pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka 1 papryka 1 cebula 1 ogórek zielony 1 -2 ogórki konserwowe 1-2 pomidory mała kapusta pekińska majonez sól, pieprz Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, natrzeć przyprawą do gyrosa, a następnie usmażyć.Pesso zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut [lub zimną wodą i odstawić na 25 minut] aż napęcznieje.Kapustę poszatkować(...)generacji, wytwarzany wyłącznie z surowców naturalnych. Teraz szybko i wygodnie przyrządzisz zdrowy posiłek. Wystarczy zalać wrzątkiem lub zimną wodą, aby po kilku minutach rozkoszować się smakiem potrawy. Ten beztłuszczowy makaron instant stanowi bowiem zamiennik kaszy, ryżu, czy też makaronu do gotowania. Doskonale nadaje się do przyrządzania śniadań (zupy mleczne), jak również daniach obiadowych- smakuje wyśmienicie w połączeniu z sosami
Moje domowe kucharzenieśmietany kremówki 1 łyżka pesto z bazylii 180 g zielonego, mrożonego groszku świeżo zmielony pieprz Groszek ugotować we wrzątku, około 3-4 minut, odcedzić i odstawić. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, a następnie przekroić wzdłuż tak by powstały 4 cienkie filety. Następnie każdy filet roztłuc bardzo cienko. Na każdym filecie położyć kawałek fety i zwinąć w szczelną roladkę. Następnie(...)patelnię walać 1/2 szklanki wody. Śmietanę kremówkę wymieszać z pesto i zalać roladki, dodać przygotowany wcześniej groszek i dusić około 5 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z makaronem, młodymi ziemniaczkami lub sałatą. Smacznego
Zabawa smakiemmożna się oprzeć tym kolorowym i soczystym warzywom i owocom? Ja nie mogę :) Klopsiki w sosie pomidorowym porcja dla 4-5 osób Potrzebujemy: 450-500 g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko ok. 3-4 łyżki bułki tartej (w zastępstwie polecam mielone płatki owsiane) + trochę bułki tartej/mąki razowej do obtoczenia klopsików 4 niewielkie cebulki dymki ze szczypiorem 1 puszkę(...)pomidorowego przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, 1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie i tylko jeśli pomidory są bardzo kwaśne) do podania: kaszę gryczanę, kuskus, brązowy ryż lub pełnoziarnisty makaron (co tam akurat macie pod ręką) świeże zioła do posypania gotowego dania (u mnie bazylia) olej do smażenia Cebulki siekamy w kosteczkę, szczypiorek kroimy dość drobno. Dymki oraz szczypior łączymy
Ratunku obiadKochani dzisiaj chciałabym Was zaprosić na obiad w całości przygotowany w woku. Uczta kuchni dalekiego- wschodu. Wszystkie dania podajemy w osobnych miseczkach. 1. Kurczak w mleczku kokosowym z sezamem dla ułatwienia przepis znajduje się już na blogu 2. Brokuły z krewetkami i sezamem dla ułatwienia przepis znajduje się już na blogu 3. Kapusta pekińska po chińsku dla ułatwienia(...)woku, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, chili, sos sojowy ciemny, łyżeczkę octu ryżowego, przyprawę - "KOTANYI -Przyprawa do WOK dań Kuchni Azjatyckiej", pod sam koniec dodajcie odrobinę oleju sezamowego. 5. Makaron typu chińskiego (zamieszczam opakowanie) Wszystkie potrawy podajemy w gorących naczyniach, jemy z makaronem. Smacznego! Prawdziwa uczta dla wielbicieli tej kuchni
