mieszanki warzywnej (u mnie: mieszanka chińska) 100 ml śmietany 18% 1 łyżka oleju sezamowego Przyprawa do kurczaka, sól i pieprz* listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Kurczak w sosie śmietanowym z warzywami'; listonic_content='500 g piersi kurczaka ½ mrożonej mieszanki warzywnej (u mnie – mieszanka chińska) 100 ml śmietany 18% 1 łyżka oleju sezamowego Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz(...)kurczak straci surowość (zetnie się ze wszystkich stron), dodajemy mrożone warzywa i dusimy kilka minut pod przykryciem. Do kurczaka z warzywami dodajemy 100 ml śmietany, cały czas mieszając. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem i odparowujemy wodę do momentu, gdy sos zgęstnieje i zacznie lepiej się “kleić” do pozostałych składników. Jeśli mamy ugotowany ryż lub makaron – dodajemy
Proste-przepisy.plmieszanki warzywnej (u mnie: mieszanka chińska) 100 ml śmietany 18% 1 łyżka oleju sezamowego Przyprawa do kurczaka, sól i pieprz* listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Kurczak w sosie śmietanowym z warzywami'; listonic_content='500 g piersi kurczaka ½ mrożonej mieszanki warzywnej (u mnie – mieszanka chińska) 100 ml śmietany 18% 1 łyżka oleju sezamowego Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz(...)kurczak straci surowość (zetnie się ze wszystkich stron), dodajemy mrożone warzywa i dusimy kilka minut pod przykryciem. Do kurczaka z warzywami dodajemy 100 ml śmietany, cały czas mieszając. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem i odparowujemy wodę do momentu, gdy sos zgęstnieje i zacznie lepiej się „kleić” do pozostałych składników. Jeśli mamy ugotowany ryż lub makaron – dodajemy
Proste-przepisy.plwracam zmęczona i głodna z pracy, nie mam ochoty na przygotowywanie skomplikowanego obiadu. Sięgam wtedy po łatwe i sprawdzone przepisy dla leniuchów:) Jednym z nich są duszone udka kurczaka w sosie śmietanowym z gorgonzolą i szpinakiem, które zawsze wychodzą smaczne. Do tego ziemniaczki z sałatką i mamy obiad jak marzenie:) Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak ze szpinakiem(...)minut. W razie potrzeby podlewaj wodą lub bulionem. Po tym czasie dodaj ser, szpinak i śmietankę i gotuj, często mieszając, przez kolejne 20 minut lub aż kurczak przestanie być surowy w środku. Dopraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj. Smacznego! English version Gorgonzola and spinach chicken (4 servings) Ingredients: 4 chicken legs 1 onion, diced
karmelowybrokułem i kurczakiem – to sałatka, która pokochacie od pierwszego kęsa! My ją wręcz uwielbiamy :) Sprawdzi się idealnie na wszelkiego rodzaju imprezy, czy kolację. Połączenie brokuła z kurczakiem i przepysznym domowym sosem czosnkowym to strzał w dziesiątkę, a całość uwieńczona uprażonymi migdałami sprawia, że sałatka ta smakuje jeszcze lepiej! Więcej przepisów na sałatki i surówki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki(...)przepisu: Sos czosnkowy – domowy, najlepszy! W szklanej misce (lub innej, ale w szklanej będą ładnie widoczne warstwy sałatki) ułożyć składniki wg kolejności: brokuły, pomidory, kurczak, kukurydza i ser feta. Wierzch sałatki polać domowym sosem czosnkowym i posypać prażonymi migdałami. Wedle uznania sałatka nie musi być warstwowa i można tuż przed podaniem wszystkie składniki ze sobą wymieszać, by ich smak
