papryka 1 czerwona lub biała cebula 1 mała marchewka (opcjonalnie) 1 puszka/kartonik pomidorów krojonych 1 opakowanie tofu wędzonego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka dowolnych suszonych ziół Szczypta papryki ostrej Szczypta papryki wędzonej (opcjonalnie) Przygotowanie: Tofu kroimy w drobną kostkę. Zalewamy sosem sojowym, dodajemy paprykę słodką i paprykę wędzona. Wkładamy(...)olej i podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu. Paprykę kroimy w kostkę, cukinię (i opcjonalnie marchewkę) w plastry. Do cebuli przeciskamy czosnek. Podsmażamy przez minutę. Wrzucamy cukinię, paprykę i marchewkę. Chwilkę podsmażamy. Wlewamy pomidory w puszce, płuczemy odrobiną wody kartonik/puszkę i wlewamy do garnka. Dodajemy suszone zioła i paprykę ostrą. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy tofu
CzarnawisienkaSpaghetti bolognese z mięsem mielonym to idealne połączenie klasycznego bolognese z papryka, mięsem mielonym i pieczarkami. Te składniki nadadzą inny wymiar tego dania. Nadadzą mu głębi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przygotować np. pałki z kurczaka. Aby mięso było soczyste i miękkie w środku należy je najpierw ugotować, a później obsmażyć w panierce. Do tak przygotowanego mięsa doskonale pasują warzywa na patelnię. Polecam spróbować. Składniki: 2 udka / nóżki Na panierkę: około 1/2 szklanki mąki pszennej około 1 szklanki bułki tartej 2 jajka 3/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pieprz do smaku
Słodkie okruszkipieczonym kurczaku. A i że powoli robi się coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki: 10 dużych łyżek zielonej soczewicy 1 duża cebula lub dwie małe 2ząbki czosnku 2 łyżki oleju bądź oliwy Pół papryczki chili 2 -2,5 l bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 10 cm kawałek pora 5 dużych ziemniaków Przyprawy: Papryka ostra Papryka
U FiolkiJakoś ostatnio tak się stało że jadaliśmy mało mięsa drobiowego. W daniu orientalnym nie mogło go jednak zabraknąć. Użyłam tutaj polędwiczek z kurczaka a jeśli nie
Moje Małe CzarowanieHej ;) Dzisiaj na talerzu zagości chińszczyzna. Przede wszystkim prosta w przygotowaniu i smaczna. W daniu tym zawarte jest sporo warzyw, dlatego polecam je dla niejadków dużych
Czekoladowa muffinkapieczonym kurczaku. A i że powoli robi się coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki: 10 dużych łyżek zielonej soczewicy 1 duża cebula lub dwie małe 2ząbki czosnku 2 łyżki oleju bądź oliwy Pół papryczki chili 2 -2,5 l bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 10 cm kawałek pora 5 dużych ziemniaków Przyprawy: Papryka ostra Papryka
Fiolka w kuchnirewelacyjnym dodatkiem do grillowanego kurczaka lub ryby. Składniki: 4 duże marchewki obrane i pokrojone wzdłuż 3 łyżeczki oliwy z oliwek ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki mielonego kminku 1 stek wołowy do sosu: ¾ szklanki świeżej natki pietruszki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki czerwonego octu winnego szczypta soli szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki/płatków ostrej papryki 3 łyżki oliwy
naRuszciepostaciach : z kurczakiem, z serem feta, sosem pomidorowym. Dzisiaj jednak mam dla Was ricottową wersje szpinaku. Spróbujcie :) Składniki: ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki wody 3 jajka (temperatura pokojowa) 1 łyżeczka cukru szczypta soli mąka łyżka oleju garść szpinaku baby opakowanie szpinaku baby 25dag sera ricotta 2 ząbki czosnku sól. pieprz szczypta papryki ostrej łyżka
ChilliJemyszklanki wody łyżka papryki słodkiej(w proszku) 3 zioła angielskie 2 liście laurowe gałązka maggi sól, pieprz, szczypta cukru Makaron do podania Przygotowanie: Soczewicę zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem ok 30 minut. W tym czasie gotujemy udko (po zawrzeniu odlewamy wodę). Marchewkę obieramy i wrzucamy pociętą w plastry do garnka z mięsem. Do kurczaka dodajemy soczewicę
ChilliJemyobiedzie czy niejednym przyjęciu! Nietypowe połączenie smaków ( kurczak + truskawki ) sprawia , że najbardziej prosta potrawa nabiera iście królewskiego wyrazu. Danie podbije serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: MIĘSO: - filet z kurczaka – 2 x 150 g -sos sojowy ciemny – 1 łyżka - olej Kujawski bazyliowy – 2 łyżki - miód – 2 łyżki - czosnek – 1 ząbek - chili – 1 szczypta - pieprz(...)truskawki – 200 g - masło klarowane – 4 łyżki - cukier brązowy – 2 łyżki - kolorowy pieprz ziarnisty – 1 łyżka KLOPSY: - ryż – 100 g - sól – 1 łyżeczka - papryka – 1 szczypta - mąka – 30 g - jajko – 1 szt - bułka tarta – 50 g - olej Kujawski bazyliowy – 200 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Mieszamy sos sojowy z miodem
Ostra na Słodkoukładamy ziemniaki i pałki kurczaka, zapiekamy ok 30 minut, po tym czasie dokładamy mrożone warzywa, posypujemy je dołączonym zestawem przypraw. Pieczemy jeszcze ok 20 minut. TEST WARZYW NA PATELNIĘ IGLOTEX: Mieszanka bardzo mi się spodobała, ponieważ warzywa pakowane są w bardzo fajne, poręczne, w sam raz na jeden obiad porcje- 450g. Świetny zestaw warzyw: brokuł, papryka, fasolka szparagowa, cukinia, marchew
Z Majeczką w kuchnipopularnej tortilli z kurczakiem. Jeśli zatem zastanawiasz się: Co zrobić z tortilli? lub Co zrobić z tortilli na obiad? Może właśnie przepis na tortille z kotletem schabowym jest tym, którego szukasz. Polecamy! Tortilla z kotletem schabowym Składniki: Na tortille: tortilla ( 30 cm) : 4 szt. sałata lodowa: 4 liście ogórek zielony: 1 szt. pomidor: 1 szt. papryka czerwona: 1 szt. cebula
Kuchnia Na Wypasieugotowaliśmy więcej pure niż potrzeba. Następnego dnia było jak znalazł. W środę obiad zrobił się sam, gdyż większość składników była gotowa. W ten sposób powstał: Kurczak zapiekany pod pure Bazę do zapiekanki stanowił kurczak z poniedziałku, przesmażony z marchewką i selerem i przecierem pomidorowym. Całość przykryła warstwa pure kalafiorowo-ziemniaczanego, wymieszanego ze szpinakiem. W czwartek były Zdrowe pulpety z Ikei(...)udka z kurczaka 4 plastry wędzonego boczku lub suszonej szynki Kawałek chorizo –10 cm 300 g ryby mrożonej Kasza/ryż 1/3 szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej ½ szklanki pęczaku 1/3 szklanki ugotowanego pęczaku 1/3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1 szklanka ryżu Warzywa/owoce 2 cebule 1 główka czosnku 250 g pieczarek ½ szklanki groszku mrożonego 1 czerwona papryka 1 kalafior Mały seler
Niedzielny kucharz