Rogaliki 3 składnikowe – tak! Tylko 3 składniki wystarczą, by zrobić szybkie ciasto na rogaliki. Szukacie czegoś do kawy na dzisiejsze popołudnie? Może będą to właśnie
Kulinarne Przebojeugina. Ciągle staram się coś z nich zrobić. Mam zaraz gości więc postanowiłam zrobić coś szybkiego i dobrego. Wyszły kruche i pyszne, polecam. Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść na jednolitą masę. Zostawić na 10 minut. Rękoma nabrać porcje ciasta, uformować kulę, lekko spłaszczyć. Na środek położyć połówkę śliwki i przydusić. Rozłożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia PokoleńHej :)) We wtorek pisałam o pesto z rukoli, było z makaronem. Trochę nam zostało, był w domu filet z kurczaka i ciasto francuskie, które prawie zawsze
kruche babeczkiPamiętam, że był to pierwszy i jedyny mazurek jaki robiła moja Mama. Chrupiąca beza kryjąca morze bakalii i kruchy spód. W tym roku postanowiłam zrobić coś takiego właśnie. Przepisu oryginalnego nie mam, zatem trzeba było trochę zaimprowizować. I tak oto mamy mocno orzechowy spodek, trochę bakaliowej egzotyki i piękną, cytrusową bezę. Upiekłam w piątek z nadzieją, że widmo apogeum wielkiego(...)postu uchowa go do niedzielnego świętowania. Moja naiwność jak widać nie zna granic. I dziś trzeba było powtórzyć wypiek. Składniki na ciasto: 200 g mielonych migdałów włoskich 200 g mąki pszennej 150 g masła łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Składniki na bakaliową bezę: 150 g suszonych moreli 150 g suszonych śliwek kalifornijskich
Karczma HonoriettyPamiętam, że był to pierwszy i jedyny mazurek jaki robiła moja Mama. Chrupiąca beza kryjąca morze bakalii i kruchy spód. W tym roku postanowiłam zrobić coś takiego właśnie. Przepisu oryginalnego nie mam, zatem trzeba było trochę zaimprowizować. I tak oto mamy mocno orzechowy spodek, trochę bakaliowej egzotyki i piękną, cytrusową bezę. Upiekłam w piątek z nadzieją, że widmo apogeum wielkiego(...)postu uchowa go do niedzielnego świętowania. Moja naiwność jak widać nie zna granic. I dziś trzeba było powtórzyć wypiek. Składniki na ciasto: 200 g mielonych migdałów włoskich 200 g mąki pszennej 150 g masła łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Składniki na bakaliową bezę: 150 g suszonych moreli 150 g suszonych śliwek kalifornijskich
Karczma Honoriettystołach wielkanocnych MAZURKI do nas się uśmiechają i mnóstwo bakalii w sobie mają. Są też owocowe, marcepanowe, na kruchym spodzie lub biszkoptowe. Każdy ich wygląd jest przemyślany, pięknie ozdabiany. Ja jednak na prostotę postawiłam i bardzo szybko go zrobiłam. Ciasto, wiadomo czasu na przygotowanie i pieczenie potrzebuje, ale moją masę do mazurka ekspresowo się przygotowuje. Jeśli czasem dysponujecie
Moniki SmakołykiPyszny sernik z delikatnie migdałową nutą. Uwielbiam serniki. Zdecydowanie to jedne z moich ulubionych ciast i nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia czy Wielkanocy bez niego. Tym razem do mojej ulubionej masy serowej przygotowałam lekko migdałowy, kruchy spód. Masa serowa z tego przepisu nie zawiera dużych ilości tłuszczu w postaci masła czy oleju, bo zastępujemy je śmietanką kremówką. Śmietankę i białka
Kraina Tysiąca SmakówDziś podzielę się przepisem na pyszne ,kruche ciasteczka z jednego przepisu.Ciasto jest na bazie migdałów i orzechów.Mamy Rożki Kawowe , Anielskie Oczy i Orzechowe Gwiazdki. Przepis na ciasto podstawowe : **************************************** 560 g.mąki 10 dag.mielonych migdałów 10 dag.mielonych orzechów laskowych 150 g.cukru 1 cukier waniliowy 4 żółtka 40 dag.masła 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej mokki mąka na stolicę papier
