krem z serka mascarpone - 3678 przepisów (strona:201/246)

Tort a'la banoffee 152

ciepłej wody dodajemy 1/3 łyżeczki cukru, mieszamy żeby się rozpuścił i dodajemy kilka kropli soku z cytryny). 2. W misie miksera ubijamy śmietankę 30 %, jak będzie ubita dodajemy serki mascarpone i masę kajmakową. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Odrobiną masy smarujemy blat.  3. Banany obieramy i kroimy w plastry o grubości 1 - 1,5 cm i skraplamy(...)dodatkiem masła i mleka. Lekko studzimy i polewamy wierzch tortu. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. U mnie tort stał całą noc :-) Smacznego :-) Przełożenie: blat ciasta (nasączamy) - cienka warstwa kremu - banany - krem (teraz już więcej) - blat (nasączamy) - dżem porzeczkowy - krem - blat ciasta - polewa

kruche babeczki
Tort czekoladowy z wiśniami 197

pozostawiamy do wystygnięcia. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy, aby lekko przestygła. Serek mascarpone miksujemy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę, miksujemy do połączenia składników. Śmietankę ubijamy z pozostałymi 3 łyżkami cukru. Do ubitej śmietanki dodajemy porcjami mascarpone z czekoladą, miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Wiśnie w alkoholu: Wiśnie (zamrożone) przekładamy(...)blaty: najlepiej długim nożem z ząbkami, lub za pomocą nitki. Wiśnie odcedzamy z alkoholu i osuszamy na papierowym ręczniku. Pozostałym alkoholem nasączamy blaty tortu. Pierwszy blat smarujemy kremem czekoladowym. Na krem układamy odsączone wiśnie, przykrywamy drugim blatem. Znów smarujemy blat kremem, układamy wiśnie i przykrywamy trzecim blatem. Smarujemy wierzch i boki tortu kremem czekoladowym i odstawiamy na chwilę do lodówki

W kuchni Katie
Tort mandarynkowy 178

szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki wody Składniki na masę do przełożenia tortu : 1 serek mascarpone 500 g 1 serek naturalny 500 g -"zielona łąka" 2 puszki mandarynek, mandarynki oddzielamy od soku 1 śmietana 30 %  -500 ml. 3 łyżki żelatyny około 1 szklanki cukru pudru Przygotowanie ciasta biszkoptowego(...)patyczkiem Ja piekłam w prodiżu w okrągłej foremce o średnicy 26 cm Przygotowanie masy  do tortu : dobrze będzie, gdy zrobimy to w dużym naczyniu i dużym mikserem, bo kremu jest dużo Serki zmieszać ze sobą, dodać cukier puder i dobrze rozmieszać mikserem Śmietanę ubić, żelatynę rozpuścić w ciepłym soku mandarynkowym ( w około 1/4 szklance) i dodać rozpuszczoną żelatynę, ciągle

Proste Potrawy
ZUPA KREM KUKURYDZIANY 158

uruchomiło mózgownicę. Połknęłyśmy haczyk. Przyszła chętka na kukurydziane danie. Powstała rozgrzewająca zupa. Krem kukurydziany.  SKŁADNIKI: - wywar mięsno-warzywny, szklanka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji.) - kukurydza - 2 kolby/puszka, - ziemniak, 2 - marchew z wywaru, - cebula, 1 mała czerwona, - śmietana 30% - 1/2 kubeczka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji i odpowiedniego smaku), - mascarpone, 2-3 łyżki, - przyprawy do smaku: pieprz cayenne, pieprz czarny, pieprz ziołowy(...)Kukurydza zacznie pęcznieć.  Zawartość patelni dorzucamy do gotującego się wywaru z ziemniakami.  Kiedy ziemniaki zmiękną dorzucamy sporą marchew (pozostała z odcedzenia  wywaru). Blendujemy. Zabielamy śmietaną i serkiem i doprawiamy.  Finito. Co to za wynalazek? Zupa kukurydziana nie jest dla wszystkich - no, przynajmniej nie w takim wydaniu. Jeśli więc ktoś nie lubi słodko-ostrego połączenia, które pozostawia

Wypisz Wymaluj
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 104

kakao i kawa bez tych trzech składników nie potrafię się obyć. Zapomniałabym o gotowym słodkich korpusach do babeczek - zawsze je mam i w razie "W" napełniam je szybko dowolnym kremem L - laski wanilii i cynamonu Ł - łłłłłooooooorzechy - obowiązkowo arachidowe do zrobienia domowego masła orzechowego, a także  włoskie...rodzajów jest wiele M - mąki wszelkiego rodzaju (od pszennych, przez razowe(...)przyjdzie Ci ochota na ciasto ucierane z owocami, czy owoce pod kruszonką; olej P - proszek do pieczenia; płatki kukurydziane i owsiane R - rodzynki S - soda (przyjaciółka proszku do pieczenia); serek mascarpone lub ricotta (ostatnio gości u mnie coraz częściej) T - tarta bułka - nie tylko do wysypania formy, ale także jako dodatek do ciast U - uuuuuuzupełnić może pomożecie? W - woda zazwyczaj

