Cebulę obieramy i również kroimy w kosteczkę Rozgrzewamy masło z olejem na patelni i wrzucamy pieczarki z cebulką Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Wszystko podsmażamy i odparowujemy, ponieważ pieczarki wypuszczają sok (nie wylewamy tłuszczy - będziemy na nim smażyć placuszki) Przekładamy do miski dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną - mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką Dodajemy jajka ugotowane(...)oraz dwie łyżki bułki tartej - wszystko mieszamy dokładnie ręką, delikatnie dociskając aby masa się zlepiła Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa, smażymy placki na złoty kolor - jak kotlety mielone Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu Posypujemy drobno posiekaną dymką Jadłam na kolację. 3 zjadłam :) Wyszło 6 sztuk, w tym dwa małe placuszki. Zanim zrobiłam zdjęcie
Szczęśliwa kuchniawrzątku. Trzymamy na ogniu i po około 20 minutach powinna być gotowa. W tym czasie kroimy cebulę wraz z czosnkiem i przysmażamy ją na patelni. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki posypujemy solą i pieprzem. Wszystko razem dusimy aż odparuje cała woda z grzybów. Do miski wsypujemy posiekaną pietruszkę. Jeśli kasza i grzyby są już gotowe również dodajemy do miski. Wszystko(...)Doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością ziół oraz sporą szczyptą papryczki chilli. Wbijamy jajko i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Wsypujemy mąkę i otręby [ ilość zależna od konsystencji masy]. Formujemy kotlety i obtaczamy w płatkach owsianych. Smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą po kilka minut z każdej strony
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Cebulę obieramy i również kroimy w kosteczkę Rozgrzewamy masło z olejem na patelni i wrzucamy pieczarki z cebulką Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Wszystko podsmażamy i odparowujemy, ponieważ pieczarki wypuszczają sok (nie wylewamy tłuszczy - będziemy na nim smażyć placuszki) Przekładamy do miski dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną - mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką Dodajemy jajka ugotowane(...)oraz dwie łyżki bułki tartej - wszystko mieszamy dokładnie ręką, delikatnie dociskając aby masa się zlepiła Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa, smażymy placki na złoty kolor - jak kotlety mielone Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu Posypujemy drobno posiekaną dymką Jadłam na kolację. 3 zjadłam :) Wyszło 6 sztuk, w tym dwa małe placuszki. Zanim zrobiłam zdjęcie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comfrytkami z batatów to pyszny obiad dla tych, którzy są na diecie. Danie robi się w piekarniku, więc nie używamy tuczącego oleju do smażenia kotletów i głębokiego tłuszczu do przygotowania frytek :) Bataty to inaczej słodkie ziemniaki - puszyste i bardzo uniwersalne ... są o wiele zdrowsze niż nasze rodzinne ziemniaki. Składniki(...)pieprz, ostra papryka przyprawa do mięsa mielonego 2 jajka 1 duża cebula ząbek czosnku 1/2 szkl. bułki tartej 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 16 szt. małych pieczarek Składniki na frytki (4 porcje): 2 średnie bataty pieprz, tymianek 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Do miski wrzucamy: mięso mielone, jajka, drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty
Alutka-Gotujezwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także w roli głównej na świątecznym stole. Polecam. Składniki: • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego od szynki • 50 dag borowików mrożonych lub świeżych (zastąpiłam pieczarkami) • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • 1 średnia cebula • przyprawy: sól, pieprz, Delikat Knorr’a do mięs • 1 zupa francuska cebulowa Knorr’a • 1 zupa francuska borowikowa Knorr’a • 2 łyżki(...)łyżki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Cebulkę drobniutko posiekać w kosteczkę. 2. Do miski włożyć mięso mielone, dodać jajko, bułkę tartą, cebulkę i przyprawy. 3. Wyrobić mięso jak na kotlety, dodając 1 -2 łyżki zimnej wody, mięso będzie delikatniejsze i bardziej pulchne. 4. Z masy mięsnej formować niewielkie kuleczki. Moje miały wielkość dużego włoskiego orzecha. Podczas formowania zwilżać dłonie zimną
W mojej kuchniłyżeczki soli morskiej 50 g tartego sera Bursztyn 1 łyżka musztardy 1 jajko 50 g tartej bułki trochę tartej bułki do obtoczenia kotletów DODATKI: bułka pozostałe - co kto lubi, u mnie powstała wersja męska i damska: WERSJA MĘSKA: papryka marynowana podsmażony boczek dużo sera sałata plaster pomidora ogórek duuuużo cebuli sos tatarski ketchup pikantny WERSJA(...)plastry pomidora ogórek troszkę dymki sos tatarski ketchup łagodny SOS TATARSKI (można przygotować własny, można skorzystać z już gotowego, ja zrobiłam własny): W proporcjach 1:1 siekamy drobno pieczarki marynowane, cebulę, ogórka konserwowego. Dodajemy śmietanę i majonez, doprawiamy. No dobra zacznijmy od burgerów. Drobno kroimy cebulę i szklimy na patelni. Do miski przekładamy mięso, ostudzoną cebulę, oliwę, zmielony kmin
Brzuszki ŁakomczuszkiPrzyznam się Wam szczerze, że nie przepadałam za rybą po grecku, ale za tym daniem w wersji wegańskiej to szaleję. Dotychczas robiłam je używając zamiast ryby „kotletów” sojowych, ale nie jem już soi w tej postaci, więc poeksperymentowałam i to naprawdę ze spektakularnym skutkiem, bo nawet Miśka jadła te boczniaki po grecku, a ona nie przepada za grzybami(...)dłużej stoi w lodówce tym jest lepsze, a spokojnie może tam sobie koczować nawet tydzień. Jeżeli naprawdę nie uda Wam się kupić boczniaków, to od biedy możecie użyć pieczarek. Aha, idealnie komponuje się z ryżem jako danie główne. ale z kaszą też jest ok. Składniki: 400 g boczniaków (2 tacki, przeważnie są pakowane po 200 g ) 1-2 pietruszki około
greenscarfszklanka płatków owsianych Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy. Cebulę, szynkę, pieczarki i pomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę. Pistację podpiekamy przez chwilę na patelni aby się lekko zarumieniły, następnie bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy za pomocą blendera. Na patelni (bez tłuszczu(...)samej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy pozostałe składniki farszu przez około 5 minut. Łączymy składniki farszu. Mięso układamy na lekko wilgotnej dłoni i formujemy płaskiego kotleta. Na wierz układamy porcje farszu, a następnie zawijamy mięso dokładnie do około farszu. Formujemy kształt rolady. Rolady panierujemy w płatkach owsianych. Możemy je usmażyć na patelni albo upiec w piekarniku
Mania GotowaniaRoladki drobiowe owinięte boczkiem, a w środku szczypiorek i papryka. Pierwszy raz robiłam z takim nadzieniem :) Przeważnie robię z pieczarkami i cebulką, ale akurat nie miałam w domu pieczarek. Na szybko pokroiłam szczypior, dodałam kawałek papryki i wyszło nie źle. Tak naprawdę to boczek robi całą robotę, bo to on dodaje smaku. Polecam na obiad, a jeśli nie zjecie(...)Składniki: 1 duża pierś kurczaka lub 2 mniejsze boczek w plastrach papryka czerwona szczypior sól, pieprz czosnek granulowany suszone pomidory czosnek niedźwiedzi trochę oleju Wykonanie: Piersi pokroić na cienkie kotlety i delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zostawić na pół godziny. Następnie na każdy plaster mięsa ułożyć kawałek papryki i pokrojony szczypior. Zawinąć w roladę, następnie owinąć
