kotlety - 13055 przepisów (strona:328/871)

Burgery 151

rostbef) 1 jajko bułki sezamowe sałata pomidor ogórek kiszony keczup, musztarda, majonez pieprz, sól Wołowinę zemleć na drobno, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić rękami. Uformować 4 kotlety.  Rozgrzać mocno patelnię grillową i grillować z obu stron do zarumienienia. Bułki przekroić na pół i również zgrillować na tej samej patelni wewnętrzne strony bułki. Na płaską część bułki(...)położyć łyżeczkę majonezu, ketchupu i odrobinę musztardy. Położyć liść sałaty, kotlet posmarowany ketchupem, cebulę, pomidora i plasterki ogórka kiszonego. T o wszystko przykryć wierzchem bułki również posmarowanym łyżeczką majonezu i ketchupu

Biały fartuszek
Schabowe czosnkowe 146

trzeba było długo namawiać. Trwało to chwilkę...może to ze względu na napięty harmonogram, może troszkę z jesiennej pogody, która wymuszała wylegiwanie się w pierzach :P  Składniki 2 kotlety schabowe (po 200 g) 20 g smalcu 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 300 g ziemniaków 200 ml słodkiej śmietany natka pietruszki 3 łyżki oleju(...)Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso solimy, oprószamy pieprzem. Ziemniaki obieramy, kroimy w julenkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Solimy. W tym samym czasie smażymy kotlety z obu stron, na rozgrzanym smalcu. Na pozostałym tłuszczu ze smażenia schabu, przygotowujemy sos. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na tłuszczu, dodajemy śmietanę i posiekaną natkę. Mieszamy. Mięso i ziemniaki przekładamy

R'n'G Kitchen
Kotlety z chleba czerstwego 131

gdzie pierwsze ukłony Są - jak odwieczne Chrystusa wyznanie:  "Bądź pochwalony!" Tęskno mi, Panie... Tym samym dziś przypomnę przepis moje j kochanej mamy, jak  prosto i szybko wykonać kotlety z  chleba z dnia za-wczorajszego , by nie zmarnować daru nieba - naszego polskiego chleba . Składniki: 10 kromek chleba 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej zielony(...)kroimy i dusimy na oleju. Wszystkie składniki (jajka, duszoną cebulę, obie mąki, koperek, sól i pieprz) dodajemy do namoczonego chleba i wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy chlebowej formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy na oleju na złoty kolor

Z notatnika
Kalafiorowe kotlety z kaszą jaglaną 303

Szybkie, proste a jakże smaczne kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej! Zawierają mnóstwo warzyw, a dodatek pesto z rukoli i żółtego sera nadaje bardziej wykwintnego smaku. Jeśli tego nie macie, można pominąć. Liczę, że polubicie te jaglane kotleciki! Kotleciki z kalafiora, kaszy jaglanej i pesto z rukoli około 25 małych kotletów Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 pietruszka 1 marchewka

Jaglusia
Potrawy na Wielkanoc 143

bekonowym Zakwas na żurek Zakwas pszenny na barszcz biały Zupa pomidorowa Pieczone mięsa i potrawy na ciepło: Biała kiełbasa pieczona w cydrze Pieczona pierś gęsi Dietetyczny pasztet z kurczaka Kotlety à la Pożarski (kotlety pożarskie) Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki

Codziennik Kuchenny
kotlety ziemniaczane z kalafiorem fioletowym i mozzarellą... 182

połączyć i rozdrobnić kalafior w trakcie wyrabiania, kalafior jest lepszy nie całkiem rozdrobniony wsypać bułkę tartą, obie mąki i dobrze wymieszać na mocno gorącym smalcu smażyć nie za grube kotlety na rumiano, odkładać na ręcznik papierowy kotlety są smaczne i można je podawać z sosami zimnymi lub na ciepło...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Idealna patelnia do Twojej kuchenki - wersja głęboka - Fiskars 207

rodzaju przypomnienie, gdyż wpadła mi w ręce głęboka wersja tej patelni.  Na wersję głęboką czekałam z utęsknieniem, gdyż idealnie nadaje się do przygotowywania makaronu z sosem czy smażenia kotletów. Upodobałam sobie smażenie kotletów/mięs na oleju kokosowym, który w połączeniu ze zbyt nisko umieszczonym pochłaniaczem pryska gdzie popadnie. Głęboka patelnia rozwiązała problem i wreszcie po smażeniu

