Dzisiaj przy piąteczku chciałam Was zaprosić na pyszne placuszki z kukurydzą , groszkiem i serem cheddar . Do placków użyłam kukurydzy z groszkiem od firmy Bonduelle , koncentratu chili od Proeco Polska , przyprawy od Skworcu . Jako dodatek do placków podałam pyszny Sos Madziarów od firmy Folwark(...)Zapraszam :) Składniki : 1 puszka kukurydzy z groszkiem Bonduelle 150 g startego sera cheddar 1/2 łyżeczki koncentratu chili od Proeco Polska 1/2 łyżeczki przyprawy staropolskiej od Skworcu 3 jajka 7 łyżek mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 180 ml mleka sól , pieprz do smaku 2 łyżki suszonego szczypiorku Sos madziarów jako dodatek Olej do smażenia
Sama słodycz i szczypta chiliMąki z niechlebowych zbóż (owsa, jęczmienia, prosa, gryki, ryżu i kukurydzy, itp.) mają wysoką wartość odżywczą – są bogatym źródłem białka, błonnika, soli mineralnych oraz witamin. Stanowią surowiec wykorzystywany do wypieku pieczywa i innych produktów przeznaczonych dla osób chorych na celiakię – nie zawierają glutenu. Stosowanie mąk tego typu w piekarnictwie ma na celu wzbogacenie wartości odżywczej podstawowego pieczywa pszennego(...)nietolerancję glutenu, chorujemy bowiem na alergie układu pokarmowego, a winne temu są najczęściej nabiał, orzechy czy nawet ryż. Tanie mąki mogą za sobą ukrywać żywność genetycznie modyfikowaną (niecertyfikowane uprawy kukurydzy, ryżu czy soi). Bezpieczniej (i zdecydowanie drożej) kupować je z upraw typu BIO. Mąka ziemniaczana – powstaje w procesie pozyskiwania z ziemniaków skrobi, która stanowi aż 85% tego produktu. Wykorzystywana najczęściej
Karo in the KitchenSmaczny dodatek do obiadu: kapusta pekińska z dodatkiem słodkiej kukurydzy i pikantnego sosu czosnkowego na bazie jogurtu, z dodatkiem domowego majonezu...Mmmm... Taka surówka świetnie sprawdzi się także jako przekąska. Składniki: - główka kapusty pekińskiej (u mnie 660g po usunięciu wierzchnich liści) - 1 pełna łyżka domowego majonezu np. tego lub tego (można dodać również dobry sklepowy) - 1 puszka kukurydzy (u mnie(...)płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - świeżo mielony kolorowy pieprz (u mnie dość sporo) Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. Do małej miski przecisnąć obrany ząbek czosnku, dodać sól i wymieszać. Następnie dodajemy pełną łyżkę dobrego majonezu, dwie łyżki jogurtu naturalnego i posypujemy obficie świeżo mielonym pieprzem, całość mieszamy
Smaczne ZdroweSałatka warstwowa z tuńczykiem i makaronem w kształcie ryżu – Składniki: 120 g makaronu w kształcie ryżu 2 ogórki szklarniowe (ok. 500g) 2 puszki tuńczyka w oleju 1 puszka kukurydzy konserwowej (220g po odsączeniu) 1 pęczek świeżego koperku 3 pełne łyżki pikantnego ketchupu 4 pełne łyżki majonezu Sól, pieprz do smaku Sałatka warstwowa z tuńczykiem i makaronem w kształcie(...)ryżu – Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i pozostawić na sitku do całkowitego odcedzenia i ostudzenia. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy. Ogórki pokroić w kostkę. Na dno miski wyłożyć połowę makaronu, na nim rozsmarować łyżkę majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Następnie wysypać połowę puszki kukurydzy i jednego pokrojonego w kostkę ogórka. Następnie znowu
Kulinarne PrzebojeMakarony przygotowywane o każdej porze roku mogą być smaczne, syte i rozgrzewające. Wystarczy kilka składników, tak zrobiłam dzisiaj. Miałam woreczek zamrożonej świeżej kukurydzy, nieco rukoli, oliwki kalamata i pomysł na obiad gotowy! Nie korzystam z przepisów w książkach kulinarnych, zdecydowanie bardziej wolę użyć własnej wyobraźni, wtedy gotowanie jest przyjemniejsze, nie martwię się, że zapomniałam kupić dany produkt i w środku(...)nocy muszę wyjść do sklepu. Pełnoziarniste rurki z kukurydzą, rukolą i oliwkami kalamata Składniki: makaron małe penne pełnoziarniste na dwie porcje 4 garście rukoli 1 szklanka kukurydzy świeżej lub osączonej konserwowej 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego oregano 2 szczypty suszonych płatków chili sól 1/2 szklanki oliwek kalamata nadziewanych suszonymi pomidorami 4 łyżki oliwy z oliwek pomarańczowa Przygotowanie: Makaron gotujemy
