prawdziwej włoskiej pizzy jest cieniutkie i kruche, nie wchłania sosu. Sos przygotowywany przez parę godzin ma intensywny smak świeżych pomidorów, przyprawiony aromatycznymi ziołami. Do tego jeszcze pyszny ser i parę minut w piecu opalany drewnem... niebo w gębie :) Popijamy oczywiście lokalnym winem - vino alla spina ( wino z beczki). Lago di Garda Spacerując uliczkami miasteczek nad jeziorem Garda(...)Euro. Można jeść, ile się chce! :) Otwarty bufet w tych godzinach uzupełniany jest na bieżąco. Składa się z ciepłych ( rożnego rodzaju makarony, rissotto, sałatki, duszone warzywa, kawałki kurczaka itp.) i zimnych przekąsek ( lokalne sery, wędliny, suszone pomidory, oliwki itp. ), deserów i owoców. Naviglio Grande - w dzień Naviglio Grande - wieczorem :) dzielnica Brera Panzerotti Każde miasto ma swój przysmak - w Mediolanie
Atlas Smakówcałej tablicy Mendelejewa. Idealne rozwiązanie dla zapracowanych (czyli poniekąd mnie :)). Można go łączyć z dowolnymi dodatkami - makaronem, kaszą czy ryżem a także wzbogacić go o dodatek mięsa, np. kurczaka. Wcale nie jest pracochłonny ani trudny. W przyszłym roku na pewno zrobię go kolejny raz :) Przepis na ten sos znalazłam na tej stronie ( klik ). Zmniejszyłam jednak ilość cukru (dałam(...)minut (aby papryka, ananas itp się nie rozgotowały). Zmniejszyć ogień. Do soku z ananasa dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Zawiesinę wlać do sosu i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze przez parę minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Doprawić ewentualnie do smaku pieprzem). Gorącym sosem napełnić słoiki, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem. Jeśli ktoś jest bardziej ostrożny, można słoiki krótko zapasteryzować
My simple kitchenwcześniej lub poprzedniego dnia) 1 cebula 2 kopiaste łyżki natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia około 1 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka około ¾ łyżki mąki do zagęszczenia sosu Zaczynamy od farszu: Grzyby włożyć do garnuszka i zalać 1 szklanką wody. Odstawić na kilka godzin lub na noc. Następnie zagotować w tej samej(...)polędwiczki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia 20 minut. Po 10 minutach przełożyć polędwiczki na drugą stronę. Po upieczeniu zdjąć z patelni i położyć na desce na parę minut. W tym czasie zagęścić sos mąką i zagotować. Z polędwiczek zdjąć sznurki i przekroić każdą na pół (lub na 3-4 części
Posadzone i zjedzoneCzyli dieta którą można się najeść Alarmujące wyniki badań zmusiły mnie ostatnio do bacznego przyglądania się mojemu poziomowi cukru we krwi, a co za tym idzie
Grunt to przepis!Witajcie po małej przerwie. Zmieniłam pracę, więcej godzin i dzień leci jak szalony, że nie mam czasu siąść, wyciągnąć nóg i spojrzeć w komputer😑 Zaległości nadrabiam
Zdrowie i pysznie na talerzuNaleśniki orkiszowe, zawijane z brokułami, pieczarkami i serem. Podawane z pikantnym sosem pomidorowo-bazyliowym są fajną alternatywą dla klasycznych naleśników na słodko. W mięsnej wersji można dodać grillowanego kurczaka, drobniutko pociętego lub pokrojony w kosteczkę przyrumieniony boczek. Gotowe naleśniki przechowujemy pod przykryciem, w lodówce. Bardzo dobrze smakują odgrzewane. Najlepiej odsmażać je na średnim ogniu, na niewielkiej ilości oleju kokosowego(...)Wylewamy porcje ciasta, rozprowadzamy cienką warstwą po dnie i smażymy (z obu stron) do lekkiego zrumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na dużym talerzu. NADZIENIE : Brokuły gotujemy na parze lub w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy i przekładamy do miski. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy masło i 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy pokrojoną szalotkę, podsmażamy przez około
