typu feta 1 garśc kwiatków szczypiorku lub posiekanego szczypiorku sól,pieprz olej do smażenia sos 6 łyżek oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka musztardy czeskiej 1/3 łyżeczki słodkiej papryki Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju i wystudzić. Sałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć(...)kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki lub półplasterki. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski z sałatą. Dodać rozdrobnione kwiatki szczypiorku oraz wystudzonego podsmażonego kurczaka. Wszystko delikatnie wymieszać. Przygotować sos. Do małego słoiczka wlać olej oraz sok z cytryny. Dodać miód, musztardę i słodką paprykę. Słoiczek zakręcić i chwile potrząsać aby składniki sosu się połączyły. Gotowym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem
Monia miesza i gotujeBlueberry Corner by "jagodzianka" Marynowane cytryny są bardzo popularne w marokańskiej kuchni. Świetnie komponują się z kurczakiem, jagnięciną i rybami. Ostatnio wykorzystałam jedną taką … Przeczytaj cały artykuł Post Marynowane cytryny pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerłyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 mała cukinia 10 plasterków ogonówki brandenburskiej sok z 1/2 cytryny 1/2 papryki czerwonej Przyprawy : pieprz czarny natka pietruszki Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy, wkładamy do parowaru i włączamy na 20 minut. Po tym czasie czekamy aż mięso przestygnie i kroimy na małe(...)odcedzamy na sitku. Wrzucamy do miski mięso, ogórki i groszek, doprawiamy pieprzem czarnym i natką pietruszki, dodajemy 2 łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy. Wszystko mieszamy, polewamy sokiem z połowy cytryny i wstawiamy na lodówki. Po kilku godzinach, myjemy paprykę, oczyszczamy środek i kroimy na małe kawałki, cukinie myjemy, kroimy w cienkie plasterki i zawijamy. Na tacce z folii aluminiowej wstawiamy
Parowar Facetaprzepiórczych) 2 łyżki tartego parmezanu pieczywo na grzanki kilka pomidorków koktajlowych 3 fileciki anchois 2 ząbki czosnku 1 jajko, 2 ½ łyżki soku z cytryny, 1 łyżka musztardy dijon, sól i pieprz ½ szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałeczki, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy kurczaka na złoty kolor. Odstawiamy(...)rozdrobnione anchois, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko (należy je wcześniej sparzyć przez minutę we wrzątku), sok z cytryny oraz musztardę miksujemy powoli dolewając oliwę. Sos doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. W miskach układamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę, posypujemy parmezanem, dodajemy kurczaka, jajka przecięte na połówki lub ćwiartki oraz pomidorki. Polewamy sosem i posypujemy grzankami. Smacznego
Piąty grzech głównypiersi kurczaka * 250 ml śmietany 36% * garść solonych orzeszków ziemnych * 100 g bekonu * 1 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry * 2 banany * 2 łyżki oleju * sól, pieprz WYKONANIE: Piersi kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki (3 kawałki z jednej piersi), solimy, pieprzymy i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Śmietanę mieszamy z pastą curry. Banany kroimy na plasterki. Usmażone piersi kurczaka wkładamy(...)wytopi się tłuszcz i będzie chrupiący. Upieczony przekładamy na talerz wyłożony papierem aby zebrał nadmiar tłuszczu. Upieczonego kurczaka posypujemy usmażonym bekonem i orzeszkami ziemnymi. UWAGI: piersi kurczaka możemy zamienić na dowolną inną część kurczaka. Banany można skropić sokiem z cytryny jeżeli nie chcemy aby szybko zrobiły się ciemne. Pastę curry można zastąpić sosem chilli
Mohiellaponieważ jakoś nie mam czasu szykować śniadań, przekąszam zazwyczaj jakąś bułeczkę (scone) i w ten sposób udaje mi się dotrwać do lunchu. Lunch : Szaszłyk z kurczaka z kuskusem z sokiem z cytryny i natka pietruszki, sałatka z pomidorów, sos tzatziki. Smacznego
