Można obniżyć temp. do 120*C tak by góra nam się nie przyrumieniła. Ja nie zmieniałam temperatury ale to wszystko zależne jest od piekarnika. Pod koniec pieczenia sprawdzić czy krem jest już gotowy. Środkowa część powinna być lekko galaretowata.Sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić w temperaturze pokojowej.Wstawić do lodówki na co najmniej 12h. Na drugi dzień wyjąć sernik(...)lodówki , usunąć obręcz tortownicy i delikatnie przełożyć na paterę. Powierzchnię kremu delikatnie posypać cukrem trzcinowym lub zwykłym i skarmelizować przy pomocy palnika.N drugi dzień gdy warstwa kremu zmięknie można czynność powtórzyć, wówczas lekko osuszyć warstwę kremu ręcznikiem papierowym , posypać delikatnie cukrem i jeszcze raz skarmelizować. Smacznego
Smaczne Zdrowedorosła cześć rodziny ma się już całkiem niezłe to na osłodę tych przykrych dni, które na szczęście są już za nami, jest coś słodkiego. Przepyszna tarta z moim ulubionym kremem patisserie i żurawinami. Gorąco polecam :-) Tarta z kremem patisserie i żurawinami kruche ciasto: 250 g mąki 100 g masła 5 łyżek cieplej wody 1 łyżka cukru 1 mały cukier waniliowy(...)zgnieciony wcześniej arkusz papieru do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić. Krem patisserie 300 ml mleka 4 żółtka 70 g cukru 35 g mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii 10 g masła ponad to 400 g świeżej żurawiny 20 g cukru 1 łyżka
Przysmaki Karolkimogłam nie zrobić tego tortu, smaki idealne dla mojego syna. On uwielbia kremy na bazie kremówki i mascarpone, a tu jeszcze Jego ulubiona czekolada. Szukałam czegoś ze świeżymi malinami i na stronie Moje Wypieki znalazłam ten przepis. Postanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocenić, bo smak......niebo w ......:)Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego(...)startej na tarce o grubych oczkach garść malin kilka listków świeżej mięty Wykonanie: Jeden z przekrojonych blatów układamy na paterze, nasączamy połową szklanki herbaty. Wykładamy na blat 1/3 częścią kremu, na który układamy maliny, jedna obok drugiej, na maliny wykładamy kolejną porcję kremu, przykrywamy drugim blatem, który nasączamy resztą herbaty, wykładamy ostatnią część kremu. Na wierzch układamy na około maliny
Blondynka Gotujezrobić parę fotek i już go nie było :) ale smak porzeczkowy okazał się niepowtarzalny... znów moja konfitura spełniła swoje zadanie :) Mężuś oczywiście był zachwycony zarówno smakiem, jak i puszystością kremu, a dzieci słysząc jego zachwyty ochrzciły tort "Puszkiem" :) Córcia (2,5 letnia) zapytana, czy jej smakował, odpowiedziała: "Mniam i pyśny", a syn, który raczej na moje domowe wypieki nie jest(...)rzeczywiście to działa :) Działa, tzn. biszkopt nie opada :) ...jeśli jednak macie obiekcje, to nie musicie tego robić :) Biszkopt studzimy w otwartym piekarniku na kratce, po czym dzielimy na części.Krem porzeczkowy: Składniki:600 ml śmietanki 30%,400 g serka waniliowego,250 ml konfitury porzeczkowej lub porzeczki z kompotu,2 galaretki porzeczkowe (rozpuszczamy w szklane 1 wody)2 łyżki cukru pudru
Delicious Titbitsbulionem i wyciśniętym sokiem dodać podsmażone warzywa i zagotować przez 10 minut z przykryciem. Po tym czasie zupę należy rozdrobnić blenderem na najmniejszych obrotach do momentu otrzymania aksamitnego kremu. Pestki dyni i płatki migdałów uprażyć na patelni bez tłuszczu przez 5 minut. Przełożyć krem do głębokich talerzy, udekorować kleksem z kwaśnej 18% gęstej śmietany oraz prażonymi pestkami dyni i migdałami(...)uzyskania odpowiedniej miękkości. Końcowa obróbka termiczna oraz mechaniczne rozdrabnianie blenderem, w pewnym stopniu, pozbawiają potrawę pokarmowo ważnych witamin i składników mineralnych. Jednak mimo tego, wartość odżywcza, smak i aromat kremu dyniowego pozostaje na bardzo wysokim poziomie
Pij soki wyciskanesię za kupno dyni, gdyż już pojawiają się piękne okazy patrzące i mówiące do mnie "bierz mnie i zrób ze mnie coś dobrego". I owszem, taki mam plan! Zupa-krem, ciasteczka, ciasta, desery, tarty, wszystko zrobię! A już jutro moja kochana Laura ma pierwsze urodzinki i pojawią się wyniki rekrutacji na dietetykę, więc trzymajcie kciuki z całej siły, proszę. Dzisiaj(...)masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i staramy się równomiernie wyłożyć nim boki i dno formy. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut, aż lekko się zarumieni. Studzimy. Składniki na krem: - 250g serka mascarpone - 100g białej czekolady Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, chwilę studzimy i łączymy wraz z serkiem mascarpone. Masę łączymy do momentu, aż stworzą jednolitą konststencję. Otrzymany krem
Be Fit Be Stronglitra mleka) 50 g czekolady mlecznej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z galaretką: 1 szklanka malin (ja użyłam mrożonych) 1 granat 2 galaretki malinowe 500 ml wody Krem chałwowy: 2 budynie waniliowe po 40g (na ½ litra mleka) 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 200 g margaryny maślanej 100 g chałwy waniliowej 100 g chałwy waniliowo-kakaowej Dodatkowo(...)upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Masa z galaretką: Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Dodajemy maliny i granat. Odstawiamy do stężenia. Krem chałwowy: W 1 szklance rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Wlewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy. Przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy. Margarynę ucieramy na puch i stopniowo dodajemy
VioletoweKucharzeniełyżki soku z cytryny 100 g margaryny maślanej 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dokładnie łączymy. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Musimy pilnować aby krem się nie przypalił. Ciągle mieszamy. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia kremu (około 25 minut). Przekładamy do słoika. Krem powinno się przetrzeć przez sito jednakże ja lubię w nim czuć drobinki pomarańczy
VioletoweKucharzeniepieczenia lub grochem/fasolą.Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty.KREM CYTRYNOWY:* sok z 3 cytryn* sok z 1/2 pomarańczy ( w oryginale z grejpfruta )* 180 g masła* 320 g cukru pudru* 5 jajek* 10 g żelatyny ( w oryginale jest(...)namoczonej żelatyny dolewamy odrobinę wrzątku - rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy cytrynowej - dokładnie mieszamy.Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód.BEZA WŁOSKA:* 150 g cukru* 75 g białek* wodaBiałka lekko podbić z odrobiną cukru.Pozostały cukier zalać wodą
kolorowotorcikowoCiasto ciekawe. Przepis z Moje Wypieki z moją małą modyfikacją dotyczącą kremu, ja postanowiłam zrobić zwykły budyniowy i wyszło Pysznie! Przy okazji sprawdziłam jak wypadnie w pieczeniu olej słonecznikowy firmy Biooil - super. Dobra jakość oleju robi swoje. Biszkopt: 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru 80 ml oleju słonecznikowego (użyłam bardzo dobrej jakości(...)wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 - 40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt, studzimy i przeccinamy wzdłuż na dwa blaty. Krem budyniowy: budyń śmietankowy na 3/4 l gotujemy w 1/2 litrze mleka ( możemy budyń zrobić sami) 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła Dodatkowo: 1/3 słoika dżemy truskawkowego wiórka