cool and mintydwóch dniach jedzenia ryby , przyszedł czas na wyciągnięcie kurczaka, a konkretnie podudzi. Dawno nie robiłem faszerowanego mięska, więc przyszedł czas i na to. Czego nam potrzeba? -podudzia z kurczaka 6 sztuk, -1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej posiekanej w paski. -masło klarowane -łyżeczka masła do farszu -por część biała -sól, pieprz -tymianek -gruba kromka chleba razowego pokrojona w drobną(...)winem i bez przykrycia wkładamy do piekarnika góra - dół na 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotowanie Jarmużu. Posiekany jarmuż gotujemy około 7 minut, pod przykryciem na parze. Odstawiamy, by chwilę odpoczął. Ścinamy twarde łodygi. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy jarmuż i posiekane papryki. Solimy, pieprzymy i podsmażamy kilka minut. zasypujemy kuskusem i mieszamy delikatnie. Gotowe
BaRepasnich. Pyszne faszerowane ziemniaki. Ja do ich nadziania wykorzystałam wędzonego dorsza i sery. Składniki: kilka większych ziemniaków średnia czerwona cebula 6 ząbków czosnku dorsz wędzony parę plasterków wędzonego boczku Składniki na pastę serową: kawałek sera gruyere kawałek sera cheddar opakowanie sera białego np. typu president, mascarpone 3-5 łyżek śmietany łyżeczka musztardy dijon 1-2 łyżeczki(...)papierze kuchennym, aby odciekł z nich tłuszcz. Polałam je sosem. Posypałam plasterkami wędzonego boczku. Smacznego! Polecam inne propozycje na faszerowane ziemniaki: FASZEROWANE SZPINAKIEM Z WĘDZONYM KURCZAKIEM I WARZYWAMI
potrawyregionalneObiecałam Wam parę postów wcześniej, że to już moje ostatnie danie z kuchni dalekiego wschodu, ale jednak okazało się, że w moich kuchennych zbiorach zawieruszyło się kilka główek bok choy. Patrząc na tę kapustę długo zastanawiałam się jak ją przetworzyć... Wykonałam szybki rzut oka na to, co znajduje się w mojej lodówce i przebiegło mi przez głowę ugotowanie zupy. Kompletnie(...)zaskoczyła ;) W efekcie powstała zupa dobra na jesienne wieczory, dość mocno rozgrzewająca i aromatyczna :) Zupa w stylu chińskim - nie, nie z torebki ;) SKŁADNIKI: - 800 gr wołowiny, łopatki wieprzowej lub kurczaka ( ja użyłam wieprzowiny) - 4-5 szklanek wody - 1 gwiazdka anyżu - 5 cm korzenia imbiru - 5 cm korzenia galngalu - 4 kapusty bok choy - 60 ml sosu sojowego - 4 małe suszone
Zainspiruj się kuchniązawartość głowy i oczy. Sprawdzić czy na mackach nie ma pozostałości kamieni, żwiru. Świeża ośmiornica wymaga kruszenia – w krajach, gdzie to mięso jest tak dostępne jak u nas mięso kurczaka, polega to na tłuczeniu nią o skały. Spotkać można sznury nad brzegiem morza, na których w pełnym słońcu suszą się takie obtłuczone ośmiornice. Można też mięso skruszyć poprzez kilkukrotne zamaczanie(...)własnych sokach do miękkości, na bardzo małym ogniu, pod przykryciem. Garnek musi być przykryty w pełni, pokrywka nie może odstawać – ośmiornica jednocześnie się dusi i gotuje na parze. Przy ośmiornicy o wadze do kilograma zajmuje to od godziny do półtorej. Czy mięso już miękkie i dobrze ugotowane, sprawdzamy zawsze w najgrubszym miejscu macek, widelcem. Moja ośmiornica była gotowa
