kurczak w porach - 4057 przepisów (strona:217/271)

Sałatka z rukolą, po której wszyscy chętnie... rozmawiają i się uśmiechają :) 191

mojej siostry Mili, więc najlepiej nazwę ją "Sałatka Mili, która życie Umili" Składniki: - ok. 120 g rukoli (1 opakowanie) - 1 kula mozzarelli - 1 duża lub 2 małe piersi kurczaka - 10-12 pomidorków koktajlowych - 8 suszonych pomidorów (z zalewy lub nie) - garść ziaren słonecznika - liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka ziół prowansalskich oraz na sos - 4 łyżki oliwy - 2 łyżeczki ulubionej musztardy - szczypta(...)osuszoną najlepiej w bawełnianej ściereczce, umieszczam w salaterce, na niej lądują pomidory. Kroję mięso w drobną kostkę.  W międzyczasie powstają też, jak widać fougasse'y.    Pora na kostkę z odsączonej mozzarelli. Jeszcze drobno pocięte pomidory suszone, mięso, uprażony i wystudzony słonecznik. Wszystko ubieramy w smak za pomocą przegryzionego już sosu i dokładnie mieszamy, aby wszystkie cudnie

I tu będę miała takie te
Zupa szczawiowa 120

Polecam wam ten przepis do przetestowania. My zrobiliśmy garnek 5 litrowy, tak żeby na jakieś 3 dni było, zawsze tak robimy. I na ten garnek potrzebujemy: 2 podudzia z kurczaka pęczek młodej włoszczyzny 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4 duże ziemniaki pęczek szczawiu (około 250 g) opcjonalnie dla zwiększenia smaku: 2 łyżki domowej bulionetki z naszego przepisu Ziemniaki(...)gotowanym na twardo jajkiem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Pieczone warzywa z sosem curry 235

Nie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Obiad. Przepisy na obiad. Co na obiad? 368

uważany za główny i zarazem najobfitszy posiłek w ciągu dnia. W Polsce jest on spożywany przeważnie między godziną 12 a 16, lecz już od dłuższego czasu obserwuje się przesunięcie pory obiadowej w kierunku godzin wieczornych. Jest to głównie związane ze zmianą obecnego stylu życia. Dawniej kobiety siedziały w domu i gotowały, dzisiaj również rozwijają się zawodowo i to właśnie(...)Cię przepisy na tanie obiady? Przepisy na zdrowe obiady? Przepisy na małokaloryczne, dietetyczne obiady? Poniżej znajdziesz listę dań – zarówno przepisy na zupy jak i dania główne. DANIA Z KURCZAKA DANIA Z WIEPRZOWINY DANIA Z WOŁOWINY DANIA RYBNE DANIA Z MAKARONEM DANIA Z RYŻEM   Roladki schabowe z serem Cheddar Panierowany kotlet schabowy z mozzarelląConchiglioni (muszle) ze szpinakiem i fetą

Kulinarne Przeboje
Cztery dni w Wenecji mój punkt widzenia 219

świecie.  PODSUMOWANIE: Najgorsza restauracja kilka minut od Bazyliki San Marco ACIUGHETA na Campo SS. Filippo e Giacomo - Castello 4357 Venezia  Omijacie ją szerokim łukiem. Kiedy zobaczyłam kurczaka z frytkami myślałam, że będę  stamtąd wiać. Ale tego było mało. Moja dorada była okolona starymi, twardymi ziemniakami i starą grillowaną papryką - wstyd byłoby mi podać coś takiego, czegoś takiego(...)lody oraz restauracje w na wyspie Lido. Zwiedzanie:  Pałac Dożów i Piazza San Marco najlepiej zwiedzać z samego rana. tzn otwierają od 9:45 i o tej porze najlepiej podejść.  Tak zrobiliśmy intuicyjnie i to się sprawdziło. Kolejki do zabytków kiedy przyjeżdżają wycieczki jednodniowe są ogromne. Do Bazyliki wchodzi się za darmo, ale w środku chcąc coś

AZgotuj!
Paski drobiowe w kokosowej tempurze 188

godziny (możemy zostawić nawet na noc). Do zamrażarki wstawiamy 0,5 litrową butelkę gazowanej wody mineralnej (na ok. 1,5-2 godziny, aż zacznie się tworzyć lód). Pora zabrać się za… kokosa. Ten orzech wielu odstrasza.  Kokos zamknięty w łupinie… jak się do niego dobrać. Sprawa wygląda prościej niż nam się wydaje. Na spodzie orzecha są widoczne 3 wyraźne(...)miski z mąką. Mieszamy, wlewając lodowatą wodę z lodem. Ciasto powinno mieć konsystencję naleśnikowego. Nie rozcieramy do uzyskania gładkiej konsystencji, mogą, a nawet powinny, pozostać niewielkie grudki. Kawałki kurczaka maczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej (mój kurczak wchłonął marynatę, ale jeśli jest zbyt mokry trzeba go lekko osuszyć). Nie należy dawać jednorazowo zbyt wielu porcji, aby się