Gotowanie i blogowanie
Kotlety mielone z quinoy i indyka z ziołami 195

Kolejne kotlety z quinoą, które ułatwiają życie, wystarczy zrobić większą ilość na zapas, część zamrozić i w razie braku czasu pół obiadu jest z głowy ;) Dziś quinoa rządzi razem z indykiem i świeżymi ziołami - rozmarynem, tymiankiem, majerankiem i szałwią.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 350 gram mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 mały ząbek(...)dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Quinoę mieszamy z mielonym mięsem, jajkiem i siekanymi ziołami doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę. Następnie mieszamy dokładnie formujemy kotlety i smażymy z obu stron na klarowanym maśle, a następnie jeszcze chwile dusimy z odrobina wody. Smacznego

Quinoa Raz!
Mizeria na słodko-kwaśno 405

kwaśno , gdzie ogórki starte są na dużych oczkach tarki. Tym, którzy nie znają mizerii na słodko-kwaśno naprawdę szczerze polecam spróbować. Komponuje się świetnie z ziemniakami i np. kotletami mielonymi albo rybą, a wykonanie nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych :-) Składniki: 3 długie świeże ogórki (długości około 25cm) 3 łyżki śmietany gęstej 12% 1 łyżeczka płaska soli 1 łyżka octu(...)octu, wymieszać i posmakować. Praktyczną radą przy przygotowywaniu mizerii jest to, by nie wlewać octu na łyżkę bezpośrednio nad ogórkami, ponieważ łatwo go przelać. Ja proponuję podać mizerię do kotletów mielonych z  TEGO  przepisu lub na przykład w piątek do paluszków rybnych z  TEGO  przepisu. Zachęcam do polubienia strony Anielska Kuchnia Ani na Facebooku

Anielska Kuchnia Ani
kotlety mielone z cząbrem... 217

bułkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć z mleka i dać do mielonego mięsa, wsypać tartej bułki, wszystko dobrze wyrobić ręką na kleistą masę na patelni rozgrzać porcję smalcu, smażyć kotlety mielone na rumiano, następnie pod przykryciem na małym ogniu dusić z 5 minut kotlety są pulchne, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pachnace kotlety z dyni 211

Kotlet to ulubiona forma jedzenia mego syna. Jak się okazuje mimo składanych deklaracji uległ ich smakowi i aromatowi. Jadł aż mu się uszy trzęsły choć twierdził, że "on dyni nie lubi". Każdy próbujący tego dania wydawał się mile zaskoczony. Tylko niestety zapach smażonego pozostał w mieszkaniu na długo. Pomysł pochodzi z bloga Wegan Nerd , zmodyfikowałam go lekko na sposób(...)wegański. Pachnace kotlety z dyni ok 700 g dyni (najlepiej mięsistej typu hokkaido lub piżmowa) 1-2 garści bułki tartej 1 cebula 2-3 pomidory suszone z oleju 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki garam masali 1/3 łyżeczki papryki 1 ząbek czosnku 1 łyżka startego parmezanu sól do smaku olej do smażenia Dynię przekrawamy na pół i pieczemy do miękkość

Dzieje kuchennej Wiewióry
Klasyczne burgery 173

musztardę z jogurtem, passatą pomidorową i czosnkiem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Mięso mieszamy z jajkiem, drobno posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i przyprawami. Formujemy 6 kotletów wielkościowo zbliżonych do bułek, które grillujemy. Pod koniec grillowania, na każdym kotlecie układamy ser, tak aby się roztopił. Upieczone bułki kroimy na pół i i grillujemy. Na bułce układamy warstwami

Kuchnia Bon Appetit
Roladki wołowe z przepisu babci 130

Czasami, a nawet coraz częściej lubimy powracać do smaków naszych korzeni. W połączeniu z kluskami...no masakra! <3 Któż byłby w stanie się oprzeć ? Składniki 4 szt kotletów wołowych z łopatki (po 200 g) musztarda sarepska 100 g słoniny 1 duży ogórek kiszony majeranek suszony mąka olej do smażenia 1 liść laurowy 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki(...)wody sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso rozbijamy tłuczkiem. Z jednej strony smarujemy musztardą, oprószamy majerankiem. Na skraj kotleta kładziemy słoninę i kawałek kiszonego ogórka. Całość zawijamy w roladki, oprószamy mąką, obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony. Do rondelka przekładamy mięso, zalewamy wodą (500 ml), dodajemy liść laurowy, posiekany czosnek i dusimy

R'n'G Kitchen
Schabowe roladki ze szpinakiem 163

garście szpinaku  5 łyżek sosu teriyaki  bułka tarta  ( do panierowania ) 2 jajka  5 łyżek mleka  Wykonanie  Plastry schabu rozbijam tłuczkiem , każdy kotlet  smaruje sosem teriyaki , przyprawiam solą , pieprzem , oraz rozgniecionym czosnkiem , jak mamy wszystkie nasze kotlety przyprawione to odstawiamy na całą noc do lodówki . Na następny dzień , wyjmuję mięso z lodówki i zaczynam

Mój Smak