konserwowy 1 słoik 360 g/160 po odsączeniu filet z kurczaka 250 gram brzoskwinie z puszki 300 gram papryka czerwona 100 gram kukurydza 3/4 puszki przyprawa curry 1 łyżka 2 łyżki majonezu olej do smażenia Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem przyprawy curry,studzimy. seler i kukurydzę odsączyć z zalewy. Paprykę kroimy w kosteczkę Wszystko przekładamy do salaterki
Andzia Pichcistron, do mocnego zrumienienia, około 10-15 minut, co jakiś czas odwracając mięso. Po wysmażeniu kurczaka z naczynia wyjmujemy, a do rondla dajemy 2 łyżki masła lub oleju i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i pastę curry. Smażymy razem, mieszając. Wlewamy mleko kokosowe wymieszane z wodą i skrobią, dodajemy liście limonki i mieszamy całość aż sos się zagotuje. Dodajemy(...)też droga – jej cena to koło czterech złotych. SKŁADNIKI 6 udek kurczaka ze skórką 3+2 łyżki masła lub oleju kokosowego 1 puszka mleka kokosowego + 1/3 puszki wody 2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku lub świeżego groszku cukrowego 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 opakowanie czerwonej pasty curry Kanokwan (lub 3 łyżki czerwonej pasty curry) 2 łyżki soku z limonki
Karo in the Kitchenskładniki na 4 porcje) - 2 torebki brązowego ryżu - 500 gram piersi kurczaka - 500 gram przecieru pomidorowego - cebula - marchewka - papryka - 4 plastry ananasa - pół puszki kukurydzy - pół puszki fasoli czerwonej - biała część pora - sól, pieprz - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego - łyżka soku z cytryny - łyżka cukru - curry, papryka słodka, imbir mielony, oregano, zioła(...)prowansalskie - oliwa z oliwek Ryż zagotować. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem przypraw (sól, pieprz, curry, imbir, papryka słodka). Zalać sosem sojowym. Usmażonego kurczaka odłożyć do oddzielnego naczynia zostawiając na patelni tłuszcz. Warzywa pokroić, cebulkę zeszklić z dodatkiem soli (na patelni po kurczaku), dodać por, następnie paprykę i marchew. Ananasa
Zgrabne Gotowaniełyżeczki soli (zależy jak bardzo słone mięso lubicie) szczypta chili 2 łyżki masła Kuskus: 1/2 szklanki kuskusu 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/2 łyżeczki curry szczypta cynamonu 1 łyżka suszonej żurawiny szczypta soli Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy w środku i na zewnątrz zmieszanymi ze sobą przyprawami i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie(...)wstawiamy kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Następnie wyłączamy, smarujemy kurczaka masłem i wstawiamy do wyłączonego już piekarnika na 15 - 20 minut. Kuskus mieszamy z curry, cynamonem, solą i zalewamy gorącym mlekiem kokosowym. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Żurawinę drobno siekamy, dodajemy do kuskusu i dokładnie mieszamy. Kurczaka podajemy z kuskusem i surówką
Czary - gary w kuchniuruchomić odrobinę kreatywności garść ciekawych połączeń smakowych: KACZKA+IMBIR+MIĘTA+CZOSNEK ORZECHY PECAN+KREMÓWKA+CYNAMON ANYŻ+CZEKOLADA+SKÓRKA POMARAŃCZOWA IMBIR+SER FETA OGÓREK ZIELONY+RABARBAR+POMARAŃCZ KURCZAK+ESTRAGON+CEBULA BURAK+KOKOS+CURRY+MUSZTARDA+CHILLI+ZIEMNIAK WANILIA+LIMONKA+CYNAMON JAJKO+CYTRYNA+KOPEREK CYNAMON+TYMIANEK+KURCZAK W CIEŚCIE OGÓREK+RÓŻA POMIDOR+TRUSKAWKA+AWOKADO+MOZZARELLA KUMIN+MIĘTA WIEPRZOWINA+CZOSNEK+CYNAMON+ANYŻ+MIÓD ORZECHY
Kuchnia PROzdrowotnanawet słodkości z dalekiego kraju. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne curry – to ulubione! Dokładnie takie samo przygotowywałam rok temu na jednym z pikników charytatywnych w Krakowie – wtedy podbiło serca wszystkich uczestników. Mam nadzieje, ze dziś podbije i Wasze serducha! Połączenie soczystego kurczaka z warzywami i orientalnym, niesamowicie aromatycznym sosem tworzy fantastyczną całość. Limonkowa śmietana i chrupiące