Codzienne Gotowaniecebula – 1 szt * pomidor – 1 szt * papryka żółta – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jogurt mieszamy z garam masala, chili, solą, sokiem z cytryny, świeżą kolendrą i posiekaną zieloną chili. Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy marynatą, zawijamy folią i wkładamy do lodówki ( im dłużej w marynacie, tym smak będzie intensywniejszy ). Po zamarynowaniu wkładamy na blachę, pieczemy
Ostra na Słodkokażdego dnia. Wystarczy dobra marynata, zioła, dodatki i może być pyszny obiad. A jaki to będzie smak zależy tylko od naszej wyobraźni. Ja do zwykłego kurczaka zagrodowego dobrałam czosnek, tymianek i cytrynę. Klasyka. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkażdego dnia. Wystarczy dobra marynata, zioła, dodatki i może być pyszny obiad. A jaki to będzie smak zależy tylko od naszej wyobraźni. Ja do zwykłego kurczaka zagrodowego dobrałam czosnek, tymianek i cytrynę. Klasyka. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPierś delikatnie we włoską szynkę owiniemy, Jako dodatek paprykę kuskusem nafaszerujemy. Mój przepis zakłada porcję dla dwóch osób. PO PIERWSZE - ZAKUPY: 2 piersi z kurczaka 6 plastrów szynki prosciutto połowa cytryny zioła prowansalskie sól pieprz 3 papryki pół szklanki kuskus pół szklanki kukurydzy 1 pomidor 1/3 sera feta garść czarnych oliwek natka pietruszki sól. pieprz
Mój Smak na Życiekońca, w każde nacięcie wcieramy sól. Odkładamy w słoju i zalewamy wrzątkiem, na jakieś dwa, trzy tygodnie. Otwarte przechowujemy w lodówce ok 3 tygodnie. Cytryny doskonale pasują do dań z kurczakiem. źródło ,, Kuchnia
Anioły w kuchnipiersi kurczaka z grilla były pyszne, soczyste, idealne w smaku. Przygotowujemy marynatę z 2 łyżek oliwy, 2 ząbków czosnku, odrobiny sosu sojowego, odrobiny soku z cytryny i siekanego świeżego tymianku. W 2 piersiach kurczaka robimy kieszonkę, doprawiamy kurczaka solą i pieprzem, smarujemy marynatą, również w środku kieszonki. Do środka wkładamy trochę sera koziego i całe listki bazylii, mięso spinamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCześć :) Witam w ten bardzo zimny wieczór, w sumie mogę nawet powiedzieć, że lodowaty... Mimo, że nie ma bardzo niskiej temperatury, to jaką odczuwamy sami po
Pora coś zjeśćsałat" 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu balsamicznego płaska łyżeczka czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki imbiru trochę soku z cytryny łyżka masła do smażenia (najlepiej klarowanego) Przygotowanie : Pierś z kurczaka dzielę na pół, oczyszczam, odcinam polędwiczki i z góry nacinam na ok 0,5 cm co 1 cm i marynuję w marynacie z oliwy(...)cytryny. Dodaję pół łyżeczki cynamonu i pozostałe pół łyżeczki imbiru. Mieszając podgotowuję redukując sok. Trzecie jabłko kroję w 0,5 cm plastry i również podsmażam na patelni grillowej. Mix sałat skrapiam i mieszam z aromatyzowaną oliwą z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku. Na talerzu układam trochę sałaty, 1-2 łyżki musu, pokrojoną zgodnie z nacięciami pierś z kurczaka
Mechanik w kuchnisałatka z czerwoną fasolą i mozzarellą Sałata z grillowanym kurczakiem, gruszką i orzechami nerkowca - przepis: Składniki: mix sałat rukola gruszka 1/2 filetu z piersi kurczaka garść orzechów nerkowca oliwa z oliwek łyżka soku z cytryny łyżka płynnego miodu sól, pieprz do smaku Marynata: 2-3 łyżki oliwy z oliwek łyżka sosu sojowego łyżka miodu szczypta świeżo mielonego pieprzu Sałata(...)każdej ze stron. Na talerz wyłożyć garść sałat oraz rukolę. Ugrillowanego kurczaka pokroić na plastry. Ułożyć na sałacie. Gruszkę obrać, pokroić na kawałki. Orzechy nerkowca delikatnie posiekać (można je wcześniej przez chwilę podprażyć na suchej patelni) i posypać nimi wyłożone na talerz składniki. Z oliwy, soku z cytryny, miodu oraz szczypty pieprzu przygotować sos, polać nim sałatę. Smacznego
Moje Qulinaria