schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Wrapy z kurczakiem Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Zupa krem cebulowa Na słodko Faworki z ciasta francuskiego Owocowy deser z nasionami chia FIT kulki owsiane z daktylami i orzechami Wściekła szarlotka Babci Zosi Galaretka
Kuchnia Bazyliiwspaniały smak – jednak zupy z pieczonych warzyw są bardziej aromatyczne. Swoją zupę podałam z domowymi grzankami . Zobaczcie też: Zupa krem cebulowa Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Zupa krem z cukinii Przepis na zupę krem z batatów i papryki Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 średnie bataty 3 czerwone
Kuchnia Bazyliiznam chyba nikogo, kto nie jadłby tego kremu przynajmniej raz w swoim życiu. U nas dzisiaj klasyczna zupa krem, podana z mozzarellą i miętą. Zapraszamy :-) Zupa krem pomidorowy z mozzarellą i miętą SKŁADNIKI : 1 puszka pomidorów w całości (lub około 800 g świeżych) 200 ml soku pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól i pieprz(...)kulki) listki świeżej mięty do podania PRZYGOTOWANIE : Czosnek obieramy i siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i podsmażamy, dodajemy pomidory i sok pomidorowy, całość dusimy 15 minut po czym blendujemy pomidory do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem - zagotowujemy. Krem podajemy z kąskami mozzarelli i świeżym listkiem mięty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikalafiora, można też używać octu jabłkowego, soku z cytryny. Dodawałam je sama. Na podwieczorek zawsze była zupa krem, co wydawało mi się nieco monotonne. Niektóre zupy były OK (pomidorowa, krem z buraka i dyniowo-paprykowa), inne mi niezbyt smakowały. Gdy sama robiłam post, zupy ratowały mi życie np. bulion warzywny z warzywnym "makaronem", krem z kalafiora, szpinaku, jabłek(...)buraka, dyni, papryki i pomidora, pomidorowa z ryżem z kalafiora i bazylią, czy gazpacho. Tutaj trochę zabrakło mi inwencji kucharza. Moja ogólna wątpliwość do diet pudełkowych to stosowanie plastikowych pojemników, które zakładam, że dużo osób wkłada do mikrofali. Sama nie mam i nie będę miała kuchenki mikrofalowej. Być może firmy cateringowe powinny rozważyć szklane pojemniki albo słoiki za kaucją
Cytryna&Co.zupa krem marchewkowo-pomidorowa Zupa krem marchewkowo-pomidorowa Składniki : 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki kaszy jaglanej kilka łyżek klarowanego masła lub oleju kokosowego 1,5l wywaru 1/2 kg marchwi puszka pomidorów przyprawy : kumin , carry , sól , pieprz , kurkuma Wykonanie : Kaszę dobrze wypłukać , zalać wodą (2 razy więcej wody(...)minut Po tym czasie dodać ugotowaną wcześniej kaszę , doprawić solą , pieprzem i kurkumą. Gotować kolejne 10 minut , po tym czasie wszystko dokładnie zmiksować blenderem tak by powstała zupa krem. Zupę nalewać na talerze i udekorować keksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Smacznego
Aromatyczne Podróżepieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Harira → Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim → Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową → Orientalna zupa krem pomidorowa z aromatyczną mleczną pianką → Zupa krem z batata z rozmarynem
Oryginalny smakskładniki odżywcze obiad, który możemy również zapakować na następny dzień do pracy. Poniżej zestawienie siedemnastu przepisów na zupy ;) Jakie są Wasze ulubione zupy? U mnie zdecydowanie króluje POMIDOROWA ;) Zupa krem z marchwi Zupa marchwianka Zupa pomidorowa Zupa krem z pomidorów z mozzarellą Zupa krem ze szpinaku Zupa grochowa Zalewajka Barszcz czerwony Rosół drobiowo - warzywny Zupa krem z buraków Zupa krem
Lena Gotujenadzieję, że stanie się on dla Was źródłem nieskończonych inspiracji dotyczących włoskiej kuchni. Lista potraw dodanych do akcji: Jeżeli przekręciłam Wasz nick lub nazwę bloga, dajcie mi znać. Śniadania: Pomidorowa frittata - Josia z bloga Kuchnia JosiPolenta z jajkiem sadzonym - przepis z bloga Red and Pale Słone wypieki: Focaccia - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Focaccia z pomidorami, olliwkami(...)Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Krem z pieczonych pomidorów - Monika Olczak z bloga Cynamon & ChilliPomidorowy krem z bazylią i mozzarellą - przepis z bloga Rodzinka od kuchni Ribollita - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Zupa pomidorowa rodem z Toskanii (Pappa al pomodoro) - Kasia J z bloga Pełny talerz Makarony: Bucatini all'Amatriciana - Kasia
