przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:630/1100)

Sernik z rabarbarem 156

już ucierane. A z czym??? No właśnie z rabarbarem Ciasto szykowałam na rodzinne spotkanie i chyba wszystkim smakowało. Pierwszy raz robiłam też spód kruchy ze zmielonych migdałów. Okazuje się, że nie tylko ładnie kontrastował z ciastem, ale też nadawał mu fajnego smaku. Miał też inną teksturę, ponieważ był lekko chrupiący, co z kolei równoważyło aksamitny sernik. Mąż jak zwykle dopytywał

Relaxtime
BEZGLUTENOWA TARTA Z BURAKAMI I KOZIM SEREM 256

Tartę tym razem zrobiłam z ciasta drożdżowego i muszę powiedzieć, że taka smakuje mi o niebo lepiej niż na kruchym spodzie, smakuje obłędnie, jest wyrośnięta i tak samo dobra glutenowa :) SKŁADNIKI: ciasto: - 200 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ziemniaczana, ryżowa i kukurydziana) - 250 ml ciepłej wody - 5 g drożdży suchych - łyżeczka soli - łyżeczka cukru - łyżeczka tymianku - 30 ml oliwy

Kuchnia bezglutenowa Loli
"An apple a day keeps the doctor away" 203

cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dorzucić masło i poszatkować je na małe kawałki. Dodać żółtka i całe jajka oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki, żeby po upieczeniu było kruche, a nie twarde (z tego samego powodu składniki powinny być chłodne, a samo ciasto powinno się w miarę jak najszybciej wyrobić, żeby składniki

Przepysznik - BLW i nie tylko
CIASTO MIODOWO - MIGDAŁOWE 139

mleka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy  A jak to zrobić: Wszystkie składniki (na ciasto) posiekać w mące i zagnieść jak na kruche. Podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce 2 godziny. Składniki masy orzechowej zasmażyć na patelni. Cukier rozpuścić w maśle i miodzie, wsypać orzechy i mieszając

Kuchnia w opałach
Sękaczek 333

więcej mąki *** *** Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blaszkę do pieczenia (moja ma wymiary 32 x 20 cm) wykładamy pergaminem. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim dno foremki *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia. W ten sam sposób pieczemy dwa pozostałe placki. Po upieczeniu placki studzimy *** *** Jabłka(...)Odkładamy do przestudzenia *** *** Na pierwszym kruchym blacie wykładamy połowę masy jabłkowej *** *** Przykrywamy drugim kruchym plackiem i wykładamy na niego resztę masy jabłkowej *** *** Całość przykrywamy ostatnim upieczonym kruchym blatem. Na wierzch wykładamy masę orzechową *** *** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: POTRAWY WIGILIJNE PRZEPISY TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE

Blog z Apetytem
Grzebyki 166

Grzebyki to jeden z tych słodkich deserów, który wszyscy uwielbiają. Grzebyki Jak dla mnie grzebyki to są takie duże, kruche ciastka o śmiesznym kształcie. Bazą grzebyków jest ciasto drożdżowe. Oczywiście każde grzebyki wypełnione są marmoladą lub dżemem. Grzebyki po upieczeniu śmiało można zamrozić, gdyż mrożenie w zupełności nie zmienia ich smaku ani konsystencji. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal

mecooks
Napoleonka z naczynia żaroodpornego 14509

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Napoleonka to bardzo smaczne i popularne ciasto, które chyba każdy z nas uwielbia. Kruchy spód, delikatna masa budyniowa i kolejna krucha warstwa posypana cukrem pudrem smakuje naprawdę rewelacyjnie. Mój przepis na napoleonkę jest bardzo uproszczony, ponieważ przygotowana jest ona w wersji na herbatnikach w naczyniu żaroodpornym. Bardzo lubię takie szybkie i proste desery, ponieważ moim zdaniem(...)potrzeba nam kilku prostych składników, takich jak mleko, budynie śmietankowe, masło, cukier oraz oczywiście herbatniki. Wszystkie składniki z pewnością większość z Was posiada w swojej kuchni. Bardzo lubię przygotowywać ciasta bez pieczenia , a napoleonka w naczyniu żaroodpornym szczególnie przypadła mi do gustu. Jej porcja nie jest zbyt duża, ale ze względu na szybkość przygotowania, kiedy już cała zniknie, można przygotować

