Pyszne kruche ciasteczka orzechowe przełożone dżemem morelowym z polewą czekoladową. Tak do poobiedniej kawy, na przyjęcie urodzinowe, na Boże Narodzenie. Składniki ciastek orzechowych: 30 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru pudru 10 dag zmielonych orzechów 2 żółtka cukier waniliowy szczypta imbiru szczypta soli kilka kropel soku cytrynowego Przełożenie: marmolada/dżem morelowy 100 g czekolady + łyżka masła
Rodzinka w kuchniŁatwy przepis na przepyszne, kruche ciasteczka maślane, są tak proste w wykonaniu i smaczne, że nie przestajesz ich robić. Lubią je wszyscy. SKŁADNIKI: ✔300 g mąki smorosnącej ✔200 gramów masła ✔ 2 żółtka ✔70 gramów cukru ✔ 1 łyżeczka cukru waniliowego ✔ lukier ✔ kolorowa posypka wykonanie: 👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌 my social media: 🎬 YouTube dla kreatywnych 🎬 YouTube Kulinarny 👫 Fanpage kulinarny ✏ Blog kulinarny 📷 Instagram
RITA food channelkrążki z mocno wyczuwalnym smakiem kawy. Przygotowuje się je z podstawowych składników na ciasto kruche, wzbogacając przepis o proszek do pieczenia oraz cappuccino (również w proszku). Z podanej ilości składników można upiec około 20 sztuk . Ciasteczka cappuccino Składniki: 160g mąki pszennej 80g masła 50g cukru pudru 40g proszku cappuccino 2 żółtka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - składniki powinny być
Smakołyki Berenikisłodki. Nie wymaga zbyt długiego stania w kuchni. Możecie go oczywiście przygotować również na kruchym spodzie czy spodzie z ciasteczek, ale ja polecam Wam tą najprostszą wersję Spróbujcie. Sernik kajmakowy (bez spodu) Składniki: 1/2 kg sera z wiaderka* 125 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 1/2 słoika kremu mlecznego śmietankowego KAJMAK 530 g do nabycia w Smak Market
Słodkie okruszkibardzo łatwe do przygotowania. W czasie pieczenia zapach ciastek unosi się po całej kuchni. Ciasteczka są kruche i rozpływają się w ustach. SKŁADNIKI: Ciasto: 100g masła, 150g margaryny, 350g mąki, 5 żółtek, 1 łyżka śmietany 18%, Masa orzechowa: 150g orzechów włoskich, 3 białka, ½ szklanki cukru pudru, szczypta soli, Dodatkowo: cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1, Mąkę przesiewam na stolnicę
Tradycyjna kuchnia Kasitego przepisu upiekłam ciasteczka kukurydziane, również bezglutenowe, ale niesamowicie kruche i bardzo maślane. Kleik ryżowy czy kukurydziany wyśmienicie zastępuje mąkę pszenną, a wiórki kokosowe nadają ciasteczkom dodatkowej chrupkości. Ciasteczka nie są za bardzo słodkie, prawie dietetyczne. Kolega, który zrezygnował z cukru i pszenicy, nie mógł się od nich oderwać, bo przypominały
To co kochamszkole czy przedszkolu na pewno będzie mile widziane przez naszych milusińskich. Moja córeczka uwielbia kruche ciasteczka, zwłaszcza te z kolorowymi dekoracjami a takim nie mogła się oprzeć szczególnie, że przełożone były jej ulubiony powidłami. Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g masła 75 g cukru pudru 2 żółtka surowe 2 żółtka z ugotowanych na twardo jajek szczypta soli dodatkowo
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadalej! A wracając do ciasteczek z marmoladą – polecam. Słodka marmolada w kruchym ciasteczku… Nic tylko jeść i sięgać po kolejne Składniki: (na około 18 ciasteczek) 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka (najlepiej z wiejskich jaj) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 21/2 łyżki cukru pudru + cukier puder do oprószenia ciasteczek 200 g margaryny (miękkiej) 2 łyżeczki cukru cytrynowego
