porcji: Tort o średnicy 23 cm (ok. 10 kawałków) Składniki: Na biszkopt: 6 jajek Niepełna szkolna drobnego cukru do wypieków ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklani mąki ziemniaczanej Na krem: 400ml śmietany kremówki ½ opakowania mascarpone (ok 150g) 3 łyżki cukru pudru Ponadto: Świeże owoce Intensywna herbata ( u nas smak owocowy - malinowa) Przygotowanie biszkoptu: białka z 6 jajek oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy(...)ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemię z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Przygotowanie kremu: śmietanę kremówkę umieszczamy w misce miksera i ubijamy pod koniec dodając mascarpone i cukier. Próbujemy i dosładzamy według preferencji. Zaparzamy silną herbatę.Ostygnięty biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Układamy blat na paterze, polewamy herbatą, nakładamy
Kolizje Smakówwizualne ale również smakowe. Polecam :) ok 24-26 podłużnych biszkoptów 1,5 szkl wiśni bez pestek z kompotu szkl mleka słodkie kakao do oprószenia ciasta Krem: 700 ml śmietanki 30% 250 ml mascarpone 150 g białej czekolady 3 łyżki cukru pudru Krem: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na puch, dodać serek mascarpone
Smakołyki Asi160g drobnego cukru Poncz: 100ml słodzonej herbaty malinowej Chrupka pistacjowa: 50g zielonych pistacji 40g drobnego cukru 20g płatków kukurydzianych 75g białej czekolady Krem pistacjowy: 250g mascarpone 100g pasty pistacjowej 200ml śmietanki 36% 30g cukru pudru (2 łyżki) Galaretka malinowa: 1 puszka malin w syropie 1 galaretka malinowa Tynk: 50ml mleka(...)Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia, a następnie przy pomocy formy lub nawet talerzyka o podobnej średnicy wycinamy idealny okrąg. Resztę chrupki możemy przeznaczyć do dekoracji tortu. Krem pistacjowy: Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera i ubijamy na gęsty krem. Dzielimy "mniej więcej" na 3 części, przy czym jedną ponownie rozdzielamy na pół, tak by posmarować odrobiną wierzch chrupki, a resztę dać
Kuchnia w czekoladzieodstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na 2 h do mocniejszego zgęstnienia.KREM CAPPUCCINO:Żółtka ubij na parze (ustawiając garnek z niewielką ilością wody, a na nim miskę aluminiową z żółtkami, tak, aby nie dotykała wrzącej wody) z cukrem pudrem na puszystą masę.Mascarpone króciutko zmiksuj w osobnej misce i wlej do niego ubite żółtka, nie przerywając miksowania
Słodko-Słony Świat Ilonycukru , łyżeczka proszku do pieczenia * biszkopt ciemny - 3 jajka, 3/4 szklanki mą ki pszennej, 1/3 szklanki kak ao, pół szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia * 500ml śmietany kremówki * 250g mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * dżem morelowy * szklanka wrzątku * sok z połowy cytryny * 3 łyżki cukru * czekoladowe ozdoby do dekoracji * ganache : 100ml śmietany kremówki, 2 00g gorzkiej(...)kratce. Podobnie przygotować ciemny biszkopt. Każdy przekroić na 3 blaty. W rzątek wymieszać z cukrem i s okiem z cytryny. Namaczać biszkopty. Każdy przekładać dżemem i kremem z kremówki i mascarpone z cukrem pudrem. Na zmianę jasny i ciemny blat. Cały tort pokryć kremem i odłożyć na godzinę do lodówki. Przygotować polewę, przestud zić i oblać boki. Ciasto schło dzić
Magiczne Życie Martyrurek. Potrzebne będą: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego owoce do dekoracji (u mnie maliny) 1 białko gruby cukier (u mnie brązowy) Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 śmietan Fix (opcjonalnie – warto dodać jeśli planujemy dłużej przechowywać nadziane rurki, nie trzeba jeśli będą podane krótko(...)kremu. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Jeśli planujemy dłużej przechowywać nadziane rurki warto dodać Śmietan Fix, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Krem przykrywamy i chowamy do lodówki. Po upieczeniu delikatnie ściągamy rurki z papierowych stożków. Jeśli chcemy, żeby były jeszcze bardziej chrupiące można je dodatkowo podpiec bez papierowych stożków
CiastkozercySkładniki: 3 blaty bezowe o śr 20 cm: 6 białek 30 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Szczypta soli Krem: 1 tabliczka gorzkiej czekolady ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki mascarpone 2 wafelki mleczne Lusette 1 wafelek czekoladowy Lusette Sposób przygotowania: Beza: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając(...)dodaję połamaną gorzką czekoladę, czekam chwilę, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Studzę. Wkładam do lodówki. Następnego dnia do masy czekoladowej, dodaję mascarpone i miksuję na gęsty krem , wafelki kruszę dodaję do masy, mieszam delikatnie łyżką. Kremem przekładam krążki bezowe. Schładzam torcik w lodówce. Słodkich wypieków! Wpis dodaję do akcji konkursowej na Durszlaku, trzymajcie
Wanilia i Kardamoncukier – ok. 50 g * mleko – 170 ml * mąka pszenna – 18 g * mąka ziemniaczana – 18 g * serek mascarpone – 250 g * prażynki do tortów – ok. 0,5 szkl KREM KOKOSOWY: * mleko kokosowe – 250 ml * żółtko – 1 szt * małe jajko – 1 szt * cukier – 100 g * maka pszenna – 1,5 łyżki * mąka ziemniaczana(...)masę dodajemy do mleka wymieszanego z likierem i miksujemy na gładko. Stawiamy na ogień i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, a ż krem uzyska konsystencje budyniu. Zdejmujemy, narywamy folią, studzimy całkowicie. Serek mascarpone miksujemy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy całkowicie wystudzony krem – wszystko razem miksujemy na gładki krem. KREM KOKOSOWY: Odkładamy 1/4 mleka kokosowego, resztę podgrzewamy
Ostra na Słodkogościom bardzo smakowała :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl mąki 2 łyżki kakao 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Krem: 250 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone ananas z puszki cukier puder Przygotowanie: Biszkopt: Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, zmiksować. Dodać kakao, mąkę, proszek do pieczenia i ocet, delikatnie(...)przełożyć na ścierkę posypaną cukrem, papierem do góry. Papier delikatnie ściągnąć. Z pomocą ścierki delikatnie zwinąć biszkopt wzdłuż dłuższego boku. Tak zwinięty biszkopt zostawić do wystygnięcia.* Krem: Kremówkę z cukrem pudrem ubić, dodać mascarpone, miksować do połączenia składników. Na koniec dodać ananasa i wymieszać. Przełożenie: Wystudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem. Zwinąć. Polać domowej roboty polewą czekoladową i ozdobić
Motylkowa Kuchniamascarpone 3 duże jajka ¾ szklanki mleka 3,2% ¾ szklanki cukru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku 2 łyżki likieru amaretto 3 łyżki mąki pszennej Krem śmietankowy z amaretto: 400 ml śmietany kremówki 150 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru amaretto Ciemne kakao do oprószenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód: Ciasteczka przekładamy do malaksera, mielimy na pył, można również(...)napowietrzać masy serowej. Masę serową przelać na schłodzony miasteczkowy spód i piec 50 minut w temp 170*c. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem z amaretto: Dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przekładamy do miski wlewamy amaretto, wsypujemy cukier i całość miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Gotowy krem wyłożyć na zimny upieczony sernik, wyrównać i posypać grubo przez sitko
Wanilia i Kardamonpudru zamiast drobnego cukru do wypieków i pewnie dlatego masa wyszła lejąca. Jednak taka forma mi odpowiadała. Okrągłe, płaskie bezy idealnie się nadawały do nałożenia na nie kremu z bitej śmietany i mascarpone. Wszystkim bardzo smakowały :) Bezy a'la Pavlova z bitą śmietaną i owocami Składniki na bezy: 5 białek (jajka średniej wielkości) szczypta soli 240 gram cukru pudru(...)owocami Moje bezy były bardzo chrupiące z wierzchu a w środku lekko ciągnące. Gdy bezy się piekły zrobiłam do nich krem. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem z dodatkiem cukru pudru. Gdy śmietana jest sztywna dodajemy serek mascarpone i bardzo krótko ubijamy do połączenia składników. Wystudzone bezy (większe) odwracamy do góry dnem i nakładamy krem a na to niewielką ilość pokrojonych
Pyza i Surówkadrugie już podczas imprezy urodzinowej w niekorzystnym świetlne. Zapraszam;) Składniki: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżka octu łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 czekolady gorzkie 500 g serka mascarpone 500 ml kremówki 36% słoiczek powideł śliwkowych Do nasączenia: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Do otynkowania: 2 gorzkie czekolady, każda po 100 g 100 g śmietany(...)minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kremówkę wraz z serkiem mascarpone umieścić w misce miksera i miksować do czasu, aż krem będzie gęsty i jednolity (uważać aby, nie przepić kremu). Gotowy krem wymieszać z wiórkami czekoladowymi, w razie potrzeby dodać cukier puder, wymieszać. Nasączenie
Krakowskie smaki Anijagodami od Manufaktury Wielkopolskiej: Ciasto parzone: 125 g masła 1 szklanka zimnej wody 1 szklanka mąki pszennej typ 500 4 jajka Szczypta soli Krem: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 2 pełne łyżki sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 /2 łyżeczki pasty waniliowej 1 słoiczek jagody leśnej od Manufaktura Wielkoposka Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ptysie: Do garnka wlewamy(...)ptysie urosną duże. Nagrzewamy piekarnik do 200*c na grzaniu góra- dół . Pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu dzielimy je na pół. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w naczyniu i ubić mikserem na gęsty krem, dodać pod koniec pastę waniliową do smaku i ponownie zmiksować. Kremem przełożyć ptysie
Wanilia i Kardamonzimno - w salaterkach lub kieliszkach. Jako dodatek zawsze idealnie sprawdzi się śmietanka - zarówno tradycyjna słodka śmietanka 30%, jak i wegańskie śmietanki roślinne. Kisiel możemy podać także z dodatkiem kremu z serka mascarpone lub serka śniadaniowego. Przed podaniem kisiel można także posypać np. świeżymi malinami, które idealnie pasują do żurawiny, płatkami migdałowymi, pistacjami lub wiórkami kokosowymi. Skąd pochodzi kisiel z żurawiny
Korniszonkizimno - w salaterkach lub kieliszkach. Jako dodatek zawsze idealnie sprawdzi się śmietanka - zarówno tradycyjna słodka śmietanka 30%, jak i wegańskie śmietanki roślinne. Kisiel możemy podać także z dodatkiem kremu z serka mascarpone lub serka śniadaniowego. Przed podaniem kisiel można także posypać np. świeżymi malinami, które idealnie pasują do żurawiny, płatkami migdałowymi, pistacjami lub wiórkami kokosowymi. Skąd pochodzi kisiel z żurawiny
Gotujemy i jemy