cukru* sos czekoladowy listki świeżej mięty *ciasteczka muszą być delikatne i jak najmniej słodkie – ja użyłam od Cukry Nyskie wersje bez cukru Przygotowanie: Na dno pucharka kruszymy ciasteczka (moje są bardzo delikatne i kruche), zalewamy je zaparzoną, przestudzoną kawą (nie zimną). Serek przekładamy do miseczki i mieszamy dokładnie łyżką z syropem amaretto. Serek nakładamy na kawowe ciasteczka. Wierzch całego
Słodkie okruszkiNowy rok zaczynam od deseru, co raczej nie jest wielkim zaskoczeniem ;) Zaintrygował mnie przepis na kruche ciasteczka z nadzieniem z pasty migdałowej. Do ciasta nie dodaje się cukru, co doskonale równoważy smak słodkiego wnętrza. Różnią się bardzo od ciastek, które przygotowywałam do tej pory. Przede wszystkim rodzajem ciasta, ale też wykorzystaniem pasty migdałowej. która jest nowością w mojej kuchni. Słodycze
zadanie-gotowaniemleka, herbaty lub kakao... Zima i święta to również smaki. Jednym z tych smaków jest m arcepan . Postanowiłam dodać go do ciasta na kruche ciasteczka. Ciasteczka zyskały ciekawy migdałowy smak i aromat. Marcepanowe gwiazdki , obficie oprószone cukrem pudrem, imitować będą śniegowe gwiazdeczki. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 90 g marcepanu 100 g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko + 1 żółtko
kolorowotorcikowonadzieniem malinowo-czekoladowym. Z podanych składników zrobiłam 10 tarteletek w foremkach o średnicy 9 cm. Do przygotowania bazy wykorzystałam przepis na moje ulubione kruche ciasteczka czekoladowe . Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła (150 g) szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko Składniki na nadzienie: 200 ml śmietany kremówki
CiastkozercyNawet latem korzenne herbatniki są najlepsze! Do czytania polecam "Koronę śniegu i krwi" Elżbiety Cherezińskiej a do słuchania ... ...o tym na końcu posta :) Ciasteczka korzenne, maślane, pszenno-owsiane, kruche 125 g masła 100 g cukru trzcinowego 2 żółtka szczypta soli 200 g mąki pszennej 50 g mąki owsianej czubata łyżeczka przyprawy korzennej 2 łyżki śmietany lub mleka Masło ucieramy
Dzieje kuchennej Wiewióryzdecydowanie od święta i tylko solone), paluchy chlebowe własnej produkcji z hummusem oraz ciasteczka. Kruche, cynamonowe i mocno ocukrzone :) Kruche ciasteczka cynamonowe 150 g maki pszennej pół łyżeczki cynamonu 50 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 łyżki zimnego jogurtu naturalnego białko cukier trzcinowy ok.4 łyżki łyżeczka cynamonu W misce lub na stolnicy siekamy masło z cukrem
Dzieje kuchennej WiewióryAmoniaczki to bardzo kruche i delikatne ciasteczka. Możemy je piec posmarowane samym białkiem lub posypane cukrem, cukrem perlistym albo cukrem brązowym. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 250 g margaryny 50 g cukru pudru 3/4 szkl kwaśnej śmietany 4 żółtka 2 kopiaste łyżeczki amoniaku białko do posmarowania cukier do posypania Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimną margarynę
Ala piecze i gotujeIdealne ciacha do pochrupania, zarówno do szkoły, pracy, jak i do kawki w domu. Dzisiejsze w wersji przedświątecznej z nutą piernikową, z cynamonem i
Smaczne ZdroweTanie Przepis na ciasteczka z czekoladą. Kruche, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 1/4 łyżeczki soli 1 kostka masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej czekolada Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie ciasta: Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem i […] Artykuł Ciasteczka z czekoladą pochodzi z serwisu Blog
PysiaGotuje.plsobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam smaczne i kruche ciasteczka na maśle ! Składniki : 30 dag mąki, 20 dag masła schłodzonego twardego , 10 dag cukru pudru, 3 żółtka gotowane, cukier waniliowy wg uznania. na czubku noża proszek do pieczenia. Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać
Pysznosci Babci BasiNakłuć każdy spód w kilku miejscach i piec w 180'C 10 - 15 minut. Gotowe spody wystudzić. UWAGA: To ciasto kruche jest uniwersalne - używam właśnie do babeczek, do ciasteczek, spodów do serników, szarlotki. KREM: jogurt naturalny wymieszać z cukrem pudrem. Nakładać po łyżce - dwie do każdej babeczki. Całość ozdobić owocami i oprószyć cukrem pudrem
Cakes By KejtNADZIENIE: * śmietana kremówka – 300 ml * gorzka czekolada – 300 g *cukier – 2 łyżki * masło – 40 g * laska wanilii – 1 szt DODATKOWO: * Ferrero Rocher – 6 szt * lukier plastyczny żółty i czarny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Formę smarujemy odrobina masła, wkładamy do lodówki. Kruche ciasteczka miksujemy, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Ciastkami wyklejamy formę i wkładamy na co najmniej
Ostra na Słodkoróżnymi nadzieniami. Można zawijać je w ruloniki, łączyć rogami lub składać w koperty. Efekt smakowy zaskakujący, bo sama się zastanawiałam jak wyjdą ciasteczka na piwie i tylko z 3 składników dodatkowo bez cukru. Są przepyszne, kruche i wciągające baarrdzo. Zapraszam... Składniki Ciasto: 400 g masła ja użyłam śmietankowe 4 szkl mąki pszennej 0,5 szkl jasnego piwa Do nadzienia(...)upieczeniu ostudzić. Przygotować dwie miseczki i wsypać składniki jak wyżej I i II Lukier wymieszać łyżką. Lukier powinien być lekko lejący bardziej gęsty, żeby za mocno nie spływał z ciasteczek. Zimne ciasteczka polać lukrem. Ja biorę woreczek śniadaniowy i do jednego leje lukier biały do drugiego ciemny. Obcinam ciut rogi woreczka i polewam zygzakami ciasteczka
Kubki smakumleka - 5 łyżek ksylitolu - łyżeczka cukru migdałowego( lub trochę olejku migdałowego) Składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na dwie części i odstawić na 15 min. do lodówki. W tym czasie zmielić orzechy oraz podgrzać mleko, w którym rozpuszczamy ksylitol. Mleko studzimy i dodajemy do niego orzechy i olejek migdałowy. Powstanie z tego masa do ciasteczek. Jedną część ciasta wyjąć
Smaczne Zdrowedodatku, a są zbyt gęste, wtedy wystarczy ogrzać je nieco. Do czego wykorzystać takie powidła? do przekładania wafli i ciasteczek do przekładania kruchego ciasta jako dodatek do pieczywa do deserów Do przygotowania tych powideł może przydać się domowy cukier waniliowy lub esencja waniliowa . Warto zrobić je samemu i mieć zawsze pod ręką, tym bardziej, że nie jest ani trudne
Codzienna kuchnia niecodziennaNadzienie: 500 g serka ricotta 200 g czekolady deserowej 50-60 gram cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis laska wanilii 2-3 łyżki kremu z ciasteczek speculoos (ja miałam akurat z Lidla) Wykonanie: Suche składniki na kruche ciasto mieszamy w jednej misce. Dodajemy masło/margarynę, wbijamy jajko, zagniatamy. Ciasto odkładamy do lodówki. Połowę(...)delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 175 `C Formę do tatry smarujemy tłuszczem. 2/3 części ciasta rozwałkowujemy, wykładamy spód formy oraz brzegi (dość grubo). Spód smarujemy kremem z ciasteczek speculoos. Na to wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy postarzałą część ciasta ( polecam użyć wyobraźni, zrobić kratkę, powycinać tematyczne kształty, można również ciasta użyć jako "kruszonki"). Pieczemy około 40 minut
CynamonemPoOczachNadzienie: 500 g serka ricotta 200 g czekolady deserowej 50-60 gram cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis laska wanilii 2-3 łyżki kremu z ciasteczek speculoos (ja miałam akurat z Lidla) Wykonanie: Suche składniki na kruche ciasto mieszamy w jednej misce. Dodajemy masło/margarynę, wbijamy jajko, zagniatamy. Ciasto odkładamy do lodówki. Połowę(...)delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 175 `C Formę do tatry smarujemy tłuszczem. 2/3 części ciasta rozwałkowujemy, wykładamy spód formy oraz brzegi (dość grubo). Spód smarujemy kremem z ciasteczek speculoos. Na to wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy postarzałą część ciasta ( polecam użyć wyobraźni, zrobić kratkę, powycinać tematyczne kształty, można również ciasta użyć jako "kruszonki"). Pieczemy około 40 minut
CynamonemPoOczach