Postanowiliśmy zatem przygotować risotto z krewetkami i zielonym groszkiem. Być może nie wszyscy lubią owoce morza, jednak my je uwielbiamy zwłaszcza krewetki :) Danie to jest delikatne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!marzenie. Jednakże synuś drugi i trzeci nie lubi ciecierzycy. Jako oddana matka zawsze mam rezerwowy plan. Zdjęcie poniżej…Lubicie zupy? Jaką pomidorową byście wybrali, z ciecierzycą czy z makaronem? Zupa to fajne danie na obiad , które często kombinuję z plackami lub naleśnikami. Dzieci są zadowolone, małżonek też jak długo zupa jest na kolację, a nie na obiad. Mój(...)się zupą na obiad. Ale lekka zupa na kolację zadowoli go całkowicie. Orientalna pomidorowa Składniki: 1kg pomidorów, kiściowe i koktajlowe 2 ząbki czosnku 1 cebula 1.5 l buljong z kurczaka 90 g czerwonej soczewicy 100 g ciecierzycy 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka curry w proszku sól do smaku
codojedzeniaulubionych zup. Prosta i smaczna. Bardzo lubię jeść zupy, szczególnie kiedy przychodzą chłodniejsze dni. Składniki na zupę pomidorową (garnek około 7 litrów): 6 skrzydełek z kurczaka (lub inne części kurczaka albo kość) 2 małe przeciery pomidorowe 4 marchewki 1/2 pęczka pietruszki kostka warzywna Vegeta duża śmietana 12 % Mięso umyć i posolić. Gotować około 10 minut. Marchewkę obrać i pokroić(...)minut. Wrzucić kostkę warzywną, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Posiekać pietruszkę. Zabielić zupę (stopniowo) śmietaną. Na koniec doprawić Vegetą i posypać pietruszką. Kolejny raz wymieszać. Ja gotuję makaron osobno i dopiero potem wrzucam do zupy. Każdy może sobie wziąć mniej lub więcej wedle upodobania. Przy tym nie ma zagrożenia, że makaron nadmiernie napęcznieje i zrobi nam się zupa makaronowa
Karola gotujektórego od czasu do czasu chętnie zaglądamy. Lokalem tym jest pizzeria, której właścicielem zresztą jest Włoch z krwi i kości. W menu owej pizzerii prócz szeregu pizzy i makaronów spotkać można również sałatkę polio. Mój przepis jest odwzorowaniem właśnie tej receptury z tamtejszej karty dań. W sałatce jest wyczuwalny delikatny posmak sosu czosnkowego, jednak każdy zamawiający otrzymuje jego dodatkową porcję(...)wcale że jako fanka sosu czosnkowego całą tę porcję zużywam;) Składniki 1 główka sałaty lodowej 6 pomidorów 3 ogórki szklarniowe/ 6-7 ogórków gruntowych 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa kebeb/gyros kilka kromek chleba (ja użyłam pieczywa razowego) jajko i bułka tarta do panierki tłuszcz do smażenia mięsa Dodatkowo: 3 łyżki sosu czosnkowy przygotowanego na bazie jogurtu naturalnego
Kuchenne aromatyszklanki rosołu, wsypać zmielone suszone chilli, maggi dusić z 15 minut na mniejszym ogniu pod przykryciem śmietanę 18% wymieszać z mąką pszenną wlać do sosu i mieszając zagęścić smaczny kurczak z rosołu na drugie danie np. z ziemniakami, buraczkami.......SMACZNEGO!!! pomidory suszone na słońcu Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu - właściwości: tradycyjny sposób suszenia na słońcu nadaje pomidorom(...)skoncentrowany smak i zapach - skład: suszone pomidory na słońcu - zastosowanie: można je używać jako przyprawę nawet w niewielkich ilościach, znakomity dodatek do wszystkich rodzajów mięs, gulaszy, zup, farszów, makaronu, pizzy, grillowanych i pieczonych warzyw, sosów w tym vinegrette a także do potraw, które lubisz - opakowanie: 100gram
