Do tej pory zawsze jadłam je w wersji smażonej w panierce, ale chciałam czegoś delikatniejszego i mniej kalorycznego. Wyszły bardzo dobre i soczyste. Świetnie pasują do
Pasja Smakurazem przedstawiamy alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych, sojowych oraz tych z ciecierzycy. Nie spodziewaliśmy się, że z pęczaku i pieczarek może powstać coś tak smacznego i łatwego w przygotowaniu. Kotlety powstały przypadkiem, z nadmiaru pieczarek zalegających w kuchni, bez jakiejkolwiek koncepcji i planu. To co powstało, jest po prostu obłędne. Myślimy, że zadowoli podniebienia nie tylko wegetarian, ale i zdeklarowanych(...)części. Estetyka nie ma tu znaczenia, bo pieczarki będą mielone wraz z kaszą. Zalewamy minimum 1 l wody, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok. 10 minut, aby grzyby zmiękły. Grzyby wyciągamy z wody. Wody nie wylewamy, tylko wrzucamy do niej przepłukany pęczak i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia
Kuchnia od dwojgaJeden z moich ulubionych sosów. Idealnie sprawdza się do różnego rodzaju mięs, klusek śląskich czy kotletów ryżowych. Fajnie smakuje też z makaronem. Przepis bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. ok 400-500 g pieczarek 1 duża cebula 1-1,5 szkl. śmietanki 30% 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie kilka kropel przyprawy w płynie około(...)drobną kostkę. W rondelku roztapiamy 1 łyżkę masła z dodatkiem 1 łyżki oleju, podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Podsmażamy do momentu aż cała woda, którą puszczą grzyby odparuje. Następnie wlewamy śmietankę (gdy przygotowuję sos do makaronu czasami do podsmażonych wstępnie pieczarek dodaję też około 1 szkl. bulionu, a na sam koniec zabielam 1/2 szkl. śmietanki). Doprawiamy solą
Smaki Na Talerzudomu. Przepis nie jest trudny ale smak jest obłędny. Jeśli szukacie pomysłu na pyszny i zdrowy obiad to idealnie trafiliście. Filety z kurczaka, większość z nas wykorzystuje, do zrobienia kotletów, a tak naprawdę ich zastosowanie w kuchni, może być wszelakie. Wystarczy użyć wyobraźni a na Waszych talerzach, może się pojawić super danie z wykorzystaniem filetów drobiowych PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA(...)oliwek, podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i dodajemy do niej, pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy ok 10-15min, aż odparuje cała woda z grzybów. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, 1 łyżeczką oregano i odrobiną tymianku. Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wzdłuż fileta robimy nacięcie ale nie rozcinamy piersi na wylot tylko
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiSpytałam dzieci co chcą zjeść na obiad. Oczywiście usłyszałam, że kotlety. Zapytałam czy z mięsa czy może jakieś inne. Naturalnie odparły, że z mięsa... Przygotowałam więc dwie wersje i co się okazało? Grzybowe zniknęły, schabowe zostały!!! Chrupiące, panierowane kotleciki z boczniaków 250 g małych boczniaków, lub dużych porwanych na kawałki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 jajko(...)smażenia Boczniaki myjemy i wkładamy do miseczki, skrapiamy sosem sojowym i mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy jajko z papryką, mąką, serem i wodą. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek grzyba zanurzamy najpierw w jajku z dodatkami a następnie obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano i chrupiąco. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubioną surówką
Dzieje kuchennej WiewióryMiałam kawałek schabu. W lodówce były boczniaki a w spiżarni słoik z chińskimi grzybkami w zalewie. Nie miałam ochoty na kotlety ani żadne skomplikowane dania. Znalazłam przepis który wydawał się prosty. Bardzo polecam bo schab wyszedł bardzo smaczny. Może następnym razem pokroję mięso w paski aby dało się jeść pałeczkami. Z plastrami miałam nieco kłopotu. Podałam z surówką(...)sherry 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 3 gwiazdki anyżu 4 szalotki 1 marchewka, pokrojona w plasterki pęczek szczypioru ok 50 g mieszanych chińskich grzybów ( użyłam mieszanki grzybów w zalewie) lub kilka suszonych chińskich grzybów, najlepiej mieszanych 100 g boczniaków pokrojonych w mniejsze kawałki dowolny azjatycki makaron Przygotowanie Jeżeli używamy
Stare GarySkładniki : około 10 dużych pieczarek pojedynczy filet z kurczaka około 2-3 łyżki kaszy manny 1 cebula sól, pieprz 2 małe lub 1 duże jajko Przygotowanie
