kurczak z pieczarkami - 4188 przepisów (strona:116/280)

Naleśniki z kurczakiem i sosem pieczarkowym 191

Naleśniki z kurczakiem i sosem pieczarkowym zdecydowanie danie mocno sycące i obiadowe.  Składniki: ok 10 naleśników  0,5 kg pieczarek 2 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany 20dag żółtego sera 2 piersi z kurczaka 1 duża cebula przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, zioła prowansalskie) natka pietruszki (u mnie mrożona) ok 3 łyżek Przygotowanie: Usmażyć naleśniki(...)odstawiam na minimum 30 minut. Mieszamy ze sobą 2 jajka, mleko, cukier, mąkę i trochę soli oraz łyżeczkę oleju. Na rozgrzanej patelni smażymy drobno pokrojonego kurczaka. Na tarce ścieramy żółty ser. Obieramy i myjemy pieczarki,. Kroimy je w ćwiartki i gotujemy w bulionie. Dodajemy drobno pokrojona cebulkę i pietruszkę. Nadal gotujemy. Jeżeli sos jest mało gęsty to dodajemy łyżkę maki

ChilliJemy
Strombolli z kurczakiem, cukinią i papryką 151

drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy , ok. 2,5 szkl. mąki, 1 szkl. ciepłej wody, 1 jajko Nadzienie: 1 upieczona pierś z kurczaka, ½ małej cukini, 5 pieczarek, ½ czerwonej papryki kulka mozarelli Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia Dodatkowo: jajko WYKONANIE: Cukinię, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju aż zmiękną(...)Przekładamy do miski, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło. Dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy ketchupem wymieszanym z koncentratem. Na środku wzdłuż układamy pokrojonego kurczaka oraz warzywa, a na końcu pokrojoną w plastry mozarellę. Po obu bokach ciasta nacinamy paski, zakładamy je do siebie tworząc a'la warkocz. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do rozgrzanego

słodki bratek
Francuskie paczuszki 200

przekąskę. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 300 g pieczarek - 200 g szynki - 150 g sera żółtego - koncentrat pomidorowy - 3 listki bazylii - odrobina szczypiorku - masło - przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Ciasto kroimy w kwadraty. Pieczarki kroimy w paski i podsmażamy. Każdy kwadrat smarujemy koncentratem, układamy na nim plasterek szynki. Szczypiorek i bazylię drobno kroimy. Na wędlinę układamy podsmażone pieczarki, posypujemy zieleniną oraz

Zainspirowana w kuchni
Gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką 118

Dzisiaj polecam aromatyczny gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką. Mięso drobiowe szybko się gotuje i już po 30 minutach rozpada się na widelcu. Użyłam mięsa z podudzi kurczaka, bez skóry i kości, wystarczy pokroić i jest gotowe do dalszej obróbki. Gulasz podałam z kaszą jaglaną, było(...)lekko, a jednak najedliśmy się do syta. Polecam! Gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką Składniki na 4 porcje: 600g mięsa drobiowego gulaszowego (najlepiej z podudzi kurczaka lub indyka) 1 cebula 1 czerwona papryka 200g pieczarek 0,5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego łyżka kwaśnej śmietany + łyżka mąki do zagęszczenia (użyłam jaglanej) Wykonanie

Smak mojej kuchni
Smażone udka z patelni, prosty , pyszny obiad 138

godzinę do lodówki . Brokuł dzielimy na różyczki , a cebule siekamy w piórka . Pieczarki w średniej grubości plasterki . Teraz na niedużej ilości tłuszczu , podsmażamy kawałki kurczaka , aż się mocno przypieką . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dorzucamy cebulę i pieczarki i ponownie smażymy na dużym ogniu , aż się zrumienią , co jakiś czas mieszając . Na koniec wsypujemy brokuły , odrobinę solimy , zmniejszamy ogień , smażymy delikatnie mieszając