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKolejne słodkości na święta. Dziś przepis na szybkie, kruche rogaliki z makiem i bakaliami. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldSernik zawsze zwiastuje pyszną ucztę. Nie ważne czy jest w wersji klasycznej na kruchym spodzie z puszystą i wilgotną masą serową, czy nowoczesnej wariacji w stylu
Smakowity Blog KulinarnyPomysł zrodził się w mojej głowie wczoraj. Miałam taką ochotę na ciasto francuskie, że z tego co akurat miałam w domu przyrządziłam taką oto przekąskę :) Składniki
Kuchnia w czekoladzieWyrobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wycinać w dowolne kształty. Piec w temp. 16 C około 30 minut- w zależności jak bardzo przyrumienione lubimy. Ciastka są kruche, idealnie nadają się do dekorowania. Piec w temp. 16 C około 30 minut- w zależności jak bardzo przyrumienione lubimy
greenscarfszklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki cukru 4 jabłka( najlepiej kruche - użyłam jabłek lobo) 1,5 łyżki miodu Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze cząstki. 2. Składniki na ciasto szybko połączyć. Rozwałkować na okrągły placek o średnicy 2 cm większej niż podstawa formy do tarty. Przełożyć do formy
A Ty Smakuj MnieKolejne słodkości na święta. Dziś przepis na szybkie, kruche rogaliki z makiem i bakaliami. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldTarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą... Kruchy, złocisty i chrupiący spód. Grillowane, czerwone papryki, bakłażan i cebula. Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną z koperkiem. Pycha! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 140 g margaryny; 5 łyżek bardzo zimnej wody; Szczypta soli; Margaryna do wysmarowania formy na tartę. Nadzienie: 1 duża czerwona papryka; 1 średni bakłażan; 2 średnie cebule; Pęczek
Gospodyni MiejskaKlasyczne , znane w Polsce i na świecie …fantastyczne czekoladowe brownie …z wierzchu kruche i delikatne , a wewnątrz lekko wilgotne… Składniki; 25 dag czekolady 20 dag masła
Apetyczna babeczkaPierniczki, które nie wymagają leżakowania, gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu, lekko kruche delikatnie pachnące przyprawami korzennymi. Ja pominęłam kakao przez co moje pierniczki są nieco jaśniejsze od tych, które proponuje siostra Aniela. Ciasto 50 dag mąki 1 łyżeczka; kakao, sody, 2 łyżki przyprawy korzennej 10 dag masła, 10 dag cukru, 10 dag miodu płynnego (jeżeli miód jest twardy należy
RAROSSAPin It Scones to tradycyjne kruche słodkie bułeczki. Są bardzo popularne w krajach angielskojęzycznych. Podaje się je na krótko po upieczeniu. Przełożone dżemem i słodką gęstą
Przepisy Aleksandryrozpływa się w ustach a ta cierpko słodka polewa idealnie z nim współgra. Myślę, że lemon curd najlepiej będzie pasował do bezy ale to może przetestuję następnym razem.:) Gotowe ciasto zostało pokrojone część spakowałam i poszłam do przyjaciółki na kawę się pożalić o nie docenienie moich starań kuchennych a tatę zostawiłam z sernikiem san na sam. Nie trwało(...)cukru puszka mleka skondensowanego słodkiego 1 cukier puder Spód kruchy: 300 g mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła jajko łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia Lemon curd: sok wyciśnięty plus starta skórka z 3 cytryn 5 g masła 250 g cukru 3 jajka Wykonanie: Składniki na spód ciasta wysypujemy w formie stożka i na wierzch dodajemy śmietanę
