P owakacyjne powroty do pracy, szkoły lub na studia (tak jak w moim przypadku) bywają bardzo ciężkie. Aby ten początek nowego roku akademickiego sobie nieco umilić
Food Squarecała moja rodzina,są rewelacyjne, nie są kruche tylko lekko ciągnące,jak lubicie cynamon-to zróbcie je koniecznie Składniki: 360 g mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 225 g masła 300 g cukru 2 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy dodatkowo do obtoczenia: 65 g cukru 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: w misce zmieszać mąkę,sól(...)kilka minut masło z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku ciągle miksując,dodać ekstrakt z wanilii(lub cukier waniliowy) ,powoli dodajemy suche składniki(mąkę z solą i proszkiem) miksujemy na gładką masę. wkładamy do lodówki na ok 1 godz. po tym czasie formujemy kulki wielkości ok 2,5 cm obtaczamy je w wymieszanym cukrze z cynamonem, układamy
Swojskie jedzonkoI znów dłuższa nieobecność, ale już się przyzwyczaiłam do mojego internetu, w kocu trzeba przywyknąć :). No i po tłustym czwartku. Zjadłam dwa pączki jeden w pracy
Moje pyszne gotowanieCzas Przygotowania : 2 h Wymiary blaszki : 35×25 cm W sklepach pokazały się już truskawki, więc postanowiłam trochę kupić i wymyślić jakieś ciekawe ciasto
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisysoku ze świeżych pomarańczy 100g cukru trzcinowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g mąki kokosowej ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki sody oczyszczonej 100g posiekanych drobno orzechów włoskich Sposób przygotowania: Olej, sok pomarańczowy, cukier trzcinowy oraz mąkę ziemniaczaną miksujemy do połączenia składników przez ok 2 minuty. Po tym czasie dodajemy mąkę kokosową wymieszaną z solą oraz sodą. Miksujemy przez kolejną minutę. Dodajemy orzechy. Ciasto(...)Wycinamy foremką ciasteczka i delikatnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 12 minut. Jeśli Wasz piekarnik lubi przypalać, to w trakcie pieczenia obróćcie blaszkę, tak jak ja to musiałam zrobić ;) Gotowe ciasteczka wyciągamy z piekarnika, ale nie przekładamy do momentu aż nie ostygną. Są bardzo miękkie i kruche, więc
Kuchnia w czekoladzieOstatnio nie mam czasu na pieczenie a ochota na coś dobrego wcale nie maleje. Tym razem postanowiłam sięgnąć do przepisów mojej babci zrobić moje ulubione ciastka z dzieciństwa. Czekoladowe kruche ciasteczka przełożone dżemem albo konfiturą śliwkową i to cały ich sekret. W zasadzie to nie cały gdyż najlepiej smakują na następny dzień gdy zmiękną lekko.Oczywiście dementuje wszystkie plotki jakoby(...)swoje smaki i wspomnienia z dzieciństwa. Może przypomną mi się jeszcze jakieś babcine przepisy to się z wami nimi podzielę. Składniki:300 g mąki150 g masła100 g cukru pudrudwie łyżki kakaołyżeczka proszku do pieczenia2 jajkaszczypta solisłoik dżemu lub powideł śliwkowychWykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnice. dodajemy cukier puder, sodę oczyszczoną i kakao. Masło rozpuszczamy
ciastkarnia na kruchym spodzieW większości cukierniach można kupić takie rurki. Ja widząc je w oknie wystawowym nie mogłam przejść obojętnie i zawsze kupowałam. Ale kupiłam sobie foremki do pieczenia
Ala piecze i gotujeustach tylko musimy pamiętać aby ich nie spiec. Za kawałki czekolady w ciasteczkach posłużyły mi jajeczka czekoladowe które pokroiłam na mniejsze kawałeczki. Możemy użyć tutaj groszków czekoladowych lub pokrojonej na mniejsze kawałeczki gorzkiej czekolady. Składniki 1 dużą blachę ciastek: 125 g miękkiego masła 1/2 szkl cukru 250 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia parę kropel esencji(...)waniliowej groszki czekoladowe/kawałki czekolady gorzkiej 1. Masło miksujemy na puch razem z cukrem, następnie dodajemy jajko i krótko miksujemy. 2. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz esencję waniliową i całość miksujemy ale widełkami do ciasta. Na koniec wsypujemy groszki czekoladowe lub pokrojoną czekoladę i zagniatamy je w ciasto. 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy małe kawałeczki
