Ciasteczka nazwałam super szybkimi ciasteczkami, ponieważ są gotowe w 10 minut i niewiele więcej potrzebują, żeby się upiec. Aby cieszyć się wspaniałym smakiem kruchych, budyniowych ciasteczek potrzebujesz zatem mniej niż pół godziny Prosty skład i niewielki nakład pracy – razem to przepis idealny Składniki na około 16 średniej wielkości ciasteczek: 1 ½ szklanki mąki 1 czubata łyżka cukru pudru ½ łyżeczki cukru waniliowego(...)opakowanie (40 g) budyniu czekoladowego 140 g KASI dla wegan (jeśli nie potrzebujecie wersji wegańskiej, KASIĘ możecie zastąpić masłem) Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam z nich ciasto, które będzie elastyczne i będzie doskonale się rozgniatać. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 0,7 cm i wykrawam dowolne kształty. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę
Słodki sentymentCiasteczka nazwałam super szybkimi ciasteczkami, ponieważ są gotowe w 10 minut i niewiele więcej potrzebują, żeby się upiec. Aby cieszyć się wspaniałym smakiem kruchych, budyniowych ciasteczek potrzebujesz zatem mniej niż pół godziny Prosty skład i niewielki nakład pracy – razem to przepis idealny Składniki na około 16 średniej wielkości ciasteczek: 1 ½ szklanki mąki 1 czubata łyżka cukru pudru ½ łyżeczki cukru waniliowego(...)opakowanie (40 g) budyniu czekoladowego 140 g KASI dla wegan (jeśli nie potrzebujecie wersji wegańskiej, KASIĘ możecie zastąpić masłem) Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam z nich ciasto, które będzie elastyczne i będzie doskonale się rozgniatać. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 0,7 cm i wykrawam dowolne kształty. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę
Słodki sentymentnerkowców i polewie jest trochę miodu, ale spokojnie można z niego zrezygnować, lub również zastąpić erytrolem. Obawiałam się, że bezglutenowy biszkopt wyjdzie mi zbyt kruchy, aby móc go zwinąć, zrobiłam więc ciasto czekoladowe podobne do tego, z którego zazwyczaj robię tort, jest trochę mniej puszyste, ale za to bardziej elastyczne, myślę, że jeszcze kilka prób i dojdę do perfekcji
Quinoa Raz!Moja wersja tradycyjnego, niskiego, słodkiego ciasta kuchni polskiej, pieczonego w okresie Wielkanocy, z kruchym spodem pokrytym orzeźwiającą malinową konfiturą, która idealnie komponuje się z warstwą białej czekolady. Wielkanocny mazurek to również piękna ozdoba świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła ekstra 4 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Wypełnienie mazurka
Szalona Kuchnia Ewelinykrople aromatu migdałowego 3 łyżki mąki pszennej dodatkowo 3 świeże figi kilka świeżych malin płatki migdałowe A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę i dobrze zagnieść (jak kruche). Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 1 godzinę. Formę do tarty (24 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Dno dokładnie wykleić ciastem i ponownie schłodzić około
Kuchnia w opałachważne ile zjadałem, ona zawsze była pełna! Magia babci… Przygotowując TEN przepis z pączkami po napełnieniu drugi raz foremki donutami zostało mi trochę ciasta. Stwierdziłem, że wrzucę je w rękaw cukierniczy i spróbuję zrobić kruche ciastka bezglutenowe. I muszę Wam powiedzieć, że wyszło rewelacyjnie! W sumie nie wiem czy nie smakują nam bardziej niż same pączki. SZTOS!!! Może pociągnę(...)składniki. W osobnej misce mieszamy jajka, mleko, masło i dolewamy do miski z mąkami. Mieszamy wszystko ponownie. Ciasto wrzucamy w rękaw cukierniczy i wyciskamy wzorek. Pieczemy około 12-15 minut, aż będą delikatnie złociste. Przechowujemy koniecznie w metalowej okrągłej puszce. Smacznego! Artykuł Kruche ciasteczka (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifePierwsze dni czerwca spędziliśmy u Gwiazdeczki i Dominika. Dario pomagał Młodym w dopieszczeniu ich nowego mieszania. Wieczory spędzaliśmy wspólnie na tarasie, przy pysznym jedzeniu, rozmawiając o