mojewypiekiinietylko
Ragout z królika 129

zaletą mięsa z królika jest jego strawność. Aż 90% zawartego w nim białka jest przyswajane przez masz organizm. Dla porównania strawność białka z wołowiny wynosi ok. 60%, a z kurczaka - 80-90%. W mięsie z królika znajdziemy też stosunkowo niewielką ilość cholesterolu w porównaniu np. do wołowiny. Królik - dla kogo? Mięso z królika jest odpowiednie w zasadzie dla wszystkich(...)stawach. Ragout z królika - przepis na 6 porcji Do przygotowania ragout będziesz potrzebować: tuszkę z królika, 2 łyżki smalcu gęsiego, 2 łyżeczki suszonego rozmarynu, 2 marchewki, pietruszkę, cebulę, pora, 3 ząbki czosnku, pół litra bulionu warzywnego, łyżkę masła, łyżkę mąki pszennej, sól i pieprz do smaku. 1. Cebulę i czosnek posiekaj. Cebulę i czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej

Z notatnika dietetyka
Prawdziwe spaghetti alla puttanesca – kurewsko dobre! 345

Niesamowicie szybki włoski sos. Okrutnie mocny, ożywczy, bardzo charakterny i tak smaczny, że można go używać nie tylko do makaronu – wypróbujcie go też do pieczonego lub duszonego kurczaka i do fasolki szparagowej. W tym wypadku brzydkie słowa cisnące się na usta, czyli klasyczne staropolskie „o kurwa” będą Wam całkowicie odpuszczone i wybaczone! Pierwsza z plotek głosi, że tak swój makaron(...)historia powstania sosu. Sandro Petti, właściciel i kucharz „Rancio Fellone”, restauracji i klubu nocnego na należącej do Neapolu wyspie Ischia, zrobił ten sos dla swoich mocno zniecierpliwionych, ostatnich klientów. Pora późna, w restauracyjnych lodówkach pustki, a klienci krzyczą „ Facci una puttanata qualsiasi !”- „Zrób kurwa z tego co masz!”. No i tak oto, kurwa, powstał ten sos. Później zresztą

Karo in the Kitchen
Faszerowane bakłażany 152

Pamiętacie przepis na zapiekankę z bakłażanów oraz pastę kanapkową z cukinią z bakłażanem ? Teraz przyszła pora na absolutna klasykę późnego lata czyli faszerowane bakłażany. Ostatnio zaopatrzyłam się w nową książkę na mojej półce, która już ugina się od ciężaru innych pozycji, które po prostu musiałam mieć. Przeglądając ją znalazłam przepis na faszerowane bakłażany. Przeczytała, spisałam listę zakupów i przygotowałam(...)kroimy. Pomidora sparzamy i kroimy w kostkę. 2. Cebulkę oraz czosnek drobno kroimy. Podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy miąższ bakłażana, paprykę, cukinię, boczniaki oraz pomidora. Dusimy 10 minut. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy mięso oraz ser i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy przyprawy i mieszamy. 3. Gotowym farszem nadziewamy bakłażany. Pieczemy je około

Życie ze smakiem
Udka faszerowane szpinakiem, serem i orzechami 132

wyjmujemy kość z podudzia, a kość z udka ucinamy w połowie. Mięso tłuczemy lekko, wykładamy ostudzony szpinak i kawałek sera. Spinamy patyczkami do szaszłyków i obtaczamy w "Przyprawie do kurczaka" Knorr (patrz zdjęcia). Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka z groszku cukrowego: 250 g groszku(...)zgniatamy na jednolitą masę. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Na Świątecznym stole-Wielkanocne menu 159

Świąt pozostało już tylko 10 dni - najwyższa pora pomyśleć co przygotować dla kochanej rodzinki  i gości. Święconka, świąteczne  śniadanko, obiadek, przekąski i słodkości. Trochę tego jest... Święconka: przede wszystkim jajka, baranek z masła, chlebek, wędlina- kiełbaski, jakaś dobra szyneczka, ciasto: wielkanocna babeczka, sól, chrzan, te wszystkie potrawy mają symboliczne znaczenie i muszą się znaleźć w święconce, dekoracyjnie(...)chlebku, warzywa glazurowane(przepis podany wcześniej), modra kapusta na gorąco, surówka z marchewki z jabłkiem i ananasem, kapusta kiszona zasmażana,   rolady wieprzowe(przepis podany wcześniej), grillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym(przepis podany wcześniej),, medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzu(przepis podany wcześniej), karkówka gyros(przepis podany wcześniej), sznycle z piersi kurczaka (przepis podany wcześniej), i jak znam

