Markizy z masą mleczną 206waniliowy, kakao i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto będzie bardzo delikatne ale tym się nie zrażajcie bo dzięki temu po upieczeniu ciastka będą bardzo kruche wprost rozpływać się w ustach. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 4 mm, następnie wycinamy koła, ja chciałam wycięłam foremką kwiatki i gwiazdki ale po złożeniu nie zbyt się prezentowały, polecam wycinać koła
Sama słodycz i szczypta chili
Przepis #77 Jesienna szarlotka (w zdrowszej wersji) 228aura raczy nas deszczową pogodą. Dla mnie jesień kojarzy się z zapachem szarlotki i smakiem gorącej herbaty. Herbata już w kubku czeka - teraz pora tylko na ciasto:) Zapraszam na moją jesienną szarlotkę na kruchym spodzie z mąki owsianej. Masa to oczywiście pyszne na jabłuszka. Całość przykryłam jogurtem greckim posypanym gorzką czekoladą. Składniki: Spód - 250 g mąki owsianej - 2 jajka(...)jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Po godzinie wyciągamy spód, którego 2/3 układamy na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Następnie wykładamy nasze jabłka, posypujemy cynamonem i resztą ciasta (robimy z niego kruszonkę). Wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Jogurt delikatnie zbieramy z sitka i przekładamy do miski. Dodajemy
Health-Fit-Life
Jabłecznik z budyniem i śliwkami 257Ciekawa wersja jabłecznika ..... ..... kruchy spód wypełniony masą budyniową, przełamany kwaskowatym smakiem jabłek .... odrobina cynamonu i smak wędzonych śliwek rewelacyjnie uzupełnia całość. Wersja warta przetestowania :) Składniki na blaszkę 26 cm : Ciasto - 330 g mąki pszennej - 170 g masła - 100 g cukru - 2 jajka - 2 duże łyżki śmietanki 30 % - kilka kropel olejku waniliowego - mąka do podsypania Wypełnienie
Wypieki Rene
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 144wszystkich rodzajów ciast jakie istnieją, najbardziej kocham robić drożdżowe :):). Mogłabym je piec codziennie ;). Kocham je też jeść, choć wiadomo, że szybko traci świeżość, ale za jeden kawałek świeżutkiego, ciepłego ciasta drożdżowego, oddam wszystkie biszkopty, ucierańce i kruche ;). Dzisiaj mam dla Was przepis na klasyczne drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Co tu dużo mówić - jest pyyyyszne! Puchate, mięciutkie, maślane... Tak dobre(...)najpierw zrobić rozczyn ), cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Dodać skórkę otartą z cytryny i wymieszać. Dodać jajka oraz żółtko, wlać letnie mleko i wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne ( wyrabiałam mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego ). Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać jeszcze przez około 5 minut, aż ciasto wchłonie całe masło. Dobrze wyrobione ciasto
Opowieści z piekarnika
Szarlotka z Kruszonką na Drożdżowym Spodzie 182Szarlotka… proste klasyczne ciasto z jabłkami. Na kruchym spodzie robiłam i jadałam nie raz. Przyszła pora na lekką odmianę. Tym razem postanowiłam zrobić na puszystym a zarazem cienkim cieście drożdżowym. Obowiązkowo z kruszonką i rodzynkami. Nie trwało to długo a szarlotka już gościła na naszym stole. Przyznaję, że w ciepłe dni uwielbiam robić drożdżowe. Ciasto pięknie i w miarę
Made By Mom And Son
Sernik na zimno margaretka 328wykorzystywanym w tym cieście. Nie wiem kto jest jego wynalazcą, bo w internecie jest sporo stron z przepisami na to ciasto. Jest to ciasto na gofrach, z białą masą ze śmietany kremówki i galaretki, wykończone ciastkami kruchymi z marmoladą i galaretką. Ja dziś postanowiłam zrobić sernik na zimno inspirowany tym ciastem. Sernik na zimno margaretka to bardzo proste do zrobienia
Waniliowe Improwizacje
Chrupiące i kruche orzechowe ciasteczka owsiane z żurawiną lub rodzynkami 211Pyszne, chrupiące, kruche. W sklepach takich nie znajdziecie :) Ciasteczka owsiane o smaku orzechowym z dodatkiem żurawiny lub rodzynek posmakują wszystkim (no chyba, że je spalicie podczas pieczenia :) ) Gorąco polecam, zważywszy iż są dość łatwe w przygotowaniu. Smakują i chrupią nawet po dwóch tygodniach, oczywiście dobrze przechowywane. Dla osób na diecie polecam przepis na Ciasteczka owsiane FIT z bananem, żurawiną(...)laskowe, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj rozpuszczone masło. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj rozbełtane jajko i wymieszaj ponownie. Dorzuć żurawinę lub rodzynki. Nakładaj łyżką porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko, nadając okrągły kształt (układaj ciasteczka w odstępach, żeby podczas pieczenie nie złączyły się ze sobą). Ciasteczek wychodzi na dwie blachy, więc upiecz
Moja Delicja
Ślimaczki z ciasta francuskiego idealna przekąska na imprezę i nie tylko 785Dzień dobry :-) Ślimaczki z ciasta francuskiego są idealną przekąską na imprezę i nie tylko. Ja czasem robię domownikom, bo je bardzo lubią. Na blogu przepisów
kruche babeczki
świąteczny keks 201Jednym z moich ulubionych świątecznych ciast zaraz po pierniku jest keks. Aromatyczny, rumowy, pełen bakalii, jakoś w ciągu roku nie jadam go tak często jak w
ciastkarnia na kruchym spodzie
Szarlotka kokosowa bez glutenu i laktozy 187Bezglutenowa i bezlaktozowa szarlotka kokosowa. Niezwykle krucha i delikatna, z dużą ilością jabłek. W smaku nie do odróżnienia od zwykłej glutenowej (rodzina potwierdzi) . Pyszne, aromatyczne ciasto. Najlepiej smakuje ciepła z kulką lodów waniliowych :) Polecam gorąco. SKŁADNIKI: 250 g bezglutenowej mieszanki do ciast - u mnie Nutrifree Mix per dolci 70 g mąki kokosowej 1 jajko 1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia
Kuchnia bezglutenowa
szarlotka z bananami 1154starych pożółkłych kartek. Znalazłam tam między innymi taki przepis na szarlotkę. Ciekawa byłam jaki wyjdzie spód, bo kilka razy nie byłam zadowolona z ciasta do szarlotki. Ten był idealny, właśnie taki jak lubię: kruchy ale nie twardy. Dodatkowo smak wzbogaciłam bananami, które nadały zupełnie nowego charakteru. *foremka 25*34 cm lub mniejsza Składniki: na ciasto: na nadzienie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babeczki czekoladowo-serowe 229wszystkich domowników. Na pierwszy ogień poszły rożki orzechowe, na które przepis znajdziecie tutaj KLIK (zmieniłam jedynie to, że nie obtaczałam ich w cukrze pudrze, a do ciasta dodałam 40g cukru kokosowego), wyszły niesamowicie kruche, wręcz rozpływały się w ustach. W następnej zaś kolejności upiekłam babeczki. Babeczki, które mój małżonek nazwał pysznymi, a przypominam że on woli waniliowe wypieki od czekoladowych(...)ekstrakt z wanilii i ewentualnie żółtko pozostałe z przygotowania nadzienia serowego (żółtko nie jest konieczne). Wszystko należy delikatnie wymieszać łyżką, żeby składniki się połączyły. Do papilotek nakładamy 1 łyżkę ciasta, następnie na środek wykładamy łyżeczkę serka i przykrywamy jeszcze ciastem, ilość zależy od nas, mnie np. podoba się to, że w niektórych miejscach farsz wyziera spod muffinki - żeby osiągnąć taki
Przepysznik - BLW i nie tylko
Kruche ciasteczka z kajmakiem, żurawiną i polewą. 198mnie na Wielkanocnym stole zawsze oprócz ciast muszą znaleźć się jakieś ciasteczka. Najczęściej przygotowuję kruche dowolnie przekładane. Jak lubicie ciasteczka to polecam Wam ten przepis. Przygotowuje się je bardzo szybko, a są bardzo pyszne i bardzo kruche. Co prawda są też słodkie, no ale cóż ciasteczka muszą takie być. Ja je uwielbiam z filiżanką aromatycznej i gorzkiej kawy
Izabelawkuchni
Sernik z truskawkami i kruszonką. 205Ciasto pyszne! Proste w wykonaniu, genialne w smaku. Kruchy spód wypełniony masą serową, mnóstwo soczystych truskawek, a wszystko to dla niepoznaki przykryte warstwą chrupiącej kruszonki.... Zatraciłam się w tym smaku... Polecam!!! Składniki na sernik z truskawkami i kruszonką na tortownicę o wymiarach 26 cm (ja użyłam o śr. 28 i też było ok) CIASTO: 200 g mąki pszennej
Rozpustne gotowanie
Jabłecznik z masą śmietanowo-jajeczną. 190przyznać, że było wyjątkowo smaczne. Oczywiście nie było odwrotu, bo nabrałam na nie takiej ochoty, że upiekłam jeszcze tego samego dnia. Kruchy spód, soczyste jabłka, kremowa masa i wszystko to zapieczone pod chrupiącą kruszonką, pycha! Ciasto podałam z lodami waniliowymi , na które przepis publikowałam ostatnio. Teraz się zastanawiam, czy znów nie upiec, zastępując jabłka rabarbarem. Co sądzicie o takim(...)formę o wymiarach 24x28 cm KRUCHY SPÓD: 160 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Masło ubijamy z przesianym cukrem pudrem do połączenia, a następnie dodajemy mąkę, chwilę miksujemy i zagniatamy gładkie ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy łyżkę zimnej wody). Gotowym
Rozpustne gotowanie