Blondynka GotujePamiętam, gdy byłam dzieckiem nie mogłam się doczekać aż mama skończy smarować kromki ciasta kremem i posmaruje polewą. Raz w roku takie ciasto musi zagościć, a święta Bożego Narodzenia to najlepsza okazja ;) Chyba każdy z nas je jadł i tak samo lubi jak ja. SKŁADNIKI C iasto jasne : 3 jajka 0,5 szkl. cukru + 2 łyżki 1,5 szkl(...)jajka 0,5 szkl. cukru + 2 łyżki 1,5 szkl. mąki 1/4 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao olejek arakowy Krem: 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy sok z 1 cytryny 1 margaryna Dodatkowo: polewa czekoladowa perełki cukrowe WYKONANIE Ciasto: Oba ciasta robimy podobnie: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy
słodki bratekprezentuje się w przekroju i w smaku jak dla mnie idealne, nie za słodkie nie za kwaśne, takie w sam raz. Inspiracje zaczerpnęłam z bloga zcukrempudrem , zmieniłam tylko nieco krem. składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa galaretkowo-bananowa(...)gotować i rozpuścić żelatynę, odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać serek oraz startą czekoladę. Na koniec dodać zimną ale płynną żelatynę. Dokładnie zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na stężałą galaretkę. Ładnie wyrównać. Drugi blat biszkoptu ułożyć na wierzchu ciasta, delikatnie dociskając aby przykleił się do kremu. Na wierzchu nasączyć go 7 łyżkami herbaty. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować
Monia miesza i gotujeSKŁADNIKI CIASTO: 60 dag mąki 20 dag cukru 10 dag margaryny 10 dag płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1/2 proszku do pieczenia 2 jajka 11 łyżeczek mleka KREM: 1 margaryna 20 dag cukru pudru 1/2 l mleka 5 płaskich łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru 1 jajko zapach migdałowy Dodatkowo: polewa czekoladowa mocna herbata do nasączenia blatów WYKONANIE CIASTO: Mąkę(...)margarynę pokrojoną w kostki, oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy w formie wyłożonej pergaminem (23x38cm). Każdą część pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni. KREM: Mleko i cukier zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę, jajko oraz zapach. Blaty ciasta
słodki bratekzrobić swoje ulubione:). Przepis na 6 sztuk. Muffinki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/4 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju szczypta soli Krem: 300g śmietanki 30% 300g mascarpone 2 łyżki cukru pudru zielony barwnik spożywczy w płynie lub proszku cukrowe ozdoby 1. W osobnych miskach mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę, proszek(...)sztywną pianę. Dodajemy mascarpone i barwnik spożywczy w preferowanej ilości, nadal miksujemy do dokładnego połączenia składników. Jeśli uznamy, że kolor jest zbyt mało intensywny, możemy dodać więcej barwnika. Krem chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut. 3. Za pomocą szprycy z ozdobną końcówką lub rękawa cukierniczego wykładamy krem na każdą z babeczek formując kształt choinki: zaczynamy od dużych okręgów
Szefowa kuchniNiesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu czekoladowego i gotowe. Na pewno pozytywnie zaskoczymy nim wszystkich gości :) Składniki: 2 gotowe blaty ciasta francuskiego 1/2 słoiczka kremu czekoladowego (np. Nutella) 2 żółtka (do posmarowania) 1 łyżka mleka Na blacie ułożyć arkusz papieru(...)pieczenia. Na nim rozwinąć jeden blat ciasta francuskiego i posmarować go (dosyć cienko) kremem czekoladowym (fot.1) . Przykryć drugim blatem ciasta francuskiego. Dobrze docisnąć. Wyciąć kształt choinki, a następnie z obu stron (zostawiając odstęp na środku, imitujący trzon choinki) ponacinać poziome paski, mniej więcej o szerokości 3 cm (fot.2) . Tak przygotowaną choinkę delikatnie przełożyć na największą blaszkę z piekarnika
Świat Ciasta