chcecie podać jak ja - z ryżem i sosem pieczarkowym - będziecie potrzebować jeszcze: ok. 125 g brązowych pieczarek 1 małą cebulę 1 ząbek czosnku 200 ml śmietany 30 proc. pieprz i sól do smaku ryż Sposób przygotowania: Pierś kurczaka umyć, oczyścić z błon i osuszyć ręcznikiem papierowym. Z miodu, oregano i papryki przygotować gęstą mieszaninę i natrzeć nią mięso. Przyprawić odrobiną
W SMAKporcje: 1 kg kurczaka (w oryginale wszystkie jego części, u mnie tylko piersi) 3 łyżki oleju do smażenia 3 średnie cebule pokrojone w piórka 3 średnie pomidory pokrojone w półplasterki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 strączki kardamonu 4 ziarna pieprzu 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru 1 ząbek czosnku (startego) 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka chili(...)patelni balti lub w woku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę, aż stanie się złota. Dodać pomidory, wymieszać. Wsypać cynamon, kardamon, pieprz, kmin, imbir, czosnek, garam masala, chili oraz sól. Smażyć przez 3-5 minut, cały czas mieszając. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Posmażyć całość do czasu, aż przyprawy zaczną się przypiekać, ale nie za długo, by kurczak nie był suchy. Dodać
Obiad za dychęsmakuje, gdy jest podane z sosem czosnkowym. Składniki na 4 tortille: 1/2 kg wyluzowanych udek z kurczaka połowa czerwonej cebuli 2 pomidory połowa długiego ogórka sałata opakowanie tortilli sól, pieprz przyprawa do kebabu olej do smażenia mięsa na sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki majonezu ewentualnie sól, pieprz 1. Na samym początku mięso(...)tortilli posmarować odrobiną sosu czosnkowego, dodać sałatę, cebulę, pomidora, ogórka i mięso z udek kurczaka. Całość zawinąć (najpierw spód, później bok i zrolować), a końcówkę tortilli zawinąć w folię aluminiową. Przygotowane tortille zapiec w piekarniku przez 2-3 minuty w 180 ºC. SOS CZOSNKOWY Czosnek obrać i bardzo drobno pokroić. Do miski dodać śmietanę, majonez i posiekany czosnek
Ugotowaćjajka 200g mąki pszennej 200g masła lub margaryny 2 łyżki zimnej wody 500g szpinaku 150g ricotty 200g pieczarek 250g fileta z kurczaka 100g wędzonego boczku 1 cebula 300ml śmietanki 30% ser żółty do posypania sól pieprz 2 ząbki czosnku olej rozmaryn Przygotowanie: Masło lub margarynę dzielimy na małe kosteczki i siekamy razem z mąką. Dodajemy jedno jajko, dwie łyżki zimnej(...)Dodajemy odrobinę oleju i podsmażamy na małym ogniu, mieszając coś czas, aby czosnek nam się nie przypalił. Dodajemy szpinak i dusimy do momentu, aż znajdująca się w nim woda całkowicie odparuje. Szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Gdy lekko przestygnie dodajemy 100g ricotty i dokładnie mieszamy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Oprószamy solą, pieprzem
Jacob Tasteszagościł batat w towarzystwie włoszczyzny! Składniki: 1/2 średniego batata 1 marchew 1/4 pietruszki plaster selera 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku 3 łyżki białego ryżu przyprawy: warzywko, susz warzywny, 2 ziela angielskie, liść laurowy 2 skrzydełka z kurczaka woda Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Ryż dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Do wrzącej wody wrzucamy umyte
Truskawkowa Fiestabazylii 1 żółta papryczka chilli Chipsy z jarmużu: kilka listków jarmużu bez nerwu głównego Zupa (4 porcje): 1 duża pierś z kurczaka 1/2 łyżki zielonej pasty curry 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście limonki kafir 1 duży ząbek czosnku 1 dymka w całości 2 łyżki oleju arachidowego 5 cm imbiru 2 szkl. wody lub bulionu 400 ml mleka kokosowego(...)odstawiamy do ostygnięcia. ZUPA: Olej rozgrzewamy w garnku z grubym dnem. Dymkę, czosnek i imbir drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy minutę, dodajemy zieloną pastę curry. Smażymy kolejną minutę. Całość zalewamy dwiema szklankami wody lub bulionu, dodajemy marchewkę, trawę cytrynową, liście limonki, pietruszkę i pierś z kurczaka w całości. Gotujemy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyciągamy pierś
Tajskie smakidzięki delikatnie przeczyszczającym właściwościom. SKŁADNIKI: 2 łyżki masła klarowanego 2 średnie cebule ok. 4 cm korzenia imbiru 4 ząbki czosnku 1 duża papryka (u nas 1/2 żółtej i 1/2 czerwonej) 2 świeże ostre papryczki 500 g filetu z kurczaka 250 g passaty lub krojonych pomidorów z puszki 150 ml bulionu lub rosołu 50 ml śmietanki 30 % 1 łyżka pasty(...)wrzucamy na nie cebulę, czosnek z imbirem, obydwie papryki i doprawiamy garam masalą, kuminem, mielonym chilli i czarną solą. Jeśli boimy się, że wyjdzie za pikantne, dodajemy mniej sproszkowanego chilli lub wstrzymujemy się z dodaniem przyprawy pod sam koniec. Smażymy mieszając, aż cebulka łądnie zbrązowieje. Zalewamy całość bulionem, passatą oraz dodajemy koncentrat. Kurczaka kroimy