Kuchnia Beaty
Rosół drobiowy / Chicken broth 77

Rosół, podstawa podstaw. Baza do wszystkich zup, przydatny przy gotowaniu sosów, pieczeniu mięs. Dzisiaj klasyczny, drobiowy, z którego powstaną dwie zupy – pomidorowa i kokosowa z kurczakiem, ale to w najbliższej przyszłości – dziś rosół gra główną rolę. Przepis niewiele się różni od przepisu na rosół wołowy , który gotowałam jakiś czas temu. Broth, the base of all bases(...)today – now the broth plays the main role. The recipe is very similar to beef broth , which I made some time ago. SKŁADNIKI: 1-2 ćwiartki kurczaka 1 włoszczyzna 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ziele angielskie pieprz w ziarnach liście laurowe 3-4 pepperoncino INGREDIENTS: 1-2 hams of chicken 1 vegetables for making soup 1 onion

Martyna Cooks
Mądra dieta, czyli roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i serem feta 154

rada dietetyczki Agaty: wyrzućcie wszelkie glutaminianowe świństwa z półek kuchennych! Zastąpcie je naturalnymi przyprawami. W ten sposób poczujecie się lepiej. Przemysł spożywczy uzależnił nas od sztucznych smaków. Najwyższa pora zerwać z nałogiem i powrócić do prostych (a jakże wyrazistych i bogatych zarazem!) smaków natury. Także do przypraw bez dodatków. Jeśli mamy trochę miejsca na parapecie czy na balkonie(...)glutaminianem sodu (jego spożycie powoduje m.in. palpitacje s e rca, uczucie niepokoju i bóle głowy). Dietetyczne roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i serem feta Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka (400 g) 4 suszone pomidory ser feta (ok. 80 g) 2 łyżki oliwy z oliwek z suszonych pomidorów sól pieprz zioła prowansalskie Wykonanie Piersi dokładnie myjemy w zimnej wodzie

KulinarneImpresje.pl
ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH 113

today – now the broth plays the main role. The recipe is very similar to beef broth , which I made some time ago. SKŁADNIKI: 1-2 ćwiartki kurczaka 1 włoszczyzna 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ziele angielskie pieprz w ziarnach liście laurowe 3-4 pepperoncino INGREDIENTS: 1-2 hams of chicken 1 vegetables for making soup 1 onion(...)ogniu, żeby rosół delikatnie ‚mrugał’. Gotuj go powoli, kilka godzin, aż rosół osiągnie swój smak. Przelej rosół przez sito do drugiego, mniejszego garnka. Ja z warzyw zostawiam wszystko oprócz pora, resztę kroję i wykorzystuję do innych zup, gdyż rzadko kiedy jem czysty rosół, raczej jest on podstawą do jakiejś innej zupy. Mięso obieram z kości i też dorzucam

Martyna Cooks
ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH 122

today – now the broth plays the main role. The recipe is very similar to beef broth , which I made some time ago. SKŁADNIKI: 1-2 ćwiartki kurczaka 1 włoszczyzna 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ziele angielskie pieprz w ziarnach liście laurowe 3-4 pepperoncino INGREDIENTS: 1-2 hams of chicken 1 vegetables for making soup 1 onion(...)ogniu, żeby rosół delikatnie ‚mrugał’. Gotuj go powoli, kilka godzin, aż rosół osiągnie swój smak. Przelej rosół przez sito do drugiego, mniejszego garnka. Ja z warzyw zostawiam wszystko oprócz pora, resztę kroję i wykorzystuję do innych zup, gdyż rzadko kiedy jem czysty rosół, raczej jest on podstawą do jakiejś innej zupy. Mięso obieram z kości i też dorzucam

Martyna Cooks
Smaki dzieciństwa - KONKURS 94

Pora ogłosić zwycięzcę konkursu na wspomnienia smaków z dzieciństwa. Przesłaliście mi 41 pięknych opowieści. Jedne były wesołe, dowcipne, aż buzia uśmiechała mi się do monitora; inne były refleksyjne, wzruszające i pełne emocji. Dziękuję Wam za wszystkie, bo każda opowieść to kawałek Waszego życia. Wybór był trudny, jak zawsze... Smaki dzieciństwa. Na początku pomyślałam o oranżadzie w woreczku, gumie donald(...)kroił na tak maleńkie kawałki, żeby dało się to przełnąć bez gryzienia (nienawidziłam tego). Sosy... musztardowy i chrzanowy, których nikt nie potrafi podrobić... Barszcz biały - nie jadłam lepszego... Kurczak z rożna ze skórką, która tak pysznie chrupała, podawany na każdy niedzielny obiad, koniecznie przy akompaniamencie "Koncertu życzeń"... Szkoda, że tych smaków nie uda mi się już poczuć... Dobrze

Codzienna kuchnia niecodzienna