Słodkie okruszkisprawić problemu nawet osobom niedoświadczonym w kuchni. Polecam! Scroll down for recipe in English Kruche ciasteczka z suszonymi figami (ok. 90 ciasteczek) Składniki na nadzienie : 1 szklanka posiekanych suszonych fig Bakallandu 1 łyżka startej skórki z pomarańczy 1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki brandy 2 łyżki kisielu pomarańczowego Delecty 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Składniki
karmelowyFajnie wyglądające, a zarazem całkiem smaczne kruche ciasteczka. Niby nie wyróżniające się specjalnie smakiem, a jednak błyskawicznie znikają ze stołu. Przepis znaleziony tutaj . Składniki na jasne ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli Składniki na ciemne ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła
Słodka Kraina WypiekówKruche ciasteczka z gorzką czekoladą. Fajny pomysł na słodki prezent mikołajkowy dla bliskiej osoby. składniki: 370 g gorzkiej czekolady + 50 g do dekoracji 60 g masła, 2 jajka, 160 g cukru trzcinowego, 110 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli. 220 g czekolady roztapiamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem
noteskulinarnyfiga11/2011 gazetki „Ciasta za grosik”..i mają one jedną wadę, szybko znikają, są tak kruche i aromatyczne, że na pewno jeszcze nie raz je upiekę :-) Z podanego przepisu wychodzą 2 duże blachy ciasteczek. Składniki: 3 szklanki mąki krupczatki 200 g margaryny 2 żółtka ¼ szklanki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy Sposób wykonania: Z wszystkich składników zagnieść szybko
Na słodko lub wytrawnieSmaczne, szybkie w przygotowaniu kuleczki z ciasteczek i słodzonego mleka skondensowanego. W dużej mierze o ich smaku decydują użyte ciasteczka. Ja wybrałam ciasteczka korzenne i
Mała Cukierenkaostatnich ciasteczkach, oraz bezy a w lodówce miałam jeszcze trochę truskawkowego dżemu.Do wykonania potrzebne będą:Kruche ciasteczka z żurawinąpół słoika dżemubezaszablon: czapka św. Mikołaja (szablon zrobiłam sama bo nie posiadam foremki w takim kształcie)Składniki na bezę:2 białka3 porządne łyżki cukru pudrułyżka maki ziemniaczanejBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder, mieszamy, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Beza
Moje pyszne gotowanieSkładniki: 2,5 szklanki mąki uniwersalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżeczka esencji zapachowej (cytrynowa) 1 duże jajko ponadto
SMYKWKUCHNIDelikatnie kruche , maślane z delikatnym smakiem pomarańczy . Smakują wybornie polane gorzką czekoladą , która podkreśla cytrusowy smak. 250 g miękkiego masłapół szklanki cukru pudru2 lyżki
Malinowa Kawiarenkaszklanki mąki 15 dag. margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko krem czekoladowy do przełożenia (u mnie terravita) Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce przez ok godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkowujemy na placek grubości ok 0,5 cm i wycinamy ciasteczka (ja robiłam to przy pomocy specjalnego stempelka
Cynamonowe szczęścieBeza mimo swej prostoty jest bardzo wymagająca, kluczem jest dobre wysuszenie. Subtelna, delikatna, słodka i taka krucha.... Składniki: 6 białek 18 dag cukru kryształu 18
Apetyczna babeczkasłoneczko coraz bliżej mam dla Was prawdziwe wiosenne ciasteczka! Niesamowicie kruche , delikatne , o orzeźwiającym cytrynowym posmaku! Idealne na przekąskę w szkole, pracy czy też do podjadania przed tv z kubkiem ulubionego kakao. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 25-30 sztuk) CIASTO: * mąka pszenna – 300 g * masło – 200 g * cukier puder – 8 łyżek * żółtko – 2 szt * śmietana kwaśna(...)tego foremek na tartaletki ). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok.12-15 minut. LUKIER: Cukier puder zalewamy odrobiną! wrzątku, dodajemy sok cytrynowy i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem i odrobiną cytrynki. Pycha! Inne ciasteczka dostępne na blogu