W Mojej Kuchni LubięChiński wpływ Mimo że ramen stał się symbolem japońskiej kuchni , to jego korzenie można odnaleźć w chińskim mieście Lamian. Tam w XVII wieku, Chińczycy rozpoczęli produkcję makaronu, który stanowił protoplastę współczesnego ramenu. Makaron ten przybył do Japonii i wkrótce stał się integralną częścią japońskiej kuchni. 2. Wariacje smaku Ramen może przybierać różne formy i smaki w zależności od regionu Japonii(...)niezwykle skomplikowany, a niektóre restauracje strzegą swoich tajnych receptur jak skarbu narodowego. Wiele miejsc gotuje bulion przez wiele godzin, aby uzyskać bogaty smak, wykorzystując składniki takie jak kości wieprzowe, kurczak, wodorosty kombu i suszone katsuobushi (ryby bonito). 4. “Ramen Wars” W latach 50. i 60. XX wieku w Japonii miała miejsce tzw. “Ramen Wars” – konkurencja
ProstePesto.plmakaronem, ryżem, ziemniakami i ulubioną, sezonową sałatką. Przygotowanie indyka ze szparagami jest łatwe i dość szybkie. Delikatne kotleciki z indyka w sosie ze szparagami to świetny pomysł na rodzinny obiad. Indyk ze szparagami to przepis na coś prostego, szybkiego i pysznego. Palce lizać! Oto kilka innych łatwych przepisów na obiad z indykiem, które mogą Cię zainspirować: Makaron z indykiem, groszkiem(...)danie bardzo łatwe do przygotowania. Składniki są proste i łatwo dostępne. Przepis na sos jest uniwersalny i można go wykorzystać jako bazę do innych potraw. Indyka można zastąpić kurczakiem, a zamiast szparagów użyć brokuły, fasolkę szparagową, cukinię albo groszek cukrowy. Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania indyka ze szparagami: około 500g fileta z indyka oliwa mąka pszenna
Moja Książka Kucharskasmaku łyżka oleju kokosowego łyżka czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Ćwiartki kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, marynujemy je w 4 łyżeczkach curry i sokiem z limonki najlepiej na noc. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy z dwóch stron kurczaka, następnie przykrywamy i dusimy wszystko na małym ogniu około 20 min . Dodajemy imbir, posiekane papryczki chilli , posiekane(...)przykryciem . Zdejmujemy pokrywkę , mieszamy i na wolnym ogniu redukujemy sos aż jego nadmiar odparuje. Całość posypujemy posiekaną grubo kolendrą lub tajską bazylią. Podajemy z ryżem lub makaronem Smacznego
Niezły Młynekbretońsku ; blog: To i owo stokrotki Fasolowe curry z morszczukiem ; blog: U stóp Benbulbena Sałatka z buraków i czerwonej fasoli ; blog: Mops w kuchni Minestrone z fasolką i makaronem ; blog: lejdi of the house Biała fasola z pietruszką i papryką ; blog: teczasmakow SOCZEWICA Krem z marchwi z pomarańczową soczewicą ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zupa z czerwonej soczewicy(...)wędzoną papryką ; blog: Twins Pot Soczewica Bieługa w pomidorowo-kokosowo-orzechowym łagodnym sosie ; blog: Agelessnation Dhal z soczewicy z jarmużem i szpinakiem ; blog: U stóp Benbulbena Aromatyczne casserole z kurczaka i soczewicy ; blog: U stóp Benbulbena Spaghetti z soczewicą ; blog: Małgorzata Rusek - Dietetyk z pasją Zupa z brązowej soczewicy z quinoą i kakao ; blog: Quinoa Raz! Sambar indyjski z czerwonej