W mojej kuchnipalcami tak, jak na kruszonkę. Dodałam rodzynki i drobniusieńko posiekaną czekoladę oraz dobrze roztrzepane widelcem jajko. Całość wyrobiłam. Nie jest to łatwa sprawa, ponieważ ciasto niespecjalnie daje się skleić, ale dzięki temu ciasteczka są cudownie kruche J . W ostateczności można dodać odrobinkę zimnej wody, lub dosypać troszkę mąki. Ciasto rozwałkowałam na podsypanej mąką stolnicy na grubość 4-5 mm. Delikatnie
Kuchenne zapiski Edytygrzanie góra-dół, bez termoobiegu. Pamiętajcie, że ciasto francuskie to ciasto wysokotłuszczowe i powinno być wstawiane lodowato zimne do mocno rozgrzanego piekarnika – wtedy macie pewność że ciasto urośnie wysokie i zostanie bardzo, bardzo kruche, ze swoją charakterystyczną, płatkową strukturą. Jabłko lub jabłka, dwa małe – w zależności od wielkości – obieramy i kroimy na pół. Wycinamy gniazdo nasienne a jabłko tniemy
Karo in the KitchenSzarlotka to zawsze dobry wybór - kwestia tego, na jaką mamy ochotę. Ten przepis jest super dla osób, które nie do końca lubią grubsze kawałki jabłek w
Prosty przepis naPyszne, letnie ciasto to na pewno tarta na kruchym spodzie z kremem na bazie śmietany i mascarpone i do tego letnie owoce. Polecam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldPyszne, letnie ciasto to na pewno tarta na kruchym spodzie z kremem na bazie śmietany i mascarpone i do tego letnie owoce. Polecam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldSmak domowego ciasta jest na tyle wyjątkowy, iż zazwyczaj jeden kęs wystarczy, bo rozpoznać, czy dany wypiek powstał w domowym zaciszu, czy jest efektem produkcji masowej
kruche babeczkiCiasto z truskawkami, warstwą jabłek i budyniową pianką Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z truskawkami, warstwą jabłek i budyniową pianką. Czyli połączenie smaków, które tak
Słodkie okruszkiWytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą zasmakuje każdemu. Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 5 g soli 3-4 łyżki zimnej wody Farsz: 250 g wędzonego boczku 1 duża cebula 200 g żółtego sera 0,5 pęczka szczypiorku Masa jajeczna: 3 jajka 200 g śmietany 18% szczypta
Krokusowy DomBanalnie prosta, bardzo krucha. Według mnie przypomina kruche ciasteczka z dzieciństwa. Dodatek sera sprawia, że jest bardzo aksamitna, a twaróg przebija kruchość spodu. Składniki: Tarta 2
Truskawkowa Fiestauwielbiam. No cóż jestem mocno serowa i uwielbiam wszystkie ciasta serowe. Dzisiaj tarta serowa , będę monotematyczne ale to napiszę , jest pyszna. Może śmiało konkurować z sernikami. Ciasto jak na tartę przystało bardzo kruche. Ser z budyniem jest bardzo delikatny. … Czytaj dalej Tarta serowa Artykuł Tarta serowa pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog
gotuj ze mnąRogaliki z serem i jagodami Puszyste i mięciutkie rogaliki wypełnione serkiem i jagodami. Mega smaczne, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Blog z ApetytemPyszne, kruche i szybkie w wykonaniu ciasteczka. Orzechy włoskie z dziadkowego drzewa i babciny przepis sprawdziły się znakomicie :) Składniki : - szklanka mąki, - szklanka zmielonych orzechów, - 3/4
Przepisy MikołajaCiasto stworzone dla wielbicieli ciasteczek Oreo. Kruchy, lekko gorzkawy spód, krem na bazie kremówki, serka mascarpone i białej czekolady. Całość wykończona orzeźwiającym musem truskawkowym. Składniki: 200g białej czekolady 2 czubate łyżeczki żelatyny 1kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 400g kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 300g ciasteczek oreo 100g masła Spód tortownicy o średnicy 26cm smarujemy masłem. Przeczytaj cały przepis
AleTorcikczasami mam takie dni! ). „Wybawieniem” są wtedy błyskawiczne ciasta albo desery , których pełno jest na blogu. Dziś mam dla Was przepis na kolejne, szybkie ciasto bez pieczenia – napoleonkę na herbatnikach. Kruche, chrupiące herbatniki przełożone waniliową, kremową masą smakują świetnie! Są rewelacyjnym pomysłem do popołudniowej kawki. Ja lubię klasyczne z cukrem pudrem – Wy śmialo możecie pokusić się