SMYKWKUCHNIwoda 2 litry, liść laurowy 1 sztuka,ziele angielskie 4 sztuki, koncentrat pomidorowy Pudliszki 4 łyżki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka serca kurczaka oczyścić i opłukać - zalać wodą do zakrycia serc i zagotować - po zagotowaniu serca wylać na sito i opłukać - zawsze tak robię z gotowanymi podrobami, że wodę wylewam po 1-wszym zagotowaniu(...)minut na średnim ogniu dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, kucharka, paprykę ostrą i gotować z 15 minut - na koniec wsypać posiekany koperek taką sercową zupę można podać z ryżem, makaronem, kluskami i śmietaną............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięziołowy: oliwa z oliwek, oregano, szczypta soli i cukru, ząbek czosnku, pieprz Przygotowanie: 1. Do wrzącej osolonej wody wkładamy ryż, gotujemy do miękkości, następnie studzimy. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Kiedy będzie już rozgrzana wykładamy mięso. Smażymy dopóki mięso nie będzie surowe. 3. Do wrzącej osolonej wody wkładamy różyczki(...)ziołowy. Dodajemy do sałatki. (w zasadzie możemy zacząć przygotowywanie sałatki od tego elementu, aby sos się "przegryzł":) Enjoy!!!;-) Sałatkę możemy przygotowywać także w wersji bez ryżu lub z makaronem
Kuchnia Pełna Pasjizwykle u mnie bywało. Kompot świąteczny Świąteczny obiad otworzy zupa grzybowa z kluseczkami. Na drugie danie przygotuję łazanki z kapustą (zawsze mnie ciekawił ich fenomen, bo przecież to zwykły makaron) i mini klopsy świąteczne w sosie pieczarkowym. Łazanki z kapustą W międzyczasie podjadać będzie można śledzie z cebulką i suszonymi pomidorami (dla Misia), sałatkę jarzynową, rybę po grecku oraz marynowane(...)zajadać się będziemy żurkiem z białą kiełbasą, na który chyba najbardziej czekam. Dla Misia przygotuję pieczoną makrelę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami, a dla siebie zapiekankę z ziemniakami, kurczakiem i grzybami. Szampana będziemy spijać z tartą straciatellą i pijanymi galaretkami. Makrela faszerowana kaszą gryczaną i grzybami Pijane pucharki Wesołych Świąt
bastalenajesień, kiedy z pól zbierane są plony, a lasy porastające zbocza Alp i Apeninów obfitują w dziczyznę, grzyby i trufle, wnoszące swój magiczny aromat do potraw z makaronu, ryżu, mięs i serów. Tego typu dania wręcz domagają się towarzystwa pełnokrwistych win, takich jak tutejsze Barolo, Barbaresco czy Barbera. W Piemoncie wytwarza się pokaźne ilości sera Gorgonzola (w rejonie Novara), podobnie(...)czerwonym winie, pieczone, opiekane na ruszcie lub duszone z innymi gatunkami mięsa, jako bollito misto . Nie brak też przepisów na cielęcinę, jagnięcinę, koźlinę, mięso z królików, kaczek, gęsi, kurczaków, kapłonów i gołębi. Bażant, kuropatwa, zając i sarna to ulubione gatunki dziczyzny i ptactwa. Z różnych rodzajów mięs, a także wielu innych dodatków, sporządza się chyba najbardziej ambitne spośród piemonckich dań
Z Kuchni Do Kuchnidodatkami. Dzisiaj czas na papryke. Skladniki: Palki kurczaka sol, pieprz, papryka, tymianek, oliwa z oliwek. Wykonanie: Umyte palki nacieramy przyprawami, skrapiamy oliwka- idealnie jest wlozyc na godzine do lodowki. Kurczak idealnie przyjmuje przyprawy. Nagrzewamy piekarnik do 180 C I pieczemy ok 60 min. W miedzyczasie grilujemy papryke. Umyta papryke kladziemy do naczynia I wkladamy do piekarnika(...)bazyli 2-3 zabki czosnku 2-3 lyzki parmezanu 2-3 orzechy sol, pieprz ok 150-200 ml oliwy z oliwek Wykonanie: Bledujemy - do polaczenia wszystkich skladnikow. Wstawiamy makaron. Odcedzamy, dodajemy papryke I pesto. Mieszamy. Smacznego