Karo in the Kitchenłyżka stołowa oleju 2 cebule szalotki 4 ząbki czosnku 3 duże pomidory 2 niewielkie kawałki suszonych pomidorów ( modyfikacja wprowadzona przez Olę ) 125 ml bulionu z kurczaka ( Ola dodała rosól drobiowo - wołowy ) 1,5 łyżki stołowej sosu rybnego 1 mała łyżeczka cukru 2 łyżki siekanego szczypiorku ( Ola dodała gruby szczypior z cebulki dymki ) 1/4 szklanki posiekanego koperku(...)name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzepadałam za chipsami. Są dla mnie zdecydowanie za słone, a ich wariacje smakowe przyprawiają o zawrót głowy, gdy pomyślę jakich sztucznych dodatków użyto, by przypominały cebulkę z serem, kurczaka z grilla czy pieczony bekon. .. Ale lubię chrupać. To jedno z tych uzależnień, z którym naprawdę ciężko walczyć, bo gdy zęby kończą chrupanie, ręka już sięga po kolejną porcję, a zdrowy(...)wybornie. Jeśli znacie i lubicie smak sklepowych np. Lajkonika, to wyobraźcie sobie, że te są jeszcze lepsze! A w dodatku nie ma w nich żadnych sztucznych smako-ulepszaczy! Odłożyłam parę, by przekonać się jak smakują na drugi dzień i byłam niezwykle zaskoczona, że nie straciły nic na swojej chrupkości! Nie chcę byście myśleli, że w nakłanianiu na krakersy zaczynam przypominać
KUCHARNIAPrzygotowania trwają jeszcze pełną parą. Domownicy krzątają się w pocie czoła, dokonując ostatnich poprawek. Okna już umyte, obrusy wyprasowane, baby i serniki upieczone, galarety tężeją, żur stygnie... Jeszcze tylko kilka pozycji ze świątecznego menu i koniec. Można zacząć już ucztować. Wielkanoc, w tym roku, nie rozpieszcza nas pogodą. Zimno, śnieżyce, silny i przeszywający wiatr. Trudno, nie mieliśmy zimy na Gwiazdkę(...)Wielkiej Nocy jest bardzo świąteczny, postaram się więc nadrobić zaległości i dodać pozostałe potrawy. GALARETKI DROBIOWE. /od mamy;/ na 9 szklaneczek 250 ml 4 tzw. "rosołowe" z kurczaka włoszczyzna : 3 marchewki, pół selera, 3 pietruszki, por 1,5 l wody opakowanie żelatyny sól, pieprz Gotuję kurczaka do miękkości wraz z włoszczyzną. Mówiąc po krótce: przyrządzam rosół. Następnie wyjmuję mięso
W kuchni Karmel-itkipadding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin(...)szalotki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z oliwą z oliwek, miodem i sokiem z limonek. Opcjonalnie do sałatki można dodać drobno posiekanego pomidory, albo granat. Kurczak marokański Składniki: Udka z kurczaka (najlepiej bez skóry i kości) – 700g Sumak – 3 łyżeczki Kardamon mielony – 1 łyżeczka Przyprawa Ras el Hanout – 2 łyżeczki Sok z 1 limonki Czosnek
Kuchnia Bon AppetitTłusty Czwartek, tłustym czwartkiem tymczasem ja zapraszam na domową pizzę. Tak jak wspominałam w poprzednim wpisie - ze słodkim mi nie po drodze. Poza tym sprawdźcie
Kuchnia po mojemukurczaka sól, pieprz w ziarnach, cukier, liście laurowe, ziele angielskie ser (najlepiej Gruyere, ae może być też zwykły żółty) No to jedziemy. Do niedużego garnka włóż udko z kurczaka i zalej wodą. Wstaw na ogień. Będziesz potrzebował bulionu, a lepiej kostki rosołowej nie używać. Jak kkurak się zagotuje, odszumuj go (zdejmij z powierzchni wody wszystkie pływające syfy i farfocle), dorzuć(...)wszysto chwilę, aż mąka nabierze złotawego koloru. Nie odchodź od garnka – musisz cały czas mieszać! Po około 2 minutach wlej całe wino. Zamieszaj raz i zostaw na parę minut. Możesz zwiększyć ogień – wino musi się zagotować, a cały alkohol musi wyparować. Jak wino skurczy się o 1/3, dolej około 300 ml bulionu, który wcześniej ugotowałeś. Kuraka nie wrzucaj
manslogblog