pomidorków koktajlowych 9-10 sztuk mini mozzarelli 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól , pieprz 1 łyżka oleju słodka papryka, kolendra, czosnek, chili, oregano, tymianek Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w 1 cm kostkę. Przygotowujemy marynatę z oleju, soli oraz ziół, obtaczamy w niej mięso i odkładamy do lodówki na 30 minut. Mocno rozgrzewamy
Symfonia smakowaszybki obiad w gronie rodziny. Polecam! SKŁADNIKI : ( 4 porcje ) * filet z kurczaka – 2 piersi * jogurt naturalny – 100 g * pikantny ketchup – 4 łyżki * sól – do smaku * pieprz – 1 szczypta * imbir – 1 szczypta * curry – 1 szczypta * chili – 1 szczypta * papryka słodka(...)szczypta * tabasco – 0,5 łyżeczki * rozmaryn – 1 gałązka * oliwa – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy na 4 części , delikatnie rozbijamy. W misce mieszamy jogurt , ketchup , oliwę , sól , pieprz , imbir , chili , paprykę , tabasco ,curry i świeży rozmaryn. Wkładamy mięso , dokładnie obtaczamy , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki ( im dłużej będzie w lodówce
Ostra na Słodkojednak zrobiłam coś zupełnie innego i mam nadzieje, że i Wam posmakuje. Składniki: bulion gotujemy na całym kurczaku ( można użyć 3 podudzi albo 2 piersi) pęczek pietruszki 2 serki topione 2 ząbki czosnku duża cebula papryczka chili 3 łyżki papryki słodkiej pół łyżeczki curry pieprz, sól do smaku 1 jajko bułka tarta Ciasto: 750 g mąki(...)kosteczkę). Wszystko to doprawiam do smaku i mieszamy. Jeżeli ktoś lubi na ostro można dodać jeszcze pół łyżeczki papryki ostrej. Na wyciśnięte kółka wkładamy, małą łyżkę farszu i zlepiamy je na kształt udka kurczaka, następnie panierujemy je w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je we frytkownicy nagrzanej na 180C przez 14 minut ( czas
Niezły Młynekłyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka soli selerowej szczypta bazylii szczypta oregano 1 łyżeczka soli sposób przyrządzenia Do miski dodajemy maggi, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Całość mieszamy i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte uda kurczaka, a następnie o dstawiamy je w chłodne miejsce, na co najmniej(...)Teraz siekamy płatki kukurydziane ( możemy je również rozdrobnić w blenderze). Rozdrobnione płatki wsypujemy do misy, dodajemy do nich mąkę, słodką paprykę, sól ( zwykła i selerową), oregano, bazylię pieprz i bardzo dokładnie mieszamy. Po godzinie wyjmujemy udka kurczaka z lodówki, osuszamy z marynaty ( za pomocą papierowego ręcznika) i smarujemy olejem. Następnie kawałki mięsa dokładnie obtaczamy w marynacie
Miód i pieprzOkoło 300 kcal. Przepis dla jednej osoby: - Duża garść sałaty lodowej - mały por - 3-4 ogórki świeże gruntowe - 60 g fety - 140 g piersi z kurczaka - sok z połowy cytryny - pół łyżeczki soli, papryki ostrej i łagodnej - pół łyżeczki curry - 2-3 sztuki pomidora suszonego - 2 łyżki oleju do smażenia - 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia do sałaty Z przypraw
Pasje Jolkiwykorzystuję w pełni sezon na cukinię i przygotowuję rozmaite przepisy: Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Dynia świetnie smakuje na surowo, wystarczy przygotować prostą marynatę i cieszyć
Moja smaczna kuchniaszklanki bulionu 3 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku, oregano 0,5 łyżeczki płaskiej chili 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i przecinamy w poprzek, na trzy równe części ( powinno wyjść 6 kotletów). Kotlety delikatnie rozklepujemy, posypujemy solą i pieprzem. Na połowę kotleta układamy pokrojonego w paski suszonego pomidora
Niezły Młynekzapraszam na singapurskie noodle. Skladniki: 3-2 lyzki oleju orzechowego lub veg 2 zabki czosnku 250 gr ugotowanych prawns 300-400 gr piersi z kurczaka 1 cebula 1 lyzka curry 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 lyzeczka cukru 1 lyzeczka soli 1/3 kubka rosolu z kury ( z kostki) 1-2 lyzki light sojowego sosu 200 gr bean sprouts
