krem orzechowy - 3406 przepisów (strona:71/228)

BANANOWE CIASTO wegańskie i bezglutenowe 154

Kruche kukurydziane ciasto, karmel orzechowo-daktylowy, banany , waniliowy krem budyniowy i migdały – właśnie tak przedstawia się dzisiejszy przepis Inspirowałam się ciastem banoffee, jednak tak naprawdę tylko banany zostały na swoim miejscu Udało mi się stworzyć ciasto wegańskie, bezglutenowe i bez cukru! Po przekrojeniu świetnie się prezentuje, widzimy kilka pysznych tekstur. Banany , jak i inne produkty pochodzą z Zielonego Sklepu(...)banan 1,5 szklanki mąki kukurydzianej (180 g) 1/3 szklanki oleju (50 ml) 1 łyżeczka syropu daktylowego lub syropu z agawy/klonowego Karmel: 100 g masła orzechowego (kremowe) 4 łyżki syropu daktylowego Krem: 400 ml mleka roślinnego 1 budyń waniliowy (bezglutenowy) 120 g manny kokosowej (musu kokosowego) 2 łyżki erytrolu lub innego słodzika Dodatkowo: 2 banany płatki migdałowe do posypania Sposób

Via Gusto
ciasto góra lodowa z orzechami 115

Przekładamy do formy (ok.22x32cm. wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 25 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. *Biszkopt możemy nasączyć. składniki na warstwę orzechową: 250 g orzechów włoskich 5 białek 200 g cukru 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Orzechy siekamy. Białka ubijamy(...)dodajemy kakao. Polewami na przemian polewamy ciasto. *biszkopt możemy nasączyć mocnym naparem kawy wymieszanym np. ze spirytusem do smaku wykonanie ciasta: Na biszkopcie rozsmarowujemy ok. 1/2 część kremu budyniowego. Układamy ciasto orzechowe, które smarujemy pozostałym kremem. Na kremie układamy przekrojone na pół biszkopty (przecięciem do dołu). Wierzch polewamy na przemian polewą jasną i ciemną

Domowy Smak Jedzenia
Wegańska babka orzechowa 25

tacy, którzy nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych bez babki. Prosta i pyszna wegańska babka orzechowa oblana lukrem lub czekoladą. Polecam! Składniki (na formę na babkę z kominkiem): 1 szklanka (240 ml) zmielonych orzechów laskowych 1 1/2 szklanki (360 ml) mąki pszennej 1/3 szklanki (80 ml) brązowego cukru 1/2 szklanki (120 ml) posiekanych orzechów laskowych (lub innych) 3/4 szklanki(...)już wcześniej sprawdzać patyczkiem, czy nie jest surowa). Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy do ostudzenia. Podajemy posypaną cukrem pudrem lub polaną polewą czekoladową. Polecam również babkę cynamonową , tort orzechowy z kremem wiśniowym , tort z kremem z suszonych śliwek . Smacznego • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza

Lamarida.pl
Tarta z budyniem i truskawkami na daktylowym spodzie 85

porcji (wyszło 12): 245 kcal B 6 g W 36 g T 8 g Składniki: spód ▸ 200 g daktyli bez pestek (namoczonych min. 3 godz) ▸ 2 łyżki masła orzechowego ▸ 2 łyżki kakao ciemnego ▸ 160 płatków jaglanych/owsianych ▸ 50 g nasion słonecznika  ▸ 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego masa ▸  2 budynie waniliowe ▸ 1 galaretka cytrynowa ▸ 750 ml mleka(...)masę budyniową układamy na stężały spód, wciskamy truskawki i posypujemy starą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia.  Zapraszam również po przepis na TARTĘ Z KREMEM O SMAKU MANGO I KOKOSA LINK  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

zdrowo i aktywnie
Tarta z budyniem i truskawkami na daktylowym spodzie 130

porcji (wyszło 12): 245 kcal B 6 g W 36 g T 8 g Składniki: spód ▸ 200 g daktyli bez pestek (namoczonych min. 3 godz) ▸ 2 łyżki masła orzechowego ▸ 2 łyżki kakao ciemnego ▸ 160 płatków jaglanych/owsianych ▸ 50 g nasion słonecznika  ▸ 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego masa ▸  2 budynie waniliowe ▸ 1 galaretka cytrynowa ▸ 750 ml mleka(...)masę budyniową układamy na stężały spód, wciskamy truskawki i posypujemy starą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia.  Zapraszam również po przepis na TARTĘ Z KREMEM O SMAKU MANGO I KOKOSA LINK  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ślimaczki drożdżowe z czekoladą i jabłkiem 74