Mania Wypiekania
,, Babeczki z borówkami i kruchą bezą’’ 153

Delikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Babeczki wprost rozpływają się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom boówek i bez! Pyszne ciasto malinowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio oraz Stovit oraz Garneczki Składniki na kruche ciasto: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego(...)wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Składniki masy mascarpone: 250 ml śmietanki kremówki 300 g borówek 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski wanilii Przygotowanie masy serowej: Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, dodając cukru pudru

Podróż w kulinaria
Ciasto Szachownica 459

jajka 1/2 szklanki cukru 8g cukru pudru 1 szklanka (250ml) mąki 6 łyżek oleju 6 łyżek ciepłej wody 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa: 500g serka mascarpone 200ml kremówki 3 łyżki cukru pudru śmietan fix   polewa: 3 łyżki masła 3 łyżki śmietany 2 łyżki cukru 3 łyżki kakao Przygotowanie:  Jasny biszkopt: Jajka ubijamy(...)studzimy, następnie odkrawamy przypieczone krawędzie. Każdy biszkopt kroimy na 5-6 pasków po długości. Przygotowujemy masę: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem, następnie partiami dodajemy mascarpone, miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.  Smarujemy bok jednego paska i przykładamy do niego pasek ciasta w innym kolorze. Lekko dociskamy i znów smarujemy kremem. Powtarzamy, następnie smarujemy górę i kolejno układamy

Tagebuch po polsku
Tiramisu – najlepsze, bez śmietany 469

gorącą wodą. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielone żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Około 10 minut. W osobnej misce rozmiksować serek mascarpone, aby nabrał gładkiej konsystencji. Następnie dodać serek do żółtek i na niskich obrotach, krótko zmiksować – tylko do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie może doprowadzić do zważenia masy lub spowodowania, że z gęstej(...)się. Moje biszkopty, dość twarde, namaczam licząc do 10 z każdej strony. ) Namoczonymi biszkoptami wyłożyć formę (u mnie ceramiczna forma o wymiarach 30 cm x 20 cm). Wyłożyć połowę kremu. Posypać warstwą kakao. Położyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i przykryć resztą kremu. Posypać kakaem. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Nam najlepiej smakuje Tiramisu

Moja Delicja
Babeczki - Rudolf Czerwononosy 124

Święta przygotowuję tradycyjne potrawy oraz ciasta, ale lubię też czymś zaskoczyć bliskich:) Na przykład takimi fantastycznymi babeczkami:) Ciasto jest bardzo aromatyczne, korzenne z dodatkiem czekolady, zaś krem rozpływający się w ustach... Dekoracja całkowicie wykonana przez mojego małego pomocnika;):) Inspiracja Składniki:  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 łyżki proszku do pieczenia,  3/4 szklanki cukru,  2 jajka(...)muffinki wyłożonych papilotkami do 3/4 wys.  Piec ok. 20-25min w temp. 170st.  Ostudzić. Dodatkowo:  300ml śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru,  125g serka mascarpone,  2 krople olejku waniliowego,  24 precelki,  24 białe okrągłe draży,  12 czerwonych płaskich drażetek- lentilek,  2 kostki stopionej gorzkiej czekolady. Śmietankę ubić z cukrem

Z miłości do słodkości
Oryginalne włoskie tiramisu bez pieczenia najlepsze na świecie !! 317

Składniki (na małą kwadratową blaszkę) : 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 1/2 szklanki cukru (najlepiej takiego drobnego do wypieków) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarnka wanilii 250 g serka mascarpone 1 i 1/4 szklanki mocnego espresso (bardzo mocnego) 2 łyżki lub więcej likieru kawowego np kahuli lub innego ulubionego ok 1 paczki herbatników podłużnych 250 g (może wyjść(...)mascarpone i chwilę ubijaj 3. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę, można dodać odrobinę soli, żeby lepiej się ubiły 4. Stopniowo i delikatnie dodajemy mieszaninę żółtek i mascarpone do białe delikatnie mieszamy. 5.Wymieszaj ostudzoną kawę z likierem, przełóż do płaskiego naczynia i namaczaj biszkopty. 6. Układamy biszkopty (zobacz filmik żeby zobaczyć jak je układać) na to krem znowu

zdrowa vege kuchnia
Babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i marcepanem – czapki Mikołaja 130

proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika około 100 g masy marcepanowej Czapeczki Mikołaja: 200 g śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny czerwony barwnik spożywczy Przygotowanie: Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać. Jajka ubić z cukrem na bardzo(...)każdej babeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 15 minut. Czapeczki Mikołaja: Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone, sok z cytryny i wymieszać, aż składniki się połączą. Następnie odłożyć około 1/4 kremu. Do większej ilości kremu dodać czerwony barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskać na babeczki. Pozostałym kremem

