kolacja - 33757 przepisów (strona:925/2251)

Zupa truskawkowa z fetą i ryżem 117

ugotowany ryż, który nadaje jej objętości. Dla mnie bomba smakowa, a jadłam na gorąco, na ciepło i na zimno, na obiad, na kolację i na podwieczorek. Dla lubiących bardziej słodko zalecam dodanie cukru według uznania. Składniki: • 500 g truskawek • 100 g sera feta • 5 łyżek cukru • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 szklanki ryżu

To co kocham
Koktajl jagodowo-bananowy z mlekiem kokosowym 121

poprzednim urządzeniu). Cóż, latem surowizna owocowo-warzywna smakuje zdecydowanie lepiej. A to jeden z moich ulubionych, bardzo pożywny koktajl, który wyśmienicie może zastąpić latem śniadanie lub kolację. Fioletowy, gęsty i nie za słodki. Pycha! Składniki: • 1 szklanka jagód • 1 puszka mleka kokosowego • 1 duży jogurt • 2 banany • 4 łyżki miodu • 1/2 szklanki mleka • szczypta cynamonu

To co kocham
Chrupiące ogórki greckie 89

ogórków gruntowych i jogurtu greckiego. Chrupiące ogórki z chrupiącymi orzechami i gęstym, aksamitnym jogurtem tworzą bardzo ciekawe połączenie smakowe. Dla mnie idealne na lekką, dietetyczną kolację. Może to być również dodatek do obiadu lub przekąska między głównymi posiłkami. Zamiast sezamu czarnego można użyć zwykły jasny lub inne ziarna, np. słonecznika czy pestki dyni

To co kocham
Zielona sałata z cykorią i serem feta 118

sosem śmietanowym i ziołowym serem to udane połączenie smaków. Lekka, orzeźwiająca, kwaskowa sałatka z nutką cykorianej goryczy może być dodatkiem do wykwintnego obiadu lub kolacją z pajdą chleba ziarnistego z masłem. Pycha! Składniki: • 1 krucha sałata masłowa • 1 duży ogórek szklarniowy • 2 małe cykorie • 1 opakowanie kostek sera fetikos

To co kocham
Dip z awokado do kalarepki 154

gęstą, aksamitną konsystencję, dzięki temu nie spływa z kalarepki i marchewki. Na przekąskę, na mały głód, na podwieczorek, a nawet na kolację dla dbających o linię. Składniki: • 1 dojrzałe,miękkie awokado • 1 mały jogurt naturalny • 10 listków bazylii • szczypta soli do smaku • kalarepka • marchewka Wykonanie: • Przekroić awokado na pół, wyjąć

To co kocham
Sałatka z kurczaka i cieciorki 99

kurczaka, cieciorka z orzechowym posmakiem i pomidorki tworzą tu udane połącznie. Sałatka jest bardzo sycąca dzięki dużej zawartości białka. Idealnie nadaje się na zdrową kolację lub nawet na lekki obiad. Składniki: • 4 ugotowane udka, np. z rosołu • 1 puszka cieciorki • 1 szklanka pomidorków koktajlowych • pęczek szczypiorku • 2 łyżki majonezu • 1 łyżeczka musztardy • sól, pieprz

To co kocham
Rosół z kaczki 98

powrotu Moniki z narzeczonym z USA po 2,5 miesięcznym pobycie, gdzie żywili się głównie fast foodami. Tak posmakował, że Monika zjadła nawet na kolację. A dlaczego z kaczki? Bo nigdy takiego nie próbowałam, a na mięso kurczaka mam alergię. Podsumowując stwierdzam, że rosół z kaczki jest bardziej esencjonalny

To co kocham
Mus kalafiorowy 91

puree można ułożyć mięso obiadowe. Mus jest aksamitny i maślany o aromacie gałki muszkatołowej, lekko cytrynowy. Ja jadłam go również jako samodzielne danie na kolację. Składniki: • 1 kalafior • 1 szklanka mleka • 50 g masła • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki kurkumy • gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: • Kalafior podzielić

To co kocham
Placuszki dyniowo-cukiniowe 122

zbyt duże mogą się rozpadać, więc najlepiej robić małe porcyjki. Mnie wyszło 10 sztuk. Jarskie placuszki podane z gęstym greckim jogurtem to fajny pomysł na jesienną kolację. Składniki na 10 sztuk: • 2 szklanki startej dyni • 1 szklanka startej cukinii • 1 średnia cebula starta na tarce • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • pęczek

To co kocham
Zupa krem kalafiorowy z dynią 101

dynią to moja następna propozycja na aksamitną zupę-krem. Taka zupa doskonale rozgrzewa i syci. Monika zjada ją na śniadanie, ja na kolację.   Składniki: • 1 mały kalafior • kawałek dyni, ok. 2 szklanek kostki dyniowej • 1 marchewka i pietruszka • 1 cebula • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 1/2 szklanki śmietanki 30% • sól, pieprz do smaku

To co kocham
Pieczeń z indyka z zielonym groszkiem i soczewicą 147

pasztety, bo można w nich poupychać różne zdrowe składniki i dzięki temu stanowią prawdziwą bombę zdrowotną. Najlepsze są na ciepło jako przekąska, mięso obiadowe czy kolacja. Ale ja lubię również na zimno z kawałkiem ogórka kiszonego lub marynowanej gruszki. W tej pieczeni nie ma żadnej bułki, ani świeżej, ani tartej. Zamiast tego dodałam

To co kocham
Chrupiąca sałatka z kurczaka i cieciorki 134

kurczakiem, cieciorką i selerem marynowanym. Dodatkowej chrupkości nadają płatki migdałowe i krucha sałata lodowa. Kwaskowy sos jogurtowy doskonale komponuje się smakowo z sałatką. Polecam na kolację! Składniki: • 2 duże piersi z kurczaka • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego • 1 puszka cieciorki • 1 słoiczek marynowanego selera • 1 sałata lodowa • 1 mała paczka płatków

To co kocham
Parówkowe serce w cieście francuskim 109

Superszybkie śniadanie lub kolacja walentynkowa. Zapewniam, że każda Walentynka uśmiechnie się, gdy poczęstujecie ją parówkowym sercem. Bo przecież jak mówi stare porzekadło… przez żołądek do serca! Składniki: • 1 opakowanie miniparóweczek • 1/4 opakowania ciasta francuskiego Wykonanie: • Ciasto francuskie pokroić na 1×10 cm paski. • Owinąć każdym paskiem jedną paróweczkę. • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem

To co kocham
Ryż z buraczkiem 143

osobnym półmisku w formie kopczyków nakładanych łyżką do lodów. Smakuje na ciepło, ale po przestudzeniu jest równie smaczny podany na lekki podwieczorek lub kolację. Składniki: • 1 szklanka ryżu • 1 buraczek czerwony • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: • Buraczek umyć, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości

To co kocham
Zapiekanka naleśnikowa z brokułem 148

brokułowym twarożkiem to moja propozycja na lekki, jarski obiad. Zielonkawe, pachnące czosnkiem danie można podać z kwaśną śmietaną, na obiad lub na kolację. Najlepiej kroi się po wystudzeniu, smakuje też dobrze po podgrzaniu. Dekoracja według pomysłu mojej mamy – róża z papryki. Muszę się pochwalić, że moja mama brała udział

To co kocham