Placek piernikowy z serem – kuchnia podkarpacka Podkarpackie przekładańce cieszą się zasłużoną sławą. Przekładamy placki amoniakowe, placki na sodzie i placki kruche. Pieczemy nawet przekładańce drożdżowe
Trzeci talerzUwielbiam te ciasteczka i mogę przyznać, że znajdują się na mojej - dość pokaźnej liście ulubionych oraz autorskich przepisów. Są delikatne, kruche i posiadają pysznie kakaowo-orzechowy
Di gotujePyszne. Mocno czekoladowe i mięciutkie za sprawą dodanego jogurtu. Przechowywane w metalowej puszce, nawet po tygodniu są tak samo kruche jak zaraz po upieczeniu.
Walijskie Pichceniemnóstwo najdziwniejszych foremek do ciastek, które kupiłam, dostałam, zabrałam mojej mamie (oddam jeśli potrzebujesz! ;)). W mojej cukierniczej szafie znalazła się także foremka dynia, która świetnie pasuje na zbliżające się Halloween. Jeśli nie macie dyniowej foremki można ją zastąpić owalną i dołożyć ogonek - efekt końcowy i tak w dużej mierze zależy od dekoracji. Kruche maślane ciasteczka ozdobiłam lukrem królewskim(...)ziemniaczaną, żeby nie przyklejała się do stołu.Z zielonej masy cukrowej robimy cieniutkie paseczki, które zwijamy w sprężynki. Liście wycinamy wykrawaczką lub formujemy w dłoniach.Wszystkie ozdoby przyklejamy na ciastka. Można wykorzystać do tego malutki pędzelek i trochę wody - warto pamiętać jednak, że zbyt duża ilość wody może rozpuścić lukier.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercywyłożoną papierem do pieczenia blachę, kulki ciasta (wielkości 1 lub 1 i 1/2 łyżki), zachowując niewielkie odstępy między nimi (podczas pieczenia ciasto będzie się nieco rozlewać na boki tworząc ciastka). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 15 - 17 minut, lub do momentu, aż krawędzie ciasteczek będą złocistobrązowe(...)musi być miękka. Ciasteczka przygotowane według tego przepisu są kruche, z lekko ciągliwym środkiem, mają odpowiednią grubość i pysznie smakują masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi. Schłodzenie ciasta w lodówce zapewnia mu odpowiednią konsystencję i pozwala połączyć się smakom. Większy udział w ciasteczkach cukru trzcinowego w stosunku do białego cukru nadaje ciastkom lepszy smak (lekko karmelowy), wilgotność, oraz delikatnie ciągliwy
Gospodyni Miejskapudrem, będą ozdobą stołu . Przepis znalazłam na wż , zmieniłam w nim tylko ilość cukru i aromat, ciasteczka są doskonałe, więc podzielę się przepisem z Wami :) Musiałam ciastek pilnować, bo znikały szybciutko, są przepyszne, mega kruchutkie, rozpływają się w ustach . I uwaga ……… uzależniają :) Zachęcam do upieczenia i czekam na opinie i fotki :) Jest(...)Wesołych Świąt :) 50 dag mąki 28 dag masła 10 dag cukru pudru 2 łyżeczki cukru migdałowego 4 ugotowane żółtka 2 surowe żółtka Z podanych składników zagniatam kruche ciasto, ugotowane żółtka trzeba wcześniej rozdrobnić palcami. Uformowane w kulę ciasto wstawiam do lodówki, po pół godzinie, odkrawam po kawałku , wałkuję i wycinam foremkami różne wzorki ciasteczek. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej
Takie tam pichceniegości mimo, że nikt się nie zapowiadał. Pyszne, maślane i kruche. Idealne! Kruchość zawdzięczają gotowanym żółtkom. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 150 g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka smalcu 3 żółtka gotowane 2 żółtka surowe Przygotować żółtka do ciastek: Jajka ugotuj. Jeszcze ciepłe obierz, wyjmij żółtka i rozgnieć widelcem
Kuchnia w oparachprzez moje dzieci i męża. Zapraszam… Czekoladowe salami Składniki: 250 g kruchych ciasteczek 50 g owoców kandyzowanych lub orzechów(opcjonalnie) 70 g cukru( w oryginalnym przepisie 100 g) 100 g Kasi/masła 50 g kakao 1 jajo 4 łyżki rumu/ śliwowicy 100 g roztopionej czekolady Pokruszyć ciastka(ale nie wszystkie na na drobny pył, muszą pozostać oczka salami), wymieszać