ciastkarnia na kruchym spodzieteraz recenzja z degustacji :) Gofry wyszły lekko ciemne od mąki orkiszowej, ze specyficzną, gęstszą strukturą ciasta w środku od płatków orkiszowych. Nie były tak pulchne i mięsiste jak typowe gofry drożdżowe, ale to wcale nie znaczy że okazały się gorsze. Po wstępnym ostudzeniu - bardzo kruche i chrupiące. Niestety po 2-godzinnym leżakowaniu - gdy zachciało mi się repety - były już dość(...)płatków owsianych. Po dwóch sztukach byłam zaspokojona maksymalnie :) Do przepisu powrócę, już po zaopatrzeniu się w mleko w proszku - może to z powodu jego braku miałam takie niespodzianki z ciastem? U mnie gofry polane jogurtem naturalnym i frużeliną jagodową . Smacznego! :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE
Grunt to przepis!Mamy grudzień czas pieczenia pierniczków, słodkich marcepanów i gorącej czekolady. Na pierniczki jeszcze przyjdzie pora, więc miesiąc zaczynam od kruchych ciasteczek marcepanowych. Ciasteczka te, to idealne towarzystwo do kubka gorącej herbaty, ciepłego koca i ciekawej książki. Zestaw stworzony na jesienno - zimowy wieczory w domu. CIASTKA MARCEPANOWE Składniki: 100 g marcepanu 250 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru(...)krople olejku migdałowego 1 szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę . Dodajemy posiekane masło i posiekany marcepan. Następnie wrzucamy żółtko jaja oraz olejek migdałowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulkę którą wkładamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na około 0,5 cm, wykrawamy okrągłe ciastka, które pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Bon appetit mon amiepoza tym taka domowa pizza to nic trudnego. Wystarczy pokroić parę rzeczy, ułożyć na rozwałkowanym cieście, upiec - i gotowe. A o ile więcej możliwości mamy w takim wypadku, niż kiedy zamawiamy gotową. Ilość wariacji jest niemal nieskończona! Mogą być na spodzie cieniutkim i kruchym, albo grubszym i pulchnym. Z różnymi sosami i dodatkami. Tylko wyobraźnia nas ogranicza! Ja tym razem(...)daniach wytrawnych, można ją pominąć. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują. Myślę, że takiej pizzy nikt się nie oprze. Pizza z dynią i gruszką Składniki: (na 2 pizze) ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml letniej wody sos: 125 g serka kremowego 2 łyżki maślanki sól pieprz wierzch
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżeby je zmieniać! I tak powstała delikatna tarta nie na kruchym , a biszkoptowym spodzie … z dodatkiem lekkiego kremu z mascarpone z wiórkami świeżego kokosa i soczystymi brzoskwiniami. W skrócie : NIEBO W GĘBIE! A przy każdym kęsie chciałoby się rzec : ” Chwilo trwaj! „ SKŁADNIKI: CIASTO : - mąka – 4 łyżki - proszek – 1 łyżeczka - cukier – 4 łyżki - jajko
Ostra na Słodkokruche i bardzo smaczne. U nas w wersji na Halloween, ale oczywiście jeśli użyjemy innych foremek można je piec na przeróżne okazje. Gorąco polecam!!! Składniki: 250g mąki pszennej 100g masła 120g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść na stolnicy na gładkie ciasto. Następnie
kuchnia doskidość zajęty dzień, w sumie przy małym dziecku rzadko bywa inaczej, na szczęście są to miłe obowiązki, które dają radość. Rzadko robię ciastka, tak na prawdę zawsze robiłam tylko kruche ciasteczka, więc postanowiłam to dzisiaj zmienić. Uwielbiam sklepowe pieguski, zawsze jedna paczka zostaje pochłonięta w błyskawicznym tempie. Postanowiłam dzisiaj sama wykonać takie przysmaki. Powiem szczerze, że wyszły przepysznie. Składniki(...)kulki. Ja moczyłam ręce w wodzie, bo ciasto jest bardzo klejące. Kuleczki spłaszczać na blasze na grubość około 0,5 cm. Układać w odstępach około 4 cm, gdyż ciasteczka bardzo rosną. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do uzyskania złotego koloru. Następnie ostudzić, gdyż jak wystygną robią się kruche. Smacznego:) function load(url, callback