100g mąki pełnoziarnistej 150g masła klarowanego rozpuszczonego 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 120 ml ciepłego mleka szczypta soli dodatkowo: krem czekoladowo – orzechowy do smarowania jabłka prażone Jak zrobić ślimaczki drożdżowe z czekoladą i jabłkami: Najpierw w ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Następnie zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Potem(...)hakiem. Potem miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy cienko kremem czekoladowym, potem prażonymi jabłkami, zwijamy w roladę. Potem ostrym nożem kroimy plastry rolady – powstałe ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia

Dorota Smakuje
Bostocki z chałki, słodkie pieczywo z migdałowym kremem 58

czerstwego pieczywa. Co to jest Frangipane? To bardzo łatwy w przygotowaniu nadzienie z migdałów, masła, jaj, cukru i mąki.  Jest to pasta o kremowej konsystencji i słodko orzechowym smaku. Kremem frangipane to słodkie migdałowe nadzienie do tart oraz dodatek do bostocków. Co to są bostocki? Bostock to klasyczny francuski wypiek śniadaniowy. Kromki czerstwego (lub nie) pieczywa typu broszka

Tajemnice Smaku
Ciasto orzechwo miodowe 52

ciasto idealne dla tych, których cierpią na nadmiar orzechów, a z tego co widziałam na facebooku takich osób jest mnóstwo. Mamy tutaj orzechy zapiekane na cieście miodowym, biszkopt orzechowy oraz krem z dodatkiem orzechów w sumie ponad pół kilograma orzechów w jednym cieście. Pyszne, efektowne i dzięki temu, że jest wysokie to bardzo podzielne w sam raz na zbliżające się(...)dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) . Jeden z placków pieczemy ok 15 minut w 180 st. C, na drugi przygotowujemy masę orzechową. Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich, grubo krojonych 2 łyżki miodu 1/2 szkl. cukru 100 g masła Na patelni lub w garnku z grubym dnem podgrzewamy masło, cukier, miód

Cynamonowe szczęście
Muffinki brownie z mąki jaglanej. 112

jestem nią całkowicie zauroczona! Jest fenomenalna! Te muffinki robiłam przed przyjazdem mojej siostry do nas na ferie. Krem od razu wzbudził jej zainteresowanie, bo myślała, że to znany krem czekoladowo orzechowy ze słoiczka ;) Kiedy z dużym apetytem zjadła muffinkę, stwierdziła z uśmiechem na ustach umorusanych czekoladą, że jest pyszna. Nam ta wersja muffinek brownie bardzo smakuje. Koniecznie spróbujcie! Składniki(...)suche składniki, w drugiej wymieszać ze sobą mokre, następnie wszystkie składniki ze sobą wymieszać za pomocą łyżki. Nakładać do papilotek. Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Krem czekoladowy: 70 g gorzkiej czekolady, 5-6 łyżeczek czubatych śmietany 18%, 4 łyżki cukru pudru Roztopić czekoladę, dodać do niej śmietanę, a następnie cukier. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek

Plate of Joy
Ciasto krówka z orzechami 230

masła 2 szkl mąki pszennej 2 łyżki miodu lipowego Miody Wileńskich 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy b/c 250 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 puszka masy orzechowej 400g (kajmak) orzechy włoskie ale-raj Przygotowanie: Ciasto miodowe:  Wszystkie składniki umieścić w misie z miksera dodać pokrojone(...)ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Ucierając dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem. Warstwy ciasta: placek miodowy 2/3 kremu budyniowego placek miodowy masa orzechowa placek miodowy 1/3 kremu budyniowego posiekane orzechy włoskie Ciasto włożyć do plastikowego pojemnika na ciasto lub owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki lub odłożyć w zimne miejsce na 1-2 dni. Ciasto