Moja smaczna kuchniaRewelacyjny chlebek, obłędnie żółty i mięciutki. Po prostu idealny ;) Polecam szczególnie wielbicielom kukurydzy! Składniki: 450 g mąki pszennej 200 g kukurydzy z puszki 2 łyżeczki soli 10 g suchych drożdży 190 g letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju rzepakowego ½ łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Mąkę wymieszać z kurkumą, drożdżami, solą oraz cukrem. Kukurydzę odsączyć, ¾ zmiksować blenderem na puree(...)następnie połączyć z letnią wodą i olejem. Mieszankę wlać do mąki z dodatkami i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego i sprężystego ciasta. Pod koniec wsypać resztę kukurydzy i ponownie wyrobić. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować
Nastoletnie Wypiekanieszybką propozycję obiadową. Uwielbiam spaghetti. Wyśmienicie smakuje z wszelkimi maślanymi sosami, jak i z tradycyjnym bolognese. Ostatnio postanowiłam zrobić spaghetti w troszkę innej wersji. W lodówce znalazłam puszkę kukurydzy i... dalej wyobraźnia sama już zadziałała. W kilka chwil powstał pyszny sos kukurydziany, do którego dla wzbogacenia smaku dodałam remuladę duńską od firmy Folwark . Obiad znikł z talerzy równie szybko(...)zagościł. Spróbujcie. * przepis i pomysł własny ... wspaniały obiad, który idealnie nadaje się na letnie dni, gdy nie chcemy przebywać zbyt długo w kuchni Składniki: (na 2 osoby) 200 g kukurydzy z puszki 4 łyżeczki śmietanki 10% 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki remulady duńskiej od Folwark sól i pieprz do smaku około 1/2 łyżki posiekanej pory około 1/3 łyżki oliwy
Słodkie okruszkinawet na krótkim urlopie często zdarza się że nic nam się nie chce ..lenimy się . W ten wspaniały czas leniuszka , dobrym towarzyszem w kuchni jest puszka ..taka z kukurydzą , fasolką lub tuńczykiem , a najlepiej wszystkie plus słoik ogórków ze spiżarki . Liście pietruszki to już pikuś zawsze gdzieś tam sobie rosną , jak nie u nas , to u sąsiada . Taka szybciutka , zastępująca(...)obiadek sałatka . Składniki : 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka makaronu drobniutkie muszelki lub inny maluszek 1 łyżka majonezu – taka z czubem 1 łyżka ketchupu pikantnego – płaska 1 ząbek czosnku sól , chilli lub pieprz do smaku Makaron gotujemy
Ogrodnik w podróżyPieczone ziemniaki z kukurydzą i sałatką Składniki: - 500g ziemniaków* - sól himalajska - 1/3 kolby kukurydzy (lub z mrożonki) - kilka liści sałaty ( u mnie rzymska i lodowa) - ½ małej marchewki - kawałek awokado - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - ocet balsamiczny(...)ósmeki z ziemniaków) - Ułożyć je na blaszce na papierze do pieczenia, posypać lekko solą i wstawić do nagrzanego piekarnika - Piec przez 20 minut, po czym na blaszkę dorzucić ziarna kukurydzy - Piec przez kolejne 20 minut, po czym widelcem sprawdzić, czy z łatwością przechodzi przez środek ziemniaka (pamiętajcie, ziemniaków nie można spożywać niedopieczonych) - Sałatę umyć, posiekać w paski, ułożyć na talerzu