Proste Potrawygórze mamy już do wyboru mniejsze menu - np. burgery, makarony itp. (też lody wegańskie :). W Vedze jedliśmy już nie raz i są to właśnie takie "domowe obiady" z kotletem i ziemniakami. Na piętrze jedliśmy ostatnimi czasy burgera marchewkowego i był bardzo smaczny. No i opcja śniadań (podawane są do 11) - do wyboru jest tofucznica, parówki, hummus lub kanapki. Złe mięso(...)miejscu. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść tam dwa dania tygodnia: Quesedilla z batatami, awokado, czarną fasolą, szpinakiem, sosem z nerkowców i sałatką oraz Pad-thai mango, tempehem, pieczonym tofu i grzybami shimeji - oba bardzo dobre, o ciekawym smaku. The Root ul. Krupnicza 3 Wegański fast food The Root w bardzo smacznym wydaniu. Na plus szybkość podawania dań, na minus malutki lokal
Bananowe PoleKolejna wariacja z mięsa mielonego. Dzisiaj klopsy faszerowałam pieczarkami, ale równie dobre będą grzyby leśne, albo warzywa. Wszystko zależy od upodobań konsumujących. Moi testerzy kulinarni są zachwyceni tą propozycją. Zostawiam ich zatem z pysznym obiadem, bo mnie niestety praca wzywa. Ale jutro wolne :) SKŁADNIKI: na klopsy 500 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 cebula drobno posiekana(...)patelni razem z drobno pokrojoną szalotką i sosem sojowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki na klopsy dobrze wyrobić na jednolitą masę , dokładnie tak, jak na kotlety mielone. Z mięsa tworzyć placki na środku których układać po łyżeczce pieczarek, następnie zawijając boki formować kulki i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim przygotowane
Kuchnia w opałachłyżki mąki 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej jajko oliwa do smażenia pieprz, sól Sposób przygotowania Kotlety rozbić tłuczkiem, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 10 minut. Następnie obtaczać w mące, roztrzepanym jajku kaszy kukurydzianej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziem(...)Większe przekroić na ćwiartki, ale lepiej użyć małych grzybków, które zostawia się w całości. W garnku rozgrzać masło, wrzucić pieczarki, posolić, popieprzyć. Smażyć bez przykrycia, aż grzyby przybiorą złotawy kolor, a nadmiar płynu odparuje. Urok tej potrawy polega na jej prostocie, smakowitym zapachu oraz niezwykle ujmującym smaku. Bardzo lubiany dodatek do dań obiadowych
w mojej kuchniPomysł na wykorzystanie makaronu ryżowego - sałatka wraz z dodatkiem chińskiej mieszanki warzyw i smażonej piersi z kurczaka. Prosta oraz szybka do przygotowania. Sałatka bardzo smaczna i
UgotowaćDzisiaj propozycja obiadu bezmięsnego. Proponuję delikatne pulpety z żółciaka siarkowego i kaszy jaglanej w aromatycznym sosie ze świeżych pomidorów. Mówię Wam, niebo w gębie! Niedużego, młodego
Smaczna PyzaUwielbiam pieczarki. Są nie tylko doskonałym dodatkiem do pizzy, zapiekanek czy sosów. Te pyszne grzyby możecie podać również jako samodzielne danie. Dziś zapraszam Was na pieczarki w delikatnym cieście z pomidorową nutą. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Pieczarki w cieście sprawdzą się doskonale jako przekąska na przyjęciu, samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Spróbujcie. Pieczarki w delikatnym cieście(...)smaku opcjonalnie do podania zielona pietruszka Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki, ketchup i przyprawy (doprawiamy jak panierkę na kotlety), znów wszystko mieszamy. Pieczarki (same kapelusze) obieramy i maczamy w cieście. Wyciągamy (np. za pomocą łyżki stołowej) i układamy na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki smażymy z obu stron na złoto. Odsączamy
Słodkie okruszkiliście. W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie kasze, dodaj kapustę z cebulą i czosnkiem, przyprawy i zioła, przecier pomidorowy, bułkę tartą i zieleninę. Gdy masa przestygnie, formuj wrzecionowate kotlety i smaż z obu stron (w razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub trochę mąki). Podawaj z sosem. Przepis dodaję do akcji: Co roku EWG (Environmental Working Group) prezentuje listę brudnych(...)diecie. Używaj tej listy, aby ograniczyć spożywanie toksyn. A poniżej czysta 15-stka: Cebula Kukurydza Ananasy Awokado Kapusta Szparagi Groszek Mango Bakłażan Kiwi Melon Słodkie ziemniaki Grejpfruty Arbuzy Grzyby. Opracowano w oparciu o: kukurykuuu , ewg.org . A different take on the Polish gołąbki* *stuffed cabbage rolls The dish is quite labour-consuming but very satiating and tasty. The filling is very
Qlinarnie i Qlinarnie