Kulinarne PrzebojeHamburgery Jamiego Oliviera, słodko-kwaśny i pikantny kurczak od Fitmencook, makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego i sezamem, pieczona zupa minestrone, misa obfitości z pieczoną cieciorką – tak wygląda nasza dieta pudełkowa na cały tydzień. Jest prosto, zdrowo i szybko! Gotowanie na kilka dni – zwłaszcza w upały – może Wam się wydać niełatwą sprawą. Ugotowanie jednego obiadu(...)gotowaniu bez planu lub kupowaniu gotowców! Wszystkie nasze menu na tydzień możecie zobaczyć tutaj. Menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Misa obfitości z pieczoną cieciorką Wtorek: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z kaszą jaglaną Środa: Pieczona zupa minestrone instant ze słoika Czwartek: Hamburgery Jamiego Oliviera Piątek: Pikantny syczuański makaron ryżowy Skąd taka kolejność posiłków? Kolejność posiłków nie jest przypadkowa
Niedzielny kucharzwtedy wystarczy odrobinę go podgrzać. Kurczaka oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Piersi pokroić w mniejsze kawałki, skrzydełka poprzecinać na pół, podobnie nóżki. 1/3 sosu vinaigrette odlać, w reszcie zamarynować kurczaka przynajmniej na kilka godzin. Najlepiej zrobić to na noc, wtedy mięso dobrze przejdzie smakiem sosu. Ananas obrać, pokroić na plastry lub mniejsze kawałki o grubości około(...)tradycyjnym grillu lub patelni grillowej opiec kurczaka i kawałki ananasa. Podawać z sałatami polanymi resztą sosu. A jak Wy spędzacie weekendy? Aktywnie czy raczej w domu
Codzienna kuchnia niecodziennacytryny. Chrupiąca skórka. Podane z puree z ziemniaków i selera oraz marchewką z groszkiem. Na upieczone udka wylewam sos pomidorowy z pomidorów krojonych, ziół i kaparów uprzednio podgrzanym, przepis poniżej. Obiad na każdą okazję! SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka (ćwiartki) sól, pieprz cytrynowy, papryka słodka, ostra, lubczyk, oregano, zioła prowansalskie, mielony czosnek i tymianek 2 łyżki oleju(...)pomidorowy: w garnku na łyżce oliwy przesmażam posiekany czosnek. Gdy się lekko zarumieni dodaję pomidory z puszki. Smażę kilka minut, dodaję kapary, przyprawiam. Pod koniec pieczenia kurczaka polewam go pomidorowym sosem, zapiekam jeszcze parę minut do połączenia smaków i podaję. Smacznego Zamiast kaparów możecie dodać garść posiekanych oliwek, czarnych lub zielonych. Będzie równie pysznie
Zasmakuj KuchniSałatka z kurczakiem i pęczakiem Sałatka z kurczakiem i pęczakiem Sałatka jest z niskim indeksem glikemicznym Składniki na 2 porcje : filet z kurczaka woreczek kaszy jęczmiennej pęczak łodyga selera 2 łyżki sezamu 10 rzodkiewek cebula dymka ze szczypiorkiem czerwona papryka łyżeczka masła klarowanego sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: Filet pokroić w paski, posolić i przyprawić pieprzem(...)cebulkę pokroić w pół krążki, łodygę selera jeśli jest zbyt gruba przekroić wzdłuż, a następnie w małe kawałeczki. Wszystkie składniki razem wymieszać i polać sosem musztardowym Sałatka z kurczakiem i pęczakiem sos musztardowy: jedna łyżeczka musztardy dijon 2 łyżeczki oliwy łyżeczka soku jabłkowego lub pomarańczowego szczypta pieprzu 2 łyżki soku z limonki Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie
Pomysłowa kuchniatrafiliście na prawidłowy przepis. Ten kurczak jest bardzo smaczny i przy tym soczysty, a do jego przygotowania nie będziecie potrzebowali dużo składników. Bardzo zachęcam do wypróbowania! Składniki: Filet z kurczaka 2 łyżki miodu 100 g sezamu bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie: Filet myjemy i osuszamy na papierowym ręczniczku. Łożymy na deskę do krojenia, przykrywamy folią spożywczą i bijemy tłuczkiem(...)ępnie, filet posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika pod grill i pieczemy jeszcze ok. 5-8 minut. Do pozostałego miodu dodajemy odrobinę wody i pozostały sezam, dokładnie mieszamy i sos jest gotowy.Kurczaka serwujemy z sosem jako danie główne lub jako pieczeń na kanapki. Smacznego
