ciężarem do patelni, smażymy na ostrym ogniu, a potem pieczemy w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu będzie gotowy w 25 minut. O ile do tej pory uważaliśmy, że najprostszym do zrobienia jest kurczak w marynacie zielonej bogini (Green Godess ), to teraz wyrósł mu poważny konkurent. Spróbujcie tej metody – naprawdę warto. Poniedziałek: Mega szybki makaron chiński w sosie szczypiorkowo
Niedzielny kucharzszkl ryżu 1 szkl wina 1 cebula kawałek pora ok 10 cm 1 udko z kurczaka 100 g dzikiego ogórka sól pieprz 2 ząbki czosnku oregano hyzop bazylia lubczyk suszona papryka tłuszcz do smażenia natka pietruszki koperek pomidorki cocktailowe Do rondla kroimy cebulę i pora, przysmażamy, dodajemy pokrojone mięso z udka, przysmażamy ponownie, następnie dodajemy ryż i smażymy
Gotowanie jest łatweleczniczy. Nie ma nic lepszego na kaca niż domowy rosół. No to gotujemy :) Składniki: (używam garnka 5l) 4 nóżki (pałki) z kurczaka 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku por (kawałek dolnej i kawałek górnej części, w sumie ma być pół warzywa) 1/4 selera 3 pietruszki 4 marchewki pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki(...)zbieram łyżką pianę (szumowiny), przekładam garnek na najmniejszy palnik i gotuję na najmniejszym możliwym ogniu. Rosół ma tylko lekko "pykać". Do garnka dodaję obrane marchewki, pietruszkę, seler. Por myję, kroję na dwa kawałki i również dodaję do garnka. Cebulę i czosnek obieram, kładę na palniku i włączam gaz. Gdy warzywa będą mocno przypalone ściągam je z palnika i dodaję
Gotowanie i blogowanietrochę warzyw i przypraw. 30 minut 2 porcje składniki: 200 g chińskiego makronu brokuł (około 500 g) jedna średnia cukinia 1 pierś z kurczaka oliwa z cytryną kawałek imbiru (wielkości dwóch ząbków czosnku) 2 ząbki czosnku por (około 5 cm) 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru biały pieprz wykonanie: Makron ugotować wg wskazań na opakowaniu. Odcedzić, przelać wodą(...)cytryną (około 2 łyżek). Dodać czosnek przepuszczony przez praskę oraz imbir cienko pokrojony. Podsmażyć około 1 minutę. Dodać por pokrojony w cienkie półksiężyce. Smażyć około 3 minut. W szklance zmieszać 1/3 wody, sos sojowy oraz cukier. Na patelnię wrzucić kurczaka, zalać sosem sojowym i dusić około 6 minut.Następnie dodać cukinię i smażyć kolejne 3-4 minuty. Doprawić wszystko białym
Ania i Marcin gotująsłodko. Dzisiejsza moja propozycja to farsz z pora, jabłka i żurawiny. Wyszło pysznie i szczerze polecam. Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 jabłko 2 łyżki żurawiny suszonej Kresto 10 cm pora 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła sól ziołowa pieprz kolorowy sól 1 szk bulionu warzywnego mąka do obtoczenia olej Przygotowanie: Piersi oczyścić
Ala piecze i gotujezabki czosnku2-3 lyzki parmezanu2-3 orzechysol, pieprzok 150-200 ml oliwy z oliwekWykonanie:Bledujemy - do polaczenia wszystkich skladnikow.Usmazyc na patelni piersi z kurczaka - doprawic sola, pieprzem I papryką Do tego salatka z por, kiszonych ogorkow I malej papryki Ugotowac makaron - wymieszac z pesto , dodac pokrojonego kurczaka, posypac swiezym parmezanem I obiad gotowy w 20 minSmacznego
Smaki Edytykalafiorowa z dodatkiem marchewki, pora, pietruszki, selera i koperku to świetny pomysł na lekki, a zarazem błyskawiczny do przygotowania obiad. Aby zupa była bardziej sycąca to możecie podać ją z drobnym makaronem lub zacierkami. Obowiązkowo przed podaniem, zupę kalafiorową należy posypać posiekanym koperkiem. Składniki na porcje dla 4 osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 1,5 l wody
UgotowaćKurczak musi być dobrze doprawiony i pieczony najlepiej na drugi dzień. Oczywiście nie jest to konieczne. Kurczaka umyć i osuszyć. Odciąć „kuper” i usunąć
