kapusty można zrobić kotlety? Tak ! Z białej surowej...? Oczywiście :) Inspiracją była wizyta na blogu dolcevita... i przepis na Kulki Kofta... Ja różne dania robię z tego co mam :) Dlatego warto zajrzeć do oryginału :) Potrzebujemy kapustę 1/2 główki ~1kg, mąkę 5 łyżek, 2 jajka, sól i przyprawy :) Kapustę ucieramy na grubych oczkach, dodajemy jajko, przyprawy
chleba naszegoostra, papryka słodka, odrobina curry Przygotowanie: Do miski wrzucamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, świeżą posiekaną drobno bazylię, sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą. Wszystko razem mieszamy. Formujemy kotlety płaskie. Smażymy po około 1-1,5 minuty z każdej ze stron a następnie wkładamy do piekarnika na jakieś 7-8 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Pod koniec(...)wrzucamy przekrojone bułki na około 1 minuty żeby się nagrzały. Cebulę obieramy z łupinki, pomidor i sałatę myjemy. Następnie cebulę i pomidor kroimy w plasterki. Tak zrobione kotlety i bułki składamy: Dolną część bułki smarujemy musztardą, następnie kładziemy liść sałaty, cienkie plastry cebulki, mięso, plaster pomidora, następnie ketchup i górna część bułki :) Smacznego
Gotuj z Mąkąsię znalazło, a wyszła zdecydowanie taniej niż z niejednej restauracji. Składniki : (4 osoby) 4 duże bułki sałata masłowa 1-2 pomidory 1 cebula ser zółty w plastrach ogórek Kotlety: garść mięsa mielonego (u mnie wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko łyżka ketchupu 2 łyżki musztardy 1 czerstwa bułka sól, pieprz Sosy: musztarda ketchup majonez Nasz obiad(...)solą i pieprzem. Dodajemy cebulę z czosnkiem i rozmokłą bułkę i jajko Mieszamy powstałą masę. (Proponuję na chwilę odstawić do lodówki, by masa była nieco chłodna) Rozgrzewamy patelnię. Formujemy kotlety, układamy na patelni. Smażymy bez oleju na małym ogniu! Jeśli macie patelnię teflonową, uwierzcie mi - wyjdą. W międzyczasie rozkrawamy bułki. Robimy sosy: musztardowo - ketchupowy (ostrzejszy) i musztardowo-ketchupowo-majonezowy (łagodny
Justa próbuje gotowaćlubię wyrzucać ziemniaków, które zostały po obiedzie, więc trzeba je wykorzystać. Tym razem zrobiłam kotlety z ziemniaków z dodatkiem sera i pieczarek, które mi bardzo smakowały. Oczywiście można ugotować specjalnie ziemniaki lub zrobić z mniejszej ilości ziemniaków. Składniki: (13 sztuk) 800 g ugotowanych ziemniaków 100 g żółtego sera 8 średnich pieczarek 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Masa będzie trochę klejąca. Nabierać porcje łyżką, uformować kulkę i obtaczać w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej i trochę spłaszczyć, aby wyszły okrągłe kotlety. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z warzywami, surówką lub po prostu np. z ketchupem. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościsłone, co może nie wymagać użycia soli. Kilka łyżek sosu przekładamy od razu do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po dnie. Dopiero na nim będziemy układać roladki. Schab rozbijamy na kotlety, każdy z nich z dwóch stron doprawiamy solą i pieprzem Z jednej strony smarujemy kremowym serkiem i układamy na nim po plastrze wędliny oraz kawałku żółtego sera. U nas każdy(...)plasterek został pocięty na 3 części. Reszta sera zostanie wykorzystana później. Gotowe roladki układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym sosem, końcem kotleta do dna, aby nie rozwijały się w trakcie pieczenia. Muszą one także dość mocno przylegać do siebie, to także zapobiegnie rozwijaniu się. Na całość wylewamy resztę powstałego sosu i delikatnie odchylamy każdą roladkę, by mógł wpłynąć pomiędzy nie. Całość
Kuchnia od dwojgaFilety, jajko, bułkę tartą, koperek, sól, pieprz i 2 łyżki skórki z cytryny łączymy ze sobą w misce. Mieszamy ręką do momentu aż masa stanie się klejąca. Formujemy nieduże kotlety. 3. Na rozgrzanym oleju smażymy obtoczone w bułce i mące kotlety po około 4 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru
Szefowa kuchnifalse false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem rozcinamy w taki sposób, by powstały kieszonki. Mięso lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta kładziemy plaster sera, i plaster szynki. Filet składamy w pół, obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G KitchenNasza propozycja na kotlety mielone w innym wydaniu. Do środka zapakujemy pęczak, pieczarki, mozzarellę i kilka dodatków. Składniki: -0,7 kg mięsa mielonego -czerstwa bułka -2 jajka -ząbek czosnku -5 dkg pęczaku -4 pieczarki -1/2 małej papryki -1/2 cebuli -1/2 sera mozzarella -natka pietruszki -sól, pieprz ziołowy i naturalny -bułka tarta -olej do smażenia Pęczak(...)mięsa dodajemy moczoną i odciśniętą bułkę, pokrojony na drobno czosnek, jajka, przyprawy do smaku i dokładnie wyrabiamy. Na dłoni formujemy placki mięsa, nakładamy farsz i dokładnie sklejamy, formując kotlety. Obtaczamy w bułce tartej, Smażymy na patelni z olejem, na średnim ogniu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. na ok. 15 minut. Smacznego