Ostra na Słodkomistrzynią karnawałowych słodkości, o faworkach już nawet nie wspominam ;) Zawsze wychodzą mi za duże, za grube, niezbyt kształtne ;) Są jednak bardzo smaczne. Faworki na piwie są kruche i delikatne. Nie trzeba "wybijać" ciasta, by wytworzyło się powietrze. Są też mniej kaloryczne niż te na śmietanie. Lubicie? Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij
Domowa cukiernia EwyDzieci lubią ciasteczka, takie zwykłe na raz do schrupania, bo są kruche, słodkie, fajne do zjadania. Dlatego ciasto szybko zagniatajcie i na chwilkę do schłodzenia dajcie. Wy, ciasto rozwałkujcie, piekarnik pilnujcie, a dzieci niech wzorki wycinają i swój wkład w pieczeniu ciasteczek mają. Więcej nie będę tu pisała, czasu Wam zabierała, tylko za ciasteczka się zabierajcie
Moniki Smakołykiwyrównaj nożem brzegi, bo w trakcie pieczenia trochę uciekają linie proste i potem ciężko będzie wszystko dopasować. Zrób to jak napisałam szybciutko, bo ciągu kilku minut ciasto po upieczeniu staje się bardzo kruche i ciężko na nim operować wszelakimi narzędziami ostrymi bo może popękać. No chyba że poczekacie do następnego dnia, aż nawilgnie. Tak czy inaczej przygotuj sobie cukier puder
ArbuziakiHej! Teraz najlepsze kruche ciasteczka, doskonałe do kawy, herbaty, na podwieczorek, na każdą okazję. Są wyśmienite. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pyszniePrzepyszna szarlotka na kruchym spodzie z prażonymi jabłkami i delikatną, puszystą, białą pianą. Przepis jest prosty, a po upieczeniu szarlotka jest bardzo smaczna /można ją
Ugotujmy Cośpożywna a za razem lekka w swojej formie. Do tarty użyłam dużej ilości świeżych ziół i sera, a spód do tarty wykonałam na bardzo delikatnym kruchym spodzie. Zerknijcie sami! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 120 g OPTIMA OMEGA 3 - 260 g mąki orkiszowej - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 żółtka - 1 łyżeczka kwaśnej śmietany Ciasto zagniatamy bardzo
SMYKWKUCHNIczosnku 50 gram koziego sera 50 gram sera mozzarella 3 jaja 3 łyżki jogurtu greckiego posiekana bazylia szczypta suszonego oregano, soli oraz pieprzu Ze składników na kruchy spód zagniatam jednolite i gładkie ciasto, po czym owijam je folią spożywczą i umieszczam na 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyciągam ciasto, wałkuję, umieszczam w formie i piekę w piekarniku nagrzanym
Mango PapajaJedne z lepszych pierożków kruchych jakie jadłam na bazie curry.Polecam. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~ 4łyżki masła 2 szkl.mąki 1/2szkl.kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 pojedyncze piersi z kurczaka 200g.pieczarek 4 łyżki oliwy z oliwek 1 pęczek szczypiorku Przyprawy: ~~~~~~~~~~~~~~~~ sól pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka curry Ponadto: ~~~~~~~~~~~~ papier do pieczenia
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiskładać w koperty. Efekt smakowy zaskakujący, bo sama się zastanawiałam jak wyjdą ciasteczka na piwie i tylko z 3 składników dodatkowo bez cukru. Są przepyszne, kruche i wciągające baarrdzo. Zapraszam... Składniki Ciasto: 400 g masła ja użyłam śmietankowe 4 szkl mąki pszennej 0,5 szkl jasnego piwa Do nadzienia: marmolada lub dżem ja użyłam powideł i dżemu truskawkowego kilka
Kubki smakubłyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 11 przepisów. Joanna Placuszki z jogurtem greckim i winogronami Marta Tort czekoladowy z wafelkami Diana Kruche ciasteczka przekładane dżemem Gosia Czekoladowe ciasto z bananową galaretką Kasia Risotto z soczewicą i kurczakiem Justyna Francuskie ślimaczki z makiem Magdalena Ciasto z konfiturą
