soczyste. Kurczaka można nadziać posiekaną pietruszką lub ulubioną kaszą, ja swojego tylko natarłam, a do środka włożyłam plasterek cytryny. Składniki: Kurczak z zagrody o wadze 2 kg 1 plasterek cytryny Marynata: 5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 ząbek czosnku sok z połowy cytryny Przygotowania: Nagrzewam
Kukuleczkizabrania w pojemniczku jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 1 średnia sałata rzymska (lub 2 mniejsze) 2 średnie piersi z kurczaka (uprzednio upieczone i przestudzone) 3-4 plastry wędzonego boczku 2 średnie pomidory niewielka kiść winogrona pół czerwonej papryki Sałatę opłukać, osuszyć i pokroić w paski dowolnej długości i szerokości. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę, również dowolnej wielkości. Opłukane
Codzienna kuchnia niecodziennagoździki 1 duży ząbek czosnku 30 g zmielonych migdałów (opcjonalnie) natka pietruszki (może być suszona) kardamon, sól, pieprz, imbir, papryka chilli kilka kropel sosu sojowego i cytryny 3-4 łyżki naturalnego jogurtu 200 ml mleczka kokosowego Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Przyprawić listkiem laurowym, rozgniecionym czosnkiem, kilkoma kroplami sosu sojowego i cytryny, goździkami,szczyptą imbiru
Gaździnka warzyPieczony kurczak w cytrynowo-czosnkowym sosie Kurczak w cytrynowo-czosnkowym o śródziemnomorskiej nucie to świetne danie na niedzielny, rodzinny obiad. Łatwość przygotowania i minimum sprzątania dzięki przygotowaniu w jednym naczyniu powinny Was przekonać do zrobienia go samemu. 1 kg Mięsa z kurczaka (u mnie udka i podudzia) 2 Cytryny (mięsiste z dużą ilością soku) 2 tsp Musztardy Dijon 2 tbsp(...)przez praskę. Mieszamy razem sok i skórkę z cytryny, czosnek, miód, oliwę i musztardę. Kurczaka lekko nacinamy i nacieramy marynatą. Odstawiamy na minimum 20 min. lub dłużej. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Kroimy cebulę, pomidory i ziemniaki. Dodajemy je do mięsa razem z bulionem, wędzoną papryką, oregano, rozmarynem, solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy. Skrapiamy na koniec delikatnie oliwą
Oslov.oleju kokosowego do podsmażenia - odrobina mąki do obtoczenia oraz zgęstnienia sosu - łyżka jogurtu naturalnego - 2 szklanki wody - przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek, pieprz ziołowy Wykonanie Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do mięsa z kurczaka. Przyprawiamy do smaku. Z tak powstałej masy lepimy klopsy oraz delikatnie obtaczamy je w mące. Piekarnik rogrzewamy do 180 stopni i pieczemy
Health-Fit-Lifekoncentratu pomidorowego lub pulpy pomidorowej 200 ml wody Przyprawy: sól, pieprz, curry, kumin, kurkuma, masala ( o ile mamy), papryka słodka, papryka ostra, świeży imbir ok 1-2 cm 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 18% Wykonanie kurczaka oczyszczamy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do miski i mieszamy z przyprawami. Odstawiamy do lodówki na min 5 min, im dłużej tym lepiej
Mieszam w Garnkuczubata mała łyżeczka siekanego koperku (świeżego lub mrożonego) 1/4 płaskiej łyżeczki soli Składniki na gyros z kurczaka: nieduża podwójna pierś z kurczaka 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 3 łyżki oliwy czubata łyżeczka suszonego oregano płaska łyżeczka papryki słodkiej płaska łyżeczka papryki ostrej płaska łyżeczka majeranku płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego(...)czerwona 1/2 puszki papryki konserwowej 1 czerwona cebula Wykonanie: Przygotowanie warzyw: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Paprykę kroimy w krótkie, cienkie paseczki. Kukurydzę konserwową odsączamy z soku. Cebulę kroimy na cienkie półkrążki. Aby przygotować sos jogurtowo - majonezowy , wystarczy zmieszać wszystkie jego składniki. Przygotowanie gyrosa z kurczaka: Piersi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na małe, cienkie paseczki i wkładamy do miski
Smak mojego domuniewielką ilością składników, za to bardzo pożywna. Można ją również podawać na ciepło :) Składniki: 200 g makaronu 2 małe piersi z kurczaka 10 suszonych pomidorów z zalewy duża garść pestek słonecznika i dyni sól, pieprz, suszona papryka 2 łyżki oleju na dressing: 3 łyżki zalewy z pomidorów 2 łyżki ketchupu łyżka musztardy łyżka wody łyżeczka sosu sojowego łyżeczka ziół prowansalskich
