Ćwiartka z kurczaka w towarzystwie gulaszu warzywnego 161Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Pieczone udka i nóżki w towarzystwie gulaszu warzywnego – gwarantujemy smakuje to wyśmienicie. Żeby się przekonać musicie spróbować. Przepis na ćwiartkę z kurczaka w towarzystwie gulaszu warzywnego SKŁADNIKI KURCZAK: - 4 udka z kurczaka - 2 łyżki miodu(...)łyżki oleju - mix przypraw węgierskich i gyros na ostro Kurczaka dokładnie myjemy i rozcinamy nóżki od udek. Olej łączymy z miodem i przyprawami i nacieramy nimi wszystkie części kurczaka. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. SKŁADNIKI GULASZ WARZYWNY - 500 g pieczarek - 3 cebule - 2 marchewki - 1 pietruszka - 0,5 l bulionu warzywnego - 3 ząbki czosnku - 90 g musztardy
Związek na patelni
Karkówka pieczona w rękawie 205obiadu, na zimno na kanapki. Lubie mięsa pieczone w ten właśnie sposób, bo mało pracy, a efekt.. zresztą sami spróbujcie, bo warto. W moich przepisach znajdziecie również kurczaka pieczonego w rękawie (przepis) , który także bardzo polecam. Karkówkę możecie zastąpić łopatką. Życzę Wam smacznego i zapraszam po przepis Składniki 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości 2 średnie
O kuchni z uczuciem
Kurczak pieczony na butelce z piwem 157czasie kurczaka nadziewamy na butelkę z piwem pozbawioną etykiet. Szyjka butelki musi wystawać poza kurczaka. Skórą z szyi kurczaka owijamy tak butelkę, aby piwo wylewało się na zewnątrz kurczaka podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku w zależności od wagi 1 kg = 1 godzina w temperaturze 180 o C. Na ok. 30 minut przed końcem pieczenia ustawiamy na termoobieg aby ładnie przyrumienić(...)kurczaka. Można podczas pieczenia na blaszkę wyłożyć ziemniaki i przykryć folią aby upiekły się w sosie z kurczaka. SMACZNEGO
Smaki Ewy
Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłkiem 151doprawiasz solą i pieprzem. Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłka jest fajna z kilku powodów. Po pierwsze zrobisz ją szybko. Więcej, zrobisz ją błyskawicznie jeśli masz w lodówce pieczonego kurczaka, np. z poprzedniego dnia. Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłka świetnie nadaje się właśnie do wykorzystania resztek pieczystego z niedzielnego obiadu. Tu znajdziesz mnóstwo innych przepisów jak wykorzystać resztki
Niedzielny kucharz
Dania z makaronem – najlepsze przepisy 289mięsem drobiowym i szpinakiem) Makaron z kurczakiem, oscypkiem oraz żurawiną Makaron z mięsem mielonym, boczkiem i pieczarkami w śmietanowym sosie Makaron z pesto z rukoli, pomidorkami koktajlowymi i pieczonym kurczakiem Makaron po góralsku – z boczkiem i oscypkiem Tagliatelle w pomidorowym sosie z prosciutto, pomidorkami i mozzarellą Farfalle w zielonym towarzystwie Dania makaronowe z rybą: Kokardki z łososiem, szpinakiem
Smaki Na Talerzu
Kurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym 387szklanki słodkiej śmietanki min. 18%, 3 czubate łyżeczki musztardy (najlepiej miodowej), 1 łyżka oleju, kilka gałązek świeżego majeranku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz. Kurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym, to pyszne, łatwe i szybkie do przygotowania danie obiadowe. To idealne zestawienie soczystych kawałków kurczaka, miękkich i przyrumienionych ziemniaków i sosu ze śmietanki i musztardy
Świat Domowej Kuchni
Kurczak z majerankiem i czosnkiem, pieczony z ziemniakami 613Dzisiaj kolejna propozycja na kurczaka pieczonego z ziemniakami. Tym razem coś dla zwolenników majeranku i czosnku. Ten duet często gości w mojej kuchni. Składniki (na 2 porcje): 4 pałki z kurczaka 5 - 6 łyżek oliwy 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka majeranku (u mnie Skworcu ) pół płaskiej łyżeczki pieprzu(...)strona folii ma być na zewnątrz) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 60 minut. Po pewnym czasie folię zdejmujemy, dzięki czemu mięso i ziemniaki się zarumienią. Danie to piekę w piekarniku elektrycznym w następujący sposób: 30 - 40 minut pod przykryciem i w 175 stopniach ( grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem). Następnie zdejmuję folię, zwiększam temperaturę do 200 stopni
Smak mojego domu