Ogrodnik w podróży
Kasza jęczmienna z warzywami i kurczakiem 184

szklankę pęczaku - 3 szklanki wody - na 1 szklankę kaszy gryczanej lub krakowskiej - 2 szklanki wody. Wodę zawsze delikatnie solimy. Składniki (dla 4 osób): 1 pierś z kurczaka 1 marchewka 6 średnich pieczarek 1 średnia cebula 1 czerwona papryka pół szklanki mrożonego zielonego groszku 200 g kaszy jęczmiennej opcjonalnie - kilka plasterków chili (będzie gorąco!;) przyprawy do kurczaka: kebab-gyros(...)posypanej na końcu Przygotowanie: oczyszczonego kurczaka kroję w większą kostkę, przyprawiam, dodaję kilka łyżek oleju, ugniatam, obtaczam w przyprawach, odstawiam na noc (jeśli nie macie czasu odstawcie choć na godzinę, niech mięso przejdzie przyprawami), marchewkę obieram i kroję w cienkie talarki, cebulę w kostkę, paprykę w kostkę, dobrze umyte lub obrane pieczarki w talarki, rozgrzewam patelnię z łyżką oleju

Zasmakuj Kuchni
Menu na imprezę – propozycje przepisów 282

ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Grzanki z krewetkami Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami Wiejska quesadilla Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Wrapy z kurczakiem Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Zupa krem cebulowa Na słodko Faworki z ciasta(...)Zosi Galaretka z cydru Truskawki w czekoladzie Tarta z jabłkami na cieście francuskim Sałatki Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą Sałatka z makaronem z zupek chińskich i brokułami Sałatka Gyros Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka ryżowa

Kuchnia Bazylii
Sos do warzyw stir-fry 206

przepis na sos do stir fry z warzywami. Generalnie możliwości jest mnóstwo ale najważniejszy jest sos, gdyż to on dodaje całej potrawie smaku. Składniki 200 g kurczaka 1 papryka 4 pieczarki 1 mała czerwona cebula 1 łyżeczka sezamu makaron ryżowy przygotowany według przepisu na opakowaniu Sos: 1 szklanka sosu sojowego 1/2 szklanki sosu z ostryg 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej(...)gotujemy na małym ogniu do momentu zagotowania, przelewamy do butelki. Tak przygotowany sos można przechowywać około 3 tygodni w lodówce. Do smażenia używamy 2 - 3 łyżki na porcję. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzanego woka, smażymy 3 minuty następnie dorzucamy resztę warzyw, które należy uprzednio pokroić. Dodajemy 2 - 3 łyżki sosu stir fry i smażymy przez około 5 minut

Delusional Trine
,,Spring Rolls czyli warzywne sajgonki’’ 238

mięsne, wegetariańskie oraz z makaronem sojowym lub ryżowym. Przepis na delikatną i pyszną przekąskę powstał dzięki firmie…. Składniki: 10 arkuszy papieru ryżowego 1 pierś z kurczaka Kilka liści sałaty pekińskiej 10 dag pieczarek 3 łyżki kukurydzy 1/2 opakowania makaronu ryżowego, Około 20 g makaronu ryżowego 2 marchewki pokrojone w cienkie paseczki Przyprawa do kurczaka 2 łyżki sosu sojowego(...)łyżka sosu sweet chilli Wykonanie: Kurczaka myjemy oczyszczamy, kroimy w paseczki, przyprawiamy i obsmażamy na patelni, aż będzie złocisty. Pieczarki kroimy w paski i smażmy na patelni. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę i kapustę kroimy w cienkie paseczki. Wszystkie składniki przekładamy do miski mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy w przegotowanej wodzie

Podróż w kulinaria
MŁODE ZIEMNIACZKI I PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE PIECZARKOWYM 122

reguły, zazwyczaj podaje je się z wody i posypuje koperkiem. Odkąd moja mama przekazała mi swój sposób, na ich przygotowanie, są moimi ulubionymi :) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 szalotka bulion 10 pieczarek 200 ml śmietanki 30 % 1 łyżka mąki sól, pieprz oliwa młode ziemniaki 2 łyżki margaryny zielona cebulka 2 łyżki śmietany sól A jak to zrobić: Piersi(...)kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić każdą na trzy części. W rondelku podgrzać oliwę i dodać drobno pokrojoną szalotkę, smażyć aż się zeszkli. Dodać pokrojone piersi i zalać całość bulionem. Po około 15 minutach dodać dość grubo pokrojone pieczarki i doprawić solą i pieprzem. Gdy mięso będzie już dobrze ugotowane, dolać śmietankę wymieszaną z mąką, dokładnie wymieszać. Całość zagotować