Oryginalny smak
Rolada bezowa z truskawkami i galaretką 142

białka. Delikatna pianka ze śmietaną ,truskawkami i galaretką. 6 białek 150 gram cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 300 ml.śmietanki kremówki 200 gramów serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru ok.300 gramów truskawek 1 galaretka o smaku truskawkowym Galaretkę rozpuścić w 300 ml. wrzątku dokładnie wymieszać i schłodzić. Cukier puder wymieszać z mąką ziemniaczaną(...)Wystudzoną bezę obracamy papierem do góry i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia.  W misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i mascarpone. Stężałą galaretkę kroimy w małą kostkę. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki.(kilka odkładamy do dekoracji) Ubity krem rozsmarować równomiernie na blacie bezowym  ( trochę odkładamy do dekoracji), układamy większą część  pokrojonej galaretki,  pokrojone truskawki. Zwijamy roladę

Andzia Pichci
Sernik kokosowy z mango 151

żółtko Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 puszka śmietanki kokosowej 5 jaj 2 budynie śmietankowe bez cukru Krem: 1 szklanka śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru ½ świeżego mango Wiórki kokosowe do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód: Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, zagnieść(...)wierzch przykryć folią aluminiową. Piec 1 godzinę, na 15 minut przed pieczeniem folię zdjąć aby lekko zrumienić sernik. Chłodzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Masa: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszysto, wyłożyć na upieczony i zimny sernik, na wierzchu ułożyć plasterki obranego i pokrojonego mango, posypać grubo wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Torcik tiramisu z wiśniami 155

maki  jedna łyżeczka proszku do pieczenia słoik kompotu z wiśni (ok 750 ml) 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny po 50 dag chudego twarogu i serka mascarpone 5 łyżek wiśniówki 500 ml kremówki 15 dag podłużnych biszkoptów 2 łyżki kakao Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dosypywać 10 dag cukru,  jedną torebkę(...)włożyć owoce, wymieszać ostudzić. Zimny biszkopt przekroić na dwa placki. Spód posmarować masą wiśniową i odstawić na godzinę do lodówki. Mascarpone zmiksować z twarogiem i resztą cukru . Namoczoną żelatynę rozpuścić w podgrzanej wiśniówce i połączyć z dwiema łyżkami kremu serowego ,a następnie z reszta masy. Krótko schłodzić , a gdy zacznie tężeć, dodać 250 mil kremówki, wymieszać. połowę kremu rozsmarować

W kuchennym oknie Ewy
Tiramisu z Malinami 157

22x25x4 cm: 400 g serka mascarpone 2 duże jajka podłużne biszkopty  1 łyżka cukru pudru 25 ml Amaretto 1 filiżanka espresso kakao do oprószenia świeże maliny Wykonanie: W pierwszej kolejności robię espresso, które spokojnie sobie stygnie. Główne składniki powinny być wyciągnięte prosto z lodówki, oczywiście nie chodzi tu o biszkopty, tylko o jajka i mascarpone ;) W pierwszej kolejności wyparzam(...)dodaję mascarpone oraz amaretto i miksuję do połączenia się składników. Potem szybciusieńko w drugiej misce ubijam białka, które dodaję do żółtek z mascarpone i delikatnie staram się wmieszać, aby wszystko się ładnie połączyło, ale aby masa nie straciła puszystości.  Następnym etapem jest ułożenie deseru. Biszkopty maczam w espresso i układam na dnie naczynia, na biszkopty wykładam część kremu

Blondynka Gotuje
Tort Red Velvet 112

240ml) maślanki, temperatura pokojowa * Masa 450 g. Twaróg delikatny śmietankowy President 1/2 szklanki (115 g) masła śmietankowego, zmiękczone do temperatury pokojowej 2 szklanki cukru pudru 200g śmietany 18% pudełko Mascarpone 250g. Ciasto: Wymieszaj mąkę, sodę, kakao, sól i 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika razem w dużej misce. Odłożyć na bok.  Masło ubić na dużej prędkości, aż będzie gładkie i kremowe(...)suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie schłodzić. Masa W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek, śmietanę i zmiksować. Wykonanie: Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Ja dodatkowo posypałam wierzch okruchami ciasta (które ciężko zdobyć, ponieważ upieczone blaty są równe, rosną bez górki; ścięłam z nich

Kubki smaku
Cytrynowa tarta bez pieczenia 820

podzielacie ten mój entuzjazm, gdyż wybraliście ją w akcji „Gotowanie za głosowanie”. W dodatku ciasto nie jest skomplikowane, a jedyna przeszkoda to czas, jaki trzeba odczekać zanim krem stężeje. Muszę przyznać, że jest on uzależniający, gdyż wyjadałam go już prosto z rondelka w trakcie przygotowań, a w połączeniu z herbatnikowym spodem tworzy ciasto idealne i na pewno nie poprzestaniecie(...)więc zostawiam Was z ciastem na osłodę, a po nowe przepisy zapraszam około poniedziałku. Tymczasem ja zamierzam wypocząć:) Składniki: 3-4 cytryny – w zależności jak kwaśne lubicie 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki Pół szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml gorącej wody  250 g herbatników digestive 200 g masła Przygotowanie: Cytryny sparzyć, umyć dokładnie. Skórkę

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania