wykonaniu jeszcze mniej. Nie powstrzymał mnie nawet potworny ból kręgosłupa, który mnie dopadł, więc musiały być szybkie w wykonaniu. Polecam zrobienie podwójnej porcji ciasta, bo ciastka znikają w zastraszającym tempie. Są pyszne, kruche i delikatne. Przepis wygrzebałam oczywiście u Doroty z Moich Wypieków. Na koniec chciałabym podziękować firmie Eterno za kolejne miłe zaskoczenie smakowe, czyli Śliwellę, która wzbogaciła smak
Blondynka GotujeScones to brytyjskie ciastko wywodzące się ze Szkocji. Z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia. Możemy do niego dodać suszone owoce, jak w moim przypadku migdały, białą czekoladę i żurawinę, co kto lubi. Ja przepis znalazłam tutaj - klik . Jest rewelacyjne, nawet nie potrafię opisać jego smaku, bo trzeba go spróbować. Moje dziecko było zachwycone smakiem, zabrał nawet do szkoły(...)Bardzo Was zachęcam do wypróbowania, bo warto. Robi się ja bardzo szybko, musimy tylko pamiętać, żeby grubo rozwałkować ciasto, dzięki temu uzyskamy grube puszyste bułeczki. Po upieczeniu ciasto jest kruche. Możemy je jeść na ciepło i na zimno :-). Miłego dnia :-) Składniki na 8 sztuk (trójkątów): 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 100 g miękkiego masła
kruche babeczkisłynne ciastka „digestive”, jako weganka nie mogę nie mogę iść na łatwiznę i po porostu ich kupić, więc opracowałam przepis na te ciastka w wersji wege. Wyszły idealnie kruche, z powodzeniem można je trzymać w puszcze do 2 tygodni, ja musiałam puszkę zakamuflować w spiżarni, bo będą mi potrzebne do kolejnego przepisu. Składniki na około(...)soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Płatki owsiane zmielić i wszystkie składniki wyrobić najlepiej ręcznie. powstałe ciasto uformować w kulę Rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać ciastka. Ciacha piec w temp. 180 C około 15 minut. (najlepiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) po upieczeniu: i po ugryzieniu na specjalne życzenie Ani Smacznego
greenscarfJuż po pierwszym pieczeniu tych ciastek, zyskały one miano naszych ulubionych :) Kruche, pachnące, pełne pysznych niespodzianek. Świetne do kawy i do herbaty, polecam :) 1,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (błyskawicznych) 200 ml mleka 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/4 szklanki mąki gryczanej łyżka cynamonu łyżka wiórków kokosowych łyżka suszonej żurawiny łyżka posiekanej gorzkiej czekolady 3 suszone daktyle(...)minut. Dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem i wiórkami, syrop z agawy oraz posiekane bakalie i czekoladę. Zagniatamy i formujemy około 12 okrągłych i płaskich (ok.1 cm) ciastek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
Mienta blogDoskonałe kruche ciasteczka świąteczne, przełożone marmoladą. Bardzo proste i łatwe w wykonaniu. Idealnie nadają się na prezent świąteczny oraz jako słodki poczęstunek dla gości. Koniecznie zróbcie i mam nadzieję, że Wam posmakują :) Składniki: * 3,5 szklanki mąki pszennej * 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany * 125 g masła * 1 jajko * 2 łyżki cukru pudru * szczypta soli * marmolada wieloowocowa na nadzienie (użyłam(...)folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować bardzo cienko, na około 3 mm. Foremkami w kształcie gwiazdek (potrzebne są foremki gwiazdki mniejsze i większe) wycinać ciastka. W połowie wyciętych gwiazdek mniejszą foremką wyciąć ze środka mniejsze gwiazdki. Piec ciastka na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia około 15 minut w temperaturze 190'C. Całe gwiazdki
Zrób to smaczniePrzepyszne ciastka owsiane z dodatkiem mielonych migdałów. Kruche i delikatne. Proste oraz szybkie do wykonania. Koniecznie spróbujcie. Inspiracja z magazynu "La cucina naturale". SKŁADNIKI: 300 g mąki owsianej 200 g mielonych migdałów ( mąki migdałowej) 100 g cukru pudru 80 g zimnego masła 1 jajko mąka owsiana lub ryżowa do podsypania W misie miksera umieść masło z cukrem pudrem(...)wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 15 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość około 1 cm. Wykrawaj ciastka i odkładaj je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszcze. Piecz w temperaturze 160 stopni około 10-12 minut - na złoty kolor. Po wystudzeniu ciastka dowolnie udekoruj. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaPyszne, kruche ciasteczka, z mnóstwem marmolady w środku, proste w wykonaniu. Dość długo zachowują swoją świeżość, jeśli będą przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku. A chyba każdy się ze mną zgodzi, że domowe najlepsze ;) Składniki: * 200 g mąki pszennej * 1 żółtko * 3 łyżki kwaśnej śmietany * pół łyżeczki proszku do pieczenia * 70 g masła * marmolada różana (użyłam marmolady Stovit ) Wykonanie(...)grubość około 3-4 mm. Powstały płat ciasta dzielimy na kwadraty o wymiarach około 7 cm x 7 cm. Na każdy położyć po łyżeczce marmolady różanej. Następnie ciastko zwijamy w rulonik. Ciasteczka pieczemy w 180'C przez 15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu ciasteczka można posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznieZakochane ciasteczka Zbliżają się walentynki, więc polecam Wam z tej okazji rewelacyjne kruche ciasteczka maślane z lukrem i musem truskawkowym. Są pyszne i delikatne, wprost rozpływają się w ustach! Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki 30dkg masła 2 żółtka 15 dkg cukru 1 łyżka cukru waniliowego Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki gorącej wody Mus truskawkowy(...)folie i wkładamy do lodówki na 30 minut *** *** Ciasto rozwałkowujemy partiami na podsypanym mąką blacie, na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy ciasteczka – serduszka *** *** W co drugim ciastku wycinamy otwór w kształcie małego serduszka. Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 10 minut
Blog z Apetytemsztuk: 125 g masła 90 g cukru pudru 1 jajko 200 g mąki pszennej skórka otarta z 1/2 cytryny Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie wyrabiamy elastyczne ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na około 1 h do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, wycinamy foremkami rożne kształty. Układamy(...)całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 h. Następnie końcówką do ubijania białek ubijamy krótką chwilę. Gotowym kremem przekładamy ciasteczka. Rozsmarowujemy krem na jednym ciastku i przykrywamy drugim. Dekorujemy wedle uznania. Gotowe od razu do spożycia, lepsze jak przejdą sobą po paru godzinach * źródło : magazyn kulinarny Lecker The post Maślano – Czekoladowe Ciasteczka appeared
Made By Mom And Sonsposób- paluszki z kruchego ciasta do połowy zamoczone w czekoladzie i obtoczone w kokosie. Trzymając za "suchy" koniec zajada ciasteczka nie brudząc rączek. Ciastka z tego przepisu są bardo delikatne i kruche, zachwycała się nimi nawet moja babcia. Dlatego polecam nie tylko dzieciom. A następnym razem na pewno zrobię z podwójnej porcji. Składniki: na ciasto: 200 g mąki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamnie w domu i pracy. Jest dość czasochłonne, ale uwierzcie - naprawdę warto! Lekkie, przepyszne letnie ciasto, które koniecznie musicie spróbować. SKŁADNIKI: spód: 1/2 porcji ciasta kruchego z tego przepisu lub bezglutenowe ciastka typu petitki Warstwa malinowa: 600 g malin 3 galaretki malinowe 700 g wrzącej wody Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietanki kremowej 30% - mocno schłodzonej 250 g serka(...)pieczenia. Pianę rozsmaruj na papierze na wielkość blaszki i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 60 minut. Bezę całkowicie wystudź. Spód: Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy ok. 22x34 cm). Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut
Kuchnia bezglutenowaCiasteczka z maszynki karbowane. Kiedyś te kruche ciasteczka były bardzo popularne, dzisiaj niestety są już trochę zapomniane. Nie wiem czemu, gdyż s ą smaczne, kruche i proste. Te kruche, pachnące masłem ciasteczka są pyszne, jak ma się specjalną maszynkę do ciastek można im nadać dowolny kształt. Jeśli nie macie takiej maszynki można je zrobić za pomocą nakładki do ciastek(...)przygotowania tych ciasteczek oprócz mąki pszennej wykorzystuję mąkę ziemniaczaną, która nadaje ciasteczkom kruchości. Warto przygotować je samemu Jeśli macie specjalną maszynkę do ciastek, to najwyższa pora, by z niej skorzystać. Dzieci i dorośli kochają te kruche ciasteczka! SKŁADNIKI na ok. 80 ciasteczek z maszynki: 350 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru pudru ½ łyżeczki proszku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybciutkie do zrobienia, pyszne krucho-drożdżowe ciasteczka. Nie wymagają dużego nakładu produktów, ani czasu, a efekt naprawdę zadowoli każdego. Są nie za słodkie, więc miłośnicy
Walijskie PichcenieWiosenne ciasteczka dla dzieci Dziś w raz z moimi maluchami zapraszamy Was na pyszne kruche ciasteczka w wiosennych kształtach . Przygotowywanie ciasteczek, to wspaniała zabawa dla maluchów. Moje kochają wałkować ciasto i wycinać najróżniejsze kształty. Dlatego w moim domu nigdy nie brakuje foremek do ciasteczek. Ostatnio wzbogaciłam naszą kolekcję foremek o kolejne piękne kształty. Jest: pszczółka , wesoły słonik , delfin , króliczek , kwiatki(...)zając z oklapłym uchem , i… oczywiście traktorek – na życzenie synka Wszystkie te wspaniałe wykrawacze do ciastek można nabyć w sklepie kuchennym Chlebownik.pl Właścicielką jest przemiła Pani Anna. Tu widać pasję i zaangażowanie na każdym roku. Tu każdy klient znajdzie coś dla siebie, a realizacja zamówienia przebiega w tempie ekspresowym. Teraz gdy nadszedł tak trudny dla wszystkich czas
Słodkie okruszki