kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:444/624)

Gulasz warzywny z chorizo i ananasem 110

podsmażonego kurczaka. Wersje wege mocno warzywne lub z dużą ilością mięsa. Dla każdego! Gulasz prosty i na kilka dni, z każdym dniem coraz lepszy. Polecam! Smacznego:) Gulasz warzywny z chorizo i ananasem   SKŁADNIKI: 225 g (opakowanie) kiełbasy chorizo puszka kukurydzy puszka ananasa w kostce 2 cukinie 3 czerwone papryki 1 żółta papryka 2 duże pomidory 3 ząbki czosnku puszka

Zasmakuj Kuchni
Kurczak z piekarnika - aromatyczny i soczysty 276

pieczony kurczak, jakiego jadłam. Zrobiłam według przepisu na blogu Weroniki. Polecam niezdecydowanym. Składniki: 3 duże udka lub ćwiartki Marynata: 3-4 łyżki oleju 4 łyżki octu jabłkowego szczypta soli 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich szczypta bazylii suszony tymianek kilka igiełek świeżego rozmarynu 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania(...)lekko oprószyć słodką mieloną papryką. Pieczemy w 180 st. C przez 30 minut, a przez kolejne pół godziny temperaturę obniżamy według potrzeb, jeśli mięso zbyt szybko się rumieni. 5. Kurczak jest idealny, na niedzielny lub świąteczny obiad i nie tylko :) Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Spicy glaze chicken on the rise blanket 166

kurczaka (  uwaga, wazne skad jest mieso, koniecznie z miejsca ktoremu ufacie, po niesprawdzonym zrodle, objawy po zjedzeniu bywaja bardzo nagle) olej z oliwek - rozmarynowy jesli macie Zaprawa cytrynowo sojowa 1/3 (80 ml) szklanki soju sojowego (bezglutenowego) 3/4 (180 ml) soku z cytryny 1/2 szklanki (125 ml) wloskiego dressingu salatkowego drobno starta skorka z 1 cytryny 2 duze zabki czosnku(...)zielonej Nalezy rozgrzac piekarnik z termoobiegem (jesli go masz) do 250 C. Przygotuj sos. Zmieszaj wszystkie wymienione skladniki. I wstaw do lodowki na czas ok 30 min. Teraz przygotuj kurczaka. Obranego z wszelkich zylek piers kurczaka, pokroj w kostke (mniej wiecej 1/1cm). W miseczce umiesc i wymieszaj wszystkie skladniki do kurczaka. Kurczaka posypoj mieszanka i mieszaj go, aby wchlonol mieszanke

Lajtkraft food intolerance
Gulasz z kani z pulpetami 181

papryka przyprawa do kurczaka mąka pszenna do obtoczenia Pulpety: Pierś z kurczaka, cebulkę miele maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję jajko, natkę posiekaną, bułkę tartą, sól, pieprz, chili. Mięso wyrabiam, formuje małe pulpety które obtaczam w mące.  Gulasz: Na patelni głębokiej smażę na oleju, pokrojona cebule, czosnek. Dodaję pokrojoną porę. Marchewkę kroję w cienkie słupki, paprykę na kawałki

wesoła kuchnia
Chlebki Pita 222

łyżeczka soli 3 łyżki oliwy Przykładowe dodatki: ok. 500 g piersi kurczaka przyprawa kebab-gyros 1 czerwona cebula 1-2 pomidory lub pomidorki koktajlowe 1 mini sałata rzymska Sos: 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego Sok z połowy cytryny sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku ALBO

Smaki Na Talerzu
Menu na tydzień: Mało czasu, mało składników 167

zakupów Krewetki 200 g 2 piersi z kurczaka 8 podudzi z kurczaka (pałek) 0,5 kg jarmużu Makaron rurki (penne) Makaron tagliatelle Pół czerwonej kapusty Bakłażan średniej wielkości Cukinia średniej wielkości Mała czerwona papryka Mała żółta papryka Mała zielona papryka Główka średniej wielkości kopru włoskiego Mała cebula Czosnek Szczypiorek Pietruszka Szpinak Kilogram świeżych pomidorów 250 g pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Cytryna

Niedzielny kucharz
Czerwone pesto z suszonych pomidorów 137

przepyszny!), ale cudownie sprawdza się również jako dodatek do mięsa, zwłaszcza kurczaka, czy pieczywa. Czerwone pesto z suszonych pomidorów Składniki: 8 suszonych pomidorów z zalewy 10 czarnych oliwek (można je zamienić na 2 suszone pomidory) około 10 listków bazylii łyżka płatków migdałowych łyżka pestek słonecznika mały ząbek czosnku łyżka tartego twardego sera (np. parmezanu, czy pecorino) 4 łyżki oleju