Ostra na Słodkoświątecznych lub jako alternatywa dla dżemu. Ciasteczka po upieczeniu są kruche, ale po kilku godzinach po przełożeniu stają się miękkie i rozpływają się w ustach. Pycha! Zapewne skradną Wasze serca. Składniki (na około 38 złożonych ciastek o średnicy 5 cm) : 2 szklanki mąki 180 g masła 1 jajko 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej skórka starta(...)masy figowo-orzechowej ) przełożyć do miski, posiekać nożem i zagnieść. Owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut. Ostudzić i przełożyć masą figowo-orzechową. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakchodziły” za mną kruche, aromatyczne ciasteczka z fiołkami i w tym roku postanowiłam ten pomysł z wiosennym akcentem zrealizować. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie stworzyła przepisu, który będzie mi odpowiadał pod względem składu w stu procentach Moje maślane ciasteczka z fiołkami powstały więc z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i bez dodatku cukru – posłodziłam je ksylitolem. Płatki kwiatów nadały(...)dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu przechowywać w zamkniętym pojemniku, aby ciasteczka pozostały kruche. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Mlekovita – najlepsza na każdą porę dnia Artykuł Maślane ciasteczka z fiołkami (bez laktozy) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotczasie ciasteczka przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników, w zależności od wielkości porcji nakładanego ciasta, wychodzi około 30 ciasteczek. Mnie, przy użyciu łyżki do lodów o średnicy 5 cm, wyszyło 31 ciasteczek. Im mniejsze ciasteczka tym krótszy czas pieczenia. I na odwrót - im większe, tym dłuższy. Ciasteczka(...)należy piec partiami, a ciasto na ciasteczka należy w tym czasie przechowywać w lodówce. Do przygotowania ciasteczek można użyć dowolnej kombinacji płatków owsianych: mogą być same błyskawiczne, same górskie, z przewagą górskich nad błyskawicznymi. Zaproponowany przeze mnie udział płatków owsianych zapewnia kruchość ciasteczek. Ciasteczka po upieczeniu są bardzo delikatne i miękkie . Dlatego upieczone ciasteczka, po wyjęciu z piekarnika, należy odstawić
Gospodyni Miejskasłodkie ciasteczka tradycyjnie przygotowuje się z okazji żydowskiego święta Purim. W tym właśnie dniu, powinno zjadać się wyłącznie dania w kształcie trójkąta, np. Bourekas, Sambusak i zaprezentowane dzisiaj Hamantaschen, na znak uczczenia trzech założycieli Judaizmu - Abrahama, Izaaka i Jakuba. "Uszy Hamana" można wypełniać przeróżnymi nadzieniami. W internecie znalazłam między innymi: nadzienie karmelowo-jabłkowe, makowe, z suszonych śliwek, morelowe(...)jakim będziemy wypełniać ciasteczka.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W misce wymieszać jajka, cukier, olej, skórkę pomarańczową i wanilię. W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli wymieszać suche składniki z mokrymi za pomocą dużej drewnianej łyżki, aż zacznie się tworzyć kruche ciasto. Odłożyć łyżkę i zagnieść, ciasto aż będzie gładkie i lekko lepkie
Świat CiastaKruche ciasteczka idealne do kawy lub herbaty. Można je polać czekoladą, polukrować lub ładnie udekorować. Z podanej porcji wyszły mi trzy duże blaszki ciastek. Kształty można wycinać dowolne. U mnie tym razem gwiazdki. Przechowywać można w szklanym słoju lub metalowej puszce. Uwielbiam takie domowe ciastka. Polecam! Składniki 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 250 g masła(...)miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać żółtko, cukier puder, śmietanę i pokrojone zimne masło. Wszystko szybko zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około 0,4 cm i foremkami wycinać ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
O kuchni z uczuciem