Smaki Edytykurczakiem, dynią i soczewicą Składniki: / na 8 szt. 1 arkusz ciasta francuskiego 1 filet z kurczaka 1/2 szklanki czerwonej soczewicy ok. 100 g pieczonej dyni 8 plasterków sera żółtego ketchup masło przyprawy: sól himalajska, pieprz, kminek mielony, słodka papryka, gałka muszkatołowa Zaczynamy od przygotowania dyni(...)zrobić dowiecie się tutaj . Przygotowane w ten sposób 100 g dyni kroimy w drobną kostkę. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka również kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz gałką muszkatołową. Pół szklanki soczewicy czerwonej zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy z dodatkiem łyżki masła. Gdy soczewica ładnie napęcznieje, przyprawiamy kminkiem
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Składniki: (na dwie osoby) -300g piersi z kurczaka -1 marchew -1 cebula -50g groszku (może być mrożony) -100g kukurydzy "baby corn" -1/2 limonki -1 łodyga trawy cytrynowej -5 cm świeżego imbiru -pęczek kolendry -1 łyżka oleju kokosowego -1 łyżka sosu sojowego -1 łyżeczka chilli -1 łyżeczka papryki słodkiej(...)łyżka kurkumy -100 ml mleka kokosowego -200 ml wody -200g makaronu soba lub innego typu vermicelli Wykonanie: Pierś z kurczaka kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do głębokiego naczynia. Do mięsa dodajemy starty imbir, chilli, sos sojowy, paprykę, chilli i sok z połowy limonki. Dokładnie obtaczamy mięso i odstawiamy na 30 minut, by się zamarynowało. Obraną marchew kroimy
Smakuj życie!kurczaka 0,5 kg pieczarek 0,5 kg boczku wędzonego surowego 400 ml śmietanki 30% 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Papryka ostra (przyprawa) Czosnek granulowany 15 śliwek kalifornijskich 5 ząbków czosnku Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i nacinamy w nich kieszonki, tak aby wsadzić do każdej z nich po 3 śliwki wraz z wyciśniętym jednym ząbkiem
ClauditteMissCookingsię okazało, idealnie nadaje się na śniadanie. Jest bardzo sycąca, delikatnie pikantna i po prostu bardzo smaczna Składniki: – 250g filetów z piersi kurczaka – 200g makaronu penne ( u mnie durum) – 1 papryka czerwona – mały kawałek pora ( około 120g) – 1/2 puszki kukurydzy konserwowej – ziarenka z jednego granatu – 5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego(...)usmażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Paprykę pokroić w paski, por pokroić w cienkie krążki. Makaron ugotować al dente i wystudzić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wymieszać dokładnie, gotową sałatkę przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia i odstawić do lodówka na minimum 1 godzinę. Smacznego Artykuł Sałatka makaronowa z kurczakiem i granatem pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Arminewitaminami z warzyw. Wygląda elegancko a smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: (na 4 porcje) pęczek białych szparagów łyżeczka cukru 4 pojedyncze piersi z kurczaka 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej świeża szałwia 16 kawałków suszonych pomidorów w oliwie sól biały pieprz papryka w płatkach łyżka masła 400ml śmietanki słodkiej 12% gałka muszkatołowa 6-8 pomidorków koktajlowych lub dwa duże 400g makaronu pełnoziarnistego sól WYKONANIE(...)pół. Doprawiamy z obu stron solą i białym pieprzem. Na każdym kawałku kurczaka układamy plaster szynki szwarcwaldzkiej dwa kawałki suszonych pomidorów i 2-3 listki świeżej szałwii. Roladki zwijamy ściśle i spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu do gotowania na parze i posypujemy obficie płatkami papryki. Gotujemy na parze przez około 20 minut. Kroimy w plasterki. Szparagi gotujemy w wodzie
Pyry na Gazprzyprawami oraz słodką śmietanką. Bardzo aromatyczne i soczyste mięso, zapach unosi się w kuchni, szczególnie śmietanki i wędzonej papryki, jest pysznie Taki obiad podaję z ziemniakami, najczęściej puree lub pieczonymi cząstkami, świeżym koprem lub natką oraz sałatą masłową z winegretem. Kurczak w śmietanie Składniki: ok. 10 podudzi, ud z kurczaka 400 ml słodkiej śmietany 30% (zamiennie 36%, serek mascarpone, śmietana(...)masła 3 łyżki mąki pszennej przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona i ostra, lubczyk, tymianek, zioła prowansalskie Przygotowanie: Mięso myję, lekko osuszam papierowym ręcznikiem. Cebulę obieram, kroję w cienkie pióra i szklę na 3 łyżkach oleju. W głębszym talerzu mieszam mąkę z przyprawami (przypraw po około płaskiej łyżce). Taką mieszanką obsypuję kurczaka. Na głębszej patelni roztapiam masło, smażę kurczaka od strony
Zasmakuj Kuchni