lekką nutą smaków chińskich. Wystarczy 20 min (razem z ugotowaniem ryżu) i poniedziałkowy obiad mamy już gotowy. Obiad dla amatorów mięsa drobiowego. Składniki 500-600 g mięsa z kurczaka (po rosole) 500 ml rosołu 250 m przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku łyżeczka przypraw do potraw chińskich łyżeczka (pełna) mąki ziemniaczanej pęczek szczypiorku sól ,pieprz dodatkowo ryż biały Przygotowanie Normal(...)name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language
R'n'G KitchenKilka przepisów na dania z jarmużem. Zimą warto dodawać jarmuż często do naszych posiłków. Oprócz witamin jest źródłem kwasu foliowego i wapnia. Można jeść na surowo
prawdziwe jedzeniedodatkiem warzyw, jeszcze pyszniej smakuje ;) Składniki 400 g ulubionego makaronu 200 g brokułu 2 łyżki oleju 1 mała cebula 1/2 małej cukinii 1 kalarepka 300 g filetu z kurczaka 250 ml słodkiej śmietany 1 łyżeczka ziół prowansalskich natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. Brokuł(...)name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language
R'n'G Kitchenminuty na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać cukier, miód, sól, przecier pomidorowy, sos tabasco lub inny i papryki w proszku. Wymieszać i wystudzić. Podawać do upieczonego kurczaka obtaczając (smarując) w nim mięso. Sposób na surówkę z buraczków: składniki na 2 porcje: 250g buraków 1 mała cebula ½ jabłka sól pieprz sok z cytryny opcjonalnie łyżka oleju rzepakowego. Przygotowanie(...)tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan
Fabryka pomysłówjest przygotowanie weselnego menu , wydrukowanie go na ładnym papierze i położenie przed każdą parą na stole. Można również takie menu wydrukować na rewersie np. zdjęcia pary młodej ze ślubu cywilnego. Każdy z zaproszonych gości, będzie wiedział, co i o której godzinie będzie podawane. Brak takiej informacji skutkuje tym, że każdy nakłada te dania, które pierwsze(...)półmisku. Będziemy mieli wtedy 4 półmiski z daniami gorącymi, reszta bez zmian. Co podać w tych 5 rodzajach ,np. kotlet schabowy Rajców, kotlet de volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet z łososia na młodym szpinaku, staropolski zraz zawijany. Czyli mamy - wieprzowinę, 2 x drób, wołowinę i rybę. Teraz ilość dań które zamówimy. Przecież
Kulinarny karnet Christopherastyle-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast(...)temp. 180 stopni). W talerzu układamy roszponkę, kawałki pomidora, ogórka, czarne oliwki i kawałki sera pleśniowego. Ja tym razem wykorzystałam camembert. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na sałatę układamy upieczonego kurczaka. Podajemy z pikantnym sosem pomidorowym. Jak go zrobić? Pikantny sos pomidorowy Pół puszki krojonych pomidorów wlewamy na patelnię, Solimy, pieprzymy. Dodajemy 2 ząbki czosnku. Dodajemy szczyptę pieprzu cayenne. Gotujemy
Mój Smak na Życiesize:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Uwielbiam(...)uczucie co do tego komplementu, ale mi też smakowało, zatem polecam zarówno zwolennikom jak i przeciwnikom tradycyjnej polskiej zupy z kaszą :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego pół pora dwie garście świeżych listków szpinaku baby 1 i 1/2 litra wody 1 łyżka oliwy z oliwek liść laurowy ziele angielskie pieprz sól
Quinoa Raz!padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin(...)Zapraszam... Skala smaku 10/10 zamiast papryki ostrej możemy użyć tylko słodkiej. 1 szklanka czerwonej soczewicy ok. 900 ml bulionu drobiowego lub wody 500 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 puszka posiekanych pomidorów bez skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki
Kubki smakuPolsce roślina, której liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej nuty potrawie oraz poprawiają trawienie. Stąd używane są w potrawach tłustych, ciężkostrawnych. Szałwię dodaje się do dań z kurczaka, pasztetów, sałatek, makaronów. Można również przygotować masło szałwiowe. Gałka muszkatołowa – ta przyprawa nadaje lekko pikantny i ostry smak deserom (np. piernikowi), wypiekom z jabłkami (szarlotka), napojom (kompot, poncz, grzane wino(...)inaczej goździkowiec korzenny). Bez goździków nie obejdzie się przyprawa do piernika i wiele innych wypieków bożonarodzeniowych, grzane wino, kompot owocowy czy nalewka wiśniowa. Często jest stosowany w parze z gałką muszkatołową lub cynamonem. Gorczyca – (a właściwie gorczyca biała, bo występuje również rzadko stosowana gorczyca czarna) nasiona gorczycy to podstawowy składnik musztardy (ziarnistej jeśli korzystamy z ziaren w całości
WojnaNaSmaki.plDrób zawsze na czasie ;) Składniki 1 kg podudzi z kurczaka 200 g brązowych pieczarek 3 cebule 1 łyżka soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżki pieprzu mielonego 1 łyżeczka suszonego czosnku 70 ml oleju 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 2 łyżki sambal oelek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Udka myjemy(...)name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language
R'n'G KitchenDzisiaj mamy ją do obiadu (kurczak) ,ale równie dobrze nadaje się na lekką ,wieczorną przekąskę. Składniki 80 g rukoli 200 g pomidorków cherry 4 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu Sos: 50 ml oliwy z oliwek 5 ml octu winnego 40 ml sosu pikantnego z mango i tamaryndowca (można zastąpić mieszanką musztardy ,chili i miodu) Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language
R'n'G Kitchenprzez moich domowników, a dziś doczeka się blogowej publikacji. Bardzo dziękuję Aneczko i będę wdzięczna za dalsze inspiracje... Składniki na słuszny gar zupy: - 70 dag mięsa drobiowego, indyk lub kurczak - 60 dag pieczarek - 5 cebul - 3 papryki: zielona, czerwona i żółta - 2 puszki pomidorów w kawałkach bez skórki lub w sezonie letnim świeże pomidory ok. 6 sztuk - papryczka chili, świeża(...)puszki, podlewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy paprykę zwykłą i chili pokrojoną w kostkę, przyprawiamy i chwilę razem gotujemy. Do zupy dokładamy odcedzoną kukurydzę i parę minut przed końcem gotowania wsypujemy odsączoną fasolę. 3. Aby zagęścić wywar odlewamy 3 chochle zupy bez mięsa do miski, dokładamy 2-3 łyżki mąki z cieciorki i miksujemy , a następnie
Apetyczna babeczkaSezon szparagowy dopiero przed nami, postanowiliśmy więc, wykorzystać te ze słoika. W sezonie przed smażeniem, koniecznie ugotujcie w osolonym wrzątku. Składniki 4 filety z piersi kurczaka (po 200g) 4 plastry sera królewskiego 1 słoiczek szparagów zielonych mąka 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy papierowym(...)name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language
R'n'G KitchenProste i szybkie danie z drobiu. Aromatyczne i pożywne. Wspaniale łączy się z ryżem brązowym od Skworcu Składniki 500 g filetów z kurczaka 250 g kurek 1 duża cebula 1 duża marchew 1 łyżka masła 500 ml bulionu drobiowego 200 ml słodkiej śmietany 18% natka pietruszki ryż brązowy sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language
R'n'G KitchenSkładniki: 450 g mąki tortowej 1 łyżeczka soli 8 g drożdży suchych 2 łyżki oleju 250 ml mleka Suche składniki umieścić w misce. Dodać olej oraz
kulinarnyswiatdomiwielkiego, ale jednak mają coś w sobie. Coś, co sprawia, że sięga się po następny i następny, aż w miseczce zostaną już tylko łupinki. To było ładnych parę lat temu. Od tamtego czasu nie miałam okazji znów ich spróbować. Aż we wtorek, spacerując z C. i Ptysią, zaczęliśmy zbierać kasztany. Tych oczywiście się nie je (tylko specjalna odmiana nadaje(...)kilka garści, okazało się, że akurat na zupę.Gotował C., ja tylko podpatrywałam i pomagałam obierać kasztany. Zupa wyszła pyszna - bardzo kremowa, a smaku kasztanów nie zakłócają zbędne dodatki. Kurczak i pieczarki sprawiają, że jest jeszcze bardziej treściwa.Tak naprawdę gotując ją, musicie sami sprawdzić, jaka gęstość, proporcje bulionu i kremówki będą dla Was najodpowiedniejsze. Dla mnie te są idealne
Pożeraczka, czyli raz adobrze