Przepiski.pl
Mazurek Wielkanocny 568

nagrzanego piekarnika do 190°C i pieczemy ok. 20 minut do złotego koloru. Cukier puder wymieszać z sokiem z 1/2 cytryny, dokładnie wymieszać. Wystudzony kruchy spód smarujemy dżemem i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Wierzch polewamy lukrem. Z rozpuszczonej czekolady robimy napis, gałązki i dekorujemy orzechami

magiczna kuchnia Kasi
Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego (Strudel di mele con pasta sfoglia) 186

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka np. golden 3 kruche ciasteczka 40 g rodzynek 10 g orzeszków piniowych 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder  **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 2 mele golden 3 biscotti secchi(...)cucchiaio di latte zucchero a velo PRZYGOTOWANIE Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, mieszamy z sokiem z cytryny, orzeszkami piniowymi, rodzynkami, 4 łyżkami cukru trzcinowego oraz cynamonem. Rozwijamy ciasto francuskie, na środkową część ciasta wykładamy drobno pokruszone ciasteczka a na koniec jabłka z suszonymi owocami. Krótsze boki ciasta zakładamy na farsz, następnie ciasto zwijamy w rulon, szczelnie

La grande e la piccola cuoca
Serowe ciasteczka usteczka z jabłkiem 167

jakoś zdecydowanie szybciej znikają u nas ciasteczka niż ciasta:) Dlatego częściej piekę małe słodkości, takie "na jeden kęs". Dziś mam dla Was pyszne, małe kruche ciasteczka z jabłkową niespodzianką w środku. Kształtem przypominają usta, zaś ciasto smakiem przypomina ciasto francuskie. Pyszne!   Składniki:    250g mąki pszennej,  200g masła lub margaryny,  250g białego sera,  jajko

Z miłości do słodkości
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 358

mąki z wodą, mlekiem i tłuszczem włókna glutenu w mące miękną i nie są w stanie wytworzyć tak długich i elastycznych połączeń jak choćby w cieście drożdżowym – ptysie stają się przez to bardziej kruche, a na ich powierzchni po upieczeniu, dzięki dodatkowi tłuszczu, tworzy się chrupiąca skorupka. Połączenie tłuszczu i wmiksowanie jajek z kolei sprawia, że podczas pieczenia ptysie rosną

Karo in the Kitchen
Ciasto skubaniec (pleśniak) 160

przechodziło z pokolenia na pokolenie. Można je piec z różnymi owocami. Tym razem upiekłam ze śliwkami. Powiem Wam, że wyszło smacznie. Nie jest zbyt słodkie , kruche i  do herbatki czy kawy idealne. Składniki: Ciasto 500 g mąki  pszennej 5 żółtek 250 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwąsnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki

O kuchni z uczuciem
Puszysta drożdżówka z rabarbarem, truskawkami i owsianą kruszonką 180

ciastem zamykam sezon rabarbarowy- teraz nadszedł czas na maksymalne wykorzystanie truskawki ;))) Ciasto drożdżowe ze wspomnianym już rabarbarem oraz truskawkami, posypane kruchą i aromatyczną cynamonową kruszonką z dodatkiem płatków owsianych. Bardzo puszyste, lekkie, mięciutkie i delikatne (jeżeli interesuje Was wersja bardziej 'gliniasta' to polecam to ciasto drożdżowe ) nie za słodkie, czyli idealne nie tylko do kawy czy kakao

Kraina Miodem Płynąca
Tarta czekoladowo wiśniowa 222

Czekoladowa tarta serowa z frużeliną wiśniową na kruchym spodzie. Do tego polewa czekoladowa i wiśniowa. Tarta jest pyszna i zjecie ją do ostatniego okruszka. Moja wersja nie za słodka, bo taką lubię. Można oczywiście dodać więcej cukru. W tarcie oprócz frużeliny zatopione są wisienki, które są przysłowiową wisienką w tarcie. spód tarty: 125 g masła zimnego 250 g mąki pszennej(...)przekładam do miski, dodaję jajka, budyń, śmietanę, jogurt, cukier waniliowy, puder, kakao i mieszam mikserem tylko do połączenia składników. Na spód kruchy tarty wykładam frużelinę zimną, dwie łyżki odkładam do dekoracji. Na nią wylewam masę serową, wciskam w ciasto około 12 wiśni wydrylowanych i wstawiam do nagrzanego piekarnika termoobieg temp 180 stopni na pięć minut, po czym zmniejszam

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania