obok niego, by było silne i zdrowe. Podkarpackie gospodynie z Nowego Kamienia (powiat Nisko) mają swój szczególny sposób przygotowywania kukiełki. Do składników typowych dla ciasta drożdżowego dodają olej, co sprawia, że jest ono bardziej kruche i ma mniej chlebową strukturę. Składniki kukiełki wyrastają nie mieszane, a ciasto wyrabia się bardzo krótko, w odróżnieniu od tradycyjnych drożdżowych wypieków. Przepis pochodzi
Trzeci talerzBardzo lubimy w rodzinie placki kruche z pieczonymi orzechami. Jeden z naszych ulubionych placków to ciasto orzechowo-kajmakowe z zapiekanymi orzechami włoskimi. To ciasto robi się podobnie. Nie jest tak skomplikowane jak się wydaje. Pieczemy tylko dwa placki z różnymi warstwami, a potem w środek dajemy masę i voila! Wszystkim gościom bardzo smakowało. Dla kogo: dla miłośników chałwy
Mania Wypiekaniaciepło, zaraz po upieczeniu albo na zimno z sosem czosnkowym. Są też nieodłącznym dodatkiem do czystego pikantnego barszczyku. Najczęściej robię je z ciasta drożdżowego, jakoś tak wolę pracować z drożdżowym niż z kruchym. Takie paszteciki zabieramy też na piknik czy do pracy. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 2 jajka 30 g drożdży 1/2 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNajszybsze ciasto z możliwych, krótko się je robi i nawet niedługo piecze. Jest kruche i świetnie pasuje do filiżanki herbaty czy też kawy. Ciasto idealne gdy mamy w domu tylko podstawowe składniki. Piekłam w formie o wymiarach 12 cm x 36 cm, przez 45 minut. Czytaj więcej
Pychotkaaajagód (użyłam rozmrożonych, w sezonie użyjcie świeżych) jadalne kwiaty np. bratki i stokrotki (pamiętajcie o zrywaniu ich ze sprawdzonych miejsc, z dala od ulicy) Składniki na ciasto zagniatamy i schładzamy 10 […] Artykuł Kruche babeczki z czekoladą i jagodowym twarożkiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogSezon na rabarbar wciąż trwa, warto wiec korzystać z tego pysznego warzywa;)) U nas najbardziej sprawdzają się kruche i ucierane ciasta z dodatkiem rabarbaru. Oto kolejna moja propozycja:) Tym razem jest to ucierane ciasto z dodatkiem oleju i jogurtu, ja dałam jogurt wieloowocowy dlatego ciasto ma nieco ciemniejszy odcień;) Ale nic mu to nie ujmuje w smaku! Składniki
Z miłości do słodkościpachnące czekoladą i pomarańczami, a tym samym świętami, że pomyślałam sobie, że nie mogę tego przepisu zachować tylko dla siebie Z podanych składników otrzymacie około 16 ciasteczek. Będą kruche i mega czekoladowe. Po prostu pyszne. A zatem do dzieła… Składniki: 100 g czekolady (ciemnej lub mlecznej, jak wolicie) 50 g śmietanki 30% 2 szklanki mąki 3/4 kostki masła(...)całość podgrzewam i czekam, aż się rozpuści). Do rozpuszczonej czekolady dodaję śmietankę i mieszam. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Następnie wszystkie składniki i ostudzoną czekoladę umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Ciasto należy rozwałkować (grubość dowolna, zależy jakie ciastka lubicie, u mnie to ok. 1 cm) i wykrawać dowolne ciasteczka. Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pachnie niesamowicie
Słodki sentymentbardzo popularna „Malinowa chmurka” lub jej odmiana, dopiero zdobywająca swoich wielbicieli – „Chmurka bananowa”. Idąc tym tropem postanowiłam zrobić własną wersję tego lekkiego i smacznego ciasta, a którą można przygotować przez cały rok. Kruchy spód z dodatkiem kakao, na nim galaretka pomarańczowa z sokiem i cząstkami pomarańczy, potem delikatna masa śmietanowa z mascarpone i aromatyczną skórką pomarańczową, a na wierzchu czekoladowa(...)wykałaczki tworzymy nieregularne szlaczki. Bezę pieczemy przez godzinę w 140 stopniach. Powinna być wypieczona i krucha. Po upieczeniu bezę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu bardzo ostrożnie odklejamy ją od papieru do pieczenia i odkładamy np. na dużą deskę do krojenia. Przykrywamy ściereczką. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i szybko zagniatamy tworząc gładką kulę, którą następnie
MyCookBook.plkruche i proste. Te kruche, pachnące masłem ciasteczka są pyszne, jak ma się specjalną maszynkę do ciastek można im nadać dowolny kształt. Jeśli nie macie takiej maszynki można je zrobić za pomocą nakładki do ciastek założonej na maszynkę do mięsa- tak robiła te ciasteczka moja Babcia. Ale można je też zrobić inaczej, lepimy z ciasta kulki wielkości orzecha i lekko(...)perełki cukrowe Jak zrobić kruche ciasteczka z maszynki? Jeśli nie mamy robota kuchennego to wszystkie składniki zagniatamy na stolnicy. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy w osobnym naczyniu. Masło ucieramy w misie robota na puszystą masę. Dodajemy śmietanę z żółtkami i pastę waniliową, ucieramy razem. Dodajemy sypkie składniki i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto na ciasteczka przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięListopad nadal rozpieszcza nas pogodą. Po nieco nostalgicznym i lekko mglistym weekendzie, poniedziałek powitał nas słońcem. Od rana szykowałam się do wyjazdu, musiałam być służbowo w
W mojej kuchniPyszniutkie, leciutkie, po prostu idealne! Właściwie to już moje trzecie ciasto z morelami, ale drugie ucierane, a jedno było kruche. To akurat zrobiłam z przepisu Oli. Po prostu rewelacja! A na inne ucierane ciasto z morelami zapraszam tutaj.Składniki (u mnie blaszka 25 x 30 cm):6 jajek1,5 szklanki cukru (dałam trochę mniej)1 cukier waniliowykilka kropel olejku waniliowego2
Kuchnia domowa Anipodziału było ośmiu. Zabrakło zapasu na dokładki niestety. Cieniutka warstwa ciasta maślanego, delikatnego, półkruchego. Warstwa owoców ( może być również warstwa konfitury ). Kratka na górze, zdradzająca co pod nią. Użyłam jabłek, stworzyły bardzo dobrą kompozycję z rozpływającym się w ustach ciastem. Jedyny mankament - wypiek jest tak kruchy, że wręcz niemożliwy do przetransportowania w stanie nienaruszonym :). Składniki: 1, 5 szklanki mąki(...)cukru pudru 100 gram masła na nadzienie: 3 pokrojone w cienkie plasterki jabłka, lub konfitura owocowa. sok z cytryny, łyżka cukru do podduszenia jabłek. Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto - przesiewamy do miski mąkę z proszkiem, solą, cukrami. Dodajemy miękkie masło i robimy zacierki - ja posługuję się widelcem. Dodajemy dwa jajka rozbełtane uprzednio w szklance ze śmietaną i dłonią, szybko
Kronika PiekarnikaPyszne kruche pachnące mlekiem korpusy do babeczek W połączeniu z kremem dodają wspaniałego delikatnego smaku babeczkom Składniki - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru pudru - 250 g masła - 1 szklanka mleka w proszku - 2 żółtka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania 1. - Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia ,mlekiem w proszku Dodać zimne masło Wszystko(...)razem posiekać nożem Dodać cukier puder i żółtka zagnieść gładkie ciasto Ciasto zawinąć w woreczek wstawić do lodówki na 2 godziny Wyjąć ciasto z lodówki zagnieść ponownie rozwałkować wycinać kółka wylepić posmarowane tłuszczem foremki piec 190 stopni ok 10 minut babeczki nadziewać dowolnym kremem
W królestwie smaków Beatypotrzebna jest foremka do wycinania ciastek w kształcie kwiatka o średnicy 5- 7 cm , foremki do mini-muffinków i odrobina chęci. Z podanych ilości składników można przygotować około 50 kruchych kwiatków. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 4 łyżki drobnego cukru 200 g zimnego masła 2 żółtka 6 łyżek mrożonej kawy (schłodzić ½ szklanki kawy zaparzonej z ½ łyżeczki kawy(...)przesiać i wymieszać z kakao, cukrem i solą. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i posiekać całość aż do utworzenia się grudek. Dodać żółtka i mrożoną kawę. Szybko wyrobić ciasto, podzielić je na 2 części i owinięte folią schłodzić w lodówce przynajmniej przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na 2 mm , wyciąć kwiatki za pomocą foremki do ciastek i umieścić
Trzeci talerz