Kuchnia od dwojgaSkładniki: szklanka białego ryżu ugotowanego w kurkumie 2 podwójne piersi z kurczaka 1 cebula 1 duża czerwona papryka około 4-6 łyżek majonezu - wedle uznania sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, curry, czosnek granulowany masło klarowane Wykonanie: Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu dodając łyżkę kurkumy. Będzie dzięki temu ładnie żółty. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć kurczaka pokrojonego
Zasmakuj Kuchniklasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały się pyszne. Składniki na ,,środek" placka: 35 dkg piersi kurczaka zagrodowego 3 duże pieczarki kawałek pora (ok. 10 cm) tylko jasnozielona część 2 ząbki czosnku 1 marchew 3/4 szklanki mrożonego groszku 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 i 1/4 szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki śmietanki
Codziennik KuchennyWariacja na temat sosu BBQ. Świetnie sprawdza się do mięs grillowanych, pieczonych -np. żeberek, chrupiących kurczaków ,mięsnych kanapek czy wreszcie tak modnych ostatnio burgerów. SKŁADNIKI 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki keczupu 4 łyżki musztardy 4 łyżeczki miodu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta chili oliwa z oliwek(...)Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy i szklimy w rondlu na rozgrzanej oliwie. Dodajemy miód, keczup, musztardę, ocet i przyprawy. Na małym ogniu gotujemy przez pół godziny często mieszając. Jeśli nie zużyjemy naraz sosu możemy przełożyć go do słoiczka i przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Smacznego :) Świetnie sprawdzi się do kurczaków w chrupiącej panierce
Moje Kuchenne Rewelacjeobiad. Makaron z sosem to doskonałe danie proste i na szybko. Składniki: 450 g szpinaku mrożonego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz Gałka muszkatołowa 250 g serka kremowego śmietankowego 1 pierś z kurczaka Ponadto: Makaron rurki lub swiderki sól olej woda Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w grubą kostkę. Smażymy na patelni. Zdejmujemy
Słodki Zakątekprzedstawiam dziś pyszną propozycje. Jak stwierdził mój mąż: Your best dinner ever Zapraszam! SKŁADNIKI: 500 g pobudzi z kurczaka bez kości i skóry 2 duże marchewki 1 średnia cukinia 6 dużych pieczarek przyprawy: sól, pieprz, oregano, ostra papryka, czosnek granulowany 1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić miodem lub pominąć) natka pietruszki 500 ml passaty pomidorowej 20 muszli makaronowych
Kuchnia w bieguMakłowicza. Jeśli lubicie tajską kuchnię - koniecznie wypróbujcie, a nie pożałujecie :) SKŁADNIKI 500 g mięsa z udek kurczaka (mogą być też piersi) 2 szt. dojrzałego mango 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 łyżki czerwonej pasty curry 3 cm kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 kłącze trawki cytrynowej (gdyby nie była dostępna można ominąć) 1-2 czerwone papryczki chili(...)kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy pastę curry i gotujemy na małym ogniu, aż pasta się rozpuści. Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojony w cienkie talarki imbir oraz obraną i posiekaną trawkę cytrynową. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę - gotujemy około 7 minut. Mango obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy do curry. Wrzucamy
Moje Kuchenne Rewelacjesłodkim mango to prawdziwa bomba smaków. Po prostu musicie ich spróbować! :) SKŁADNIKI (ok. 10 szt.) 1 podwójna pierś z kurczaka marynata 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 płaska łyżeczka kuminu 1 ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego dodatkowo 1/2 dojrzałego mango 1 żółta
DefinicjaSmakułyżek śmietany 3 łyżeczki curry w proszku 2 łyżeczki startego imbiru 2 łyżki miodu 1 ząbek czosnku przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz do smażenia: 2 łyżki oliwy z oliwek dodatkowo: ryż lub makaron do podania Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę równej wielkości ok 2-3 cm. Mięso przekładamy do miseczki, posypujemy(...)minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną w niewielką kostkę cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy imbir, miód, czosnek oraz pokrojonego w kostkę ananasa i sok z ananasa. Wszystko razem smażymy, aż sok częściowo odparuje. Gdy sos zostanie częściowo zredukowany, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i pozostałą
W kuchni bez szafek