coraz częściej goszczą w naszej kuchni. Można je szybko przygotować i nie należą do dań trudnych. W czasie gdy gotujemy makaron można przyrządzić pyszny sos. SKŁADNIKI: paczka makaronu, ja użyłam muszelek 1 średnia pierś z kurczaka 10 dag. chorizo 10 dag. sera żółtego 1 szalotka 1 puszka krojonych pomidorów lub świeżych 1 szklanka bulionu/rosołu 1 łyżka masła klarowanego(...)mięso pokroić w kostkę, chorizo w półkola, ser w drobną kostkę, cebulę w piórka, w garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli, ugotować makaron aldente, w czasie gotowania makaronu robimy sos, na głebokiej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso i chorizo, przyprawić, dodać cebulę, zeszklić, dodać pomidory, wlać bulion, gotować pod przykryciem 5 min.,następnie odparować sos, ugotowany makaron wkładamy
Kuchnia BeatyJesień w pełni. Za oknem mglisty krajobraz. Wpasowuję się w dzisiejszą aurę moim daniem z kurczaka i jesiennych warzyw.Zapach obieranych marchewek i selera przyjemnie roznosił się po kuchni.Całości dopełniło wino. Sosy z dodatkiem wina są jak dla mnie niesamowite, mają w sobie wiele smaku i aromatu. W mojej rodzinie są mile widziane ;-) Mam nadzieję, że i Wam przypadnie(...)kostkę warzywa (marchew i seler) oraz kurczaka. Wszystko podlewamy winem i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Jeśli będzie taka potrzeba dolewamy do mięsa odrobinę wody. Na 5 minut przed końcem duszenia dodajemy winogrono przekrojone na pół i pozbawione pestek. Dodajemy natkę pietruszki i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos powinien być gęsty i aromatyczny
Przysmaki Karolkiimprezę albo uroczystość rodzinną. Bardzo prosta w przygotowaniu. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka przyprawa do gyrosa 200g makaronu świderki 10 dkg pieczarek 1 cebula 1 puszka mieszanki warzywnej (groszek, kukurydza, marchew, fasola) 20 dkg żółtego sera olej do smażenia Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku(...)Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu *** *** Mięso z kurczaka kroimy w kosteczkę posypujemy przyprawą gyros i mieszamy- tak aby całe mięso było nią pokryte. Następnie podsmażamy krótko na patelni ciągle mieszając i studzimy *** *** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą *** *** Przygotowujemy sos: majonez łączymy z jogurtem i ketchupem, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i dokładnie mieszamy
Blog z Apetytemmieszam i gotowe. Pakuje słoiczek do pojemnika i gotowe ! A w pracy wyciągam pojemnik, z pojemnika słoiczek, odkręcam pokrywkę polewam sosem sałatkę, mieszam i gotowe. Rano całość zajmuje mi 5 minut. Naprawdę ! Ostatnio zamiast kurczaka miałam – ser pleśniowy, kawałek kabanosa czyli tak naprawdę to co pod ręką jest w lodówce i co należy zjeść
Kuchnia na wzgórzurosołu Resztki włoszczyzny z rosołu 1 słoik mieszanki warzywnej groszku z marchewką 1 kubek kwaśnej śmietany 1 żółtko 1 łyżka sosu Worcester 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżka soku z cytryny Sól i biały pieprz,gałka muszkatołowa *********************************************** Kurczaka z rosołu obrać i pokroić.Warzywa z rosołu odcedzić nn i drobno pokroić w kostkę.Rosół przecedzić przez sitko.Mieszank
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigruzińska Carpaccio z pieczonych buraków ze świeżym tymiankiem i kozim serem Carpaccio z buraków z granatem i serem pleśniowym Zielona sałatka z brokuła, brukselki i fasolki szparagowej ze szpinakowym sosem Sałatka z soczewicy z papryką i orzechami Sałatka z fasoli i mango Sałatka z fasolą Sałatka z dynią Kolorowa sałatka makaronowa Z kaszą Sałatka z komosą ryżowa i burakiem pieczonym(...)makaronowa z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem Sałatka z krewetkami i melonem w sosie mango Surówki Sałatka z kwiatami forsycji Surówka z granatem Surówka z koprem włoskim i olejem arganowym Sałatka z surowego brokuła Sałatka brokułowa z kurczakiem Surówka z selera naciowego i pomarańczy Surówka z kapusty pekińskiej z jarmużem, zielonym ogórkiem i szczypiorkiem Surówka
Dorota Smakujemojego przepisu . Składniki – zupa tajska z kurczakiem: 500 g piersi z kurczaka 150 g papryki czerwonej 150 g pieczarek 50 g cebuli 20 g świeżego imbiru 1 papryczka chilli 1 limonka lub 20 ml (2 łyżki) soku z limonki 10 ml (1 łyżka) sosu sojowego 2 ząbki czosnku 40 ml masła klarowanego , ghee czosnkowego lub ziołowego bądź oliwy(...)chwilę smażyć aż lekko zmiękną. W garnku podgrzać bulion i mleko kokosowe a następnie dodać zawartość patelni i sos sojowy. Całość wymieszać i gotować ok 15 minut. Doprawić pozostałym sokiem z limonki, solą i pieprzem do smaku. Zupa tajska z kurczakiem znakomicie komponuje się ze świeżo pokrojonym szczypiorkiem. Osobiście podaję ją samą ale fajnie komponuje się także z makaronem konjac
Ola la LCHFPotrzebujemy: dwa duże filety z kurczaka 300 g mrożonej marchewki z groszkiem 300 ml bulionu 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów (opcjonalnie) 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masło papryka słodka sól natka pietruszki do dekoracji Umyte i oczyszczone filety kroimy na 4 części każdy, oprószamy solą i papryką. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy kurczaka
Kolejny blog o gotowaniusłowiańskich ostępach, skojarzenie nie musi być już tak silne, jednak curry z kurczaka nadal pozostaje fajnym daniem :) Kiedy przychodzi mi do głowy pomysł na robienie tego rodzaju potrawy, to najczęściej znosi mnie w stronę smaków Tajlandii i wieloskładnikowości. Dzisiaj postanowiłem ograniczyć się do jednego głównego elementu i sosu, w którym tkwi cała moc i charakter dania. Przepis jest szybki, uproszczony(...)czas mieszając. Dodać garam masalę, kumin, cynamon, cukier, kurkumę, zamieszać kilka razy i po kolejnej minucie wlać pomidory. Gotować sos dalej na średnim ogniu, aż się częściowo zredukuje, pomidory się rozpadną i ściemnieją - około 10 do 15 minut. Mięso kurczaka pokroić na około 3 cm kawałki i dodać na patelnię razem z bulionetką (bulionem). Gotować na niewielkim ogniu, mieszając
zadanie-gotowanieświeża bazylia - pieprz, sól, ostra papryka - suszone zioła ( tymianek, bazylia, oregano) - oliwa - 1 łyżka Sos czosnkowy: - jogurt naturalny (200 g) - 1 opakowanie - czosnek - 2 ząbki - pieprz, zioła Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z ziołami, ostrą papryką oraz szczyptą soli, obtoczyć mięso i odstawić na 30 minut
Fit-aminaPomysł na szybki do przygotowania obiad - "wyluzowane" udka z pieczarkami w sosie musztardowo-śmietanowym. Danie bardzo smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 250 g pieczarek 1 mała cebula 3/4 szklanki śmietany 30% 2 łyżeczki musztardy miodowej sól, pieprz 2 łyżki masła olej do smażenia mąka do obtoczenia Udka (bez kości(...)patelnię. Przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać podsmażone warzywa, wlać śmietanę i dodać musztardę. Całość gotować na średnim ogniu, aż do lekkiej redukcji sosu. Ewentualnie sos posmakować i mocniej doprawić. Gotowe danie podawać z ryżem lub ziemniakami. Etapy przygotowywania dania: podsmażanie pieczarek i cebuli; smażenie mięsa i łączenie ze sobą wszystkich składników
Ugotowaćkurczaka, wędzonym boczkiem, serem halloumi, papryką, cebulą i świeżym ananasem. Kurczaka przyprawiłam na ostro, dodając do marynaty sporą ilość mielonej papryki chili. Szaszłyki wyszły kolorowe oraz aromatyczne, z kruchym, soczystym i pikantnym mięsem z kurczaka, które świetnie komponuje się ze słodkim ananasem, słonym boczkiem wędzonym oraz słodko-słonawym serem halloumi. Podałam je z pieczonymi ziemniaczkami oraz sosem czosnkowym
Kuchnia MagdaLenyPrzepis na lekką sałatkę z pieczonych udek z kurczaka. Sałatka jest bardzo syta, można ją podać nawet zamiast obiadu. Składniki 2 pieczone udka z kurczaka drobny makaron (u mnie drobne kokardki) kilka ogórków korniszonów por mała puszka kukurydzy 20 dkg sera żółtego mały słoik pieczarek cebulka zielona Sos dwie łyżki majonezu dwie łyżki jogurtu naturalnego dwa ząbki czosnku szczypta cukru(...)pieprzem, dodać pokrojoną dymkę cebulki i wymieszać. Wymieszać majonez z jogurtem naturalnym, dodać wyciśnięty czosnek, sok z cytryny oraz cukier. Sos wlać do sałatki i wymieszać. Autor przepisu: Elżbieta Kubica Artykuł Sałatka z pieczonych udek z kurczaka pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyteraz sos rodzynkowy-do rondelka wkładamy 3-4 posiekane cebule,rodzynki,masło,łyżeczkę cynamonu,cukier i łyżkę wody.Gotujemy 45 min.uważając aby sos się nam nie przypalił na małym ogniu a cebula rozgotowała.Do gotowego już kurczaka dodajemy migdały,przekładamy na półmisek,i polewamy sosem.Sos rodzynkowy podajemy oddzielnie.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiUdka bez skóry w słodkawej marynacie z dodatkiem sosu sojowego upieczone na żółtym ryżu. Smaczny, syty obiad z mięsem i dużą ilością warzyw. Ryż swój kolor zawdzięcza kurkumie. Niedoceniana, a ma wiele właściwości prozdrowotnych, więc warto po nią sięgać. Szczególnie, że jest to naturalny, żółty barwnik :) 4 udka z kurczaka 4 szklanki bulionu drobiowego (rosołu) 300 g ryżu białego długoziarnistego(...)oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu sól Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny. Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka i odstawić na co najmniej godzinę. U mnie leżakowały całą
https:KKuchniaMniam