kruche ciasteczka z cukrem - 3596 przepisów (strona:188/240)

Faworki/Chrusty 164

  Karnawał trwa i po woli zbliża się tłusty czwartek. A jak karnawał i tłusty czwartek to muszą być faworki. Konkurują one z pączkami. A co

Passion of Cooking
Wyciskane maślane ciasteczka z konfiturą 96

Ciasteczka jak to ciasteczka, wszystkie są pyszne;) Te kruche wyciskane ciasteczka z konfiturą nie raz zapewne gościły w Waszych domach, bo niemal w każdym sklepie kupicie je wagę. Może warto upiec je samemu? Jak myślicie?:)  Przepis jest dość prosty, troszkę gorzej jest z wykonaniem. Do zrobienia ciasteczek użyłam rękawa cukierniczego i tylki Wilton 1M w kształcie gwiazdy, jest(...)będę Was oszukiwać ciężko jest wycisnąć te ciasteczka, dlatego jeśli posiadacie maszynkę do ciastek to może lepiej użyjcie jej. To ciężka praca, ale jest to do zrobienia. Tak jak widzicie na zdjęciach;) mi się udało;) Najważniejsze, to żeby masło było w temperaturze pokojowej. Wyciskane maślane ciasteczka z konfiturą 2016-12-16 11:21:38 Write a review Save Recipe Print

Rusty Fork
Bardzo kruche pierniczki (bezglutenowe) 264

Czas świąt to czas pierniczków i kto powiedział, że nie da się bezglutenowo ? Da się. Przedstawiam przepis na bardzo kruche, delikatne i bezglutenowe pierniczki świąteczne . Warunkiem

Kawa z mlekiem
Kruche półksiężyce Inka 160

Vanillekipferl . Kruche półksiężyce o smaku popularnej zbożowej kawy Inka. Wyśmienite do popołudniowej herbaty czy na spotkanie ze znajomymi. Polecam!     Składniki: (na ok. 30-40 sztuk) Ciasto: 100 g zimnego masła 2 żółtka 90 g cukru pudru 180 g mąki pszennej 4 łyżki kawy zbożowej Inka (20 g) 40 g mąki żytniej razowej typ 2000 Dodatkowo: cukier puder(...)włożyć do lodówki na minimum 30 minut, można dłużej. Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Ciastka piec przez ok. 10 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach, a ciasteczka przyrumienią się od spodu. Upieczone wyjąć z piekarnika, a po kilku minutkach, gdy stwardnieją zdjąć z blaszki i odstawić do wystudzenia na kratkę. Posypać cukrem pudrem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Kruche ciasteczka pomarańczowe z czekoladą 156

nieco więcej czasu by poświęcić się kuchni myślę co podam do popołudniowej kawy. Dzisiaj proste, bardzo kruche i wręcz rozpływające się w ustach ciasteczka. W smaku dominuje smak pomarańczy, która w połączeniu z gorzką czekoladą tworzy doskonałe połączenie. Nieskomplikowane składniki dostępne dla każdego. Ciasteczka dobrze się przechowują w szczelnych pojemnikach nawet powyżej 1 tygodnia, chodź ostatnim razem gdy je robiłam(...)pieczenia ciasteczka dosyć wyraźnie rosną.  Skusicie się ??? Składniki : 38-40 sztuk 200 g mąki pszennej  65 g mąki ziemniaczanej  2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g) skórka otarta z 1 pomarańczy  1/4 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego lub olejku pomarańczowego  125 g masła/margaryny roślinnej (np. Palma,lub Kasia) 100 g drobnego cukru do wypieków

vaniliowoczekoladowa
Owsiane ciastka z syropem klonowym 143

się przechowują i spokojnie mogą leżeć w zamkniętym pojemniku nawet przez kilka tygodni. Bardzo kruche i wybornie owsiane. Gdy najdzie ochota na coś słodkiego, zawsze będą pod ręką!   Składniki: (na ok. 30 sztuk)   200 g miękkiego masła 120 g cukru 2 żółtka 4 łyżki syropu klonowego 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 130 g mąki owsianej 200 g mąki pszennej 200 g płatków owsianych     Przygotowanie:   Miękkie masło utrzeć z cukrem do puszystości. Następnie dodać żółtko oraz wlać syrop klonowy i aromat, nieustannie miksować. Na koniec wsypać wszystkie suche składniki (obydwa rodzaje mąk, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia oraz sól). Całość krótko zmiksować

Nastoletnie Wypiekanie
krucho-drożdżowe rogaliki ze sliwkami 152

całości, wyjęłam tylko pestki. Jeśli użyjemy innych śliwek, lepiej będzie podzielić je na połówki. Mój A. miał problem z określeniem, w jakiego rodzaju ciasto zawinęłam śliwki :D - wygląda jak kruche, ale jest bardzo delikatne i mięciutkie. To naprawdę fantastyczny przepis i myślę, że ciastka znakomicie smakowałyby również z innym nadzieniem. Dodatkową ich zaletą jest fakt, że w przeciwieństwie do zwykłych(...)mąki pszennej 200 g masła 1 jajko 1 żółtko 1/2 szkl jogurtu greckiego (kwaśnej śmietany) 50 g świeżych drożdży duża szczypta soli łyżka cukru ponadto: śliwki cukier poder Jogurt delikatnie podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżę mąki, jajko i żółtko oraz sól. Wymieszać na jednolitą masę. Odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Masło posiekać

