Bardzo maślane i kruche ciasteczka z białą czekoladą szybkie i łatwe do zrobienia, a smak pozostaje nieziemski! Bez uprzedniego schładzania ciasta w lodówce. Składniki: Ciastka 300 g mąki pszennej 1 kostka miękkiego masła (200g) 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy (16g) 2 żółtka Dodatkowo: polewa z białej czekolady w formie płatków do dekoracji ja użyłam firmy HELIO Wykonanie
W Moim Magicznym DomuDzisiaj proponuję Wam ciasteczka. Przypominają ciasto półfrancuskie. Są bardzo kruche i przepyszne. Idealne do kawy lub na spotkanie ze znajomymi. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Gwarantuję, że nie pożałujecie jeśli je zrobicie. Nie znam osoby, której by nie zasmakowały;) Ciasteczka z cukrem Składniki: Ciasto 80 dag mąki 75 dag margaryny lub masła 4 żółtka 1 szklanka kwaśniej śmietany Dodatkowo
PatiGotujepachną korzennymi przyprawami, a ich pierniczkowy smak doskonale komponuje się z marcepanem. Są kruche i po prostu rozsypują się w buzi. A ich przygotowanie wcale nie zabiera dużo czasu. Spróbujcie koniecznie! Korzenne ciasteczka nadziewane marcepanem Składniki: (na około 100 sztuk) 120 g miękkiego masła 140 g cukru 50 g mąki gryczanej 150 g mąki ryżowej 90 g mąki kukurydzianej pełnoziarnistej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasteczka Linzer. Robiłam je po raz pierwszy i jestem zachwycona efektem! Ciasteczka są kruche, słodziutkie, a po przełożeniu dżemem jeszcze bardziej miękną i wręcz rozpływają się w ustach. Bardzo polecam! Składniki na ciasteczka Linzer: 300 g mąki 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 100 g cukru pudru szczypta soli 1 żółtko 1/2 łyżeczki pasty z wanilii lub 1 łyżeczka
Rozpustne gotowaniePyszne kruche ciasteczka, według przepisu Ani Starmach. Co prawda miały inaczej wyglądać, ale rulon zwijał M :) jednak nie zmieniło, to smaku ciasteczek i są pyszne! Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g masła 100 g cukru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 0,5 łyżeczki cynamonu 1.5 łyżki kako 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mielonych migdałów
Kukuleczkimamy przysłowiowe nic w lodówce a goście pukają do drzwi. Te kruche ciasteczka są idealne dzięki twarożkowi i dodatkowi ulubionych owoców. Polecam. POTRZEBUJEMY: opakowanie ciasta francuskiego 200g białego sera 1 łyżka masła ( w temp. pokojowej) 1 żółtko 1 łyżka skrobii ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru kilka łyżek ulubionych owoców, u mnie czarna porzeczka z syropu ze słoika 1 roztrzepane
WYSPA SZCZĘSLIWAnamoczona w rumie. Wielkanocne babeczki z czekoladą i migdałami są bardzo delikatne i kruche, z tego ciasta można też przygotować ciasteczka wielkanocne czy ekspresowe mazurki . Przepis na 24 Babeczki z czekoladą i migdałami:. Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła 1/3 łyżeczki sody * szklanka ma pojemność
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstół :) Wbrew pozorom przygotowanie domowych ciasteczek nie jest skomplikowane. Wystarczy dobrze zagnieść kruche ciasto, rozwałkować i wykroić ciasteczka. Szczerze polecam! Składniki na 3 duże blaszki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (300 g) niecała kostka masła (180 g) 3 żółtka (z dużych jaj) 5 łyżek cukru pudru zwykły lub brązowy cukier do dekoracji Mąkę przesypać na blat. Zrobić dołek
UgotowaćKruche i proste ciasteczka ślimaczki z jasnego i ciemnego ciasta. Idealne na podwieczorek do herbatki. Szybko się je robi i szybko znikają. składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 0,5 szklanki cukru pudru 120 g zimnego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem
Monia miesza i gotujeKruche, słodkie ciasteczko i wytrawna, lekko kwaśna konfitura jeżynowo - malinowa. Piękny kształt i wyśmienity smak. Idealne na Święta. Z prawdziwą wanilią i aromatyczną cytryną. Rozpływają się w ustach. Składniki: 300g mąki pszennej 140g cukru pudru 140g masła w temperaturze pokojowej 1 cytryna (sok i starta skórka) 2 ugotowane i starte żółtka wanilia konfitura malinowa lub jeżynowa cukier puder
Kuchnia Pani Wiosnyśmietankę do kawy. Jeśli chcecie - spokojnie możecie użyć mleka zamiast śmietanki. Ciasteczka są bardzo delikatne, kruche na wierzchu i lekko miękkie w środku (dzięki czekoladzie). (około 17 sztuk) 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki śmietanki do kawy w proszku (może by mleko) 1/3-1/4 szklanki cukru pudru (w zależności od preferencji słodkości) 1 łyżeczka cukru waniliowego kilka kropel aromatu
Di gotujeobecności żurawiny. Kawałki białej czekolady fajnie się komponują. Raczej bliżej mu do ciasteczek kruchych. Dość słodkie i syte, więc kończy się na jednym kawałku i w przeciwieństwie do innych ciast – czujemy, że coś zjedliśmy. Przynajmniej ja tak mam :D Składniki: 230 g masła 340 g cukru (dałam nie całe 300) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Moja Delicjaciasteczka są kruche i pachnące cynamonem. Są bardzo proste do zrobienia a z ciastem pracuje się szybko i łatwo. Warto je upiec na święta. Łatwiejszych ciasteczek nie znam.Składniki: 180 g masła zimnego 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej szczypta soli 1 płaska łyżka cynamonu 40 g mąki ziemniaczanejczekolada do ozdobienia Przygotowanie:Wszystkie składniki umieścić w misie
Ala piecze i gotujeSzybciutkie do zrobienia, pyszne krucho-drożdżowe ciasteczka. Nie wymagają dużego nakładu produktów, ani czasu, a efekt naprawdę zadowoli każdego. Są nie za słodkie, więc miłośnicy lukrowanych ciasteczek (w tym moja siostrzyczka) mogę je sobie oczywiście polukrować albo posypać cukrem. Dla mnie jednak poniższa wersja jest idealna.Składniki:350 g mąki pszennej3 żółtka3 łyżki śmietany 18%1 kostka Kasi25
Walijskie PichcenieSzarlotkę kochają wszyscy. Dla mnie to smak dzieciństwa, bez żadnych udziwnień, warstw, mas czy innych dodatków. Po prostu pyszne, kruche ciasto, kwaskowate jabłka i cukier puder
Czerwona Porzeczka