jadam obiady bez mięsa. Co prawda raczej rzadko przygotowuję posiłki stricte wegańskie (choć i takie się zdarzają), ale mięso staram się trochę ograniczać. Szukam różnych alternatyw, często przygotowuję np. kotlety czy placki z warzyw (niektórymi przepisami dzieliłam się już na blogu), czasem robię zapiekanki czy inne tarty... Raczej nieczęsto sięgam po gotowe produkty dla wegan z dwóch powodów - po pierwsze
Z notatnika dietetykaProsto z piekarnika – wegetariańskie burgery z białej fasoli. Do kotletów dodałam również wędzone tofu i płatki owsiane, by lepiej się trzymały. Pieczone w piekarniku, więc roboty przy nich jest bardzo mało. Dodatki możecie wybrać własne, ja postawiłam na kiszone ogórki, pomidory i sos musztardowy. Zapraszam po przepis. Wegetariańskie burgery z białej fasoli Składniki ... Czytaj dalej Wegetariańskie burgery
Pink EnvelopeDzisiaj mają jednak znacznie więcej pomysłów na to, jak wykorzystać kaszę gryczaną, aby stanowiła ona element urozmaicający dietę oraz dostarczała cennych składników odżywczych całej rodzinie. Serwowana w formie kotletów, gryczanek, kaszotto czy sałatek ma wielu zwolenników, również wśród osób z nietolerancją glutenu. Kasza gryczana pozbawiona jest glutenu, dlatego stanowi ważny składnik pokarmowy dla tych, którzy są na dietach eliminacyjnych
codojedzeniaolej do smażenia *** Filety na kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki *** *** Pora myjemy, osuszamy, kroimy w półplasterki *** *** Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i mieszamy *** *** Mięso rozbijamy na cienkie kotlety i oprószamy solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną chilli *** *** Na każdy płat mięsa nakładamy po około dwie łyżki farszu porowo-kukurydzianego *** *** Mięso zwijamy w roladki *** *** Roladki obtaczamy w mące *** *** Po obtoczeniu
Blog z Apetytemszybką i pyszną surówkę obiadową z młodej kapusty, marchewki z dodatkiem majonezu i świeżego szczypiorku. Surówka z młodej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Surówka doskonale komponuje się z kotletami mięsnymi, pieczonym lub duszonym mięsem, a nawet z daniami rybnymi. Sprawdź jak zrobić surówkę z młodej kapusty do obiadu. Klasyczny, podstawowy przepis na surówkę z kapusty cukrowej
Moja Książka KucharskaSchab zapiekany pod beszamelem z serem żółtym to pyszne i niebanalne danie, które można podać na niedzielny obiad zamiast tradycyjnych kotletów schabowych. Jego przygotowanie nie trwa długo, a jest bardzo smaczne i ładnie się prezentuje na stole. Danie można przygotować wcześniej i tylko zapiec tuż przed podaniem. Schab podałam z pieczonymi ziemniakami surówką z kapusty. Składniki na schab zapiekany
e-PrzepisyKulinarnewarzyw należą do moich ulubionych dań obiadowych, szczególnie jeśli w ich składzie znajduje się cukinia. To warzywo, które jest bardzo uniwersalne. Można z niego przygotowywać placki podobne do ziemniaczanych, kotlety à la schabowy i różne pieczenie, czyli tzw. pasztety wegetariańskie. Świetnie zagęszcza różne sosy, więc sprawdza się np. w przygotowaniu domowego keczupu (link do wersji zdrowej i do wersji szybkiej
Weekendy w domu i ogrodzieKotlety mielone można przygotować na różne sposoby. Dzisiejsza moja propozycja to mielone z przepiórczym jajkiem w środku. Ciekawe i eleganckie danie obiadowe lub przekąska. My lubimy takiego kotlecika przekroić na pół i położyć na kanapki zamiast wędliny. Składniki: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 cebula * 1 jajko * bułka namoczona w mleku * 2 łyżki bułki tartej * przypraw do mięsa mielonego
Zrób to smacznieKotlety siekane z kurczakiem i dodatkiem młodej kapusty to świetny pomysł na przepyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Dodatek papryki konserwowej daje fajny smaczek. Wszyscy prosili o dokładkę :)! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1/4 główki młodej kapusty kilka kawałków papryki konserwowej 4 jajka 1 cebula ok 50-60 gram sera żółtego 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Blog kulinarny S9.PLSkładniki: 500 g mięsa mielonego z kurczaka 1/2 pęczka jarmużu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka ajvaru ostrego Podravka 2 łyżeczki vegety
czarrna od kuchniPyszny sos,szczególnie teraz kiedy mamy mokre lato i jest wysyp prawdziwków ,robi się to błyskawicznie i jest idealny na obiad do ziemniaków lub jako dodatek do kotleta
Swojskie jedzonkołyżce oleju. Do mięsa dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, zeszkloną cebulę i przyprawy. Wyrobić wszystko na gładką masę, wilgotnymi dłońmi podzielić mięso na 6 części. Uformować podłużne kotlety. Nabić każdy na patyczki do szaszłyków (lub tak jak u mnie na patyczki do suhi ;) ) i odstawić przynajmniej na 30 minut do lodówki. Składniki sosu wymieszać i odstawić do lodówki
Świat Domowej Kuchnimleka 1 szklanka rosołu lub bulionu domowego 3 łyżki oleju 1 łyżka klarowanego masła Sól i pieprz do smaku świeży koperek do posypania Przygotowanie: Plastry schabu rozbijamy na cienkie kotlety . delikatnie solimy i posypujemy pieprzem z jednej strony. Na każdym kładziemy po plastrze sera i posypujemy cienko pokrojonym porem oraz pokrojonymi na paski suszonymi pomidorami , zawijamy ciasno
Wanilia i Kardamonmarynatę . Połącz w misce jogurt, sok z cytryny, tymianek, papryki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i sól. Całość wymieszaj razem z miodem. Filety z kurczaka pokrój tak jak na kotlety, najlepiej, aby nie były ani zbyt grube, ani zbyt cienkie. Natrzyj mięso marynatą i odstaw do lodówki na kilka godzin. Wyjmij mięso z lodówki, a następnie grilluj je przez około
Rozdomowiona