Weekendy w domu i ogrodziewywaru powstała zupa szczawiowa. Lekko kwaskowata przełamana słodyczą marchewki i smakiem mięsa. Polecam także wersję z ugotowanymi w całości małymi ziemniakami. Składniki: 700g żeberek wieprzowych 4 podudzia z kurczaka 3 marchewki połowa pora 2 pietruszki połowa selera 1 opalana cebula 2 słoiczki szczawiu po 280 g (lub świeży, wtedy podsmażcie go na maśle i dodajcie do zupy(...)ugotowane na twardo sól, świeżo zmielony pieprz, łyżka vegety natur, lubczyk, majeranek i cukier wedle uznania, do smaku 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe pęczek szczypiorku szklanka - dwie makaronu nitki ugotowanego al dente Przygotowanie: 1. Umyte mięso i obrane warzywa (w tym opaloną cebulę) układamy w garnku, dodajemy ziele, liście, lubczyk, majeranek, zalewamy wodą tak by przykryć nieco więcej
Zasmakuj KuchniĆwiartki kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, marynujemy je w 4 łyżeczkach curry i sokiem z limonki najlepiej na noc. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy z dwóch stron kurczaka, następnie przykrywamy i dusimy wszystko na małym ogniu około 20 min . Dodajemy imbir, posiekane papryczki chilli , posiekane 2 ząbki czosnku, łyżkę czerwonej pasty curry. Całość zalewamy 200 ml mleka kokosowego(...)przykryciem . Zdejmujemy pokrywkę , mieszamy i na wolnym ogniu redukujemy sos aż jego nadmiar odparuje. Całość posypujemy posiekaną grubo kolendrą lub tajską bazylią. Podajemy z ryżem lub makaronem Smacznego
Niezły Młynekskrzydełka i warzywa były całkowicie przykryte. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy temperaturę, tak aby wywar tylko "mrugał" i gotujemy ok 70-80 minut ( jeżeli używamy części z kurczaka skracamy gotowanie do 30 minut) Po tym czasie przelewamy wywar do drugiego garnka, (najlepiej użyć do tego durszlaka) odrzucając wygotowane warzywa i kawałki drobiu ( możemy ich użyć na przykład(...)odcedzonym wywarem, dodajemy drugą obraną i pokrojoną w plastry marchew , posiekana natkę pietruszki, szczypior oraz koper, doprawiamy solą, czarnym pieprzem i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Podajemy z makaronem najlepiej domowym
Miód i pieprzskrzydełka i warzywa były całkowicie przykryte. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy temperaturę, tak aby wywar tylko "mrugał" i gotujemy ok 70-80 minut ( jeżeli używamy części z kurczaka skracamy gotowanie do 30 minut) Po tym czasie przelewamy wywar do drugiego garnka, (najlepiej użyć do tego durszlaka) odrzucając wygotowane warzywa i kawałki drobiu ( możemy ich użyć na przykład(...)odcedzonym wywarem, dodajemy drugą obraną i pokrojoną w plastry marchew , posiekana natkę pietruszki, szczypior oraz koper, doprawiamy solą, czarnym pieprzem i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Podajemy z makaronem
Miód i pieprzczasie kroimy paprykę, cebulę i pora ( w przypadku braku pora pasuje tez szczypiorek ale dodajemy go na patelnie na samym końcu z pietruszką). Podsmażany mięso i warzywa na oleju. Kurczaka lepiej smażyć osobno i potem dodać do warzyw bo potrzebuje trochę więcej oleju przez to że jest "pomazany" masłem orzechowym. Dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy (papryczki kruszymy przed dodaniem), polewamy(...)wody i dusimy (około 5 minut). W kubku rozrabiamy łyżeczka mąki ziemniaczanej z woda. Dodajemy pietruszkę, orzeszki ziemne i podlewamy mąka. Całość mieszamy i dusimy jeszcze minutkę. Podajemy z makaronem chińskim lub ryżem. Smacznego
Lubczyk i WaniliaLato to czas, kiedy chętnie przebywamy na świeżym powietrzu. Zdecydowanie mniej gotujemy, a jeśli już to szybkie dania z sezonowych warzyw. Specjalnie dla Was wybrałam Cieciorka
Moja smaczna kuchnia