Ostra na Słodkoduża cebula 3 piersi z kurczaka 3 duże marchewki 1 kalafior 1 kg ziemniaków 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (wcześniej rozmrozić) 400 ml mleka kokosowego 350 ml przecieru pomidorowego 750-1000 ml wody 1 łyżka curry, sól, pieprz olej kokosowy do podsmażenia Ciekawe, szybkie(...)przygotowaniu danie jednogarnkowe - to doskonały pomysł na danie główne. W tym wypadku jest to lekkostrawny, zdrowy posiłek łączący w sobie wyśmienitą kompozycję smaków - czyli mięsa z kurczaka, warzyw, mleka kokosowego i curry. Po przygotowaniu wychodzi spora ilość - więc starczy nam to na posiłek dla naprawdę dużej rodziny - albo na obiad na 2 dni :) Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć
Świat Domowej Kuchnikiszonej łyżka miodu 2 łyżeczki papryki ostrej 4 łyżeczki papryki słodkiej 10 dkg pieczarek 1 łyżeczka cynamonu sól pieprz 1 ostra czerwona papryczka 1 łyżeczka curry 1 cebula 2 ząbki czosnku Przygotowanie: kurczaka myjemy, oprószamy solą i pieprzem pieczarki obieramy, kroimy w ćwiarteczki, i podsmażamy na oliwie z odrobiną masła na złoty kolor, doprawiamy solą i cynamonem kurczaka podsmażamy(...)oleju, tak aby się zarumienił, zdejmujemy z patelni cebulę kroimy w kosteczki, podsmażamy na oleju na którym smażyliśmy kurczaka, dorzucamy czosnek, który możemy pokroić w plasterki lub podsmażyć w całości. Dodajemy curry, paprykę ostrą oraz słodką a także pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę oraz kapustę kiszoną, podsmażamy około 10 minut, dokładamy pieczarki, mieszamy i pozostawiamy na patelni jeszcze przez
Luźna Kuchniarealizacja Łukasza będzie dużo ciekawszym elementem graficznym/multimedialnym tego wpisu – choć ostateczny smak i tak będzie najlepszy Składniki: - 3 filety z kurczaka - 1 pęczek szczypiorku - 1 opakowanie zupy cebulowej - śmietanka 18% 250ml - 1 kg ziemniaków - masło - przyprawy: sól, curry, ostra papryka Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy na grube kawałki, jak na frytki i lekko podgotowujemy. Ziemniaki możemy lekko posolić(...)kurczaka i mieszamy. Gdy ziemniaki są podgotowane odcedzamy i przekładamy do brytfanki. Do ziemniaków dodajemy kilka kawałków masła i doprawiamy do smaku czerwoną papryką i curry. Możemy użyć dowolne przyprawy. Ziemniaki i kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut do momentu kiedy ziemniaki nam się lekko zrumienią. W trakcie pieczenia ja mieszam ziemniaki żeby
Kuchenne Wariacjesałatka to połączenie słodkiego ananasa z intensywnym smakiem selera i curry. Moja córka, która sądzi, że nie lubi selera i nie będzie jadła tej sałatki po jej spróbowaniu stwierdziła, że jest niezła. Dlatego polecam ją fanom tego warzywa i nie tylko! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g filetu z kurczaka(...)plastry ananasa z puszki 3 łodygi selera naciowego 4 łyżki kukurydzy z puszki 5-6 orzechów włoskich 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka przyprawy curry sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną curry. Usmażyć na patelni na złoty kolor. Przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Ostudzić
Danka Pichcisól himalajska, świeżo mielony czarny pieprz, tandoori masala, yellow curry Do dzieła: Kaszę gotujemy w solonej wodzie, a po ugotowaniu oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy wg. uznania mieszanką tandoori masala oraz curry i smażymy na rozgrzanej patelni z łyżką oleju kokosowego. Warzywa myjemy, kroimy i dodajemy do kaszy i kurczaka :) Gotowe ;) Jedzone z pudła poza domem