PatiGotuje
Piersi kurczaka w boczku, w sosie śmietanowo-szpinakowym oraz zielona soczewica 167

części). Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek kurczaka zawijamy w plaster boczku. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy mięso z każdej strony, aż boczek będzie miał ładne rumiane kolory. Sos szpinakowo-śmietanowy: 150 g świeżego szpinaku lub 5 "brykietów" mrożonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 śmietanki 30 % (w sumie ok. 400-500 ml) ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 1 łyżka

bistro mama
Indyk w kokosowym curry (wolnowar) 338

niewiarygodnie trafione. Uwielbiam ten słodko-ostry smak. Indyka spokojnie możecie zastąpić kurczakiem. I nie żałujcie soli, długo gotowane potrawy mają tą tendencję, że wychodzą zdecydowanie mniej słone niż przygotowywane tradycyjną metodą. Składniki: 1kg piersi z indyka (dostosuj do wielkości swojego wolnowaru) papryka chili/jalapeno drobno posiekana 6 ząbków czosnku puszka mleka kokosowego 1 drobno pokrojona czerwona papryka 3 łyżki bazylii (suszonej

PaleoLife
Grillowane filety z kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie 179

krzewem bzu w ogródku mojej teściowej. 3 duże filety z kurczaka Marynata: 1/2 szklanki łagodnego keczupu 3-4 sosu balsamicznego (ew. octu balsamicznego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka ostrej musztardy 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcester 2 rozgniecione ząbki czosnku słodka papryka w proszku szczypta ostrej papryki szczypta curry sól i pieprz

Czerwień i błękit
Grillowany stek i marchewka w stylu argentyńskim 135

danie z grilla. Chimichurri może być również rewelacyjnym dodatkiem do grillowanego kurczaka lub ryby. Składniki: 4 duże marchewki obrane i pokrojone wzdłuż 3 łyżeczki oliwy z oliwek ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki mielonego kminku 1 stek wołowy do sosu: ¾ szklanki świeżej natki pietruszki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki czerwonego octu winnego szczypta soli szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki/p

naRuszcie
kurczak z curry 145

drobiowego pokrojonego w paski ( u mnie mięsko z udek ) Sposób wykonania: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Imbir obrać, potarkować. Cebulkę obrać , pokroić w kostkę. Całość zeszklić na patelni z niewielką ilością oliwy, dodać przyprawy ( curry, cynamon, pieprz cayenne ) chwilę prażyć wlać łyżkę octu winnego. Włożyć mięso z kurczaka, wymieszać, wlać szklankę wody, dodać kostkę rosołową. Gotować przez 5 minut. Dodać

Darcia w kuchni
Pierś w trawie cytrynowej i ziemniaczki z wooka 113

piersi z kurczaka sól pieprz 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 2 szczypty tymianku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu winnego szczypta imbiru pół szkl rosołu 1 łyżeczka mąki tłuszcz do smażenia 4-5 ziemniaków szczypta bazylii szczypta czosnku granulowanego Ziemniaki obrać pokroić w plasterki lub przy pomocy nożyka do frytek plasterki falowane, opłukać, przełożyć na durszlak i osączyć. Piersi

Gotowanie jest łatwe
Zupa ułańska – rodem z Mazowsza 124

sami spróbujcie. Składniki: Porcja kości do zupy 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Liść laurowy,  ziele angielskie 100 gram białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy ( najlepiej myśliwskiej, ja takiej nie miałam ) 100 gram chudego boczku 3 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżka maki ¼ łyżeczki cząbru suszonego ¾ szklanki słodkiej

Smaki Ewy
Empanadillas: Post Scriptum 201

momentu, aż cebula ładnie się zezłoci. Dodać pokrojoną pierś kurczaka i smażyć razem, aż mięso zbrązowieje. Dodać brzoskwinie lub namoczone wcześniej suszone morele. Zamieszać, doprawić kuminem, solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. EMPANADILLAS Z CHORIZO  2 łyżki oliwy  1 drobno posiekana cebula 2 wyciśnięte ząbki czosnku 150 mielonej jagnięciny (u mnie jest niedostępna, zastępuję mielonym mięsem wieprzowym

KUCHARNIA