Mozzarella w kuchni – tak czy nie? 137Mozzarella, to śnieżnobiały ser podpuszczkowy, niedojrzewający. W wersji oryginalnej powstaje ze świeżego mleka krowiego, bawolego, albo z ich mieszanki. Ze względu na fakt, iż produkowana jest
Słodkie okruszki
Kurczak z suszonymi owocami 231tłuszczu pozostałym po kurczaku podsmażamy obraną i pokrojoną w pół plastry cebulę, dorzucamy suszone owoce które wcześniej zalewamy wrzącą wodą odsączamy, wszystko dusimy 5 minut, owoce dodajemy do kurczaka, pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut. Ryż podsmażamy ok 5 minut na 1 łyżce oliwie, dolewamy 2 szklanki osolonej wody gotujemy ryż na sypko. Ugotowany ryż podsmażamy znowu
kgwjanczewo
Skrzydełka z serkiem mascarpone (z nutą rozmarynu i cytryny) 198się warstwą tłuszczu. Na wierzchu posypać startą skórką cytryny i zieleniną. Piec około 70-90 minut w 180 stopniach. (W razie potrzeby podlać wodą.) Około 10 minut przed końcem pieczenia - kurczaka skropić sokiem cytrynowym i delikatnie połączyć z powstałym sosem. (Sos można zagęścić odrobiną mąki lub dodatkiem serka
Di gotuje
Kurczak miodowo- musztardowy w piwie 179Pyszne udka kurczaka pieczone w marynacie miodowo- musztardowej z dodatkiem piwa, dużej ilości cebuli i marchewki. świetny pomysł na obiad każdego dnia. Udka są bardzo soczyste, wręcz rozpływają się w ustach. Składniki (na 2-3 porcje): 5- 6 udek lub podudzia kurczaka 1 duża cebula 2 marchewki 1/3 szklanki piwa 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy dijon(...)oliwek Cebulę kroję w piórka a marchew w plastry. W misce mieszam musztardę, miód, piwo, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Udka, warzywa i marynatę umieszczam w rękawie do pieczenia a następnie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Udka piekę przez godzinę w rękawie, następnie wyciągam je z piekarnika oraz z rękawa i przekładam do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane udka
Mango Papaja
Roladki drobiowe z pieczarkami i żółtym serem 245naczyniu żaroodpornym. Takim o to sposobem powstały soczyste i delikatnie drobiowe roladki. Składniki*: piersi z kurczaka pieczarki starty żółty ser sól, pieprz olej folia do pieczenia Formowanie roladek Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć na mniejsze kawałki (z podwójnej piersi powinny powstać 3 kawałki). Mięso rozbić za pomocą tłuczka (najlepiej wyłożyć folią, aby nie zdeformować piersi z kurczaka(...)rozgrzać odrobinę oleju. Dodać pieczarki. Przyprawić je solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Ewentualnie można je podlać odrobiną wody. Ostudzić. Rozbite piersi kurczaka położyć na folii do pieczenia, następnie położyć usmażone pieczarki i dodać starty żółty ser. Piersi zwijać dosyć ciasno, przy okazji formułując zgrabne roladki (pamiętajcie o tym, aby końcówki folii zawiązać bądź bardzo
Ugotować
Kurkuma w daniach – 25 przepisów 177Koktajl z imbirem – dieta dr Dąbrowskiej Koktajl bananowy ze szpinakiem i kurkumą Koktajl bananowy ze szpinakiem i kurkumą Koktajl ze szpinakiem
Dorota Smakuje
Wywar z kurczaka 230gatunków mięs, z samego kurczaka i warzywne. Warzywne najczęściej powstają gdy przygotowuję sałatkę jarzynową lub zupy typu krem. Wywar to znakomity pomysł na wykorzystanie warzyw, pozostałości mięsa, także pieczonego kurczaka. Acha, jeszcze bym zapomniała, warzywa z wywaru idealnie nadają się do przygotowania z nich sałatki jarzynowej, aromat wspaniały, w tym tkwi sekret. Czasem wywar powstaje z dodatkiem świeżego pęczka
Zasmakuj Kuchni
Sajgonki – dietetyczne bez smażenia 301tłuszczu, bez smażenia i dietetyczne. Jak widzicie dietetyczne wcale nie musi być nudne. Składniki: dla dwóch osób Papier ryżowy – 9 szt. 120 g piersi z kurczaka, pieczonej 200 g mieszanki chińskiej mrożonej 120 g młodej cukinii 50 ml sosu słodki pikantnego chili ½ łyżeczki oleju sól Wykonanie: Na patelnię wlewamy olej, rozsmarowujemy go pędzlem. Cukinię kroimy w plasterki(...)mieszamy. Na chwilę przykrywamy aby całość zmiękła. Dodajemy pokrojonego kurczaka i sos. Dokładnie mieszamy. Odstawimy do przestygnięcia. Do miski wlewamy letnią wodę i pojedynczo zanurzamy papier ryżowy ( kilka sekund )). Wykładamy papier na deskę aby stał się elastyczny. Nakładamy porcję przygotowanego farszu. Składamy podobnie jak gołąbki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej sajgonki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Smaki Ewy