Agusiowe smakołykijajkiem ze śmietaną i pieczemy. Voilà, takie przepisy lubię! Po drugie: robi wrażenie. To takie proste, a takie efektowne! W polskich domach nadal rzadko można spotkać wynalazki inne niż kotlet z ziemniakami, ryż czy makaron z sosem. Tym bardziej miło jest zaskoczyć gości czymś, czego nie jedzą na co dzień. Po trzecie: jest szybki. To przede wszystkim zasługa gotowego ciasta(...)czekanie, aż tarta się upiecze. Po czwarte: możemy łatwo podmieniać składniki. Macie jednak ochotę na kiełbasę? A może został Wam z wczoraj ogórek kiszony? Chodzą za Wami pieczarki? Żaden problem – tę tartę można zrobić praktycznie ze wszystkim. Po szóste: jest sycący. Połączenie ciasta francuskiego z jajkami i śmietaną sprawia, że ta tarta jest idealna do „zapchania się
Proste-przepisy.plW zakamarkach mojego komputera, zagubiło się już niejedno zdjęcie, to jak widać z czasów kiedy kwitły bzy. Przypomniałam sobie o przepisie wczoraj, gdy szukałam w szafce
Gosia gotujeMłodą kapustę najczęściej podaję z puree ziemniaczanym i z dużą ilością kopru. Występują wersje obiadu z dodatkiem mięsnym, najczęściej są to kotlety mielone, schabowe lub piersi z kurczaka, faszerowane czy też nie. W zależności na jaką kapustę mamy ochotę taką podaję, samą z koprem lub z dodatkiem boczku, kiełbasy. Dziś lekka wersja, kapusta i koper(...)maśle, - kapusta z boczkiem i cebulką, - kapusta z tartą marchewką, - kapusta z kiełbasą i passatą pomidorową, przecierem, koncentratem, - kapusta ze świeżymi pomidorami, - kapusta z tartymi grzybami, najczęściej pieczarkami i cebulą. Zawsze towarzyszy jej spora ilość świeżo skrojonego kopru. Nigdy nie zagęszczam młodej kapusty zasmażką z mąki. Kapustę podaję z ziemniakami, zsiadłym mlekiem, maślanką lub kefirem. Składniki: 1 główka kapusty
Zasmakuj KuchniLubicie schab ale tradycyjne kotlety już się przejadły? Nam też...dlatego pomyślałam sobie, że może warto zrobić to mięsko inaczej i skorzystałam z przepisu z jakiegoś starego wycinka gazetowego. Jak tylko go zobaczyłam to wiedziałam, że nam będzie smakować. Uwielbiamy dania konsystencji gulaszu, pikantne, do podania z ryżem lub kaszą. To akurat zjedliśmy z ryżem, fajnie pasowało ale z ziemniakami(...)też byłoby dobre. Składniki: około 700 g schabu bez kości czerwona papryka 200 g pieczarek cebula puszka pomidorów krojonych 3-4 ogórki kiszone ząbek czosnku kawałek papryczki chilli 2-3 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia Schab pokroić w paseczki, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. W grubym rondlu rozgrzać trochę oleju i wrzucić mięso, obsmażyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić. Cebulę zeszklić na roztopionym maśle ( uważać aby nie spalić masła oraz cebuli). Dodać po chwili pokrojone pieczarki i smażyć, aż odparuje z nich całkowicie płyn. Doprawić solą i pieprzem. Przestudzić i dodać do tego ser żółty, wymieszać. Ziemniaki dobrze odsączyć z wody i przepuścić przez praskę(...)mąką. Mąki polecam sypać stopniowo, dodając jej tyle aby ciasto przestało kleić się do rąk. Wszystko zależy od tego jakiego rodzaju ziemniaków używamy. Można, ale nie trzeba dodać do kotletów odrobinę mąki ziemniaczanej. Z ciasta ziemniaczanego odrywać niewielkie kawałki. Początkowo rozpłaszczyć każdą cześć w dłoniach, a następnie rozciągnąć na talerzyku wysypanym bułką, tak aby nie kleiły się w dłoni
Calzonella.com