Smaki EdytyKuskus łączy cechy makaronu i kaszy, a ja często przygotowuję go do dań mięsnych lub wykorzystuję jako składnik sałatek i innych dań: Sałatka z rydzów i kuskus Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska Kluski z kaszy kuskus Kotlety mielone z kaszą kuskus zamiast bułki Sałatka warzywna z kuskus Kuskus z warzywami to bardzo kolorowy, smaczny do tego pożywny(...)zimno, jak i na ciepło. Delikatny kuskus doskonale komponuje się z kolorową papryką, marchewką, czerwoną cebulą, ogórkiem i pietruszką. Całość doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki oraz podajemy z kurczakiem. Warzywa ilość dowolna, ale dobrana proporcjonalnie do ilości kuskus, kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wrzucamy do miseczki, dodajemy łyżkę masła, wsypujemy kuskus, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBrokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Kalafior z
Moja smaczna kuchniapomidorową.Rosół podałam nietradycyjnie,bo z kostką z kaszy manny.Jest jeszcze delikatniejszy,właściwie dietetyczny.Przepis na kostkę podam w jutrzejszym poście.Zapraszam. Składniki na 4 porcje 4 kości z nóżek kurczaka + 4 grzbiety 2/3 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 cebula 1/1,2 l wody sól,pieprz 1 listek laurowy 2/3 ziarenka ziela angielskiego gałązka lubczyku natka zielonej(...)płycie kuchenki.Dolożyc do rosołu gotować mięso do miekkości na bardzo małym ogniu,około 1 godziny po ugotowaniu doprawić do smaku sola i ewentualnie odrobina pieprzu.Podawać z makaronem,ryżem lub kostką z kaszy manny posypujac zieloną pietruszką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: skrzydełka kurczaka 6 sztuk, indycza szyjka 1 sztuka, gęsie udka 2 sztuki, kacze udka 2 sztuki, udka kurczaka 2 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, kurkuma mielona 3/4 łyżeczki, woda 4 litry GALARETKA: żelatyna 5 łyżeczek, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka - kolorowa, papryczka chili 1 mała, wywar drobiowy(...)minimalnym ogniu z 35 minut po zakończeniu gotowania zostawić szybkowar a ciśnienie samo zejdzie - z 10-15 minut, szybkowar otworzyć i cedzakiem wyjąć składniki rosół podać z ugotowanym makaronem nitki, z marchewką i natka pietruszki, dodać [pie[rzu mielonego do smaku porcje drobiowe obrać z mięsa bez skórek, chrząstek, dodać po kawałku pokrojonej drobno papryki czerwonej, żółtej, zielonej, papryczkę chilli
W Mojej Kuchni Lubięskładniki * 50 dag piersi z kurczaka lub indyka * 2 cebule * 2 marchewki * 1 mała kapusta pekińska lub ćwiartka średniej białej kapusty * ok. 3 łyżki orzechów ziemnych (niekoniecznie) * 2 łyżki oleju * 1 szklanka bulionu * 2 łyżki sosu sojowego * sól, pieprz Sposób przygotowania Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski.Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i pokroić w paski. Marchewki obrać(...)kapustę, cebulę, orzechy ziemne i podsmażyć razem z mięsem. Wlać bulion, dodać sos sojowy, pieprz i dusić 20 min. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie jeszcze pieprzem. Podawać z makaronem sojowym lub ryżowym
Mix smakuzjeść coś innego, ale za to zaskakująco smacznego. Do moich dzisiejszych pulpetów dodałam prażonych solonych migdałów, jakie otrzymałam przed świętami od firmy VOG - producenta wyrobów Kresto. Składniki: pieczony kurczak - ja użyłam 3 nóżek, solone migdały Kresto , 1 łyżeczka ziarenek kolendry , pieprz cytrynowy , sól , 1 sucha bułka , 1 jajko , mąka pszenna do obtoczenia pulpecików, 2 łyżki masła , około 1/3 szklanki(...)wolnym ogniu. Śmietanę w oddzielnym naczyniu zaparzyłam stopniowo płynem z pulpetów, a następnie wlałam do mięsa. Zagotowałam i doprawiłam sos. Pulpeciki smakują z ryżem lub makaronem. Na zimno, do chleba też są pyszne :) Prażone i solone migdały Kresto mają bardzo ciekawy smak. Przypominają trochę pistacje :) Są idealne do chrupania, ale też jako dodatek do potraw. Przypuszczam
Codzienna kuchnia niecodzienna