łyżki kakao; 1 łyżka śmietany 18%; 100 g wiórków kokosowych; 1/2 szklanki cukru kryształu; 1 kg jabłek (uprażonych lub ze słoika); Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. 3 białka ubić na sztywną pianę i dodać do utartego ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić
In my kitchenpodany na pysznym sosie pomarańczowym. I wierzcie mi, wcale to nie było za słodkie, było świetne w smaku:) Być we Francji i nie zjeść tego deseru to... czysta zbrodnia! Krem brulee - waniliowy z nutką pomarańczy:) A ta skorupka na wierzchu... mniam... pychotka:) Soczysty i słodziutki ananas podany ze skarmelizowanym brązowym cukrem ułożony na malinowym sosie... obok gałka lodów waniliowych
In my kitchenminut w temperaturze 220 st.C (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ptysie opadną). Zrumienione ptysie pozostawić, aby ostygły, następnie z każdego ściąć wieczko ostrym nożem. Składniki na krem: 1000 ml śmietany 30% lub 36%; 2 łyżki cukru kryształu; 16 g cukru waniliowego; 4 łyżeczki żelatyny; 1/5 szklanki gorącej wody; 3 garście jagód lub borówki amerykańskiej; Wykonanie: Żelatynę zalać gorącą wodą
In my kitchenwaniliowej; 225 g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; szczypta soli; około 15 śliwek lub moreli; 2 łyżki cukru pudru; Wykonanie: Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać stopniowo po jednym całym jajku, następnie dodać esencję waniliową i przesianą przez sito mąkę pszenną oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. Ciasto wyłożyć
In my kitchencukrem. Żelatynę podgrzać nad palnikiem, aby się rozpuściła (nie gotować!). Cały czas miksując śmietanę wlewać ciepłą żelatynę. Do lekko stężonej śmietany dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Schłodzonym kremem (lekko sztywnym) dekorować muffiny. Najlepiej jest to robić za pomocą worka dekoratorskiego z końcówką w kształcie gwiazdy. Na zakończenie muffiny posypać ciemnym kakao ( przez sitko
In my kitchenprzepis stworzył i wzór pasków w cieście stworzył:) Ciasto jest proste, jak wiele ciast z tamtych czasów. Proste, łatwe w przygotowaniu i smaczne, bez dzisiejszych kombinacji i bez kremów:) Piekąc zebrę uatrakcyjniłam ją trochę, by była miła dla oka i by nie była taka szara jak w PRL-u:) Składniki na tortownicę o średnicy 24-26 cm: 5 jajek
In my kitchenmasy jajecznej. Ostudzić. Następnie dodać serek mascarpone i ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Podłużne biszkopty ułożyć w pucharkach. Pucharki wypełnić kremem. Wierzch posypać kakao lub startą gorzką czekoladą
In my kitchenBiszkopt waniliowy przełożony pysznym kremem malinowym, całość oblana pyszną czekoladą
In my kitchenprzez sito do miski, wymieszać. Masło utrzeć mikserem, następnie cały czas ucierając stopniowo dodawać cukier puder, ucierać około 3-4 minut. Dodać skórkę, jajo i śmietanę, utrzeć na puszysty krem. Następnie dodać sypkie składniki i wszystko razem zamieszać, uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy
In my kitchenserii "smak mojego torta" tort "Tiramisu". Ciasto biszkoptowe z kremem śmietanowym, o zapachu kawy... I taka szybciutka dekoracja
In my kitchenefektów. Podobno można ją kupić na souku. W LuLu znalazłem natomiast mąkę jaglaną, więc da się upiec chleb oraz zagęszczać zupy i sosy. Poniżej przepis na ogórkową zupę - krem mojej Szacownej Małżonki Niestety ogórków kiszonych Ola nie potrafi sobie odmówić, więc neutralizuje to kaszą jaglaną :) Składniki pół szklanki kaszy jaglanej opłukanej gorącą wodą 8 średniej wielkości ogórków kiszonych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacoś innego, niż pozostali. zdjęcie ze strony producenta Drugim naszym ulubionym sprzętem jest blender z podgrzewaczem czyli Soup & co firmy Moulinex . Genialne rozwiązanie do przygotowywania wszelkiego typu zup - kremów oraz moich ulubionych chodników na labanie z mango, truskawek lub innych dostępnych owoców. Małżonka Ma Aleksandra wykorzystuje go także do..... mielenia domowego sera do naleśników z rodzynkami. No cóż - pomysłowość
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczosnku. Wszystko skrop oliwą, dodaj pół pęczka posiekanej bazylii, sól oraz pieprz. Piecz przez 45 minut w piekarniku. Po tym czasie warzywa przełóż do garnka, zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj bulion i zagotuj. Filer z kurczaka pokrój w drobną kostkę i obtocz słodką papryką. Wrzuć do gotującej się zupy i podgrzewaj jeszcze około 10 minut. Zupę podawaj z ryżem
Kredowe Menukonfitury z róży. Następnie wykładamy masę marcepanową (w razie potrzeby odcinamy brzegi masy marcepanowej), a na nią wykładamy 1/3 masy śmietanowej. Kładziemy środkowy biszkopt, następnie znów konfiturę, masę marcepanową, krem śmietanowy. Wszystko przykrywamy górną częścią tortu i smarujemy cienką warstwą śmietany. Całość pokrywamy rozwałkowanym marcepanem. Polewa czekoladowa: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z pociętym na mniejsze kawałki masłem
Słodka Stronatylko zobaczyłam ten przepis na blogu Słodkie fantazje wiedziałam, że muszę też taką upiec. Szaleję za babkami - ostatnio ciasta z kremami zupełnie mi nie podchodzą. Nawet ukochane serniki zeszły na dalszy plan. To chyba ta Wielkanoc tak na mnie działa. Mam jeszcze kilka babkowych pomysłów - w końcu kto powiedział, że te śliczne wypieki możemy serwować tylko na wielkanocnym stole
Pożeraczka, czyli raz adobrze