Ala piecze i gotuje
Słodka historia nutelli 108

jaka jest słodka historia nutelli. Może też nie każdy się nią zajada, ale zakładam, że każdy kiedyś jej próbował. Nutella jest dzisiaj jednym z najbardziej znanych i lubianych kremów orzechowo-czekoladowych na świecie. W czym tkwi jej sukces? Słodka historia nutelli Początki nutelli sięgają, uwaga II wojny światowej. Połączenie orzechów laskowych i czekolady nie zostało stworzone tylko dlatego(...)roku pojawił się Pietro Ferrero – Włoch, mistrz cukiernictwa. To on opracował przepis, w którym połączył kakao z orzechami, a następnie przerobił te składniki na łatwy do rozsmarowania krem. Początkowo nutella nosiła nazwę Piasta Gianduja. Pierwsza wersja dzisiejszej Nutelli nie miał z nią zbyt wiele wspólnego. Początkowo Ferrero wprowadził na rynek solidny blok czekolady z zatopionymi w niej orzechami. Dopiero

365 dni dookoła kuchni
Test blendera Happycall Axlerim 105

tego wyszło i czy w ogóle warto zainwestować w taki sprzęt. Co  możecie przygotować w blenderze wysokoobrotowym? mleka roślinne kruszony lód hummusy i pasty kanapkowe koktajle zupy kremy masła orzechowe mąki z ziaren i płatków lody i sorbety musy owocowe mielona kawa ciasto na naleśniki PARAMETRY TECHNICZNE Zanim przejdziemy do testów, parę słów na temat specyfikacji urządzenia. Pamiętajcie(...)się idealnie gładkim napojem. W blenderze możecie przygotowywać także bogate w błonnik soki owocowe, warzywne lub owocowo-warzywne. Całą gamę przepisów znajdziecie na Happycall  – link.   ZUPY KREMY Happycall posiada także automatyczny tryb do robienia zup. Nie musicie gotować warzyw – wystarczy wrzucić surowe kawałki do blendera i włączyć odpowiedni program, a obiad zrobi się sam. Ta opcja

Powiedz dietom nie
Mus z mango. 393

biszkoptu , wszytko zależy od tego jaki efekt chcemy osiągnąć. Innymi owocami , musami owocowymi i kremami, szczególnie tymi kwaskowymi jak np.: malina i oczywiście marakuje. Nie zapomnijmy też o różnych curdach, czyli np.: kremie cytrynowym. Doskonale pasuje też do różnych kremów czekoladowych . Kremu z białej czekolady, kremu truflowego lub po prostu do ubitego ganache . Robią wrażenie też niecodzienne połączenia smakowe takie(...)żelowaną porcją wina Prosecco lub innym szampanem. Ponad to jeszcze krem kokosowy … mniam. Od dawna wiadomo, że „nie jest dobre to co jest dobre, tylko to co lubimy jeść” Osobiście nie wyobrażam sobie łączenia mango z kremami mocno alkoholowymi, kremem kawowym lub kremem mocno orzechowym. Print Mus mango .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill

SmartBake.pl
Makowo-wiśniowa fantazja 71

Wykwintne i bardzo pyszne ciasto. Makowy wilgotny blat, warstwa wiśniowej frużeliny, biszkopty nasączone w kawie pomiędzy dwoma kremami . Całość komponuje się wyśmienicie i smakuje po ukrojeniu niczym najlepszy tort. Wykonanie nie jest jakieś mocno czasochłonne a smak wciągający! Bardzo polecam na różne okazje. Produkty do upieczenia kupicie w sklepie internetowym   Kuchnie Świata Blaszka o wym 25/30 cm lub podobna(...)waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem śmietankowy: 400 ml śmietanki kremówki 36% 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej   Krem czekoladowy: 25 dag sera mascarpone 20 dag kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella   Nasączenie ciasta: 50 ml likieru pomarańczowego cointreau 50 ml przegotowanej wody

Wanilia i Kardamon
Mus z mango. 31

biszkoptu , wszytko zależy od tego jaki efekt chcemy osiągnąć. Innymi owocami , musami owocowymi i kremami, szczególnie tymi kwaskowymi jak np.: malina i oczywiście marakuje. Nie zapomnijmy też o różnych curdach, czyli np.: kremie cytrynowym. Doskonale pasuje też do różnych kremów czekoladowych . Kremu z białej czekolady, kremu truflowego lub po prostu do ubitego ganache . Robią wrażenie też niecodzienne połączenia smakowe takie(...)żelowaną porcją wina Prosecco lub innym szampanem. Ponad to jeszcze krem kokosowy … mniam. Od dawna wiadomo, że „nie jest dobre to co jest dobre, tylko to co lubimy jeść” Osobiście nie wyobrażam sobie łączenia mango z kremami mocno alkoholowymi, kremem kawowym lub kremem mocno orzechowym. Print Mus mango #wprm-recipe-rating-8 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full

SmartBake.pl