Spektrum SmakuCENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: Okoł o 65 dag piersi z kurczaka, 3/4 puszki brzoskwiń + 1/2 zalewy, średni por, 2 suszone papryczki chili peperoncini, 3 łyżki masła, 200 ml śmietany 30%, 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej, słodka papryka, ostra papryka, curry, sól, szczypta tymianku(...)cytryny, świeża kolendra ( można zastąpić natką pietruszki). Przygotowanie: Piersi kurczaka kroję w kostkę. Masło roztapiam na patelni, dodaję mięso i przyprawy: chili suszone, curry, paprykę słodką ostrą, tymianek, sól. Mieszam, smażę, aż kurczak będzie miał złoty kolor. Pora kroję w krążki, dodaję do kurczaka, chwilę razem smażę. Zalewam wodą (około 120 ml) i śmietaną, mieszam, gotuję na małym ogniu
JejKuchniauprzednio został zamarynowny w przyprawach tikka, podawany w specjalnym sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw. Podawane na ciepło. SKŁADNIKI: Mięso i marynata 2 filety z kurczaka pojedyncze 1 łyżka curry EVITA 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego EVITA 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 /3 łyżeczki chilli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kozieradki EVITA Gulasz 1 papryka(...)marchewka 200 ml mleczka kokosowego 250 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku 1 pęczek kolendry lub pietruszki Dodatkowo 2 łyżki oleju kokosowego 2 torebki kaszy owsianej PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję a następnie kroję w kostkę. Obtaczam w przyprawach . Pozostawiam w lodówce na ok 30min. Międzyczasie obieram warzywa i kroję w mniejsze kawałki. Paprykę również kroję w mniejsze części
Gotowanie Patkisuszonych moreli 30g suszonej żurawiny z sokiem z granatu filet z piersi kurczaka 4 łyżki ziarna amarantusa bio 5 łyżek sałaty roszponki Przyprawy : curry pieprz czarny Filety z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wycinamy kieszonkę. W otwór kładziemy na spód suszone morele, na nie żurawinę. 6 szt żurawiny odstawiamy na bok. Kieszeń(...)potrząsamy, żeby się przyprawy zmieszały z olejem i otwieramy ją. Polewamy całą pierś olejem z bazylią i obtaczamy ją dokładnie, żeby cała była dobrze,równomiernie pokryta. Przyprawiamy pieprzem czarnym, curry i świeżym lubczykiem, który myjemy i kroimy wcześniej. Odstawiamy mięso na 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie pierś układamy na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. 4 łyżki
Parowar Facetakurczaka to sposób na prosty i szybki obiad. Miodzio! Wystarczy kurczaka odpowiednio zamarynować i wstawić do piekarnika. Sekretem jest marynata. Udka kurczaka były przed pieczeniem marynowane w słodko-pikantnej marynacie na bazie miodu, ziół prowansalskich, curry, ostrej papryki, wędzonej papryki i oleju. Te udka zostały upieczone w piekarniku, ale tak zamarynowane udka kurczaka doskonale sprawdzą się na letnim grillowaniu. Pieczemy(...)porcje udek kurczaka: 10 udek kurczaka, około 1000 g płaska łyżeczka ostrej papryki łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki miodu ½ łyżeczki curry 2-3 łyżki oleju rzepakowego sól morska Przygotowanie udek kurczaka pieczonych: Mięso myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Przygotowujemy marynatę. Udka przekładamy do miski, doprawiamy solą z każdej strony, następnie smarujemy dokładnie marynatą, aby wszystkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię