Już dawno nie zamieszczałam żadnego słodkiego wpisu - ale przecież zbliżają się Święta Wielkanocne i pewnych uroczych wypieków z takiej okazji, nie mogę sobie odpuścić :) Zaczynam od
Świat CiastaZrobiłam mleko kokosowe i zostały mi wiórki. Namoczone, wypłukane - wydawałoby się - do niczego. Ale jest wręcz przeciwnie. Jak zwykle szkoda było mi ich wyrzucać, postanowiłam więc
Smakuje zdrowobidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Postanowiłam dziś upiec ciasteczka. Przepis powstawał w trakcie ich przygotowania i muszę powiedzieć, że się udało. Ciasteczka wyszły kruche, nie za słodkie i chrupiące a uwieńczeniem smaku jest polewa z gorzkiej 60% czekolady. Składniki: 250g masła 250g mąki pełnoziarnistej z orkiszu Basia 150g mąki pszennej tortowej Basia 3 łyżki płatków(...)siemię lniane 3 łyżki rodzynek 3 łyżki nasion dyni 3 spore łyżki naturalnego miodu, płynnego 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Opcjonalnie-sezam do obtoczenia brzegów ciastek, gorzka czekolada 60% Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni Masło w misce posiekać z mąką, miodem, solą, proszkiem do pieczenia oraz jajkami. Następnie zagniatając ciasto dodać nasiona oraz rodzynki
W garach u Gosiciastka na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu. Przygotowanie syropu - najlepiej zacząć przed smażeniem griwech Wycisnąć sok z pomarańczy do garnka. Podgrzewać sok na palniku o małej mocy do zredukowania go do ok. połowy poprzedniej ilości. Do ciepłego (nie gorącego) soku dodać miód. Dokładnie wymieszać. Griwech obtaczać w syropie. posypać sezamem. Po usmażeniu ciasto jest bardzo kruche
Weekendy w domu i ogrodzieziemnych100 g kruchych owsianych ciasteczekłyżka kremówkiDodatkowo:100 g mlecznej czekolady 6 łyżki kremówkiWykonanie:Ciasteczka zemleć blenderem.Orzeszki posiekać na nie duże kawałki. Razem z ciasteczkami zmieszać.Czekoladę deserową połamać drobniej do rondelka i postawić nad parą i wraz z masłem roztopić. Następnie dodać do stopionej czekolady orzechówkę (już po zdjęciu z kuchenki).Czekoladę dać do ciastek z orzechami
Moje pyszne gotowanieSernik na zimno z połówkami brzoskwiń i galaretką krystaliczną z wyglądu przypominający sadzone jajka to idealna propozycja na Święta Wielkanocne. Masa sernikowa wykonana jest z
Kuchnia MagdaLenyjeśli gluten Wam nie straszny to pszenną, orkiszową lub żytnią. Uwielbiam te ciasteczka za ich cudownie piernikowo-orzechowy zapach i taki sam smak. Dodam, że pierniki są delikatne oraz kruche i że idealnie nadają się do przechowywania. Polecam! Ps. Na końcu przepisu mam dla Was niespodziankę (*)! (2 blaszki o wymiarach 28 x 38 cm) 250g mąki z ciecierzycy 100g masła(...)rozgrzanym piekarniku. Piec około 10-11 minut (nie dłużej, bo będą twarde!) w temperaturze 180 stopni. (Początkowo pierniczki będą miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej kruchości.) Ostudzone ciastka porządnie posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, bądź polewą czekoladową i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Do pierniczków użyłam mąki z ciecierzycy oraz kremowej pasty orzechowej Witpak
Di gotujeWspólne gotowanie i pieczenie integruje, odpręża i może być doskonałą formą spędzania czasu. Dlatego na niedzielny deser propozycja prosta do zrobienia, którą możecie wykonać wspólnie z
Bon appetit mon amiePyszniutkie, kruchutkie, delikatniutkie, szybkie w wykonaniu i szybko znikające ze stołu rogaliki. Wypełnione dowolnym nadzieniem rogaliki najlepsze jeszcze ciepłe z kubkiem mleka :) Idealne na poprawę
Zrób to smacznieZnalazłam przepis na tartę rustykalną u Asi z Kwestia Smaku i postanowiłam według tego pomysłu zrobić tartaletki. Rabarbalove trwa od maja w nieskończoność, przynajmniej u mnie
Moje Małe CzarowanieKolejne pyszne ciasteczka owsiane, tym razem z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, mnóstwem orzechów i czekolady. Bez dodatku cukru lub w wersji z cukrem trzcinowym. To
Smaczne ZdroweEmpanadas to nic innego jak pieczone w piekarniku pierożki nadziewane najczęściej mięsem, serem lub jakimiś warzywami. Potrawa przywędrowała do nas z Ameryki Południowej, gdzie jest
Walijskie PichcenieTe ciasteczka mają jedno, ogromną wadę. Wychodzi ich za mało. Szczerze mówiąc, to bałam się, że dzieciaki nie zechcą ich jeść ze względu na
Sto kolorów kuchnizabawy, a jedynie jest mi żal, że nie zrobiłam większej ilości tych pyszności! Już podczas pieczenia z piekarnika wydobywał się obłędnie kuszący zapach... A smak? Rewelacja! Ciasteczka wyszły takie kruche, delikatne z fajnym słodko-słonym i orzechowym posmakiem. Koniecznie spróbujcie i od razu zwiększcie proporcje! (1 blaszka) 70g masła 150g mąki pszennej 80g cukru 60g kaszy manny(...)pieczenia i posmarować lekko roztrzepanym białkiem. Opcjonalnie można posypać cukrem. Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10-15 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być odrobinę zarumienione.) Ciastka ostudzić na kratce i przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika. (Jeśli przed pieczeniem nie były posypywane cukrem to można je oprószyć pudrem.) Swoje ciasteczka wykrawałam dwustronnymi foremkami Stella . Fajnie sprawdzają się
Di gotujeWygrana w konkursie kulinarnym organizowanym przez Tygodnik Zamojski i Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Krasnymstawie . Konkursowe zadanie polegało na zaproponowaniu przepisów co można zrobić z sera. Wszystkie
Ciastka - domowe słodkości