śmietanowym, grzybami i kurczakiem. Po ugotowaniu makaronu połączcie go od razu z sosem, wtedy smak i aromat dania połączy się w jedną, spójną całość. Makaron z grzybami i kurczakiem w sosie śmietanowym Porcja dla 4 osób Składniki: około 280 g makaronu tagiatelle ( kupny lub domowy orkiszowy – przepis kilka postów wcześniej) 3 piersi kurczaka 2 cebule 250 g pieczarek(...)rozgrzać olej. Wsypać cebulę, potem pieczarki. Smażyć około 5 minut. Wlać wino i odparować. Dodać kurczaka i smażyć przez kolejne 5 minut. Na patelnię dodać śmietanę i bulion. Gotować i dodać musztardę. Dokładnie wymieszać. Dodać estragon, tymianek, sól, i trochę pieprzu. Spróbować. Redukować sos aż powstanie delikatny i kremowy. Na talerz wyłożyć makaron i połączyć z sosem. Smacznego
JaglusiaPyszne, proste, szybkie i lekkie :) Takie właśnie jest to danie. Jeśli lubicie orientalne smaki to z pewnością jest to idealna propozycja na obiad :) Kawałki kurczaka i warzywa w pysznym słodko- kwaśnym imbirowym sosie ze świeżą kolendrą i ryżem jaśminowym. Pycha! ;) SKŁADNIKI 1 podówójna pierś z kurczaka marynata 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżęczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej(...)minuty. Pokrojoną dymkę wrzucamy na patelnie i mieszamy z całością. Ryż jaśminowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy ryż wykładamy do mieseczek i posypujemyc czarnym sezamem. Kurczaka z sosem wykładamy do drugiej miseczki i posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego
DefinicjaSmakutego rodzaju dania. Spokojnie może stać kilka dni a my możemy cieszyć się jego smakiem. Składniki: * sałata kolorowa strzępiasta albo lodowa * pierś z kurczaka * przyprawa do kurczaka i kebab-gyros * sos czosnkowy * prażona cebulka * ziarno słonecznika ok. 2 łyżek * pomidorki koktajlowe * odrobina oleju Sałatę umyłam i lekko podarłam w mniejsze kawałki. Fajnie do tego pasowałaby lodowa(...)Mięso drobiowe a w szczególności ta część z piersi smaży się błyskawicznie. Ziarno słonecznika zarumieniłam na rozgrzanej suchej patelni. Sałatę wyłożyłam na talerze, na nią podsmażoną pierś z kurczaka, polałam sosem czosnkowym odrobinkę, posypałam uprażonym ziarnem słonecznika i cebulką prażoną. Na wierzch wykładałam połówki pomidorków koktajlowych. Pycha! Określając to jako przekąska to mocno będę mijać się z prawdą. To było
Pieprzyć z Fantazjągrubość około 1 cm. Na rozwałkowanym cieście układamy kurę, zwijamy brzegi ciasta i bardzo dokładnie sklejamy. Pakunek powinien być całkowicie szczelny tak by mięso mogło piec się we własnym sosie. Kurczaki w soli umieszczamy na żarze i pieczemy 3 godziny. Kula którą wyjmiemy z żaru będzie czarna i twarda. Uwaga. Otwierając pakunek należy użyć rękawic żaroodpornych i uważać ponieważ uwolni
OstryKęsgrubość około 1 cm. Na rozwałkowanym cieście układamy kurę, zwijamy brzegi ciasta i bardzo dokładnie sklejamy. Pakunek powinien być całkowicie szczelny tak by mięso mogło piec się we własnym sosie. Kurczaki w soli umieszczamy na żarze i pieczemy 3 godziny. Kula którą wyjmiemy z żaru będzie czarna i twarda. Uwaga. Otwierając pakunek należy użyć rękawic żaroodpornych i uważać ponieważ uwolni
OstryKęspapryki w proszku. Ta przyprawa potrafi zdziałać cuda, choć warto zachować umiar w jej użyciu. Mięso z indyka jest wyjątkowo delikatne w smaku, przewyższając kurczaka pod tym względem. Uważam, że tak przyprawiony indyk w sosie stanowi wyśmienitą opcję na obiad . Gulasz z fileta indyka 5 – 6 porcji Składniki: 700 g fileta z piersi indyka 2 łyżki pszennej mąki
codojedzeniaimprezowym stole. Oprócz tego, że ładnie się prezentują są też smaczne, bo kto z nas nie lubi gyrosa? Poniższy przepis jest na 4 małe naczynia. 500g filetów z kurczaka 1 woreczek ryżu 1/2 puszki kukurydzy 1/2 papryki czerwonej 2 ogórki kiszone lub konserwowe 150g żółtego sera 1/4 szklanki keczupu 1/4 szklanki jogurtu greckiego przyprawa kebab-gyros sól, pieprz(...)jogurt grecki mieszamy ze sobą robiąc sos. Filety posypujemy obficie przyprawą gyros i podsmażamy na rozgrzanej patelni. 2. W naczyniach układamy kolejno: ryż, warstwa sosu, papryka, ogórek, kukurydza, warstwa sosu, kurczak, ser. 3. Gyros zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchnipieczone piersi z kurczaka ze skórką ugotowana marchewka 2 jajka na twardo sos(...)pieczenia kurczaka ok pół szkl żelatyna sól pieprz sok z cytryny Piersi z kurczaka kroimy na plastry i układamy w salaterce razem z jajkiem i marchewką (dekoracyjnie) Sos z kurczaka wlewamy do garnuszka , dodajemy wody do objętości ok 600 ml. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy aż zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia, dodajemy ok 2 łyżki żelatyny i mieszamy
