przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:648/1100)

Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 259

Wymyśliłam sobie, że poeksperymentuję w weekend i upiekę kruchą, słoną tartę na niedzielny obiad. Tak też zrobiłam. Z 300g mąki, 150 masła i 2 jaj zagniotłam ciasto w identyczny sposób, jak na kruche, a następnie chłodziłam w lodówce ponad godzinę.   Po tym czasie ciasto było już bardzo twarde, zatem na blaszkę starłam je na tarce o grubych oczkach

Sajkofanka smaku
Ciasteczka serowo-cebulowe z serka topionego 93

Ciasteczka smakują przepysznie! Posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche. Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup. Polecam! (około 40 sztuk - w zależności od wielkości) 200g serka topionego (2 sztuki) 200g mąki 125g margaryny 1/3-1/2 łyżeczki soli (według gustu i w zależności od smaku serka) Dodatkowo: 20g suszonej cebulki (*) przyprawy do posypania(...)Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść (razem z suszoną cebulką) na jednolitą masę. Całość schłodzić w zamrażalniku przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (**) na grubość około 3 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Ciasto można lekko podsypywać mąką.) Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać przyprawami. Piec w rozgrzanym piekarniku

Di gotuje
TARTA Z RUKOLĄ, KOZIM SERKIEM I ORZESZKAMI PINIOWYMI 127

tart wytrawnych są również wiązane masą śmietanowo- jajeczną, więc w tym przypadku nazwa „tarta” jest również dopuszczalna. Do jej przygotowania możecie z powodzeniem użyć gotowego ciasta francuskiego, a jeśli dysponujecie czasem, możecie przygotować kruchy spód wg poniżej podanego przepisu. Czas przygotowania : 15 min. Chłodzenie :30 min. Pieczenie : 30 min. Składniki na formę do tarty o średnicy 24 cm . Porcje

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kruche ciasto z jagodami i bezą 156

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Pomysł powstał spontanicznie z tego co akurat miałam pod ręką. Trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek ;-) SKŁADNIKI Kruchy spód: 340 g mąki pszennej tortowej 150 g masła 100 g cukru 6 żółtek 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 200 g marmolady wieloowocowej 300 g jagód 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Beza: 6 białek szczypta(...)piec około 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i w ten sposób studzić ciasto. Uwagi: Jeżeli korzystacie z mrożonych jagód, to ich nie odmrażajcie. Wystarczy wymieszać zamrożone jagody z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na podpieczonym kruchym spodzie i włożyć do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i zostawić by lekko ochłodły zanim wyłożycie

Passions hobbies life
Mazurki pomarańczowe z białą czekoladą 90

Mazurki pomarańczowe z białą czekoladą Kruche mazurki z pysznym musem pomarańczowym z dodatkiem białej czekolady. Ciasteczka możemy dowolnie ozdobić za pomocą bakali, orzeszków czy posypek, co uwielbiają robić szczególnie dzieci. Polecam!     Składniki: ok 400g mąki pszennej 20dkg zimnego masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka Nadzienie: 2 nieduże pomarańcze pół szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)białą czekoladę, mieszamy *** *** Do musu możemy również dodać barwnik spożywczy *** *** Całość gotujemy jeszcze kilka minut, aż zgęstnieje *** *** W międzyczasie pieczemy mazurki: masło kroimy w kostkę i wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem na jednolitą masę – dodajemy tyle mąki, aby ciasto było zbite i nie kleiło się do rąk *** *** Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość ok 0,5 cm *** *** Z rozwałkowanego ciasta

Blog z Apetytem
Kruche ciastka bez cukru 166

Cała słodycz tych ciastek zawarta jest w marmoladzie/powidłach, których użyjemy jako nadzienia. Ciasto nie zawiera w sobie ani grama cukru, jest lekkie i kruche. Ciasteczka te "prześladowały" mnie i uśmiechały się do mnie, kiedy przeglądałam blogi kulinarne - co chwilę na nie trafiałam. :) Postanowiłam je wypróbować i nie żałuję!  200 gram mąki pszennej 200 gram twarogu200 gram masła(...)wtedy wkładam je na kilka sekund do mikrofalówki) dodajemy do mąki i wszystko razem siekamy. 2. Dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg i ugniatamy do momentu utworzenia zwartej masy. Jeśli ciasto się klei, dodajemy więcej mąki. 3. Ciasto schładzamy w lodówce przez około 30 minut (latem dłużej). 3. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą obrotowego noża do pizzy, kroimy na kwadraty