dom-agi.plOstatnio ciasteczka przygotowuję regularnie, różne w zależności co mi w duszy gra. Niedawno upiekłam Ciasteczka jaglane i Kruche ciasteczka z sezamem . Teraz mam fazę na wykorzystanie płatków ryżowych. Kilka dni temu upiekłam ciasteczka ryżowe z żurawiną, na prośbę Piotra miałam upiec takie same. Ale powtórki kulinarne nie są moich stylu. Przy tym przepisie trochę pokombinowałam w trakcie przygotowania i dodałam(...)mieszamy. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na papierze do pieczenia, którym wyłożona jest blaszka, ciasteczka ryżowe lekko rosną. Ciasteczek nie formujemy w specjalnie kształty. Ciasteczka ryżowe mają lekko nieregularne kształty, można powiedzieć, że są rustykalne. Pieczemy ciasteczka w temp. 160 stopni z termoobiegiem około 20 minut, aż się lekko zrumienią. Smacznego! Ciasteczka ryżowe z żurawiną i słonecznikiem są kruche
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięćwiartkach; tarty, muffiny, babeczki, kruche i półkruche, francuskie i półfrancuskie. Istnieje kilka przepisów, które wykorzystuję najczęściej: szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem , tarta z jabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami jednak potrzebuję odmiany. Ten przepis z pewnością dołączy do stałych pozycji w moim menu :) JABŁECZNIK Z CIASTA UCIERANEGO Z PIANKĄ Składniki: - 200 gram masła
Życie zamknięte w smakuSuszone i zmiksowane pestki dyni, jak pisałam w poprzednim poście, można wykorzystać do każdego ciasta chlebowego. W przypadku chleba na zakwasie można dodawać mąkę z pestek dyni już w momencie przygotowywania zaczynu. Ostatnio smażyłam naleśniki również z jej dodatkiem a kruche ciasteczka z maszynki zyskały na kruchości i smaku. Chleb tostowy orkiszowy na drożdżach z tartą dynią, z mąką(...)orkiszowej, durum i pestek dyni. 4. Do mieszanki mąk dodajemy rozczyn z drożdży i mleko wymieszane z miodem, tartą dynią i solą. 5. Łączymy wszystkie składniki używając łyżki drewnianej. Ciasto jest dość luźne. 6. Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia, do podwojenia objętości u mnie 35 minut. Etap II 1. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pozostałe 250g mąki
Leśny Zakątekkawałeczki (dałam 3 batoniki) 100 ml Baileys'a Do dzieła!!! Ciastka ugnieść łyżką lub zmiksować na krucho. Dodać roztopione masło i wyrobić gładką masę. Tortownicę (24 cm) wyłożyć folią aluminiową, następnie przełożyć masę ciasteczkową, dokładnie ugnieść. Wyłożyć również boki ciasta. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Zalać żelatynę wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić. W małym garnuszku rozpuścić dodatkowe masło
sierotka maRysia w kuchniChociaż do świąt zostało jeszcze trochę czasu u mnie już dziś zagościły świąteczne ciasteczka. Kruche i delikatne, idealne na ciasteczka z pieczątką. Jeżeli nie macie pieczątki to wystarczą foremki do wycinania ciasteczek które można wedle gustu ozdobić. Skł adniki: - 175 g miękkiego masła - 200 g drobnego cukru(...)lekko roztrzepujemy widelcem w miseczce i dodajemy do masy razem z cukrem waniliowym i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Wysypujemy do masy i wyrabiamy. Jeżeli ciasto będzie przyklejać się do ręki dodajemy trochę mąki ale nie za dużo aby nie było twarde. Ciasto dzielimy na trzy części, z każdej formujemy dysk, owijamy w folię spożywczą
Kulinarne życie