Gotowanie jest łatweodpoczywać w plenerze i zajadać tego pysznego kurczaka! Wraz z Dominikiem jesteśmy ogromnymi fanami whiskey, zwłaszcza naszego ulubionego burbona - Jim Beama. Postanowiłam zatem wykorzystać go do marynaty i sosu do grillowanego kurczaka, dodatkowy smaczek stanowi jeszcze aromat pomarańczy, który wspaniale orzeźwia i podbija smak drobiu. Polecam na grilla w plenerze lub w domu, gdy pogoda zawodzi. :) Kurczak w whiskey(...)smażymy do lekkiego zbrązowienia. Gdy cebula będzie miała już ładny kolor na patelnię wlewamy pół szklanki wody. Dusimy do odparowania płynu. Po tym czasie do cebuli dodajemy sos pozostały z marynowania kurczaka, zagotowujemy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie przelewamy wszystko do blendera i blendujemy na gładko. Następnie sos wylewamy ponownie na patelnię, zagotowujemy, dodajemy wodę
Cooking MonsterPoniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami z koziego sera i kaszą jaglaną Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki, brukselki i szpinaku z kaszą bulgur Środa: Chiński makaron z sosem tahini, kurczakiem i świeżym ogórkiem Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu Piątek: Zupa z soczewicy (masoor dal) wg Nigeli Lawson Pobierz menu na tydzień Niedziela: Steki z pure ziemniaczanym(...)buraków z chmurkami z koziego sera i kaszą jaglaną (sprawdź przepis) Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki, brukselki i szpinaku z kaszą bulgur (sprawdź przepis) Środa: Chiński makaron z sosem tahini, kurczakiem i świeżym ogórkiem (sprawdź przepis) Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu (sprawdź przepis) Piątek: Zupa z soczewicy (masoor dal) wg Nigeli Lawson (sprawdź przepis) Jak gotowaliśmy Przepisy
Niedzielny kucharzzawierającą cebulę i mięso, dolewamy 2-3 szklanki wody (warzywa intensywnie "piją" wodę, więc aby otrzymać odpowiednią konsystencję, musimy dolewać trochę wody - w zależności od tego, jaki chcemy, aby sos był) i dusimy na małym ogniu, często mieszając. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz dodajemy po 2 łyżeczki słodkiej papryki, curry i kurkumy. Całość dusimy przez około 30 minut(...)masala, która świetnie pasuje do dyni i podkreśla jej smak. Co nieco o tej niezwykle aromatycznej przyprawie możecie przeczytać tutaj , gdzie została ona wykorzystana do przygotowania pikantnego kurczaka. Sos jest dość gęsty, ale wyśmienity! Smakując, czujemy wszystkie smaki - od słodkiej marchewki, przez aromatyczne curry, ostry imbir, aż do pikantnego garam masala z nutą cynamonu ;) Idealnie komponuje się
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!temperaturze pokojowej do przypieczenia : 125 g masła, w temperaturze pokojowej 30 ml białego wytrawnego wina 2 -3 gałązki tymianku Na sos (opcjonalnie) 20 ml białego wytrawnego wina 250 ml (1 szklanka) bulionu z kurczaka 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 gałązka estragonu 1 gałązka pietruszki dodatkowo termometr do mięsa przygotowanie kurczaka umyć i osuszyć. Przygotować solankę : sól rozpuścić w małej ilości(...)podpiekać jeszcze ok 10 minut lub do uzyskania złotego koloru, pilnując aby się nie spalił. W trakcie pieczenia można jeszcze raz posmarować go masłem. Po upieczeniu, studzić kurczaka na kratce. sos: W czasie gdy kurczak się studzi, możemy przygotować sos. Blaszkę w której zebrały się soki z pieczenia umieścić na palniku na średnim ogniu. Dodać wino, zagotować i zeskrobać
Stare GaryPierś kurczaka zapiekana z sosem pomidorowym i plastrami bakłażana. Całość posypana startym parmezanem. Danie dość szybkie do wykonania. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami. 1 podwójna pierś z kurczaka 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku mały bakłażan 2 łyżeczki oregano sól – ok. 2 łyżeczek do obtoczenia kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu(...)łyżką oliwy oraz oregano. Gotować na małym palniku około 15-20 minut. W razie potrzeby doprawić solą i oregano. Piekarnik rozgrzać do 190°C. W żaroodpornym naczyniu ułożyć sos pomidorowy, następnie kurczaka oraz pokrojonego w plastry bakłażana. Całość posypać startym parmezanem. Piec około 15 minut (aż ser się stopi a bakłażan lekko zarumieni). Podawać posypane posiekaną bazylią
BullioPierś kurczaka zapiekana z sosem pomidorowym i plastrami bakłażana. Całość posypana startym parmezanem. Danie dość szybkie do wykonania. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami. 1 podwójna pierś z kurczaka 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku mały bakłażan 2 łyżeczki oregano sól – ok. 2 łyżeczek do obtoczenia kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu(...)łyżką oliwy oraz oregano. Gotować na małym palniku około 15-20 minut. W razie potrzeby doprawić solą i oregano. Piekarnik rozgrzać do 190°C. W żaroodpornym naczyniu ułożyć sos pomidorowy, następnie kurczaka oraz pokrojonego w plastry bakłażana. Całość posypać startym parmezanem. Piec około 15 minut (aż ser się stopi a bakłażan lekko zarumieni). Podawać posypane posiekaną bazylią
Bullio