wyzwania kuchennepapryka ostra sól, pieprz Piersi umyć, osuszyć i każdą przekroić na 2 części (łącznie powstaną 4 kawałki). Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Przygotowane mięso obtoczyć w mące krupczatce. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć piersi z kurczaka. Gdy mięso będzie miało złoty kolor dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Wszystko razem chwilę ze sobą smażyć. Następnie mięso, cebulę i olej
Ugotowaćkurczaka Przygotuj miski, blachę do pieczenia z rusztem, nóż i deskę do krojenia, łyżeczkę, folię spożywczą, ręczniki papierowe. Przygotuj składniki: 3 ćwiartki z kurczaka, 1 łyżeczkę soli + trochę soli do warzyw, 1-2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki, 1-2 łyżeczki suszonego lubczyku, ½ łyżeczki białego pieprzu, kilka łyżek oleju, kilka ziemniaków (4-5 mniejszych lub 1-2 duże), 1 marchewkę
blog.moje-pasje.infochwili). Polecam Wam taki obiad. Spróbujcie. Tak przygotowane mięso doskonale smakuje również w towarzystwie domowego sosu czosnkowego . Składniki: 2 większe piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka słodkiej papryki 11/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu (polecam świeżo mielony) 1 2/3 łyżeczki granulowanego czosnku szczypta soli ziołowej 1 łyżka oleju rzepakowego
Słodkie okruszkiPyszne... Składniki: - 250 g makaronu ze szpinakiem (Foglie d’ulivo agli spinaci) - 1 pojedynczy filet z kurczaka - 1 średnia cebula - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy z oliwek - 100 g pieczarek - mała puszka (170 g netto) mieszanki warzywnej (kukurydza, zielony groszek i papryka) - sól - pieprz - 120 g serka pleśniowego z ziołami (prowansalskimi) Wykonanie: Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu(...)każdej trony i wyjęłam z patelni. Teraz wrzuciłam cebulę, żeby ją zeszklić. Ponownie włożyłam obsmażone paseczki kurczaka i wymieszałam. Czas na dodanie pozostałych składników. W sumie zamiast mieszanki warzywnej dodałam tylko kukurydzę z puszki i kilka paseczków czerwonej papryki. Wszystko wg uznania. Wymieszałam i zostawiłam patelnię na około 5 minut na średnim ogniu. Teraz dodałam plasterki pieczarek
Kuchnia u Krysizupa – krupnik . Smaczny, sycący i oczywiście na wywarze mięsnym. Do jego przygotowania użyłam udek z kurczaka, ale można zastąpić je skrzydełkami, żeberkami lub schabem z kością. Krupnik jest pożywny, zdrowy i idealny na każdą porę roku. Polecam Składniki: 2 udka z kurczaka 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej 2 średnie marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 cebula 3 liście laurowe(...)Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zupa gulaszowa z pieczoną papryką → Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim → Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową → Zupa szparagowa z komosą ryżową, kurczakiem i serem lazur → Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami i koperkiem
Oryginalny smakmacie pod ręką. Szaszłyki z morelami: Składniki: -morele -papryka -pomidorki koktajlowe -ziemniaki -oliwa z oliwek lub inny olej -czosnek -zioła, np oregano, bazylia U nas świetnie sprawdzają się w tej roli wspomniane już wyżej przeze mnie morele, które lubię łączyć np z podgotowanymi wcześniej w mundurkach ziemniakami, pomidorkami koktajlowymi i papryką. Wszystkie te składniki nadziewam i smaruje marynatą zrobioną wcześniej(...)śliwki, np.węgierki. Idealnie współgrają np. z mięsem. Czego potrzebujemy do zrobienia szaszłyków ze śliwką? -śliwek -kilku plasterków szynki, np. parmeńskiej -piersi z kurczaka -czerwonej cebuli -oleju -ulubionych ziół, np chilli, czosnku, majeranku, czerwonej słodkiej papryki, itp -powideł Do oleju wsypujemy dowolne zioła i dodajemy łyżkę -dwie powideł. Mięso kroimy w drobne kawałki i smarujemy olejowo-ziołową marynatą. Ze śliwek
ArbuziakiPRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 1 większa pierś kurczaka, większa marchewka, mała cebula, duża pieczarka (opcjonalnie), 150 ml śmietanki 30%, 80 ml bulionu, sól, pieprz, mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa, curry, ostra papryka, 1/2 pęczka posiekanego koperku, 2 łyżki oleju, łyżka masła. Przygotowanie: Marchewkę i pieczarkę ścieram na tarce o dużych(...)oczkach, cebulę kroję w cienkie półplasterki. Kurczaka myję i osuszam, kroję w cienkie nieduże plastry. Oprószam solą i pieprzem, lekko obtaczam w mące. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam mięso (przez 1-2 minuty) z każdej strony, wyciągam na talerz. Na patelnię dodaję drugą łyżkę oleju, podsmażam warzywa przez 2 minuty, następnie dodaję masło i smażę je kolejne 2 minuty
JejKuchnia