Magiczne Życie Martykuchni czekała dynia do obrobienia, a w głowie myśl o zrobieniu ciasta 🙂 i tak powstał pomysł na ciasto bezglutenowe z dynią. Wyszło bardzo kruche, ale przepyszne! Musicie go spróbować. Składniki na małą blaszkę: 2 szklanki mąki (u mnie poszła mieszanka z: skrobia ziemniaczana i kukurydziana, mąka kukurydziana i ryżowa – podejrzewam, że nie Continue Reading
Głodni Wrażeń - fit przepisyprawie każdej wędliny. Zamiast dżemu do porannego tosta. Marmolada z papryki jest niesamowita – bo pasuje zarówno do mięs (genialna do pasztetu i kaczki!) jak i do ciast – jako nadzienie do pączków czy kruchych rogalików. Wszechstronna, zachwycająco aromatyczna. Jest chyba najładniejszym kolorowym słoikiem na półce. A na pewno jednym z tych najbardziej rozchwytywanych. Szykujemy słoiki na marmoladę. Najłatwiejszy i najszybszy
Karo in the Kitchengóry nogami, przykrywamy ściereczką bądź ręcznikiem i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Konfitury przygotowane w ten sposób będą służyć całą zimę. Są idealne, jako składnik ciasta, do bułeczek drożdżowych, do ciastek kruchych, do tart, tortów, do naleśników, gofrów czy też na kanapki. A poza tym mają obłędny kolor i smak! ;-))) Smacznego
SMYKWKUCHNINaprawdę kruche (delikatne, rozpływające się w ustach) ciasto wypełnione nadzieniem z jagód i przykryte chrupiącą na zewnątrz i piankową w środku bezą. Lekkie i pyszne. Idealne do popołudniowej herbatki lub na wakacyjne spotkanie w ogrodzie. Spód ciasta jest bardzo dobry - maślany i cieniutki. Podczas pieczenia nie trzeba go przykrywać, ani wysypywać fasolą, wystarczy podziurkować widelcem i podpiec w piekarniku
cool and mintyniezwykle kruche ciasteczka. Lekko słodkie przełamane cierpkością suszonej żurawiny. W wersji dla mniej odchudzających się można je udekorować roztopioną biała czekoladą. Ta krucha klasyka najlepsza do ciepłego mleka. Ciasto to idealnie nada się do spodu słodkiej tarty. POLECAM POTRZEBUJEMY: 200 g masła 3 5 0 g mąki 100 g cukru pudru (lub więcej) 1 jajko+ 1 żółtko szklanka posiekanej suszonej
WYSPA SZCZĘSLIWAWiedziałam, że tak będzie! Po prostu wiedziałam. Od wczoraj miałam już sprecyzowany plan na dzisiejszy dzień: wcześniejszy powrót z pracy, pieczenie ciasteczek i odpoczynek. I co
W mojej kuchniTrzy dni temu odbyły się uroczystości upamiętniające 70. rocznicę wyzwolenia obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau (Oświęcim-Brzezinka). Wzięły w nich udział delegacje rządowe z wielu państw, byli
W mojej kuchniBeza, krucha z zewnątrz, piankowa w środku i bita śmietana połączona z czekoladą karmelową i gorzką, całość zwieńczona konfiturą z wiśniami…bomba kaloryczna to fakt, prawdziwa
Wanilia i KardamonWspaniałe połączenie delikatnego, miękkiego spodu z dodatkiem twarogu z budyniową masą, kwaśnym agrestem i cudownie kruchą, pachnącą wanilią i cynamonem, kruszonką. Ciasto jest proste w wykonaniu i doskonale pasuje do popołudniowej herbaty :) Składniki: Ciasto twarogowo-olejowe: 150 g mąki pszennej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 75 g chudego twarogu (może być sernikowy) 50 ml mleka 50 ml oleju
MyCookBook.pljogurtem greckim, efekt będzie podobny. Puree z dyni w połączeniu ze śmietankowym twarogiem i sokiem pomarańczowym tworzą idealne połączenie smakowe. Polecam też przepisy na inne moje ciasta bez pieczenia: Kolorowy sernik na kruchym spodzie , Sernik z truskawkami czy też sernik na zimno z galaretkami , pomarańczowy sernik na zimno z bezami , czy najlepszy sernik na zimno Przepis na najlepszy sernik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś mam dla Was przepis na znakomitą, kruchą, maślaną tartę ze śliwkami, winogronami, słodką galaretką i owocową, puszystą pianką. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy nieśpiesznie pitej w promieniach chłodnego już październikowego słońca. Zaletą tego wypieku jest to, że smak ciasta możemy dowolnie modyfikować zmieniając rodzaj użytej galaretki i owoców, choć ja polecam tę wersję, z owocami wczesnej jesieni
Rozpustne gotowanie