Dzisiaj przy okazji mikołajek zapraszam Was na kruche babeczki z bitą śmietana. Nam przypominają trochę mikołaja choć skojarzenia były różne. Składniki: 15 dkg margaryna lub masła
Ala piecze i gotujetrochę zmienionej formie z dodatkiem kakao mąki żytniej 2000. Tutaj przepis do jasnej wersji ciasteczek chałwowych . Składniki (na około 60 ciastek): 1 szklanka tahini (pasty sezamowej), 1 łyżka gorzkiego kakao, 1 szklanka mąki pszennej, 2 szklanki mąki żytniej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru pudru, 200 g masła, w temperaturze pokojowej, opcjonalnie: ziarna sezamu do dekoracji, jeśli ciasto(...)specjalną matą), lekko spłaszczać dłonią. Piec w temperaturze 180°C przez około 13 - 15 minut. Uwaga są bardzo kruche trzeba chwileczkę poczekać zanim przeniesie się je z blachy. Tym razem użyłam tahini kupnego. które zostało nam po robieniu humusu. Na zdjęciu ciasteczka upieczone oraz druga porcja, która czeka na wejście do piekarnika
Państwo Wojtczuk gotująbaaardzo delikatne, kruche i cudownie pachną. Czekoladowo-kokosowy posmak sprawia, że naprawdę niesamowicie kuszą! Ciastka można długo przechowywać i ani nic nie stracą na swojej kruchości - nadal będą po prostu rozpływać się w ustach. Nie wiem dlaczego teraz je prezentuję, ponieważ już dawno opracowałam poniższą recepturę i z kilkanaście razy upiekłam. Polecam! Ps. Zerknijcie na moje majonezowe ciasteczka z nutą(...)Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować spore odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 190 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Użyłam majonezu Radgoskiego Tarsmak
Di gotujepomarańczą to zdecydowanie przepis, który polecam dosłownie wszystkim – szczególnie tym, którzy mają dzieci i nie chcą im podawać ciastek ze sklepu z masą sztucznych dodatków J Moja ciasteczka są aromatyczne, kruche na zewnątrz, miękkie w środku. Konsystencją przypominają biszkopty, ale mają o niebo lepszy smak. Ja często robię je na zapas, (szczególnie w sezonie na dynię), zamrażając połowę ciasta(...)łyżki soku z pomarańczy PRZYGOTOWANIE: Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli i brązowym cukrem na puszystą masę. Można to zrobić za pomocą robota lub ręcznie. Jeśli wciąż będzie widać grudki cukru, nic nie szkodzi, nie wpłynie to na efekt końcowy wypieku ciastek. Do masy dodać jajko i dokładnie wymieszać. W oddzielnej misce przesiać mąkę
Calzonella.comObłędne, bezglutenowe ciasteczka gryczane z dodatkiem mąki migdałowej i sezamu czarnego oraz białego. Cudownie kruche i chrupiące! Bardzo proste i szybkie do wykonania, a efekt końcowy po prostu przepyszny! Ja użyłam mąki gryczanej białej ponieważ jest delikatniejsza w smaku, ale z powodzeniem możecie użyć zwykłej. Oryginalny przepis pochodzi z włoskiego magazynu La cucina naturale. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI na ok.20 ciastek(...)mąki gryczanej - u mnie gryczana biała (klik) 50 g mąki migdałowej 125 g brązowego cukru + do dekoracji 120 g masła 1 jajko 2 łyżeczki białego sezamu 2 łyżeczki czarnego sezamu szczypta sody oczyszczonej Wymieszaj w misce mąkę gryczaną, migdałową, cukier, sodę, sezam oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zagnieś szybko wszystkie składniki, dodaj jajko i wyrób gładkie i elastyczne ciasto
Kuchnia bezglutenowaOstatnio zdecydowanie bardziej wolę małe słodkości, na tak zwany jeden kęs:) Dlatego wymyśliłam takie maleńkie rogaliki. Ich ogromną zaletą jest to, że nie zawierają jajek, a
Z miłości do słodkościzaprezentować przepyszne, mocno kruche i niesamowicie delikatne ciasteczka o smaku pomarańczowym. Już ich zapach niezwykle kusi, więc naprawdę ciężko poprzestać na kilku sztukach. Poza tym są takie lekkie, że można sobie pozwolić na odrobinę słodkości. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Polecam! (około 18-19 sztuk) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 125g masła/margaryny 60g cukru (używam ksylitolu) 1 jajko (duże
Di gotujewierzchu galaretką zalałam kruche ciasteczka o smaku szarlotkowym, więc wszystko fajnie współgrało. To takie ciasto trochę dla leniwych albo zapracowanych, wbrew pozorom robi się je szybciutko. *mała foremka 23*23 cm lub tortownica Składniki: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju 3 łyżki wody 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDzisiaj zapraszam na niesamowicie kruche, czekoladowe ciasteczka z subtelną kokosową nutą. Są bardzo proste w przygotowaniu i smakują bajecznie! W sam raz na słodki, walentynkowy prezent, czy też pyszną przekąskę dla najbliższych. Ale uwaga, uzależniają. Polecam!!! Składniki na czekoladowe serduszka: 150 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 2 łyżki cukru
Rozpustne gotowanieskładniki: 50 g migdałów, obranych i zmielonych 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g cukru pudru 100 g masła 50 g margaryny 1 żółtko skórka
Domowy Smak Jedzenianieplanowanie, bo miały być ciasteczka ale upiekły się tak kruche, że nie dało się ich przełożyć. Szkoda mi było wyrzucić więc dodałam kilka składników, połączyłam wszystko i wyszły chyba najlepsze jak dotąd pralinki, lepsze nawet niż moje ulubione kokosowe. Składniki: 175 g mąki 2 żółtka 125 g masła 50 g startych orzechów włoskich łyżka cukru pudru 2 łyżki nutelli
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepyszne, kruche ciasteczka. W sam raz do popołudniowej kawki czy herbatki. Takie ciastka z powodzeniem można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku około 2-3 tygodni. Kto jeszcze się skusi? Składniki: * około 220 g mąki pszennej * 60 g mączki ziemniaczanej * 125 g masła * 1 jajko * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki cukru * 1 opakowanie cukru wanilinowego * 1 mleczna czekolada Wykonanie
Zrób to smacznieskładniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej 40 g cukru pudru 150 g masła, schłodzonego 1 jajko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy
Domowy Smak Jedzeniakruche. Ciasto jest delikatne, więc podczas przenoszenia wyciętych kształtów najlepiej pomagać sobie płaskim nożykiem. Nie polecam dodawać więcej mąki niż podałam w przepisie, bo ciasteczka po upieczeniu będą twarde. Składniki na ok. 50 średniej wielkości ciasteczek ( u mnie wielkanocne foremki) : 40 dkg mąki pszennej 20 dkg masła 2 jajka 15 dkg cukru pudru
Maślane ciasteczkoCZEKOLADOWE I KRUCHE CIASTECZKA są idealne do popołudniowej kawy. W wykonaniu są naprawdę szybkie i proste. A co najważniejsze wiesz co jesz;-) Pysznie czekoladowe! I o to chodzi, jeśli chce się zjeść słodkości. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 30 g kakao 150 g mąki pszennej 125 g miękkiego masła 70-80 g cukru ( idealnie żeby był brązowy
potrawyregionalne