiamy do odsączenia. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z kurczaka usuwamy skórę i również kroimy w kostkę. Cebulę i szczypiorek siekamy. Pieczarki, brokuł i paprykę również podobnie kroimy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Przyprawiamy solą, pieprzem, rosyjską musztardą i dodajemy majonez. Mieszamy. Całość posypujemy dodatkowo szczypiorkiem. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewypraktycznie robią się same. Wystarczy kilkanaście minut przygotowania, a potem 1 godzina oczekiwania i mamy pyszny obiad lub kolację. Koniecznie spróbujcie. Polecam. Składniki: • podudzia kurczaka (dowolna ilość) • 1 czerwona papryka • 1 cebula • 250 g pieczarek • 1 łyżeczka smalcu • ½ szklanki wody • sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek granulowany Sposób przygotowania: 1. Kawałki kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, natrzeć przyprawami i odstawić przynajmniej(...)pół godziny. Zamiast kurczaka możemy użyć kawałków mięsa indyczego. 2. Na patelni rozgrzać smalec, porcje kurczaka obsmażyć na rumiano z każdej strony. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. 4. Dodać do naczynia cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w dużą kostkę, połówki obranych pieczarek. Wlać pół szklanki wody. Przykryć. 5. Wstawić do zimnego piekarnika, który należy rozgrzać do 190 stopni
W mojej kuchniSkładniki: pierś z kurczaka 2 podwójne, oliwa 6 łyżek, cebula 1 sztuka, pieczarki 30 dag, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 4 szklanki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, koperek 1/2 pęczka piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i na gorącym oleju podsmażyć co jakiś czas mieszając dodać pokrojoną cebulę i pokrojone pieczarki
W Mojej Kuchni LubięMakaron + proste dodatki = szybki i smaczny obiad w kilkanaście minut składniki: 500 g piersi kurczaka 400 g makaronu kokardki lub świdry 1 cebula 300 g pieczarek 150 ml śmietanki 30 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz olej do smażenia Cebulę obrać i pokroić w plastry lub kostkę, zeszklić na oleju. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i dodać
Monia miesza i gotujeJednakże każdorazowo, niemal z maniakalnym uporem staram się go wyróżnić od poprzedników, taka próba indywidualizacji kawałka mięsa... Kotlet w ziołowym aromacie Składniki: 1 filet z kurczaka 1 jajko bułka tarta 20 dkg pieczarki 2 ząbki czosnku 2 papryki konserowe 5 dkg żółtego sera oliwa z oliwek 1 szklanka maślanki 3 gałązki ulubionych, świeżych ziół sól, pieprz do smaku Filet(...)kurczaka dzielę na "kotletowe" porcje, zalewam maślanką, dodaję ząbki czosnku, gałązki ziół (np.tymianek) i wkładam do lodówki m.in. na godzinę (najlepiej zostawić na całą noc). Następnie wyjmuję z zalewy, standardowo panieruję w jajku (doprawionym solą i pieprzem) i bułce tartej, smażę na rozgrzanej oliwie z oliwek. Na dodatkowej patelni duszę pokrojone w plastry pieczarki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapostanowiłam wykonać kolejne. Tym razem z pieczarkami (bo akurat w domu był nadmiar). Jak zwykle połączenie kilku prostych składników okazało się strzałem w dziesiątkę :-) Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami RISOTTO Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM Normal 0 21 200 g ryżu arborio 1 kostka rosołowa warzywna 2 łyżki masła 1 cebula biała 1 cebula czerwona 2-3 ząbki czosnku
peggiwkuchni