Gotowanie...to proste !potrafię nawet i na pięciu! Cóż, po prostu cudownie nadają się do podjadania. To takie kruche, z delikatnie miękkim wnętrzem i niezbyt słodkie - cudeńka! Karob możecie zastąpić kakao, lecz ja aktualnie muszę je ograniczyć (ze względu na alergię). Co prawa wpłynie to na smak ciasteczek, lecz zapewniam, że obie wersje smakują rewelacyjnie. Kakaowa jest bardziej czekoladowa i lekko gorzka. Natomiast(...)ludzi prowadzących aktywny tryb życia. Ostatnio te ciasteczka tak posmakowały moim znajomym, że postanowiłam upiec ich hurtową ilość. Słodkości podzieliłam i zapakowałam w urocze pudełeczka, które można nabyć w sklepie OpakowaniaCukiernicze.p l . Pięknie wyglądały... Takie bezinteresowne niespodzianki są wspaniałe, a widok obdarowanych - bezcenny! Spróbujecie? (około 14 sztuk) 100g masła 80g cukru trzcinowego 1 jajko 140g mąki pszennej 20g karobu
Di gotujeowocami na kruchym ciasteczkowym spodzie z niespodzianką w środku :) Ta „niespodzianka” również wykonana została z galaretki :) U Was może przybrać zupełnie inny kształt (u mnie kształt foremki wybierała córeczka – mała fanka kucyków, zatem wybór był oczywisty :) ) Torcik robi się od końca, tzn. najpierw przygotowujemy górną warstwę z owocami, potem masę jogurtową i na koniec spód z ciasteczek. Po zastygnięciu(...)wypróbowania przepisu. Ukryta wewnątrz niespodzianka największe zaskoczenie i radość szczególnie sprawi dzieciom :) Składniki: Masa ciasteczkowa: 125 g ciasteczek kokosowych 70-75 g masła Masa jogurtowo-kokosowa: 600 g jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej) 200 ml mleka kokosowego 3-4 czubate łyżki cukru pudru (można dać więcej) 4 pełne łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki zielone 1 galaretka czerwona
MyCookBook.plSzarlotka z połówkami jabłek ,zapewne znana większości łasuchów. Ja przymierzyłam się do niej dopiero , bo zawsze było coś innego do wypróbowania ale szczerze powiem , żałuję
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienianowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 250 g masła 250 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 500g mąki pszennej Przygotowanie: Masło należy zmiksować z cukrem na jednolita masę. Następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy . Do wymieszanej masy dodajemy połowę mąki . Następnie zagniatamy ciasto z pozostałą mąką, aż będzie zwarte i gładkie. Jeśli mamy trochę czasu, zawijamy(...)godziny, jednak ten element nie jest niezbędny Cisto wałkujemy na blacie oprószonym mąką na grubość ok 1/2 cm i wycinamy ciasteczka. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, ok 10 min. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości ciasteczek, trzeba ich bardzo pilnować, żeby się nie spiekły. Ślicznie wyglądają udekorowane Lukrem królewskim . Bardzo gęsty lukier nakładamy do tubki z pergaminu
Za drzwiami kuchninowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 250 g masła 250 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 500g mąki pszennej Przygotowanie: Masło należy zmiksować z cukrem na jednolita masę. Następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy . Do wymieszanej masy dodajemy połowę mąki . Następnie zagniatamy ciasto z pozostałą mąką, aż będzie zwarte i gładkie. Jeśli mamy trochę czasu, zawijamy(...)godziny, jednak ten element nie jest niezbędny Cisto wałkujemy na blacie oprószonym mąką na grubość ok 1/2 cm i wycinamy ciasteczka. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, ok 10 min. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości ciasteczek, trzeba ich bardzo pilnować, żeby się nie spiekły. Ślicznie wyglądają udekorowane Lukrem królewskim . Bardzo gęsty lukier nakładamy do tubki z pergaminu
Za drzwiami kuchniAmoniaczki to legendarne ciasteczka z mojej młodości. Legendarne, nie dlatego że je wtedy lubiłam, a dlatego że cały czas o nich słyszałam od babć, cioć i
Smakowy RajInspiracja przepisami mojej babci trwa nada. Tym razem chciałam wam pokazać przepis na ciasteczka, które zawsze robią furorę w domu. Znikają bardzo szybko i zawsze kojarzą
ciastkarnia na kruchym spodzie