Sezon na rabarbar trwa a ja staram się z niego korzystać jak tylko mogę. Dlatego w moich wypiekach króluje właśnie rabarbar, którego kwaśny smak uwielbiam, choć
Szefowa kuchniudaje się na niej niemal jak na maśle, a wypiek może być przy tym wegański i bezmleczny. Kruche rogaliki z makiem znikają błyskawicznie i każdy sięga po kolejny. Wegańskie kruche rogaliki z makiem (40-48 sztuk): 500 g mąki (3 szklanki) 250 g kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy ok. 100 g zmielonego maku 2 łyżki cukru pudru(...)ciastka z resztek Wyszedł mi zakalec. No cóż zdarza się. Ale nie ma co płakać ... Piernik na guinessie Macie ochotę na piwo? Mnie nie trzeba było namawiać. Na pier... Czekoladowa śliwka - prawdziwa poezja smaku Większość z nas ma swoje popisowe danie, na które czeka cała... Popękane ciasteczka czekoladowe Popękane ciasteczka czekoladowe (chocolate crinkles) to mięc... Post Wegańskie kruche rogaliki
Poezja smakustroniącą od kawy, zauroczyło swym smakiem. Jak dodam jeszcze, że robi się praktycznie samo (błyskawicznie), to już lepszych rekomendacji, nie trzeba. Wystarczy ubić śmietanę z mascarpone, a do układania ciastek zatrudnić nasze małe latorośle (gdy mamy). Dzieci są szczęśliwe, że mogą pomóc, a my, że mamy dzielnych, super pomocników. U mnie ciacho przygotowywała moja najmłodsza Córcia (przy pomocy najstarszej(...)wielbicielom kawy, sama jestem tego przykładem, za kawą nie przepadam, ale za takim ciachem i owszem. Oczywiście można pójść krok dalej i przygotować to ciasto na domowych biszkoptach i kruchych ciasteczkach, będzie zdrowiej... :-) Inspiracja tutaj . Użyłam tortownicy o śr. 26cm. Składniki: - 500g sera mascarpone - 750ml schłodzonej kremówki 30% - 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu z wanilią - 5 łyżeczek kawy inki
Smaczne ZdroweWasze ulubione kształty, ja akurat wybrałam foremki z choinką. Upieczone ciasteczka przechowuj w szklanym suchym słoju lub w metalowych puszkach, wtedy nie stracą na kruchości. Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe Kruche ciasteczka migdałowo-pomarańczowe Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki mielonych migdałów otarta skórka z pomarańczy(...)blacie posypanym mąką. Powinno ono mieć grubość ok. 3 mm. Przy pomocy foremki wykrawaj prostokąty, a następnie odciśnij wzorek choinki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Ciasteczka powinny się delikatnie zezłocić. Po upieczeniu wystudź je na kratce
Kulinarne przygody Gatityłyżka cukru Wykonanie: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. W tym czasie Puree z dyni gotujemy z sokiem z cytryny. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę cytrynową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Tartę wstawiamy do lodówki, żeby
Podróż w kulinariajajka i masła wyrabiamy kruche ciasto. Gdy będzie zbyt wilgotne możemy dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto odstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm i wycinamy foremką ciasteczka - serduszka. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.200 st. C i pieczemy 10 minut. Po upieczeniu ciastek jeszcze ciepłe smarujemy marmoladą
Smakowite DaniaMEGA czekoladowe. Kruche na zewnątrz i puszyste w środku. Z warzyw strączowych można wyczarować niezłe cuda. Jedno ogromniaste ciacho ma ok. 44 kcal! Idealne do porannej kawusi lub na wieczorne podjadanie. Na moim blogu umieściłam przepisy np. na babeczki z czerwonej fasoli i bezglutenowe ciasto z ciecierzycy . Składniki na 15 dużych ciastek: Puszka soczewicy gotowanej
Czarnawisienkaustach, a oto przecież chodzi w kruchych ciachach. Znalezione tutaj. Składniki:- 850g mąki orkiszowej (u mnie typ700) lub 5 szklanek mąki pszennej-1 łyżeczka proszku do pieczenia-1 szkl ksylitolu-cukier albo olejek waniliowy-4 żółtka-200g masła-szczypta soli-100ml oleju roślinnego-200g gęstej kwaśnej śmietanyDodatkowo:1 jajko do posmarowania ciastek+ dodatki : płatki migdałów, kokos, kawałki czekolady
Smaczne Zdrowekremami, z czekoladą czy orzechami. Długie jesienne wieczory to również świetna okazja do rodzinnego wypiekania ciasteczek. U nas właśnie w jeden z takich ponurych dni powstały orzeszki z ciasta kruchego budyniowego z nadzieniem z nutelli, ale takiej domowej czekoladowo - orzechowej. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 0,5szkl. mielonych orzechów laskowych 1 budyń czekoladowy(...)minuty. Upieczone łupinki wyjmowałam i odkładałam na talerz do ostudzenia. Gdy łupinki wystygły, smarowałam je w środku nutellą i sklejałam po dwie połówki ze sobą. Po przygotowaniu wszystkich ciastek, wstawiłam je do lodówki, aby krem stężał. Takie orzeszki są najlepsze na drugi lub trzeci dzień gdy łupinki trochę zmiękną, ale to oczywiście rzecz gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam
Waniliowe Improwizacjetych zalet dodać należy: wyglądają tak atrakcyjnie, że czasem brane są za ciastka kupione w cukierni. Mam ten przepis od najbliższej sąsiadki, Kasi. Dziękuję. Przygotowanie ciastek zamknie się gdzieś w godzinie. Z przepisu wychodzi ok. 40 sztuk. A są tak proste w przygotowaniu, że dziś prawie w całości zrobili je jedenasto. i ośmiolatek. Składniki(...)cytryny Mąkę odmierzamy na blat, na którym będziemy pracować, dodajemy masło, śmietanę i na nie bezpośrednio kruszymy drożdże. Najpierw siekamy wszystkie składniki podobnie jak wówczas, gdy przygotowujemy kruche ciasto. Kiedy jest już dość drobna niby kruszonka, zagniatamy w miarę szybko ciasto, które powinno być elastyczne i półmiękkie, formujemy kulę. Teraz pora przygotować jabłka. Trzeba je obrać
I tu będę miała takie teMarcepanek to kultowe ciasto mojej mamy, które co roku pojawiało się u nas w domu na święta Bożego Narodzenia. Mimo takiej nazwy, nie ma ono nic
Kuchnia MagdaLenyWalentynki - dzień inwazji serduszek i innych symboli miłości :) Więc u mnie na blogu również nie mogło ich zabraknąć. W tym roku zdecydowałam się na przepis Mistrza
Świat Ciastahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Bea w kuchni. Ciasteczka te - piecze się zazwyczaj w okresie Świąt Bożego Narodzenia
Di gotujerazem postanowiłam je nieco urozmaicić co okazało się świetnym pomysłem. Masło orzechowe dodaje charakterystycznego smaku i doskonale pasuje do lekko przypieczonego jabłka. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są kruche i chrupiące, później nabierają nieco wilgoci i robią się miękkie, ale do kubka kawy lub herbaty pasują znakomicie. Składniki (8 ciasteczek): 1 duże jajko 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki(...)składniki do mokrych i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać pokrojone kawałki jabłka. Ciasto nabierać łyżką i nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc kształt okrągłych ciastek. Piec przez około 15 minut
Healthy food explorerserka mascarpone Wykonanie: Spód: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno obręczy. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Składniki na masę dyniową: W tym czasie puree z dyni chwilkę gotujemy. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Obręcze wstawiamy
Podróż w kulinaria