drożdże 1/2 kostki, sól - szczypta, rodzynki sułtanki 10 dag, polewa toffi 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba drożdże rozetrzeć w z odrobiną cukru, mąki, ciepłego mleka i odstawić na 30 minut do misy robota dać całe jajka i widelcem je rozbełtać dodać mąkę, sól, cukier, ciepłe mleko, stopioną ostudzoną palmę, rodzynki sułtanki i zaczyn drożdżowy ciasto wyrabiać hakiem
W Mojej Kuchni Lubięktórej będzie pieczona szarlotka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozwałkowane ciasto i gęsto nakłuwamy je widelcem. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 20 minut. W międzyczasie szykujemy masę jabłkową. Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę. Partiami wkładamy do garnka („na gazie”) skrapiając każdą warstwę sokiem z cytryny i posypując(...)jabłka) oraz cynamon, zdejmujemy z kuchenki, mieszamy do rozpuszczenia galaretek, odstawiamy do przestygnięcia masy. Przestudzoną masę przekładamy na blaszkę z upieczonym spodem. Wyrównujemy powierzchnię. Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część ciasta i ścieramy na tarce jarzynowej na masę jabłkową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy 30 minut. Upieczoną szarlotkę, gdy przestygnie, oprószamy cukrem pudrem. Szarlotka z lodami
mojewypiekiinietylkotutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. 1 łyżeczka soli Oryginalny przepis mówi o ½ łyżeczki, jednak polecam delikatnie zwiększyć tę ilość. ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pomidorowy(...)szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pomidorowy 250 g sera Łosoś Pomidory suszone Oliwki'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia
Proste-przepisy.plnadrabiam szybko. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, można zrobić ręcznie, ja tym razem ciasto zrobiłam hakiem robota, gdyż mój ukochany pies podczas spaceru, tak się szarpał na smyczy, że nadwyrężył mi prawą rękę.Zróbcie sobie już teraz Świąteczne Pierniczki z witrażami, można je podarować najbliższym, będzie(...)sody oczyszczonej4 łyżeczki przyprawy do piernikówkolorowe landrynki* szklanka o pojemności 250 mlMargarynę pokrojoną w kostkę, miód i przyprawę do piernika przekładamy do rondelka, podgrzewamy aż margaryna się rozpuści, studzimy.Do misy robota przekładamy mąkę z sodą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy płynne składniki i dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy hakiem robota (lub ręcznie łyżką), aż ciasto stanie się błyszczące i gładkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsamo. Tak więc mieliśmy ochotę na wypróbowanie nowego farszu z młodą cukinią , twarogiem, podsmażaną cebulką i dużą ilością tymianku. Pomyśleliśmy też, aby nadać im inny kształt niż klasyczny. Ciasto po rozwałkowaniu pocięliśmy na kwadraty i co teraz hehehehe. Sklejać w trójkąty, czy może nałożyć drugi placek i zrobić kwadraty. To już było, a chcemy zawsze pokazywać coś ciekawego, innego(...)odciskamy z niej wodę. Dodajemy twaróg i przesmażoną na złoty kolor cebulę. Oczywiście cebula pokrojona w kostkę :). Doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, ostrą papryką i na koniec rozcieramy w dłoniach sporą ilość suszonego tymianku. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Farsz mamy gotowy. Ciasto robimy ja na zwykłe pierogi. Przepis znajdziecie tutaj : CIASTO Kiedy mamy już rozwałkowane ciasto kroimy
vegetanieszklanki mąki pszennej,1/2 szklanki cukru,2 łyżki płynnego miodu,1 łyżka sody,1 jajko,120 g miękkiego masła,150 ml kwaśnej śmietany.Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce przez około godzinę.Po schłodzeniu każdą z części rozwałkować i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ponakłuwać widelcem na całej powierzchni(...)łyżki masła,1/2 łyżeczki cynamonu.Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kostkę o grubości około półtora cm. Masło stopić na patelni, dolać miód i gruszki. Przesmażyć lekko na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Pod koniec dodać cynamon i wymieszać.Ciasto składać w następujący sposób:kruchepołowa gorącej masy budyniowej,biszkopt,gruszki,reszta gorącej
Codzienna kuchnia niecodziennasłoneczniki na polu farsz : 200 g twarogu półtłustego ( jedna duża kostka ) 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 3 cebule średniej wielkości 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cukru sól do smaku ( wedle gustu ) okrasa : kawałek wędzonego boczku 1 duża cebula 2 łyżki smalcu szczypta soli i pieprzu Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek
Ogrodnik w podróżylubiłaby tego delikatnego smaku. Spód: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, w zagłębienie wbić żółtka, dodać cukier i posiekaną zimną margarynę. Szybko zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim spód oraz boki blaszki. Masa Serowa: 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego
Słodka Kraina Wypiekówwielkości) cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki białego wina 1/4 kostki masła (taaaaak! masło, masło i jeszcze raz masło!) 200g śmietanki 30% 3 jajka gałka muszkatołowa 1/2 natki pietruszki mała gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz Do mąki dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto. Gdy już będzie wyrobione zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy
Brzuszki Łakomczuszkiszynki konserwowej5-6 pieczarek200g żółtego serakulka mozarelli1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, mieszamy. W ciepłym mleku* rozpuszczamy drożdże dokładnie mieszając. Rozczyn wlewamy do miski, zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1h. *mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące (by nie zabić drożdży) 2. Przygotowujemy sos: do miski wlewamy koncentrat(...)czosnku jest dowolna i zależna od preferencji 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty, mozarellę i szynkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.**oczywiście mamy całkowitą dowolność jeśli chodzi o ilość i rodzaj składników :-) 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy starając się utrzymać formę prostokąta i rozkładamy na blaszce. Smarujemy sosem
Szefowa kuchniskładniki na ciasto wrzuć do dużej miski. Zagnieć ciasto, owiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki, na czas przygotowania jabłek. Na farsz potrzebne będzie: około kilogram jabłek łyżka cynamonu 2 łyżki oleju roślinnego 50 ml soku z cytryny 100 g rodzynek/suszonej żurawiny Jabłka obierz, pokrój w 1 cm kostkę i wymieszaj z sokiem cytrynowym. Na dużej patelni rozgrzej
greenscarfDelikatne, chrupiące ciasteczka o waniliowo - daktylowym aromacie. Składniki: kleik ryżowy 1 torebka 170 g margaryna bezmleczna 1 kostka 200 g cukier waniliowy 1 torebka syrop daktylowy 5 łyżek lub daktyle 12 szt. proszek do pieczenia bezglutenowycukier pudersiemię lniane mielone 1 łyżeczka50 g1 łyżeczka Przygotowanie:Margarynę wyjąć wcześniej z lodówki aby zmiękła. Jeśli używamy suszonych daktyli, trzeba usunąć(...)zmiękną odcedzić z wody i rozdrobnić blenderem. Przestudzić.Kleik ryżowy, cukier, mielony len i proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać. Dodać margarynę i syrop daktylowy. Wyrobić ciasto. Rozwałkować i wycinać ciasteczka. Szybsza wersja: uformować z ciasta kulki, ułożyć na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem i rozgnieść je na płasko. Piec w nagrzanym do temperatury 150 stopni piekarniku
głodny alergikNazwałam to ciasto ze względu na ilość białek. Wyszło wilgotne i pyszne. Polałam je rozpuszczoną czekoladą i obsypałam wiórkami z cytrynowej czekolady, Całość wygląda kuszącą i w dodatku smakuje wybornie. Składniki: kostka masła 1.1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 czubate łyżki maku ( gotowiec z puszki) 9 szt białek 32 g cukru waniliowego olejek(...)makową z bakaliami,mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i na samym końcu rozpuszczone letnie masło.Mieszam łopatką.Formy aluminiowe do pasztetu( 500 ml) smaruje masłem i obsypuje mąką.Ciasto przekładam do foremek tak do 1/2 wysokości foremki, starcza mi na 4 porcję.Piekę kolo 45 minut w 170 stopniach.Ciasto upieczone i wystudzone polewam czekoladą i dekoruje wiórkami z czekolady
Różowa kuchniaCzas przygotowania: 10 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:4 szklanki świeżych truskawek1 szklanka maślanki naturalnej4 łyżeczki cukru1 łyżeczka soku z cytryny6 kostek
kulinarnyJaCiasto na pierogi(...)kostki)cebula 2 szt.przyprawy ( pieprz ziołowy, sól, ewentualnie przyprawa do ziemniaków)Ziemniaki jeszcze ciepłe przepuszczam przez praskę, dodaję ser, cebulkę kroję drobno i smażę na złoty kolor, dodaję do farszu i dobrze przyprawiam solą i pieprzem (jeśli oczekujesz mocniejszego smaku farszu dopraw przyprawą do ziemniaków). Cóż to się rozpisywać nad wykonaniem wszystko widać na zdjęciach :) Ciasto wałkujemy, wycinamy
NA MOIM TALERZU