Chilli Czosnek i OliwaBardzo aromatyczna zupa krem pomidorowa, a to za sprawą dużej ilości warzyw i ziół. Świeża bazylia i oregano są doskonałym dodatkiem do pomidorów. Do jej przygotowania wykorzystałam bazylię i oregano wprost z mojego ogródka. SKŁADNIKI 1,5 kg pomidorów 1 korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 2 marchewki 2 czerwone papryki 3 liście laurowe 3 ząbki czosnku 2 pełne garście liści(...)czym dodać umyte liście bazylii i oregano. Gotować nadal do miękkości wszystkich warzyw. Wyciągnąć z garnka liście laurowe, po czym zblendować wszystkie warzywa na jednolity krem (najlepiej blenderem ręcznym). Następnie dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą i pieprzem do smaku. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Zupę nalewać do talerzy lub misek i udekorować natką pietruszki
Passions hobbies lifeSławna sałatka Kardashianki, kurczak na winie Elizabeth Taylor, pulpety Jessicy Alby, pomidorowy krem prosto z Ulicy Sezamkowej i bakłażan pod parmezanem Franka Sinatry – tak wygląda nasze menu na ten tydzień. Choć przepisy pochodzą od gwiazd i celebrytów – wybraliśmy je tak, by tradycyjnie były proste, zdrowe i łatwe do zrobienia! Menu na ten tydzień jest mocno zwariowane(...)wszystkie, oprócz kurczaka, można zrobić w maksymalnie pół godziny. Gotowanie było wiec łatwe i przyjemne. Jak my gotowaliśmy? Najpierw zrobiliśmy ponad litr solidnego sosu pomidorowego, który potem wykorzystaliśmy w przepisie na zupę krem z ravioli oraz do bakłażana pod parmezanem. Podczas gdy sos wolno się gotował – potrzebuje około 20-30 minut – obsmażyliśmy bakłażany i formowaliśmy wołowe kuleczki, które
Niedzielny kucharzryżem basmati. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu chyba, że zechcemy krem przygotować z pieczonych pomidorów, to wtedy dojdzie jeszcze pieczenie, obieranie i krojenie. U mnie krem powstał z krojonych pomidorów z puszki, przecieru pomidorowego i koncentratu pomidorowego. Wersja z gotowych produktów jest również bardzo smaczna, lekkostrawna i pożywna. Składniki: 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry (400 ml) 1 opakowanie(...)ugotowanego ryżu i rozdrobnione listki bazylii. Wszystko zagotować i jeszcze raz rozdrobnić blenderem, ewentualnie dodać odrobinę gorącej wody jeśli krem jest zbyt gęsty. Przyprawić pieprzem i solą do smaku. Krem pomidorowy podawać z ugotowanym ryżem i listkami bazylii oraz z niewielką ilością śmietany. PS. Przepis dodany do akcji na stronie: http://www.zostanszefemkuchni.pl
Kuchcik gotujeKażda łyżka tej zupy to dawka zaklętego w pomidorowym kremie lata i słońca. A wszystko zrobione z trzech składników i kilku przypraw. Tajemnica smakowitości tkwi w sposobie gotowania. Czas przygotowywania : 5 minut Czas gotowania: minimum pół godziny, najlepiej godzina Liczba porcji : 2 Pewnie wielu z Was powie, że najlepszą zupę pomidorową robi mama/babcia i wierzymy Wam na słowo. Ale wierzcie(...)też nam, że to co kryje się pod skromną nazwą „pomidorowa po prowansalsku” to rzecz wyjątkowa, aromatyczny, zawiesisty i delikatny krem z pomidorów. Duża w tym zasługa… czosnku. „A la provencale” generalnie oznacza gotowanie z dużą ilością czosnku. Ale bez obaw, to nie jest czosnkowa zupa. Czosnek w procesie długiego i powolnego gotowania ulega karmelizacji, traci ostrość, staje się bardziej
Niedzielny kucharzBardzo ciekawa, chociaż dość nietypowa zupa pomidorowa. Łączy delikatny smak i chrupkość krewetek z kremową kwaskowatością aksamitnego kremu pomidorowego z lekkim anyżkowym akcentem oraz przepięknym, wyrazistym kolorem, podkreślonym kontrastem siekanego koperku. Zupa może być serwowana na uroczyste przyjęcia, ponieważ niezwykle elegancko się prezentuje. Najlepsza serwowana w małych porcjach, żeby pozostawiała lekki niedosyt. Przepis do obowiązkowego przetestowania polecam fanom krewetek(...)łyżki oliwy do smażenia Zupa krem: 0,5 l bulionu (koniecznie warzywnego!) może być z kostki 1 bulwa kopru włoskiego 1 duża łagodna cebula lub kawałek białej części pora 2 marchewki 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g krojonych pomidorów świeżych (bez skórki i nasion) lub z puszki 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 4-5 gałązek koperku zielonego
Kuchnia PrezydentowejZapraszam na jajka z kremem pomidorowym. Są smaczne bardzo szybkie w przygotowaniu a dodatkowo krem ma idealną konsystencje aby nakładać go za pomocą worka cukierniczego. Czytaj więcej
Pychotkaaazupy pomidorowej, która swym smakiem, w wyrafinowany sposób pobudziła moje kubki smakowe.Do tej pory zupa pomidorowa, nie kojarzyła mi się z jakimiś ekscytacjami kulinarnymi. Zawsze była to po prostu zwykła pomidorówka wzbogacona co najwyżej o makaron lub ryż. Ta jednak zupa, a właściwie gęsty krem, krył w sobie coś wiecej niż tylko smak pomidorów, a mianowicie wzbogacony był o lekko(...)puszki wraz z zalewą, przecier pomidorowy, marchewkę pokrojoną w plastry, kostki rosołowe i dolewamy 1.5 litra wrzącej wody. Gotujemy około 30 minut na średnim ogniu. Jeśli po tym czasie marchewka nie będzie wystarczająco miękka, gotujemy jeszcze parę dodatkowych minut. Zdejmujemy garnek z ognia, i przy pomocy malaksera ręcznego miskujemy zupę na krem. Jeśli uznamy, że konsystencja nie jest
W mojej holenderskiej kuchni