Pełnoziarnisty makaron spaghetti z aromatycznymi, wyrazistymi wołowo-drobiowymi kuleczkami z sosem z dojrzewających w słońcu pomidorów. Brzmi bardzo klasycznie, ale smakuje rewelacyjnie. Składniki: Mięsne kuleczki: 250g fileta z kurczaka 250g wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki natki z pietruszki 1 jajko oliwa sól pieprz Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów(...)spaghetti Wykonanie: 1. Mięsne kuleczki Wołowinę, kurczaka, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej mięsa dodać jajko, oraz kaszę mannę, bułkę tartą oraz natkę z pietruszki i wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować kuleczki o wielkość orzecha. Usmażyć na oliwie. 2. Sos pomidorowy Drobno posiekaną cebulę i czosnek przesmażyć
Szalona Kuchnia EwelinyPełnoziarnisty makaron spaghetti z aromatycznymi, wyrazistymi wołowo-drobiowymi kuleczkami z sosem z dojrzewających w słońcu pomidorów. Brzmi bardzo klasycznie, ale smakuje rewelacyjnie. Składniki: Mięsne kuleczki: 250g fileta z kurczaka 250g wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki natki z pietruszki 1 jajko oliwa sól pieprz Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów(...)spaghetti Wykonanie: 1. Mięsne kuleczki Wołowinę, kurczaka, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej mięsa dodać jajko, oraz kaszę mannę, bułkę tartą oraz natkę z pietruszki i wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować kuleczki o wielkość orzecha. Usmażyć na oliwie. 2. Sos pomidorowy Drobno posiekaną cebulę i czosnek przesmażyć
Szalona Kuchnia Ewelinydoprawiam solą i pieprzem. Wlewam Aperol i Prosecco. Redukuję sos. Dodaję rodzynki razem z wodą, którą były zalane i duszę składniki kilka minut do momentu aż sos nieco zgęstnieje. Wyławiam tymianek. Dodaję kurczaka i kaszę jaglaną. Doprawiam całość solą i pieprzem. Podaję od razu ze świeżym tymiankiem i oregano. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami nerkowca. Smacznego, Klaudia
Mango Papajawersji. Zawsze dodaję dużo świeżych ziół i czosnku. Jeśli jednak akurat nie macie, można użyć suszonych ziół i czosnku granulowanego. Przepis na około 4-5 porcji. Sos: 500 g mięsa z piersi kurczaka 1 łyżka oleju 1 cebula 500 g przecieru pomidorowego garść liści świeżej bazylii garść liści świeżego oregano 2 łyżeczki suszonego oregano 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli(...)bazylii Mięso z kurczaka oczyścić i zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę zeszklić na patelni. Dodać zmielone mięso, sól, suszone oregano i wyciśnięty czosnek. Całość zamieszać i smażyć ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając (aż mięso będzie usmażone ze wszystkich stron). Dodać przecier pomidorowy. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Mieszać co kilka
Bulliowersji. Zawsze dodaję dużo świeżych ziół i czosnku. Jeśli jednak akurat nie macie, można użyć suszonych ziół i czosnku granulowanego. Przepis na około 4-5 porcji. Sos: 500 g mięsa z piersi kurczaka 1 łyżka oleju 1 cebula 500 g przecieru pomidorowego garść liści świeżej bazylii garść liści świeżego oregano 2 łyżeczki suszonego oregano 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli(...)bazylii Mięso z kurczaka oczyścić i zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę zeszklić na patelni. Dodać zmielone mięso, sól, suszone oregano i wyciśnięty czosnek. Całość zamieszać i smażyć ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając (aż mięso będzie usmażone ze wszystkich stron). Dodać przecier pomidorowy. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Mieszać co kilka
Bulliokulki – danie absolutnie fundamentalne dla włoskiej kuchni. Najczęściej robione są z mielonej wołowiny i cielęciny, choć wersja z polo czyli kurczakiem jest często spotykana. Polpette podaje się w formie przekąski, w zupie, albo na danie główne, w sosie pomidorowym lub saute, często bez zdanych dodatków. Pulpety ze spaghetti znane Wam pewnie, to wynalazek amerykański. Z drugiej jednak strony występują(...)przemieleniu i połączeniu z pozostałymi składnikami, trafiają w formie kształtnych kulek do pieca. Na koniec trzeba dodać do nich sos pomidorowy. Trochę pracy jest, jednak gwarantujemy, że tak lekkich i pysznych pulpetów jeszcze nie jedliście! Składniki: Mięso z gotowanego kurczaka, 2 duże kubki porwanego mięsa 1/2 szklanki tartej bułki 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki mleka 1 mała cebula
Niedzielny kucharznatki pietruszki. Przygotowanie: Kurczaka kroję w małą kostkę, umyte pieczarki wraz z ogonkami w plasterki. Na rozgrzanym oleju z masłem podsmażam mięso z dodatkiem soli i pieprzu. Po 1-2 minutach wrzucam pieczarki, dodaję odrobinę soli, czosnek niedźwiedzi, curry i słodką paprykę. Smażę do momentu wyparowania wody i lekkiego przyrumienienia się pieczarek. Całość zalewam śmietanką, zagotowuję. Sos zagęszczam mąką wymieszaną
JejKuchniaszpinakiem i pieczarkami skąpane w sosie śmietanowym...pychota! Wierzch posypany oczywiście parmezanem, który nadaje potrawie cudownego smaku. Dla mojego męża, który jest miłośnikiem mięcha, dodałam do sosu usmażoną w kostkę pierś z kurczaka. Serdecznie polecam do dania z makaronem kieliszek winka, według mnie jest to idealne połączenie smaków...Zapraszam na moją odsłonę makaronu 😊 Składniki: szpinak 250 g, pieczarki
kulinarne odsłony paticynamonu 5 szt. goździków Kawałek imbiru 6 szt. kardamonu Sól 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 30 ml sosu rybnego 1 łyżka cukru Odrobina cukru Limonka Kiełki sojowe Kolendra Zielona cebulka Świeże chili Makaron ryżowy Olej Sposób przygotowania: Kurczaka myjemy i w całości wrzucamy do dużego garnka. Następnie marchewkę, pietruszkę oraz pora obieramy i dodajemy do garnka. Cebulę obieramy(...)czasie gotowy wywar przecedzamy. Sam bulion zostawiamy w garnku i ponownie stawiamy na gazie. Następnie do tego dodajemy sos sojowy oraz rybny i doprawiamy cukrem i sokiem z limonki. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut. Ugotowanego kurczaka z bulionu oddzielamy od kości i usuwamy skórę. Mięso kroimy. Następnie makaron gotujemy według zalecenia na opakowaniu. Cebulę dymkę oraz kolendrę siekamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSzaszłyki które można zrobić na obiad albo na kolację. Polecam zrobić do nich zielony i zdrowy sos na bazie jogurtu i oliwy. Klasyka na grillu ale jaka dobra. marynata: 1 pierś z kurczaka 1 cebula biała 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki octu winnego koper świeży 1 łyżeczka estragonu 1 cukinia 2 cebule czerwone(...)papryczka chili 9 pomidorków koktajlowych przyprawa grecka oliwa sos: 200 g jogurtu greckiego 1/3 pęczka koperku 1/3 pęczka natki pietruszki 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz Pierś z kurczaka kroję w długie cienkie paski, przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, ocet balsamico, ocet winny, posiekany koperek, estragon, mieszam i odstawiam na noc do lodówki
wesoła kuchniaróbmy wielkiego hallo... Jesli chodzi o koszt przyrządzenia sushi to na początek trzeba troszkę wydać. Ale dobra wiadomość jest taka, że większość produktów zostanie nam na kolejne razy:)) Naprzykład sos sojowy, ocet ryżowy czy wasabi. Ryż, prasowane algi, czyli nori i składniki nadzienia dokupować możemy na bieżąco. Ja najczęściej w te ostatnie (ryż i algi) zaopatruję się na Allegro(...)środku.UWAGA:Po zrolowaniu sushi możesz delikatnie krawędź nori posmarować odrobiną wody, wtedy lepiej się całość sklei.Sushi podawaj z maleńką porcją wasabi i marynowanym imbirem oraz sosem sojowym. Gotowe! Smacznego!* Pasta z grillowanego kurczaka z majonezem: mięso z dwóch grillowanych podudzi z kurczaka drobniutko posiekaj, dodaj 3 łyżki majonezu i dokładnie wymieszaj
Słodko-Słony Świat IlonyAromatyczny kurczak w marynacie z oliwy, czosnku i tymianku, podany z gorącym sosem pomidorowym i brązowym ryżem oraz kleksem jogurtu greckiego. Błyskawiczne danie, które naprawdę robi wrażenie! Jest przy tym niezwykle proste i zdrowe, wręcz dietetyczne :) Marynata i mięso: 5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione 1 łyżka tymianku 1 łyżka soku z cytryny(...)średnim ogniu, z obydwóch stron. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, do odsączenia. Sos: 2 puszki pomidorów (najlepsze włoskie pelati) 1 ząbek czosnku rozgnieciony 3 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki cukru sól do smaku Dodatkowo : jogurt grecki ryż brązowy/grzanki z pieczywa pełnoziarnistego Na patelnię po kurczaku włożyć pomidory, oregano, czosnek i cukier, posolić. Przykryć i dusić
Chocolate Muffin Blogprzyrządzić, wystarczy zalać wrzątkiem. Jest bardzo popularny w Azji, szczególnie w Chinach. Można go podawać z kurczakiem, owocami morza i warzywami. Idealny do azjatyckich zup. Chińszczyzna z makaronem ryżowym. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - filety drobiowe - boczek wędzony parzony - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - ocet ryżowy - skrobia kukurydziana (na 4 filety 2-3 łyżeczki) - sos ostrygowy - papryka czerwona - jasne(...)krótkim czasie przygotujemy smaczne, kolorowe i bardzo aromatyczne danie. Zapraszam również inne potrawy orientalne: - Kurczak Gong Bao 宮保雞 - Ryż jaśminowy po tajsku - Udka z kurczaka po tajsku - Chińszczyzna - Wołowina stir fry w sosie teriyaki - Japońskie kuleczki mięsne - Spring rolls z nasionami chia - Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka - Paski drobiowe w kokosowej tempurze - Makaron chow mein z krewetkami
mojewypiekiinietylkoczasu do czasu. Do ich jedzenia sztućce raczej się nie przydadzą. Są przepyszne, a przepis banalnie prosty w wykonaniu. Składniki: 1,2 kg skrzydełek kurczaka 3 łyżki płynnego miodu 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka tartego świeżego imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu sól
Smakowity Blog Kulinarnysmak , wyczuwalne są przyprawy , papryka oraz słodycz ananasa. OCENA 5/5 ZASTOSOWANIE: Marynata - marynowałam kurczaka i rybę w obu przypadkach marynata się sprawdziła. Mięso jak i rybę piekłam w rękawie w piekarniku, Produkt przeszedł smakiem marynaty. OCENA 5/5 Dip- idealny do mięs, kanapek, warzyw . Sos(...)formie nie spływał z warzyw , fajnie się komponował. Natomiast jako dip jest za płynny. OCENA 3/5 Glazura- jako glazura na kurczaku idealna, nie przypala się , zachowuje swoje wartości smakowe. OCENA 5/5 Sos na surowo- w tej formie ja osobiście najbardziej ten sos lubię. Dawałam go do upieczonych w piekarniku frytek z warzyw , do tortilli czy kanapek. IDELANY
Gotowanie Patki