6niebo
Tarta z makiem i gruszkami na żurawinowym spodzie. 121

Z tej samej beczki, czyli nadal makowo i świątecznie :). Jeszcze jedna moja stara - nowa propozycja makowa na święta, jak widać z tego samego okresu.  Ciasto

Nie tylko w kuchni
Muffinki z krówkami i jabłkiem 217

Te muffinki chodziły za mną od kiedy zobaczyłam je na blogu u Szefowej w swojej kuchni . Uwielbiam wypieki z dodatkiem siekanych jabłek, bo nadają one ciastu

Kto ugości moich gości?
Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami 195

Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami przygotowałam w zastępstwie rogali marcińskich, których z lenistwa nie chciało mi się dla 2 osób przygotować. W zeszłym roku też

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ziemniaczki i wspomnień czar:) 176

Ostatnio wzięło mnie na oglądnięcie starych zdjęć i natknęłam się na jedno, które skojarzyło mi się z czasem gdy zaczęłam piec. Pierwsze moje kroki w kuchni

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jak upiec ciasto? 155

Bezy lub ciasto bezowe To bardzo charakterystyczny i charakterny przy okazji rodzaj ciasta. Składa się przede wszystkim z białek i cukru no i odrobiny mąki. Jego sukces jest zależny od odpowiedniego przygotowania, czyli ubicia białek z cukrem oraz umiejętnego pieczenia, a raczej suszenia ciasta. Polega to na długim pieczeniu w niskiej temperaturze. Bezę można przygotować jako samodzielne ciasto np. bezę(...)powodu źle ubitych albo raczej z powodu źle rozpuszczonego cukru w białkach zamiast chrupka, wychodziła gumowa. Chrupiący wierzch i miękki środek – Beza Pavlova Ciasta bez pieczenia To dość szeroko pojęty temat. Chociaż chyba najszybszym i najtrafniejszym będzie opis, że są to ciasta składające się z naprzemiennie występujących warstw gotowych ciasteczek typu herbatniki czy biszkopty z różnym rodzajem kremu. Często

Relaxtime
Kawowe ciasteczka w białej czekoladzie 127

spędzić dzień. Jeśli nie lubicie białej czekolady możecie ją spokojnie zastąpić mleczną. Ciasteczka wyjdą równie pysznie. Kruche w środku z nutą mojej ulubionej kawy zbożowej i słodkie z zewnątrz. Do tego w kształcie serca. Bo nic nie smakuje lepiej niż dobra kawa, ciasteczko i czekolada Zgodzicie się? A co do kawy? Wyobrażacie sobie bez niej dzień? Ja już chyba(...)jednak polecam Wam, aby znalazła się w Waszej kuchni. Dlaczego? Bo jest doskonała do wypieków Przekonacie się o tym próbując dzisiejszych kawowych ciasteczek w białej czekoladzie. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy zbożowej 100 g zimnego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% tabliczka białej czekolady (można zamienić na mleczną) opcjonalnie: czekoladowe chrupki

Słodkie okruszki
Cinnamon swirl apple slab pie 120

cuda? Nietypowa szarlotka na kruchym cieście z zawijasami na wierzchu niczym cynamonki w ciasteczkowej wersji. Ja nie mogłam się powstrzymać przed upieczeniem tego ciasta teraz, gdy jesienne smaki jeszcze królują. Składniki Ciasto 5 szklanek mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki cukru 460 g masła, zimnego 14-16 łyżek zimnej wody (niepełna szklanka) Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać masło(...)obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w ósemki 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej łyżeczka ekstraktu z wanilii Jabłka wymieszać w dużej misce z sokiem z cytryny, cukrem, mąką, szczyptą soli i ekstraktem z wanilii.  Nadzienie do ciasteczek 4 łyżki miękkiego masła pół szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli W małej

Słodkie inspiracje
Danisze po mojemu 157

duńskiego. W Danii jest ono niezwykle popularne, można je kupić w każdej piekarni i cukierni; w mojej szkole robiliśmy je wręcz do znudzenia. Tym razem mam więc dla Was ciasteczka, które piekliśmy w szkole, z małym jednak twistem. Oryginały nazywają się spandauer , i, szczerze mówiąc, nie mam seledynowego pojęcia, jak to przetłumaczyć. Są to kopertki z ciasta duńskiego, wypełnione farszem(...)cukru i masła użyłam najzwyklejszego w świecie marcepanu; na wierzch i owszem, dałam dżem, ale własnej roboty - z czereśni z nutą kwiatów czarnego bzu (swoją drogą, wyszedł obłędny! Przepis w kolejnym poście), i, żeby ten smak uzupełnić, lukier wzbogaciłam o syrop z kwiatów czarnego bzu. Wyszły - obłędne! Nie tak słodkie jak oryginał, nieco lżejsze, ale nadal mocno maślane, krucho-miękkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze