rozpływa się w ustach a ta cierpko słodka polewa idealnie z nim współgra. Myślę, że lemon curd najlepiej będzie pasował do bezy ale to może przetestuję następnym razem.:) Gotowe ciasto zostało pokrojone część spakowałam i poszłam do przyjaciółki na kawę się pożalić o nie docenienie moich starań kuchennych a tatę zostawiłam z sernikiem san na sam. Nie trwało(...)cukru puszka mleka skondensowanego słodkiego 1 cukier puder Spód kruchy: 300 g mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła jajko łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia Lemon curd: sok wyciśnięty plus starta skórka z 3 cytryn 5 g masła 250 g cukru 3 jajka Wykonanie: Składniki na spód ciasta wysypujemy w formie stożka i na wierzch dodajemy śmietanę
ciastkarnia na kruchym spodzieteraz recenzja z degustacji :) Gofry wyszły lekko ciemne od mąki orkiszowej, ze specyficzną, gęstszą strukturą ciasta w środku od płatków orkiszowych. Nie były tak pulchne i mięsiste jak typowe gofry drożdżowe, ale to wcale nie znaczy że okazały się gorsze. Po wstępnym ostudzeniu - bardzo kruche i chrupiące. Niestety po 2-godzinnym leżakowaniu - gdy zachciało mi się repety - były już dość(...)płatków owsianych. Po dwóch sztukach byłam zaspokojona maksymalnie :) Do przepisu powrócę, już po zaopatrzeniu się w mleko w proszku - może to z powodu jego braku miałam takie niespodzianki z ciastem? U mnie gofry polane jogurtem naturalnym i frużeliną jagodową . Smacznego! :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE
Grunt to przepis!Mamy grudzień czas pieczenia pierniczków, słodkich marcepanów i gorącej czekolady. Na pierniczki jeszcze przyjdzie pora, więc miesiąc zaczynam od kruchych ciasteczek marcepanowych. Ciasteczka te, to idealne towarzystwo do kubka gorącej herbaty, ciepłego koca i ciekawej książki. Zestaw stworzony na jesienno - zimowy wieczory w domu. CIASTKA MARCEPANOWE Składniki: 100 g marcepanu 250 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru(...)krople olejku migdałowego 1 szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę . Dodajemy posiekane masło i posiekany marcepan. Następnie wrzucamy żółtko jaja oraz olejek migdałowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulkę którą wkładamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na około 0,5 cm, wykrawamy okrągłe ciastka, które pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Bon appetit mon amiepoza tym taka domowa pizza to nic trudnego. Wystarczy pokroić parę rzeczy, ułożyć na rozwałkowanym cieście, upiec - i gotowe. A o ile więcej możliwości mamy w takim wypadku, niż kiedy zamawiamy gotową. Ilość wariacji jest niemal nieskończona! Mogą być na spodzie cieniutkim i kruchym, albo grubszym i pulchnym. Z różnymi sosami i dodatkami. Tylko wyobraźnia nas ogranicza! Ja tym razem(...)daniach wytrawnych, można ją pominąć. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują. Myślę, że takiej pizzy nikt się nie oprze. Pizza z dynią i gruszką Składniki: (na 2 pizze) ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml letniej wody sos: 125 g serka kremowego 2 łyżki maślanki sól pieprz wierzch
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżeby je zmieniać! I tak powstała delikatna tarta nie na kruchym , a biszkoptowym spodzie … z dodatkiem lekkiego kremu z mascarpone z wiórkami świeżego kokosa i soczystymi brzoskwiniami. W skrócie : NIEBO W GĘBIE! A przy każdym kęsie chciałoby się rzec : ” Chwilo trwaj! „ SKŁADNIKI: CIASTO : - mąka – 4 łyżki - proszek – 1 łyżeczka - cukier – 4 łyżki - jajko
Ostra na Słodkokruche i bardzo smaczne. U nas w wersji na Halloween, ale oczywiście jeśli użyjemy innych foremek można je piec na przeróżne okazje. Gorąco polecam!!! Składniki: 250g mąki pszennej 100g masła 120g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść na stolnicy na gładkie ciasto. Następnie
kuchnia doskidość zajęty dzień, w sumie przy małym dziecku rzadko bywa inaczej, na szczęście są to miłe obowiązki, które dają radość. Rzadko robię ciastka, tak na prawdę zawsze robiłam tylko kruche ciasteczka, więc postanowiłam to dzisiaj zmienić. Uwielbiam sklepowe pieguski, zawsze jedna paczka zostaje pochłonięta w błyskawicznym tempie. Postanowiłam dzisiaj sama wykonać takie przysmaki. Powiem szczerze, że wyszły przepysznie. Składniki(...)kulki. Ja moczyłam ręce w wodzie, bo ciasto jest bardzo klejące. Kuleczki spłaszczać na blasze na grubość około 0,5 cm. Układać w odstępach około 4 cm, gdyż ciasteczka bardzo rosną. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do uzyskania złotego koloru. Następnie ostudzić, gdyż jak wystygną robią się kruche. Smacznego:) function load(url, callback
dom-agi.plOstatnio ciasteczka przygotowuję regularnie, różne w zależności co mi w duszy gra. Niedawno upiekłam Ciasteczka jaglane i Kruche ciasteczka z sezamem . Teraz mam fazę na wykorzystanie płatków ryżowych. Kilka dni temu upiekłam ciasteczka ryżowe z żurawiną, na prośbę Piotra miałam upiec takie same. Ale powtórki kulinarne nie są moich stylu. Przy tym przepisie trochę pokombinowałam w trakcie przygotowania i dodałam(...)mieszamy. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na papierze do pieczenia, którym wyłożona jest blaszka, ciasteczka ryżowe lekko rosną. Ciasteczek nie formujemy w specjalnie kształty. Ciasteczka ryżowe mają lekko nieregularne kształty, można powiedzieć, że są rustykalne. Pieczemy ciasteczka w temp. 160 stopni z termoobiegiem około 20 minut, aż się lekko zrumienią. Smacznego! Ciasteczka ryżowe z żurawiną i słonecznikiem są kruche
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięćwiartkach; tarty, muffiny, babeczki, kruche i półkruche, francuskie i półfrancuskie. Istnieje kilka przepisów, które wykorzystuję najczęściej: szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem , tarta z jabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami jednak potrzebuję odmiany. Ten przepis z pewnością dołączy do stałych pozycji w moim menu :) JABŁECZNIK Z CIASTA UCIERANEGO Z PIANKĄ Składniki: - 200 gram masła
Życie zamknięte w smakuSuszone i zmiksowane pestki dyni, jak pisałam w poprzednim poście, można wykorzystać do każdego ciasta chlebowego. W przypadku chleba na zakwasie można dodawać mąkę z pestek dyni już w momencie przygotowywania zaczynu. Ostatnio smażyłam naleśniki również z jej dodatkiem a kruche ciasteczka z maszynki zyskały na kruchości i smaku. Chleb tostowy orkiszowy na drożdżach z tartą dynią, z mąką(...)orkiszowej, durum i pestek dyni. 4. Do mieszanki mąk dodajemy rozczyn z drożdży i mleko wymieszane z miodem, tartą dynią i solą. 5. Łączymy wszystkie składniki używając łyżki drewnianej. Ciasto jest dość luźne. 6. Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia, do podwojenia objętości u mnie 35 minut. Etap II 1. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pozostałe 250g mąki
Leśny Zakątekkawałeczki (dałam 3 batoniki) 100 ml Baileys'a Do dzieła!!! Ciastka ugnieść łyżką lub zmiksować na krucho. Dodać roztopione masło i wyrobić gładką masę. Tortownicę (24 cm) wyłożyć folią aluminiową, następnie przełożyć masę ciasteczkową, dokładnie ugnieść. Wyłożyć również boki ciasta. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Zalać żelatynę wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić. W małym garnuszku rozpuścić dodatkowe masło
sierotka maRysia w kuchniChociaż do świąt zostało jeszcze trochę czasu u mnie już dziś zagościły świąteczne ciasteczka. Kruche i delikatne, idealne na ciasteczka z pieczątką. Jeżeli nie macie pieczątki to wystarczą foremki do wycinania ciasteczek które można wedle gustu ozdobić. Skł adniki: - 175 g miękkiego masła - 200 g drobnego cukru(...)lekko roztrzepujemy widelcem w miseczce i dodajemy do masy razem z cukrem waniliowym i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Wysypujemy do masy i wyrabiamy. Jeżeli ciasto będzie przyklejać się do ręki dodajemy trochę mąki ale nie za dużo aby nie było twarde. Ciasto dzielimy na trzy części, z każdej formujemy dysk, owijamy w folię spożywczą
Kulinarne życiebardzo kruche, bardzo dobre :) Składniki: (ok. 40 sztuk) -300 g mąki pszennej -150 g cukru -150 g mielonych orzechów włoskich -170 g margaryny -1 jajko -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: W naczyniu mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Schłodzoną margarynę drobno siekamy i dodajemy do mąki. Następnie rozcieramy ją w placach, aby połączyła(...)umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu z ciasta formujemy małe kulki, które rozpłaszczamy w dłoniach i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut (aż ciasteczka się lekko przyrumienią) w 200 stopniach. Po upieczeniu są bardzo kruche, więc dopiero gdy lekko ostygną można je przełożyć z blaszki. Smacznego
KasiekGotujeteż nazwałam go FIT SERNIKIEM . Bardzo prosty, szybki i kruchy spód od razu podbił podniebienia domowników, a puszysta, delikatna niczym pianka serowa masa stała się jedną z lepszych jakie do tej pory zrobiłam. Ciekawym składnikiem, który dodałam do masy serowej może okazać się BIAŁKOFIT - produkt, który zwiększył zawartość białka w cieście. Więcej o nim znajdziecie pod przepisem. A tym czasem
Zdrowie na języku :PUwielbiam rogaliki, co zresztą Wam już wspominałam. Z nimi jest inaczej niż z ciastem, zawsze mi się wydaje, że wzięłam tylko malutki kawałek Oczywiście na jednym nigdy się nie kończy. Przedstawiałam Wam już rogaliki z ziemniaków , rogaliki drożdżowo-kruche , a teraz kolej na rogaliki dyniowe. Przepis podpatrzyłam u Dorot y i od razu wiedziałam, że muszę ich spróbować. Powiem(...)masło i dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści.Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże. Wlać letnie mleko, dodać 1 jajko i puree z dyni. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1 godziny. Na stolnicę lekko oprószoną mąką wykładamy połowę wyrośniętego ciasta. Rozwałkujemy je na kształt
dom-agi.pl