Kuchnia Łukaszasię dziwić, bo jest to nadzwyczaj smaczne danie. I proste do przygotowania. Głównym składnikiem kurczaka adobo jest sos, na który składa się sos sojowy i ocet. To dwa fundamentalne składniki. Czasem dodaje się do niego papryczki oraz trochę cukier dla przełamania smaku. Kurczak najpierw jest marynowany, a potem duszony w marynacie. Podaje się go zazwyczaj w towarzystwie ryżu. Nasz pieczony(...)naprawdę miła odmiana od pieczonych kurczaków, jakie znasz na co dzień. Pieczony kurczak aodobo ma delikatny słodko-kwaśny smak, podobnie jak ryż, który wspaniale wchłania smaki podczas pieczenia. Spróbuj oryginalnego przepisu na kurczaka adobo . Wypróbuj też wegetariańską wersję: kalafior adobo. Składniki: 5-6 podudzi lub 4 udka z kurczaka ½ szklanki octu winnego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru
Niedzielny kucharzniepowtarzalny smak i są zdrowe. Dziś podałam je w sosie holenderskim. Kiedyś myślałam że to skomplikowany sos, nic bardziej mylnego, jest prosty w wykonaniu i bardzo pyszny. Kurczaka zamarynowałam w sosie sojowym ciemnym i dzięki temu ma głęboki smak aromat. Polecam danie gorąco.dr Zielone szparagi, sos holenderski i sojowy kurczak - szybki obiad. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekolację najczęściej jem sałatkę lub surówkę, więc dziś proponuję wam pyszną sałatkę z dużą ilością kurczaka, chrupiących grzanek, mięciutkich pieczarek i pysznym sosem. Na prawdę bardzo polecam. Składniki: 150 g pieczarek pierś z kurczaka 100 g bagietki 1 marchewka jabłko 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka sosu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli Sól, pieprz Przygotowanie(...)Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Marchewkę i pieczarki gotujemy w osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka i robimy grzanki. Złączamy wszystkie składniki sosu, dodajemy do raniej przyszykowanych warzyw, kurczaka i grzanek, solimy, pieprzymy i wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego
Kuchnia Łukaszadzisiaj jest to jedna z moich ulubionych potraw;) zapomniałam już jak bardzo lubię smak koperku ;) Kurczak w sosie koperkowym świetnie smakowałby z pieczonymi ziemniakami jednak ja unikam bomby skrobiowej jak ognia, dlatego upiekłam sobie marchewkę ;) Składniki: 1-2 piersi z kurczaka (zależy dla ilu osób robimy) 0,5 szklanki jogurtu 0% 4 łyżki pokrojonego koperku 1 łyżka skrobi ziemniaczanej(...)pieczemy w temp. 200 stopni, aż się zrumienią) w 0,5 szklance jogurtu mieszamy koperek i łyżkę skrobi na patelnie z kurczakiem dodajemy 1 szklankę zimnej wody i mieszankę jogurtową cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i się zagotuje, ewentualnie jeszcze doprawiamy podajemy z pieczoną marchewką lub ziemniakami SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćUdka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak przygotowane udka mają oryginalny smak oraz aromat - znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków: ostrego, kwaśnego i słodkiego. Poza tym są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę. Można je przygotować nie tylko w piekarniku
Kuchnia MagdaLenyUdka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak przygotowane udka mają oryginalny smak oraz aromat - znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków: ostrego, kwaśnego i słodkiego. Poza tym są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę. Można je przygotować nie tylko w piekarniku
Kuchnia MagdaLeny