Kuchnia w opałach
Pulpeciki z szynki w sosie pieczarkowym 270

powinna znaleźć się w każdej kuchni. Wytrzymała, funkcjonalna i odporna na uszkodzenia. Idealna do przygotowywania najróżniejszych obiadów dla całej rodziny. Możecie w niej przygotować wspomniane pulpeciki z pieczarkami, gulasz, piersi z kurczaka w śmietanowym sosie, sos z kaszą, a nawet najróżniejsze warzywne placki i placuszki. Wiele inspiracji znajdziecie na moim blogu. Wystarczy wejść w zakładkę „Obiady”. Mam też(...)jajko mleko do namoczenia kajzerki sól i pieprz do smaku 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki mąka do obtoczenia pulpetów olej do podsmażenia Na sos: około 220 g pieczarek 0,5 dużej cebuli 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pieprz i sól do smaku około 2-2,5 szklanki bulionu Rady: Sos pieczarkowy u mnie jest dość rzadki (dolałam dziś

Słodkie okruszki
Gulasz a’la strogonow 183

wersje przypadły mi do gustu. Myślę, że wieprzowina również powinna się sprawdzić. Składniki na 3-4 porcje: 400 g mięsa gulaszowego wołowego/wieprzowego lub z piersi z kurczaka 200-300 g pieczarek 6 szt. średnich ogórków konserwowych/kiszonych średnia papryka czerwona średnia cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka musztardy 2 łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki łyżeczka majeranku 3/4 łyżeczki(...)ogniu, mieszając parę razy. Po ok. 10 min. zalewamy całość wodą, aby przykryła zawartość garnka. Dodajemy musztardę, przecier i przyprawy. Podduszamy wszystko pod przykrywką na małym ogniu. W przypadku kurczaka wystarczy jakieś 15 minut. Jeśli wybierzecie wołowinę, trzeba czekać ok. 1-1,5 godz. aż mięso będzie miękkie. Podajemy w z chlebem/kaszą/ryżem/ziemniakami. Voila

Pyszny Duet
Rollsy z kurczakiem 1876

boczek, nie szynka, nie ser czy pieczarki ... tym razem to pierś kurczaka i ciasto francuskie stworzyły te pyszne rollsy no i nie mogło obejść się bez sosu czosnkowego :) Składniki : arkusz ciasta francuskiego ok 400 gr piersi kurczaka sezam sól, pieprz papryka ostra wędzona Przygotowanie : Pierś kurczaka ścinamy z grubości i cienko rozbijamy Następnie rozkładamy ją na całej powierzchni ciasta francuskiego

Mechanik w kuchni
Kurczak w cieście francuskim na dwie nuty z surówką z marchwi i brzoskwini. 184

szpinakiem, drugi z pieczarkami. Co jest potrzebne: -ciasto francuskie własnej roboty; przepis będzie w osobnym poście. Można użyć ciasta kupnego -filety z kurczaka -tymianek świeży -masło klarowane -oliwa -czosnek zgnieciony nożem, później posiekany -sól, pieprz -żółtko -pieczarki pokrojone w grube plastry -pór część biała -cebula -ocet z wina musującego Pieczarki. Do rondelka wrzucamy łyżeczkę masła klarowanego, szklimy cebulę(...)solimy, pieprzymy, skrapiamy octem. Gdy odparuje wrzucamy pieczarki z łyżką masła, przykrywamy i dusimy 40 minut. Po tym czasie dodajemy kilka kropel sosu sojowego i na dużym ogniu, mieszając redukujemy płyn. Odstawiamy. Kurczak. Na patelni klarowane masło solimy i rozgrzewamy. Filet marynowany w oliwie, świeżym tymianku i czosnku smażymy aż skórka się zezłoci. Odstawiamy. Ciasto francuskie wycinamy na kształt filetów

BaRepas
Gulasz z kurczaka z groszkiem, cukinią i pieczarkami 140

SKŁADNIKI: ·        500 g filetów z kurczaka/ indyka ·        400-500 g pieczarek ·        ok. 300 g groszku mrożonego ·        1 średnia cebula ·        1 ząbek czosnku ·        2 cebule(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej ·        sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Przygotować składniki: Filety z kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do miski i odstawić. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę, odstawić. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić. Przełożyć do misy. W większym garnku, na średnim ogniu  podsmażyć cebulkę na maśle

Calzonella.com