Wegańska kuchnia orientalnaPomysłów na różne zapiekanki mamy wiele. Dziś przedstawiamy jeden z nich. Dzięki połączeniu: mięsa mielonego z pieczarkami, papryką, kalafiorem, kukurydzą powstało pyszne danie. Bardzo lubię kukurydzę..mąż się śmieje, że najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego. Składniki: - makaron rurki - 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - jeden średni kalafior - puszka kukurydzy - 500 g pieczarek - czerwona papryka - starta mozzarella - 20 g sera(...)chwilę smażymy. Kalafior gotujemy na pół twardo. Sos: śmietanę mieszamy z majonezem dodajemy przyprawy i ser. W naczyniu żaroodpornym układamy 2 warstwy: makaron, mięso, pieczarki z papryką, kalafior, kukurydzę i posypujemy startą mozzarellą zalewamy połową sosu i układamy ponownie 2 warstwę składników i na samą górę nakładamy trochę makaronu. Zalewamy resztą sosu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Pan i Pani Smith w kuchniurządzenia. Zrobiliśmy oczywiście więcej dań (bo używamy go niemal każdego dnia), ale dzisiaj podzielimy się z wami dwoma: kurczakiem faszerowanym suszonymi pomidorami zrobionym na parze i zupą krem z kukurydzy i kurczaka. Kurczak faszerowany suszonymi pomidorami na parze Składniki: 1 pierś z kurczaka (ok. 280 g) 5 sztuk pomidorów suszonych (ok. 100 g) Solidna szczypta czosnku granulowanego 1 brokuł(...)brązowy ryż. Przy najbliższej okazji sprawdzimy możliwość robienia wszystkiego razem, czyli kurczak (czy coś innego) się paruje, a poniżej w wodzie gotuje się ryż/kasza/ziemniaki. Zupa krem z kukurydzy i kurczaka Składniki: 1 pierś kurczaka (ok. 250 g) 200 g kukurydzy z puszki 2 ziemniaki (ok. 120 g) 1 pomidor (ok. 80 g) 1 marchewka (ok. 50 g) 3 listki
Marder&Marder ManufactureSzybka i niedroga, a naprawdę najeść można się nią do syta. W sam raz na jesienne popołudnia. :) 2 puszki kukurydzy konserwowej 3 nieduże ziemniaki 0,5 kostki masła 1 łyżeczka świeżo otartego imbiru 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka kurkumy 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz Kukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy. Na patelni roztapiamy masło i lekko podgrzewamy. Wrzucamy(...)kukurydzę i dusimy przez kilka minut na niedużym ogniu. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu, po czym gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki będą gotowe, do garnka dorzucamy podduszoną kukurydzę z masłem. Gotujemy, aż całkowicie zmięknie, a ziemniaki niemal się rozpadną. Po tym czasie całość miksujemy na gładką masę, choć ja zawsze pozostawiam nieduże kawałki. Krem doprawiamy imbirem
Kuchenna Kontrrewolucyaskładniki: 100 g ryżu 150 g szynki 4 jajka 3/4 słoika marynowanych pieczarek 1 puszka kukurydzy natka pietruszki 3 łyżki majonezu sól, pieprz opcjonalnie: sproszkowana papryka wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Pieczarki kroimy w talarki. Kukurydzę odsączamy, natkę pietruszki siekamy. W przeźroczystej salaterce / misce układamy(...)warstwowo: ryż, szynkę, połowę kukurydzy, majonez, resztę kukurydzy, jajka, solimy, posypujemy pieprzem oraz papryką, pieczarki, natka pietruszki. Całość schładzamy w lodówce
Domowy Smak JedzeniaSmakowita, słodko pikantna zupa z kukurydzy z odpowiednią dawką białka. Sycąca i w niczym nie przypominająca dietetycznych zupek. A jednak! Przepis na 2 osoby. Potrzebujesz: 500 ml wywaru z włoszczyzny 200 g kukurydzy konserwowej 200 g piersi z indyka 1 cebula 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku odrobina szczypiorku sól pieprz można dodać chilli Co robić(...)patelni podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem. 2. Dodać drobno pokrojone ziemniaki, posolić i jeszcze chwilę smażyć. 3. Podsmażone warzywa dodać do 500 ml wywaru. Dodać pokrojone mięso, połowę kukurydzy i zagotować. 4. Zupę zmixować blenderem. dodać sól i pieprz do smaku (i np. chilli) 5. Dodać resztę kukurydzy. 6. Podawać ze szczypiorkiem
Matka Żywicielka