Maminek kulinarnypotrzeba, by wyczarować pyszny obiad. Roladki z piersi kurczaka z pastą z suszonych pomidorów to był strzał w dziesiątkę. Obiad wyszedł przepyszny a roladki to idealna odmiana dla tradycyjnych kotletów. Przyrządza je się bardzo łatwo i szybko, polecam :) Do przygotowania roladek wykorzystałam pastę z suszonych pomidorów z czosnkiem firmy Ole! Pasta jest naprawdę smaczna i mimo(...)przyprawa do kurczaka Skworcu * jajko, mąka i bułka tarta do panierki * olej do smażenia, użyłam oleju kokosowego Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić na dwie połówki. Rozbić tłuczkiem na cienki kotlet. Posypać solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Posmarować cienką warstwę pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem , zawinąć w roladkę. Do jednej miseczki wsypać mąkę, do drugiej bułkę tartą
Zrób to smacznierazem przedstawiamy alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych, sojowych oraz tych z ciecierzycy. Nie spodziewaliśmy się, że z pęczaku i pieczarek może powstać coś tak smacznego i łatwego w przygotowaniu. Kotlety powstały przypadkiem, z nadmiaru pieczarek zalegających w kuchni, bez jakiejkolwiek koncepcji i planu. To co powstało, jest po prostu obłędne. Myślimy, że zadowoli podniebienia nie tylko wegetarian, ale i zdeklarowanych
Kuchnia od dwojgaszyja na zupę ... indyk u mnie w domu zawsze gra pierwsze skrzypce. Oprócz walorów zdrowotnych ( pierś z indyka mięsa zawierają zaledwie 5% tłuszczu) lubię jego smak. A kotlety z mielonego indyczego mięsa są przepyszne! Soczyste i delikatne. Składniki: ok 600g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka musztardy (u mnie sarepska) 3 łyżki(...)Wykonanie: Mięso z indyka włożyć do miski, dodać usmażoną na złoty kolor cebulkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, i smażyć partiami na rozgrzanym oleju z obu stron
Walijskie PichceniePyszne, tanie i proste danie. Dodatek do niedzielnego kotleta. PRODUKTY: 2 duże jajka ok. 200 g. mąki 1/2 szklanki wody sól masło świeża szałwia (lub bazylia) PRZYGOTOWANIE: Jaja rozbełtać, dodać sól, kilka łyżek mąki, odrobinę wody, mieszamy. Znowu dodajemy wodę oraz mąkę, ostatecznie ciasto ma "odchodzić" od kopystki (łyżki). Zagotować wodę, osolić, kluski wkładać małymi porcjami. Gotować 2 -3 minuty(...)patelni, dodać listki szałwii ( u mnie tym razem-bazylia). Należy pilnować,żeby masło się nie przypaliło a nabrało aromatu ziół.. Połączyć kluski z masłem szałwiowym. DO PODANIA: Szwajcary, kotlety, De Volaille lub warzywa
Kopystką po garachCzasami jest tak,że wracasz do domu, szczęśliwa bo kotlety już panierowane czekają tylko na usmażenie-otwierasz lodówkę i (oprócz kotletów)tylko ogórki i koperek :) Ten przepis sprawdza się- właśnie w takich sytuacjach :) SKŁADNIKI: 2 porcje 1,5 ogórka szklarniowego (w sezonie 5 ogrodowych) Mała cebula Koperek Sól Ocet (lub sok z cytryny) Cukier Pieprz Oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE
Kopystką po garachmajeranek -sól -pieprz -jajko Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy przyprawy, jajko i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety wielkości bułki o grubości ok. 1,5 cm. Smażymy na patelni do grillowania 3 minuty z każdej strony lub w grillu elektrycznym. Ja użyłam Grilla Tefal. Boczek pieczemy(...)stopniach aż się zarumieni. Bułki podgrzewamy w piekarniku aż zaczną robić się chrupiące. Następnie przekrawamy je na pół i smarujemy majonezem z jednej i drugiej strony. Układamy sałatę, usmażony kotlet, pomidora i chrupiący becon. Smacznego
Magia jedzenia.ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiamy farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tarką i dokładnie wyrabiamy. Z farszu formujemy kotlety, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Sos: Posiekaną cebulę szklimy na oleju, zalewamy bulionem i dusimy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu. Zestawiamy(...)ognia i miksujemy. Sosem zalewamy kotlety i pieczemy pod przykryciem ok. 30 min. w temp. 180°C st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para
R'n'G Kitchen