Szefowa kuchni
ROGALIKI TWAROGOWE, TRZY SKŁADNIKOWE + FILMIK 107

Rogaliki to świetna i pyszna słodka przekąska. Przygotowałam je w bardzo prosty sposób, z trzech składników wyszło elastyczne, gładkie ciasto. Rogaliki nadziałam pysznymi powidłami i upiekłam. Wyszły kruche, pachnące i smaczne. SKŁADNIKI : 250 g twarogu półtłustego 250 g masła 3 szklanki mąki(...)PRZYGOTOWANIE : Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy zmielony twaróg i pokrojone zimne masło. Ciasto zagniatamy aż będzie elastyczne i gładkie. Nakrywamy je folią i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, na kształt koła. Następnie tniemy w trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce marmolady i zwijamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Faworki 120

smażyć, ale proporcje nie są duże, na 2 talerze, więc myślę iż można im trochę czasu poświęcić. A niestety faworki znikają bardzo szybko. Są kruche i delikatne, ciężko im się oprzeć. Do ciasta zamiast spirytusu można dodać ocet spirytusowy 6%, zapobiegnie to wchłanianiu nadmiernej ilości tłuszczu. Warto kontrolować temperaturę oleju, w którym smażymy faworki. Powinien mieć temperaturę

Smak mojej kuchni
Waniliowe ciasteczka serca 88

Smaczne i proste kruche waniliowe ciasteczka z pewnością przypadną do gustu dzieciom, jak i starszym wielbicielom łakoci. Idealnie nadają się na słodką przekąskę do szkoły i pracy, a także do popołudniowej kawy. Gdy wykroimy je w kształcie serduszka, będą miłą niespodzianką dla kogoś bliskiego naszemu sercu – jeszcze jest czas na upieczenie ich na tegoroczne Walentynki. Składniki 250 g mąki(...)temperaturze pokojowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru wanilinowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Wstawić je na 15 minut do lodówki. Blat oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, rozwałkować je na 1 / 2 cm placek. Wycinać foremką serduszka lub dowolny kształt, układać na blasze wyłożonej papierem

niecodziennikpary
Sernik z czekoladą i granatem 106

Opis Sernik z czekoladą i granatem : Sernik z czekoladą i granatem to świetne połączenie smaków. Ciasto jest obłędnie pyszne oraz intensywne w smaku. To puszysta masa twarogowa na delikatnym, kruchym spodzie, oblany nieziemską polewą czekoladową z dodatkiem owoców granatu. Takie połączenie to strzał w dziesiątkę. Przepis na ten sernik jest niezwykle prosty (chociaż na taki nie wygląda) oraz bardzo szybki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sernik z rabarbarem 95

już ucierane. A z czym??? No właśnie z rabarbarem Ciasto szykowałam na rodzinne spotkanie i chyba wszystkim smakowało. Pierwszy raz robiłam też spód kruchy ze zmielonych migdałów. Okazuje się, że nie tylko ładnie kontrastował z ciastem, ale też nadawał mu fajnego smaku. Miał też inną teksturę, ponieważ był lekko chrupiący, co z kolei równoważyło aksamitny sernik. Mąż jak zwykle dopytywał

Relaxtime
BEZGLUTENOWA TARTA Z BURAKAMI I KOZIM SEREM 210

Tartę tym razem zrobiłam z ciasta drożdżowego i muszę powiedzieć, że taka smakuje mi o niebo lepiej niż na kruchym spodzie, smakuje obłędnie, jest wyrośnięta i tak samo dobra glutenowa :) SKŁADNIKI: ciasto: - 200 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ziemniaczana, ryżowa i kukurydziana) - 250 ml ciepłej wody - 5 g drożdży suchych - łyżeczka soli - łyżeczka cukru - łyżeczka tymianku - 30 ml oliwy

Kuchnia bezglutenowa Loli
"An apple a day keeps the doctor away" 147

cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dorzucić masło i poszatkować je na małe kawałki. Dodać żółtka i całe jajka oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki, żeby po upieczeniu było kruche, a nie twarde (z tego samego powodu składniki powinny być chłodne, a samo ciasto powinno się w miarę jak najszybciej wyrobić, żeby składniki

Przepysznik - BLW i nie tylko
CIASTO MIODOWO - MIGDAŁOWE 88

mleka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy  A jak to zrobić: Wszystkie składniki (na ciasto) posiekać w mące i zagnieść jak na kruche. Podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce 2 godziny. Składniki masy orzechowej zasmażyć na patelni. Cukier rozpuścić w maśle i miodzie, wsypać orzechy i mieszając

Kuchnia w opałach
Amerykański cherry pie - ciasto wiśniowe 173

pewnością widzieliście nie raz takie ciasta w amerykańskich filmach. Kruchy spód wypełniony po brzegi całą masą owoców. A do tego wzorek, u góry, który sprawia, że ciasto wygląda naprawdę retro. Zawsze chodził mi po głowie, ale jakoś nigdy nie udało mi się go zrobić. Ostatnio dotarła do mnie spora dostawa wiśni i nie trudno wyobrazić sobie lepszą okazję

Okolice Palnika

Proponowane wyszukiwania