Kuchnia Pokoleńgroszkiem. Idealna na kolację lub przystawkę. Najlepiej smakuje pokropiona sokiem z cytryny lub octem np. jabłkowym. Składniki: 1 udko z kurczaka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku mała puszka groszku zielonego natka pietruszki sok z 1/2 cytryny 50g żelatyny 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz Wykonanie(...)pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora oraz ząbki czosnku. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz udko, fileta z kurczaka i marchewkę. Pozostałe warzywa wyrzucamy. Bulion przecedzamy przez sitko, doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną
Kuchnia MagdaLenytortillę nadziewaną warzywami i serem , a więc w wersji wegetariańskiej (choć nie wegańskiej). W przepisie poniżej użyjemy nieco innej kompozycji warzyw, ale przede wszystkim również przyprawionego ziołami i usmażonego kurczaka. To zdrowe i dość lekkie danie o potencjalnie bardzo atrakcyjnym wyglądzie. Tę ostatnią jego zaletę odkryjemy pod warunkiem rozcięcia zwiniętej tortilli tak, aby ujawnić kolorowe nadzienie. Pomimo nieco długiej listy(...)zarówno na ciepło jak i na zimno. W praktyce może posłużyć zarówno za pełnowartościowy samodzielny posiłek, np. na obiad, jak i pyszną przekąskę o dowolnej porze dnia i roku. Tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami 2016-01-09 20:28:04 Pyszna tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami doskonała zarówno jako sycąca przekąska „na szybko” jak i zdrowy pełnowartościowy
Kulinarna Pokusakurczaka 80 g fasoli mung 250 g zielonej fasolki, u mnie mrożona 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 10 cm pora 250 g kurek 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 250 g mięsa z gotowanego kurczaka 150 ml śmietanki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy Fasolę mung namocz na godzinę. Użyłam czerwoną(...)rosołu. Cebulę i czosnek zeszklij na maśle, po czym dodaj kurki, zieloną fasolkę i pokrojonego w krążki pora. Smaż przez 3 minuty, następnie dodaj do zupy. Gotuj zupę przez 15 minut. Następnie dodaj ugotowaną fasolę mung i kawałki mięsa z kurczaka. Wlej śmietanę, dopraw zupę solą, pieprzem i zagotuj. Przed podaniem posyp zupę natką pietruszki. Podaj z chlebem. Spara
codojedzeniaRosół z udek. Kryzysowy rosół z udek kurczaka, tani i smaczny. My z Piotrem kochamy rosół z każdego mięsa, czy to z kurczaka , z kury , czy wołowy , z indyka , a nawet czerninę na bazie rosołu z kaczki mimo, że ten jest bardzo tłusty. Rosół możemy jeść bardzo często, musi być przynajmniej raz w tygodniu. Syn zaś twierdzi, że rosół(...)przygotować, zawsze do rosołu był wielojajeczny, domowy makaron! To kto idzie gotować rosół z udek, tani i smaczny! Składniki na rosół z udek: 3 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 por 1/3 selera 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilkanaście ziaren czarnego pieprzu Sól i świeżo mielony czarny pieprz szczypta kurkumy natka zielonej pietruszki Ulubiony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękukurydza konserwowa - 1 puszka sól i pieprz por - kawałek natka pietruszki majonez kielecki Przygotowanie : Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, przerzucić na patelnię, obsypać dobrze przyprawą do gyrosa, usmażyć. Kapustę pekińską drobno pokroić, lekko posolić, odstawić na godzinę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Paprykę, ogórki, jajka, pokroić w kostkę. Pora i natkę pietruszki umyć , pokroić
Kuchnia DanusiŚwietna zupa. Bardzo delikatna, łosoś jest dodatkiem, który nadaje zupie lekki rybny smak. Myślę, że ci, którzy za zupą rybną nie przepadają, a lubią ryby, mogą
Stare Gary