Podniosłam swoją tarczę w postaci blachy do pieczenia i zbroję w postaci robota kuchennego (który bądź co bądź wygląda trochę jak machina wojenna) i wytoczyłam wojnę bezą, bezikom i tortom. Walka ta okazał się bardzo krótka i wielce nierówna bowiem dość szybko ją wygrałam. Kilka miesięcy temu nadszedł czas na trzecią bitwę. Tym razem przeciwnikiem miały być makaroniki. To spotkanie(...)uwiecznię ze szczegółami. Składniki: Na makaroniki: 3 białka* ¼ szklanka drobnego cukru 1 i ¾ szklanki cukru pudru (około 200g) 1 szklanka mielonych orzechów laskowych (około 100g) Na krem: 150g gorzkiej czekolady 100ml śmietany kremówki *ważne aby białka pochodziły od dobrej jakości jajek, bardzo często na jajka z dyskontów spożywczych bezy, czy makaroniki nie wychodzą Oddzielamy białka od jajek i zostawiamy
Kolizje SmakówCześć Dłużą chwilę zastanawiałam się, czy post z poniższym przepisem na ciasto czekoladowe publikować czy też nie. Po pierwsze dla tego, że ciasto nie do końca
blog.moje-pasje.infoPrzepis na tradycyjną nalewkę z wiśni wg receptury sprzed wojny Nalewki z letnich owoców to prawdziwy cud w kieliszku w czasie zimowych chłodów. Dobrze zrobiona nalewka
Korniszonkiskładniki na ciasto: 300 g mąki krupczatki 230 g cukru 3 jajka 250 ml oleju 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowy Smak JedzeniaPyszny sernik czekoladowo-kokosowy powinien zachwycić podniebienie nawet najbardziej wybrednego łakomczucha :) Bardzo pasuje do sezonowych owoców, dlatego polecam podawać go w ich towarzystwie. 1 kg mielonego
Mienta blogWitam Was serdecznie po długiej, długiej nieobecności. W grudniu ubiegłego roku uległam poważnemu wypadkowi, z którego skutkami wciąż się zmagam. Masa dodatkowych spraw na głowie, niekończące
moj przepis narobot, z nim to już w ogóle się nie przepracujecie. Ten jest średniej wielkości, z 5 jajek i upieczony w tortownicy 23 lub 25 centymetrowej nadaje się świetnie na tort, natomiast wykonany w większym naczyniu może być doskonałą bazą bardzo popularnego deseru, jakim jest biszkopt, na którym układamy dowolne owoce, a potem zalewamy je galaretką. Potrzebujecie: - 5 jajek(...)posypując drobną bułką tartą. Do takich celów można zrobić sobie domową słodką bułkę mieląc całkowicie wysuszone końcówki ciast typu babka, drożdżówka i podobne, byle były suchego typu, bez kremów, dżemów, owoców czy czekolady. Kończąc ubijanie jajek warto też już rozgrzewać piekarnik. Do 160 maksymalnie 170 stopni. Gotową masę biszkoptową wyłożyć i wyrównać powierzchnię. Po włożeniu do gorącego piekarnika nie otwierać
I tu będę miała takie teMak i pomarańcza - duet idealny.TORT MAKOWO-POMARAŃCZOWY/przepis własny; oprócz biszkoptu/biszkopt makowy (ŹRÓDŁO): 5 jajek1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki drobnego cukru2/3 szklanki
W kuchni Karmel-itkichorobami immunologicznymi. Pokochają ją zwolennicy zdrowego odżywiania i odkrywcy dobrego, naturalnego smaku. Jej słodkawy smak sprawia, że ciasta nie trzeba - lub tylko w bardzo małej ilości - słodzić. Ten tort można upiększyć dodając polewę i / lub ozdoby na wierzch. Taki był mój zamiar, ale przy asyście moich dzieci ciężko o piękna stylizację. W moich przepisach i zdjęciach nie chodzi(...)syropu daktylowego (można pominąć), 2 łyżeczki sody, 1 łyżka octu jabłkowego, 4 łyżki kakao lub karobu (jeśli dodajecie karob, możecie pominąć syrop; karob sam w sobie jest słodki). Krem: 250 g wiórek kokosowych, 200 ml wody lub mleka roślinnego, 100 ml syropu klonowego lub daktylowego, 4 łyżki kakao lub karobu. Dodatkowo do posmarowania biszkoptu: 150 ml dżemu malinowego, wiśniowego
Jeść, by żyć w zdrowiuDzisiaj proponuję Wam pyszny torcik oreo bez pieczenia. Inspirację znalazłam na blogu Gotuj z cukiereczkiem - jednak nie byłabym sobą, gdym nie wprowadziła swoich zmian do przepisu
Moje Kuchenne RewelacjePo kilkudniowym załamaniu pogody, typowym zresztą tegorocznego czerwca,nareszcie zagościło w moim mieście słońce. Wielka złocista gwiazda zawisła naniebie. Promienie paliły ramiona, ale delikatny wiatr jednocześnie
W kuchni Karmel-itkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Humanistka w kuchniMoja przygoda z batatami zaczęła się stosunkowo późno. Bo choć od ponad pięciu lat prowadzę tutejszą "kuchnię", to dopiero jakieś dwa i pół roku
W kuchni Karmel-itkimojprzepisna.pl | Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa Wiele prób i wiele ciast wyrzuconych do kosza, zanim powstał ten oto przepis. Dzięki pomocy Pani Zosi z grupy Proste i
moj przepis napropozycja na deser, który powstał z przypadku.Dnia pewnego postanowiłam upiec dakłas - czyli tort z bezowych blatów. Poległam - tak, ja blogerka - poległam. Bo przecież nie jestem żadnych guru, i mi też zdarzają się porażki kulinarne.Moje bezowe blaty choć wysuszyły się ładnie, za nic nie chciały odkleić się od blachy :/Załamałam ręce, i łzy stanęły w moich oczach. Ze złości, pocięłam(...)piekarnik i pozostawić bezę w uchylonym piekarniku, do ostygnięciaTruskawki umyć, pokroić w kosteczkę.Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno.Dodać mascarpone i cukier - ubijać, aż składniki się połączą.Do kremu dodać truskawki i wymieszać.Bezę pokruszyć.W tortownicy średnicy 24cm ułożyć warstwę bezy, formując niski rant. Następnie wyłożyć krem z truskawkami i przykryć warstwą bezy.Torcik schłodzić w zamrażarce przez
kolorowotorcikowo