Mia Cucina Sofietainnej, aniżeli pstrykanie od ręki, w kuchni, przy paskudnie żółtych żarówkach. Wybaczcie. Codziennie wracam nie wcześniej niż po 18. Po maturze będzie już tylko lepiej. Mam taką nadzieję, przynajmniej. KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWE./od Babci;/ na około 30 sztuk wycinanych szklanką 250 g mąki pszennej 120 g cukru pudru łyżeczka ekstrakty waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g miękkiej(...)rozwałkowuję na grubość nie mniejszą niż 0,1 cm i nie większą niż 0,7 cm. Z rozwałkowanego ciasta wycinam kółka szklanką i robię wzorek stemplem do ciastek (można oczywiście wyciąć różne inne kształty). Układam ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, Piekę 8-10 minut w 180 stopniach, aż ciasteczka zaczną ładnie się rumienić. Nie należy
W kuchni Karmel-itkiwięc znalazłam odpowiednią foremkę, kupiłam ją bez chwili wahania. Jeśli jednak takiej nie macie, nic straconego. Wystarczy zaopatrzyć się w dwie nieduże, okrągłe foremki (lub szklanki); większą wycinać ciastka, mniejszą przyciskać delikatnie w środku, formując kant. Dziurki można zrobić słomkami - i gotowe. A jeśli wydaje się Wam to zbyt skomplikowane, wytnijcie zajączki albo jajeczka - będą jak znalazł na Wielkanoc(...)Chantel - u niej są cztery smaki, u mnie tylko trzy. Ale za to jakie! Orzeźwiająca cytryna, pobudzająca kawa i intensywne kakao. Każdy pyszny, choć mi najbardziej smakują kawowe... Idealnie kruche sprawiają, że nie można się od nich oderwać. Upieczecie...? Ciasteczka guziki Składniki: (na 30-35 sztuk) 150 g miękkiego masła 70 g cukru pudru 1 żółtko 230 g mąki pszennej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeInspiracja z blogu: Bon appetit mon amie . (Jednak dokonałam małych modyfikacji.) Ciasteczka smakują rewelacyjnie i już ich sam zapach sprawia, że ma się na nie wielką ochotę. Są kruche i idealne do filiżanki kawy, herbaty czy ulubionego napoju. O dodatkach chyba nie muszę wspominać? Kokos i czekolada... Pycha! (około 28 sztuk o średnicy 6 cm) 125g masła 120g cukru(...)wykrawać z niego dowolne kształty. (Można uformować kulki, które należy mocno spłaszczyć.) Otrzymane ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. W każde z nich powtykać kropelki czekoladowe. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-17 minut w 180 stopniach
Di gotujeProste ciasto cappuccino bez pieczenia w kilka chwil! Dokładnie jest to sernik na zimno o smaku cappucinno, wykonany z prawdziwego twarogu z dodatkiem śmietanki kremówki, na
Kuchnia MagdaLenyautorski (mój). Jeśli uwielbiacie smak pestek z dyni - to pokochacie te ciasteczka. Są niesamowite w smaku i cudownie pachną! (Tak nawiasem - olej z pestek dyni jest moim ulubionym.) Kruche, ale nie twarde, chrupiące, lekko słodkie... Zresztą co ja będę dużo pisać - kuszą, uzależniają od podjadania i tyle! Koniecznie to sprawdźcie! (około 22-40 sztuk - w zależności od wielkości(...)wykałaczki zrobić w nich równie dziurki. (Odległość między ciasteczkami nie musi być duża, a dziurki są tylko dla ozdoby.) Całość piec (w rozgrzanym piekarniku) 15 minut w 190 stopniach. (Ciastka powinny być lekko zarumienione.) Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Moje ciastka były dość duże - 6,5 x 6,5 cm i wyszło mi dokładnie 22 sztuki
Di gotujeZagapiłam się i zmieliłam cały sezam, jaki miałam w domu:). Do ilości sezamu dobrałam odpowiednią ilość pozostałych składników, chciałam aby sezamu było jak najwięcej. Dzięki dość dużej ilości sezamu ciastka wyszły chrupiące, pachnące dodatkowo tymiankiem i niezwykle smakowite. Nie są za bardzo słodkie ale o to mi chodziło. Polecam dla dorosłych i dla dzieci! Ciasteczka sezamowe z dodatkiem(...)powstać sucha, krucha mąka sezamowa przypominająca grubo zmieloną mąkę razową. xx) Z gałązek tymianku ściągamy listki, łodyżki odrzucamy. Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia, sól, zmielone ziarna sezamu, cukier i tymianek. Składniki mieszamy do połączenia. Najlepiej zrobić to na stolnicy lub blacie kuchennym. Można oczywiście w malakserze. Dodajemy masło i siekamy nożem lub siekaczem do ciast kruchych do połączenia masła
Leśny Zakątek